Bloggen

Spansk språkkurs för vuxna

Av
den
30 september 2012

Jag brukar aldrig upplåta min blogg till reklamändamål men nu har jag gjort ett undantag.
Jag älskar språk och skulle gärna frossa i språkkurser utomlands om jag hade möjlighet till det. Språk är oerhört berikande och kanske får jag chansen längre fram, vem vet?

Aldrig för sent att lära sig spanska

Nu när det börjar bli mörkare och kallare hemma i Sverige styr tankarna gärna till sydligare breddgrader för somliga av oss. Här kommer några tips för alla som är sugna på att resa söderut men som också vill förena nytta med nöje under resan. Då kan en språkkurs i Spanien vara svaret. Tänk aldrig att du är för gammal för att lära dig någonting nytt, dessa språkkurser är för såväl nybörjare som mer erfarna talare.

Fler och fler svenska pensionärer bestämmer sig för att bosätta sig i Spanien under hela, eller delar, av året. Det är ett modigt steg att byta kultur och land på äldre dagar men inte alls ovanligt. Förr oss som redan som yngre flyttade utomlands och har bott i ett nytt land under lång tid känns det kanske som ett mindre steg, men samtidigt handlar det om att flytta från det vardagliga vilket alltid är en utmaning. En språkresa behöver dock inte alls vara ett steg i en utlandsflytt utan fungerar lika bra som en annorlunda semester.

Till Spanien erbjuds flera resor som är specialutformade för resenärer över 50 år. Dessa kurser erbjuder förutom språklektioner även ett gediget program av utflykter, restaurangbesök och prova-på möjligheter av Spaniens danser, mat specialiteter och kultur. Man studerar tillsammans med andra på samma nivå som en själv och känner en trygghet i att lära sig tillsammans med andra i samma åldersgrupp. En fördel med dessa kurser är att man bokar sin egen resa och studerar tillsammans med andra från hela världen. På så vis får man en flexibel semester där man kan stanna lite längre efter kursslutet, och man riskerar inte att hela tiden falla tillbaka på svenska i undervisningen.

Seniorresor går till Nerja och Malaga utmed solkusten, till Teneriffa, den soldränkta kanarieön eller till Sevilla i spanska inlandet. Vill man hellre studera i en av Spaniens storstäder, Madrid eller Barcelona, erbjuds kurser från 18 år och uppåt med stor flexibilitet i kurslängd och språknivå. Boendet för de allra flesta kurser är som inneboende hos lokala värdfamiljer med halvlogi vilket betyder att man har chansen att lära känna en spansk familj, deras traditioner, matlagning och vardagsliv, en unik inblick man sällan får som turist. Flera olika språkreseföretag erbjuder dessa kurser, bland annat ESL (http://www.esl.se/se/home.htm). Se till att söka information på olika ställen innan du bestämmer dig eftersom alla företag har olika specialiteter och priser.

För den som är mer äventyrlig och vill söka sig längre bort än Europa erbjuds spanska språkkurser i stora delar av Syd- och Centralamerika. Ett exempel är Costa Rica, det lilla landet mellan Nicaragua och Panama i Centralamerika. Hit lockas mängder av vindsurfare varje år för de perfekta vågorna men här finns också underbara paradisstränder och en spektakulär flora och fauna. Hit kan man resa för att lära sig spanska under en vecka, eller stanna flera månader om man har den möjligheten. En idé för alla som älskar att resa är att först läsa en språkkurs, och sedan resa runt på resten av kontinenten efteråt, säker i vetskapen att man behärskar språket och kan kommunicera med befolkningen även utanför engelskspråkiga storstäder. Information om dessa kurser och många andra finns här.

Dessa kurser är bara en bråkdel av alla språkkurser utomlands som erbjuds vuxna resenärer. Andra populära alternativ är kurser i engelska i Storbritannien eller på varma Malta, populära eftersom det engelska språket hela tiden blir viktigare i vårt samhälle. Tänk aldrig att du är för gammal för att förbättra dina kunskaper eller för att resa utomlands för en kurs, upptcäk istället det stora utbud som finns riktat till äldre språkintresserade resenärer.

av Ella Levin. Bilder från Flickr.

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Nette Cecilia

  30 september 2012

  😐 Spanska är inget jag kommer att behöva .För min del känns Spanien inte så intressant ,jag lutar mer åt Italien hållet .Elsystem är nog det mest varierande som finns överallt .alltid något nytt att lära .Fint att ni har en sjö nära där ni bor nu .kram Nette 😳

 2. Svara

  BrittMarie

  30 september 2012

  Är du sugen på att flytta igen Paula 🙂 Tänk dig för bara. Jag har för mig att du inte gillar värme, så Spanien, Costa Rica osv är kanske inte något att tänka på. Kanske finns det språkkurser i lämpligare länder också?
  Kul att få se originalpörtet förresten!
  Kram

 3. Svara

  Herr Nilssons Fru

  30 september 2012

  Ja de där vore ju kul, dessutom har jag ju en svärdotter som är spanktalande, ja alltså hon har de som andraspråk eftersom hon en gång föddes i Peru. Nu har ju grabben friat o man hoppas ju att de gifter sig både här o där och att de har så gott om pengar att de kan bjuda med släkten:) förra gången de var där, fick vi andra stanna hemma…trist:)

  Kramiz

 4. Svara

  Ninni

  30 september 2012

  Ja det vore ju inte helt fel att lära sig ett nytt språk på gammeldagarna. Men sambon skulle nog föredra Grekland förstås. Undrar om det nya språket skulle fastna i min teflonhjärna? 😉
  Kul att läsa om de olika resorna var det och vem vet… du kanske har sått ett litet frö…
  Kram.

 5. Svara

  Malin

  1 oktober 2012

  Ja det vore skoj, men jag skulle nog välja en engelskakurs isåfall eftersom det är högsta prio, är inte så duktig på det.

  Men Spanska är himla vackert!

 6. Svara

  annette

  1 oktober 2012

  Visst skulle det vara otroligt roligt att lära lite nya språk speciellt att lära bara för nöjes skull och inte för betygens skull, spanska är jag väl inte så sugen på, italienska däremot, håller förresten på att spana in en resat till Italien nästa höst;)
  Ha det gott i pörtet!

  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 203
 • 364
 • 1 627 640
 • 5 072
 • 65 414
Sök här