Bloggen

Stigfinnaren i farten

Av
den
8 april 2012

Redan för över 30 år sedan blev jag av min dåvarande sambo kallad “stigfinnaren”.
Något ironiskt menat eftersom vägarna jag fann oftast påminde om kostigar eller möjligen branta backar som stengetter hade kunnat bestiga lättare än människor.

Men att finna outforskade marker är min passion, och får jag en karta i handen så letar jag koncentrerat tills jag hittar något intressant.

Idag hade jag bestämt att vi skulle promenera en naturstig som jag hittat i en broschyr för en närliggande by.
Sagt och gjort, vi drog på mössorna, nordanvinden ven om öronen, och tog med kompisen Blinka som är i höglöp och ännu stirrigare än vanligt.

Vi hittade till parkeringen och gick i gåsamarsch uppför och uppför och uppför tills vi kom fram till denna skylt och då började vi förstå att det var ett tag sedan någon hållit efter stigen och skyltarna…

“Forväg” står det här, men i verkligheten hade vi hamnat på en avverkningsväg som ledde rakt ut i ett kalhygge!

Här under allt bråte och fällda träd går alltså stigen vi skulle vandra!

Vi fick gå runt bråtet och jag kan lova att förutom frisk luft så fick jag motion så det räckte!

Sedan kom vi fram till en blöt myr där marken kändes som gungfly under fötterna och då återstod det bara att vända och traska samma väg tillbaka.

Jag hade mina balansskor på mig, de fungerar så att när man går på asfalt så ger de samma effekt som att gå i skogsterräng. Nu gick ju jag redan i terräng vilket gjorde att jag kände mig ganska vinglig och ostadig på foten så när jag skulle gå nerför backarna fick jag snällt be min man att hålla mig i handen!

Annars har påsken hittills varit lugn,

..söta utklädda ungar har varit och knackat på och tiggt godis.
Vilken dag är det som gäller egentligen, vi hade flest besök i torsdags men även några på lördag?
Dessa söta påskharar var finast, men vi hade också besök av både gubbar och häxor

Det var stor variation i påskhälsningarna som vi fick av barnen, en del hade ansträngt sig lite mer än andra ..

Gott har vi ätit förstås, detta är vad jag kallar påskgodis!

mums…så fick jag med de obligatoriska matbilderna även i detta inlägg!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Cina

  8 april 2012

  Du är verkligen vad jag kallar en sann naturmänniska ut i fingertopparna.Själv önskar jag att jag hade hälften av din hurtighet.Laxpudding tror jag nog att jag aldrig har ätit,men det låter väldigt gott 😉
  Ha en bra fortsättning på påsken!

 2. Svara

  Synnøve

  8 april 2012

  Härligt att gå efter kartan. Synd att man kom rakt ut i spenaten och att skogsmaskiner förstört stigarna. Det är ganska typiskt!
  Men en tur fick ni och motion fick ni med.
  Nu ska jag sätta på kaffe och njuta en kopp med väninnan som är här.
  Ha det gott och hälsa gubben 🙂
  kram nabokäringa :mrgreen:

 3. Svara

  BrittMarie

  8 april 2012

  Å nej, ge sig ut som stigfinnare i skogen med balansskor 🙂 Jag har också ett par sådana där skor, som jag tänkte ha på jobbet. Det var inte så bra där heller. De passar bättre när man är ute och promenerar ( då menar jag i stan eller åtminstone på asfalt). Jag fick ont i ryggen eftersom min arbetsställning mestadels är framåtböjd.
  Påskkäringarna tror jag kommer på skärtorsdag om de bor i östra delen av Sverige, men på påskafton om man bor i västra delen av Sverige. Nu med alla omflyttningar på folk, blandar traditionerna ihop sig, så det inte blir någon ordning på någonting. Så tror i alla fall jag. Glad Påsk på er!

 4. Svara

  annette

  8 april 2012

  Tycker mej känna igen detta med att leta efter nya spännande stigar, ibland blir det som för Er nu en flopp men ofta upptäcker man ju helt fanastiska platser, och motion får vi ju på köpet varje gång;)
  Själv upptäckt ett underbart naturreservat utanför Örebro i helgen, skall utforskas mer för det var fantastiskt fint precis vid Hjälmaren!
  Här kommer “Påskkäringarna” på Skärtorsdagen, men numer verkar det ha dött ut i större städer, inte sett några alls i år!

  Laxpudding MUMS!!!
  Nu kom jag på att Du undrade var det “röriga” skyltfönstret var fotat, var ju finsk text på en skylt, men fotot ät taget i Jordanien;)

  Kramen!

