Bloggen kultur

Lite vila skadar inte…

Av
den
18 september 2023

Förra veckan började jag få besvär från ena höften. Jag är alltid stel i kroppen, den mjuknar när jag rör på mig men stelnar direkt efter jag suttit ner en liten stund.
Men nu kom som en känsla av molande värk och skavande smärta vid varje steg. Då blir det lätt att jag börjar halta så smått och det är förödande för då spänner sig hela kroppen och smärtan bara tilltar.
Jag har promenerat väldigt mycket (för att vara jag) senaste halvåret, det är faktiskt ett halvår sedan jag flyttade till “orten” som ungdomarna säger om förorten..
Min stegräknare har sällan visat under 10.000 steg per dag och det är mest min nyfikenhet och rastlöshet som driver mig.
Men det har sitt pris när kroppen redan är utsliten och man försöker intala sig att den visst orkar.
Nu tar jag några värktabletter dagligen för att ta udden av smärtan och det fungerar skapligt.
Men nu har jag också fått tandvärk helt oväntat och totalt onödigt.
Jag skulle aldrig kunna överleva på soppdieter, jag har ett stort tuggbehov. Minst ett par kvällar i veckan dukar jag fram morotsstavar som jag tuggar på framför teven och jag äter hellre mörkt och segt bröd som ger tuggmotstånd än mjukt vetebröd.
Jag är väldigt orolig att jag inte ska få behålla tanden, det tycker både jag och min plånbok väldigt illa om!
Jag har nu en bokad tid hos tandis i nästa vecka, få se vad domen blir. Till dess ska jag försöka hålla mig till mera lättuggad bebismat…
Som om inte detta räckte så är jag vimsigare än nånsin, i förmiddags letade jag efter hundkopplet i en timme!
Daniel väntade tålmodigt på att vi skulle komma iväg nån gång och till sist insåg jag att jag får ta reservkopplet och ge upp letandet ett tag.
När vi kom hem igen letade jag med blicken över varenda skrymsle i mitt lilla pörte utan resultat.
Sen öppnade jag balkongdörren…
Och! Där, på utsidan av dörren, på handtaget, där hade jag av någon outgrundlig anledning hängt koppel och halsband igår….
Suck…

Nu minns jag också hur det kom sig att kopplet hamnade på det helt otippade stället…
När vi kom hem från promenaden stod två stora brandbilar, en ambulans och en polisbil utanför grannhuset!
Nyfiken som jag är hade jag bråttom hem och ut på balkongen för att kunna se lite närmare vad som hänt!
Då hamnade kopplet på närmaste krok…
Det dröjde inte så länge innan jag såg en notis i lokaltidningen om att en brand utbrutit i en lägenhet. Branden hade börjat på spisen och spridit sig.
Ingen blev skadad och brandkåren kunde lämna efter ett par timmars eftersläckning och kontroll.
Nu har jag snart babblat klart, egentligen har jag mycket annat att dela med mig av i bloggen, bland annat

Dala folkfashion week där dräktparaden som synes regnade bort…men mammarazzi smög in på museet innan och knäppte några bilder…

och igår smög jag och hunden förbi Dalregementet när de hade uppvisning…
Mer om detta under veckan…
Du kanske har märkt att kommentarsfunktionen har ändrats när du skriver en kommentar på min blogg?
Det är WP som ändrat i sin mall utan att tala om detta för oss användare, själv ser jag ju inte den rutan.
Du har tre val när du ska kommentera, du kan logga in med WP, med FB eller en bild på ett kuvert.
När du klickar på kuvertet kan du kommentera precis som tidigare, du fyller i namn och mailadress samt ev. bloggadress.
Jag hoppas förändringen inte vållat problem, om du inte lyckas kommentera kan du mejla mig på meriopaula@gmail.com så får vi lösa det.
Nu bjuder jag som avslutning på detta milslånga inlägg på några vackra bilder jag tog i kyrkan förra veckan när jag var i stan.

Utanför kyrkan såg jag det här anslaget och då kunde jag ju inte låta bli

..att kliva in

Gaia är ett turnerande konstverk av den brittiska konstnären Luke Jerram.

Konstverket, som mäter sju meter i diameter, är skapat från detaljerade NASA-bilder av jordens yta, och ger möjlighet att se vår planet sväva i tre dimensioner.

Samtidigt som Gaia roterar långsamt spelas en specialgjord surroundljudskomposition av kompositören Dan Jones.
Behöver jag säga att det var maffigt, och att jag kände mig mindre än ett sandkorn…

TAGS
31 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  18 september 2023

  Så vackert !
  Det är nog bra med lite vilaz ibland. Fast svårt. “Vila får man göra i graven” sa min mor. Har nog satt sina dpår, det hon sa
  Men ontcska man inte ha. Då kan man ta det lite lugnt. Tandläkare borde subventioneras . Åtminstone för oss pensionärer . Förskräckliga priser. Ska besöka en tanddoktor på onsdag. Lika bra att ta tag i en tand som är lite “knäpp”, innan den blir ännu knäppare. God kväll! Kram

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Fick tips om en salva för inlammerat tandkött, Corsodyl. Inhandlat en tub idag, vem vet, om jag använder den flitigt tills jag ska till tandis kanske det onda gått över! Glädjekalkyl, jag vet… Ja det är så surt att betala för tänderna, det är inte många år sedan jag fick fixa en delprotes som kostade multum. Många äldre äter ju bara uppblött vetebröd pga dålig munhälsa, förskräckligt. Lycka till med din knäppa tand imorgon!

 2. Svara

  Minton

  18 september 2023

  Tandläkaren är bra men DYR.
  Inte bra att du har ont i höften. Hoppas det blir bättre så du kan ta dina promenader. Konstverket är häftigt.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Ja det känns surt, inte länge sen jag fick dra ut en som var inflammerad utan att jag märkt det. Men det var viktigt att få bort den enligt tandis. Jaja, det är ju bara världsligt, man slipper fundera på vad man ska göra av pensionen. Ler….
   Kram och nospuss till Minton

 3. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  18 september 2023

  Godkväll. Här sitter jag och fryser. Ute är det oväder. Alldeles mörk på himlen och det blåser…..Gott att vara inne kan jag säga.
  Tanden ja, hoppas du får ordning på det utan att det blir för stort hål i börsen.
  Ont i höften är INTE bra! Stel är man, det känner jag med. Blir nog värre när det är som nu, väderomslag.
  Var nu rädd om dig. Kram.

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Det blir så tydligt med de mörka kvällarna när man är van att kunna gå hundpromenad vid åtta utan att behöva treva sig fram i mörkret. Så är inte fallet längre…Måste försöka få in ett bättre promenadschema men det är svårt när man är en sjusovare.
   Har du kommit iväg och letat svamp än? Jag struntar i svampen, min hund vill inte vistas i skogen och då är det inte skoj så vi håller oss på gångvägarna. Kram från pörtet

 4. Svara

  BP

  18 september 2023

  Det där konstverket gillar jag skarpt. Än mera att det just hänger i en kyrka. Det finns hopp om kyrkan som uppenbarligen tar nya, väl behövliga grepp.

  Vad gäller hälsan kan jag bara sucka instämmande. Tackar dem som uppfunnit Ipren, då Alvedon inte hjälper mig ett dugg, men Ipren gör det. Rygg- och höftont verkar nästintill alla kvinnor efter 65 lider av. Vi är ju några i Blogglandia som är så illa tvungna att bita ihop på grund av smärtor.

  Du är nog den mest rörliga av oss alla som lider. Jag beundrar dig där. Hoppas att du kan träna bort smärtorna, så att du kan fortsätta med dina promenader.

  Det där med kopplet – helt normalt!!! Ingenting att oroa sig för. Det händer mig dagligen, visserligen inget koppel, men glasögon, knivar med mera.

  Var hos tandhygienisten idag, och hos tandläkaren för fyra veckor sedan. Gissar att du får tre val: 1. dra ut tanden; 2. krona; 3. skulpturera en ny tand i plast. Jag lägger till ett 4. val – vänta tills tanden ramlar ut av sig själv. Under tiden köp en tub Corsodyl på apoteket, receptfritt och “pensla” den antibakteriella gelén i och runt tanden med mellanborstar. 69 kronor är billigare än 4 000 kronor. Jag lovar.

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Nu är Corsodyl inhandlad, tusen tack för tips, jag hoppas det hjälper lite ialla fall. Fick noggranna instruktioner på apoteket hur jag skulle förfara….

 5. Svara

  Susjos

  18 september 2023

  Som sagt, fick en chock när jag tittade in till dej och ser nåt jag känner igen, den enorma fantastiska jorden…i Kristine Kyrka, som jag såg i Liverpool i våras! Dock såg vi den på håll, supervacker! Va stor den är, svävar den liksom , eller satt den fast på något sätt? ÅHHHH så synd att jag inte hinner upp till Falun och se den innan söndag, är glad att ja gfick se den genom din blogg!
  Synd att dräktparaden regnade bort!
  Trist med din höft och tandvärk! Hoppas det löser sig!
  KRAM!