 5. Svara

  Nette Cecilia

  8 april 2012

  🙄 här är det påskhäxor på lördagen ,.Synd på stigen ni gick allt är inte som på pappret ,kram nette

 6. Svara

  Ragnvi

  9 april 2012

  Hej på dig! Vet du att det finns en som kallar sig Stigfinnaren?! Han/hon letar upp gamla boplatser o annat….
  Jag har stora problem med att leta upp gamla blogginlägg hos dig! Sidan tar liksom slut…kanske är det min dator som inte hänger med! Även om jag klickar på mars så får jag inte se alla inlägg…
  Kramen!
  Ragnvi

 7. Svara

  catja

  9 april 2012

  Vilken härlig headerbild på Blinka vid vattnet. Ja jag antar att det är hon.

  Laxpuddingen såg också smarrig ut men vilka små portioner du äter. Det blir ju inget kvar av dig om du ska gå på sådana ‘svältportioner’. 😆

  Håller med Ragnvi litegrand att ska man se äldre inlägg hos dig får man klicka på länkar i högerkanten. Saknar en bakåtknapp i nederkant för att gå en sida bakåt.

  kram

 8. Svara

  Malin

  9 april 2012

  Har bloggat om vår underbara påsk, men glömde klaga över dåligt med besök av påskkärringar o liknande. Å andra sidan hittar de kan inte till vår håla..

  Påskhararna på ditt foto är jättefina!

  Kram

 9. Svara

  messan

  9 april 2012

  Får jag en karta i handen….så….har jag nästan gått vilse ganska snabbt :). Nä så illa är det inte och jag gillar också att gå i skogen och upptäcka nya vägar att vandra på. Jag gillar naturen…den gör gott med mig och andra också:).

  I år blev jag lite sur….hade bunkrat med godis och inte endaste kärring kom till oss så nu tvingas jag äta upp allt själv. Jag som inte ska äta skräp har jag bestämt mig för. Ja, vad gör man inte för att det inte ska bli dåligt:).
  Kramar till dig du fina bloggvän
  Visst är det härligt med söta bloggvänner:)?

 10. Svara

  Marketta

  9 april 2012

  Jaså, du har en också. Jag har 2 som precis är på väg in i höglöp till glädje för hanhundsägarna i byn :mrgreen: .

  Det finns ju massor av stigar i dom där trakterna, så om du skall prova allihopa så lär det ta ett tag 😆 .

  Jag hade en klasskompis som var lite sen i utveckligen. Vi var väl ganska gamla när hon gick som påskkärring, tror vi gick i femman eller sexan. Hon ringde på vår dörr, och pappa öppnade. Hon räckte fram sin lilla teckning och sa “den här kostar 50 öre” 😀 . Hon var rakt på sak hon. Jag har däremot aldrig gått som påskkärring.

  Kramizzar
  Marketta

 11. Svara

  Marketta

  9 april 2012

  Förresten glömde en sak, om du med piimä menade kirnupiimä så gillar jag inte den. Men vanlig, och fil tycker jag om 😀

  Kramizzar
  Marketta

 12. Svara

  Ankii

  10 april 2012

  Ja jösses vad de ställer till de i skogarna. Jag vandrade över ängarna här igår för att avsluta på kalhygget, men där finns väg, tack o lov ser för jäv…ut!! o trist att se från fönstret.

  Vad kul med små påskbarn som knackar på dörren, de händer aldrig här, vi bor nog lite fel för sånt, då finge föräldrarna köra dom:)

  Nu är det vardag igen.
  Kramiz Kramiz

 13. Svara

  Gun

  10 april 2012

  Först din mat ser ut att vara precis i min smak, laxpudding mums och alla former av carpaccio älskar jag!
  Kanske om jag håller mig till stigar klarar jag mig utan att villa bort mig men det är inte helt säkert 😳 Numera när jag bor i stan aktar jag mig noga för att köra i någon annan stad ex.Malmö, det blir bara katastrof, ett enda irrande utan slut! Också i mina drömmar irrar jag för det mesta utan att hitta rätt. Ganska handikappande att ha så dåligt lokalsinne.

 14. Svara

  Kicki

  10 april 2012

  Visst är det trevligt när man hittar nya promenadvägar/stigar.
  Jag har inte varit ute på nätet på hela helgen, ingen har fått besök och inte har jag bloggat. Hoppas att jag ska bättra mig i båda fallen.
  Det har variit lite tungt ett tag.
  Inte en enda påskgumma har variit här, har inte ens sett några utklädda ungar.
  Att dom inte kommer hit kan ju bero på att vi har hundarna.
  Kramen

 15. Svara

  Ninni

  15 april 2012

  Jag är glad att jag inte var med på den turen. 🙂
  Jag var in på Lidl idag och hittade såna där balansskor jag med. Nu fanns bara storlek 38 och 39 kvar men jag chansar på att jag ska kunna ha ett par 38 trots att jag annars har 37. MEN jag måste göra något åt mina utslag på “fulfoten” för den övre kanten på skon skaver som bara den på mina utslag. Blir galen på dessa utslag. Vill ju testa mina skor ju! 😛
  God mat ser du ut att ha ätit i påsk. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 161
 • 505
 • 1 628 915
 • 5 076
 • 65 457
Sök här