 6. Svara

  Carita

  18 september 2023

  Super av dig att promenera 10 000 steg per dag! Jag kommer ju med nöd och näppe upp till 2600-3000. Jobbar förstås så pass mycket, 8-10 timmar per dag, men även då jag är ledig har jag svårt att få ihop mer än 5000.

  • Svara

   Carita

   18 september 2023

   Svaret for iväg för tidigt… skulle skriva att det är jobbigt då vi har det ont, för jag har ju ryggen som krånglar från och till. Fysio-övningar kämpar jag med, ibland minns jag dem, ibland inte.

   • Svara

    Paula

    19 september 2023

    Asch va trist att du har problem med ryggen, typiskt för dem som sitter mycket vid datorn och jobbar. Jag är urkass på att få till regelbundna övningar, har tagit fram mina gummiband som är bra träningsredskap men de ligger bara o samlar damm. När jag väl har gått mina tre promenader med hunden orkar jag inget mer…Man är ju inte mer än människa!

    • Svara

     Carita

     19 september 2023

     Ja, muskulaturen försvagas då vi blir äldre. Jag försöker nu med övningar förstärka den. Men det går ju lite si som så – du vet 🙂

 7. Svara

  Anna-Lena

  18 september 2023

  NU skulle jag vilja vara i Falun och se den där utställningen i kyrkan. Så maffigt det måste vara att befinna sig där.
  (Kommentarsfältet är precis som det har varit en längre tid. Jag använder kuvertet… väldigt smidigt).

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Ja jag blev så glad att jag uppmärksammade affischen som satt på kyrkväggen! Jag försker ha ögonen med mig när jag är i stan, det är ofta man hittar anslag om sånt som är på gång som man missat i tidningen. Så bra att kommentarerna funkar, det var en annan bloggkompis som noterade att hennes vänner hade problem med kommentarerna och vi använder bägge wp.

 8. Svara

  Ditte

  18 september 2023

  Att gå långt och på tämligen hårt underlag tar på inte minst knän och höfter. Två alvedom ett par gånger /dag hjälper mig. Av olika skäl får jag inte äta Ipren och den har ju mer en antiinflammatorisk verkan. Men Alvedon har läkare ordinerat mig och då två i taget.
  Hoppas din värk är övergående.
  Mycket på gång i Falun så jag förstår att du vill ta dig runt.
  Illa också med din tandvärk och hoppas du kan få bra hjälp-
  “Gaia” såg jag i december på Stockholms slott i samband med “Nobel Week Lights” . Mäktigt. Kul att den nu är i Falun-
  Tack för rundturen med fina bilder.
  Kram

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Hej, det är lika illa här, får inte ta andra värktabletter än Alvedon! Nu har jag fuskat lite och köpt en burk Artrox som jag tänkte testa. När jag läser packsedeln ser jag att den tabletten inte heller är bra när man äter blodförtunnande, men nu tänker jag iaf testa, o låtsas som om jag inget visste…hihi
   Ja Gaia är väl ute på en världsturné och det är skoj att den kunnat ses på så många ställen.
   Kram från pörtet

 9. Svara

  znogge

  18 september 2023

  Hoppas att höften hämtar sig. Jag hade problem med min förra veckan men nu känns det bättre.
  Tandvärk är inte roligt det heller. Förutom att det är jobbigt så är det dyrt att åtgärda men det är bara att bita i det sura äpplet. Tandvärk försvinner sällan av sig själv.
  Vilket fantastiskt fint och mäktigt konstverk!

  Önskar en sen god kväll nu!

 10. Svara

  Äventyret Framtiden

  18 september 2023

  Ja, jisses Paula, jag har nästan skrattat ihjäl mig och Uffe när jag läste ditt sökande av hundkopplet. Så jag känner igen mig. Idag var jag på café med Uffe, ett som hör ihop med ett bageri. Beställde två kaffe, americano, kom därifrån med två limpor och en gurka. Hur det gick till vete gudarna men så gick det till. Jag behöver verkligen lära mig mera portugisiska.
  Att du har ont är förstås inte alls roligt, hoppas du får ordning på kroppen och på tanden.
  Kramar från gränden!

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Haha, jag hade också valt gurkan och limporna! Ja det är då sant att man blir virrig med åren, jag har ju varit det ett bra tag, o förträngningen i min halsåder hjälper inte upp det hela. Jag låter bli att gissa om det är den som orsakar virrigheten eller om det är en annalkande senilitet. Kanske bäggedera…
   Så länge man skrattar åt eländet är det ju bra ändå..och så blir jag så tröstad av att höra att jag inte är ensam om min glömska.
   Kram

 11. Svara

  Anna i Portugal

  18 september 2023

  Vilket mäktigt konstverk i den fina kyrkan. Älskar de blå kyrkbänkarna! Tandvärk är inte roligt, inte heller stelhet och ont i höften. Hoppas du snart slipper allt det där och värktabletterna så du kan gå som du vill igen.

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Jag tycker det är ovanligt granna glada färger interiört i den här kyrkan jämfört med andra. tänkte också på det när jag såg fotona jag tagit, hur fina färgerna var. Jag måste bara gnälla av mig ibland, värken tilltar tyvärr med åldern och jag är bra på att spara bra övningar för kroppen på datorn men desto sämre på att också utföra dem…

 12. Svara

  Anki

  19 september 2023

  Vilket fantastiskt konstverk! Det ser alldeles underbart och fantastiskt ut … skulle gärna se det i verkligheten!
  Jobbigt med din onda höft och inte ett dugg trevligt med en bråkande tand! För mig funkade en kombination av Alvedon och Iprén bäst, men nu får jag inte äta annat smärtstillande än Alvedon och det gör inte alls samma nytta.
  Att glömma var man lagt ifrån sig saker och ting är nog ganska vanligt och inget att oroa sig för sägs det. Jag letar ständigt efter min mobil!
  Spännande med brandtillbud i grannhuset … och lite läskigt.
  Kram från drängkammaren.

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Ja det är ju lika illa här, bara Alvedon som gäller, o det hjälper ju inte så mycket. Men nu har jag lagt in en rutin att ta två på morgonen tillsammans med övriga piller och tycker att det ändå hjälper något.
   Mobilen hittar jag lättare nu sedan jag bytte skal till klarturkost! syns på långt håll om jag inte lyckats lägga nånting ovanpå den..
   Kram

 13. Svara

  LillaSyster

  19 september 2023

  Så coolt konstverk, hoppas att det passerar här så att man kan få se det live1

  Inget kul med en kropp som bråkar så dant med dig. Håller tummarna för att du får behålla din tand och att höften slutar upp att bråkas. Ta hand om dig! Kram

 14. Svara

  Karin

  19 september 2023

  För mig ser det lika ut när jag kommentarer.
  Wow alltså vilken utställningen, kan tänka mig den var maffig.
  Usch, nu är hösten här på riktigt, det tycker varken jag eller min kropp om. Jag har sån jädrans värk i min fibromyalgi nu, inget roligt alls =(
  Kram från mig

  • Svara

   Paula

   19 september 2023

   Javisst reagerar kroppen när temperaturen sjunker, det gäller att hålla sig varm. Jag fryser sällan ute, byltar på mig och rör på mig men inomhus kan jag börja frysa rejält. Och det är inte skönt! Har du någon elektrisk filt du kan ha om benen när det är som värst. Dottern har en som hon älskar! Kram och sköt om dig

   • Svara

    Karin

    19 september 2023

    Tack för tipset med en elektrisk filt, det har jag inte provat.
    Vi har badkar, så jag badar i riktigt hett vatten, det lindrar för stunden när skoven är som värst med värken.
    Men jag ska genast googla på en sån filt.
    Kram igen

 15. Svara

  KajsaLisa

  19 september 2023

  Testa att fräsa på morötterna i en stekpanna med smör och vatten samt lite salt då blir dom mjukare.
  https://www.kokaihop.se/recept/braeserade-moroetter

  • Svara

   Paula

   20 september 2023

   Tack för recept, låter supergott.

 16. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  20 september 2023

  Ajaj, dessa skitkroppar. Men nu ska jag inte vara så negativ även om det kan vara befogat ibland. Jag kan känna igen mig i att vilja mycket mer än kroppen klarar och då får man ta konsekvenserna. Då får man vila och jag hoppas innerligt att det hjälper dig att få bort den värsta smärtan. Samtidigt är det ofta värt det extra besväret om man har fått fina upplevelser. Attans att tanden ska krångla också mitt i eländet. Tugga måste vi göra och jag hoppas att du kan fortsätta med dina morötter och grova mackor. Det ordnar sig till slut. Det måste vi tro på. Vimsighet känner jag också väl igen. Man får försöka ha allt på samma plats jämt för att inte behöva leta men det är lätt hänt att, som för dig med kopplet, man får bråttom med något och så tänker man inte på var t ex kopplet hamnar. Skönt att du hittade det till slut.
  Vilket superhäftigt konstverk. Precis i min smak och så intressant att få se vår planet på det sättet 😀
  Jag har sett ändrat kommentarsfält hos en del men här hos dig ser det ut som förut. I alla fall från min dator.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 457
 • 559
 • 1 651 889
 • 5 116
 • 65 975
Sök här