Bloggen

Strängt upptagen kvinna

Av
den
9 augusti 2018

De som känner mig vet att jag gillar att följa sport på tv, framför allt fri-idrott.
Och nu pågår ju ett Europamästerskap, så jag sitter flera timmar på förmiddagen och på kvällen framför dumburken.
Emellan passen försöker jag rasta jycken, handla, laga mat och annat smått och gott.

Härom dagen gav jag mig ut på jakt efter de sista blåbären, efter en timmes letande hade jag fått ihop kanske en halv liter…

På väg in till köket med den dyrbara lasten tappar jag burken…..oooops!
Är man klantig eller??? Jag vrålade till alla djur att ge sig av ditt pepparn växte för de stod nyfiket o kikade och jag såg framför mig hur 12 tassar trampar omkring i blåbären på mitt vita golv… och faktiskt blev dom så skraja så dom höll sig undan medan jag plockade bär en andra gång, jäklars också!

Jag fick flera kommentarer när jag skrev om äggboken och receptet på shakshuka så jag bestämde mig för att skrida till verket.
Fram med alla kryddor som huset förmår…

Inga problem med tillagningen, jag bytte ut paprikan mot vitkål eftersom det var vad jag hade hemma i grönsaksväg.
Men, jag gillade inte smaken så värst mycket, jag tror att det var saffran som gjorde smaken lite besk och bitter. Eller om det var paprikapulvret, inte lätt att veta.
Vad jag vet är att jag inte tänker ge er receptet, för det gör jag bara på rätter jag verkligen gillar själv.

Men, nu läser jag en annan mycket intressant ny bok som heter Mat, myt, vetenskap och är skriven av läkaren Frida Duell. Och tänka sig, i receptdelen finns ett recept på….shakshuka!
I detta recept används honung, kanske en bra idé för att få bort beskan, samt aubergine som jag gillar, så jag ska passa på att pröva det receptet också och kanske helt enkelt utesluta saffran. Den är ingen favoritkrydda annars heller, endeast i fiskgryta tycker jag den smakar gott, saffransbröd tycker jag är både torrt och illasmakande…

Angående sporten så känner jag mig aningens schizofren för någon mindre begåvad har kommit på att kalla evenemanget EM-vecka och slängt in ett simmästerskap samtidigt. Självklart går dessa tävlingar samtidigt medan teve oftast hoppar mellan de olika idrotterna, så det blir varken hackat eller malet. Räddningen är att byta till svtplay på datorn…

Som ni hör har jag fullt upp, o jag måste säga att Kajsa Bergqvist har blivit en utmärkt kommentator, påläst och engagerad till skillnad från Anders Gärderud som får betraktas som kunnig men träig och tråkig.
Igår tog Sverige silver i en jättespännande diskustävling, och Ståhl han sa ” Terveisiä mummille” (hälsningar till mormor) i segerintervjun med finska Yle. Jag måste ju suga åt mig de små anknytningar till finska jag kan hitta när inte finnarna själva är särskilt duktiga.
Förlåt alla vänner av simsporten, jag bugar och bockar inför alla fina medaljer och prestationer, men jag tycker det är en tråkig sport att titta på. Allt sker under vattenytan och det är jättesvårt att följa hur det egentligen går…o vem som sätter handen i kaklet först.

Nu avslutar jag här för idag, har hört att det brinner i Borkhöjden bara ett par kilometer härifrån. Just nu hovrar helikoptrar ovanför mitt hus och ser ut att gå ner för landning nära sjön.
Jag hoppas det bara brinner pyttelite så det är snabbsläckt. Måtte vi få regn snart !!!

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Lillian Flaskerud

  9 augusti 2018

  He he ja om en ikke har å gjøre, så får en å gjøre.

 2. Svara

  "LillaSyster

  9 augusti 2018

  Oj, det är ju tråkigt som det är att plocka blåbär och sedan behöva göra om proceduren på köksgolvet -stackars dig! Fy vad otäckt med branden jag håller verkligen tummarna för att det går snabbt att släcka. Kram

 3. Svara

  Mia

  9 augusti 2018

  Men käre värld…så dyrbara bär!! Men snälla och lydiga djur har du, kan bara föreställa mig eländet om dom hade klampat omkring där!! 😀
  Vet du, inte en minut EM har jag sett!! Syster har abonnerat på tv:n, så jag har inte mycket att säga till om där…. Väntar på revansch 😉
  Kram på’re

 4. Svara

  Ditte

  9 augusti 2018

  Idrott även här. Men vi varvar simningen, gillar den, med fri idrott. Kajsa Bergqvist gillar jag också men Carolina Kluft tycker jag pratar alldeles för mycket. Tycker att Sarah Sjöström är otroligt duktig. Tänk fyra guld på ett EM! Otroligt!
  Kul att du testat shakshuka med annar recept. Tror man kan utesluta saffran.
  TRist med dina blåbär. Förstår att de fyrbenta höll sig borta ett tag.
  Hoppas inte branden hos dig sprider sig. Lyssnar på nyheterna just nu. Nej, regn behövs.
  Kram!

 5. Svara

  BP

  9 augusti 2018

  Inte så värst mycket idrott här, men Sportspegeln är ju “helig” hela året för mig. Håller med dig om Kajsa, hon ÄR duktig och har verkligen vuxit in i rollen som expertkommentator. Även Carro är bra tycker jag, inte minst när hon “räddar” Marie Lehmann gång på gång i eftersnacket. Ditte tycker tvärtom ser jag. Jo, smaken är ju som baken;-)

  Anders Gärderud har jag alltid gillat. Inga krusiduller, bara sakliga kommentarer. Jo, det är skillnad mellan manliga och kvinnliga kommentatorer om du frågar mig. Jacob Hård verkar vara aningen “off” i år. Kanske trött på sitt XXX:te mästerskap.

  Simning gillar jag, speciellt “stilstudierna”. Å Sarah Sjöström är ju bara helt fantastisk. Vilken tjej! Å så är hon bara 24 år gammal. Bragdmedalj, Jerringpriset… Hoppas på både och.

  Är ingen fan av saffran heller i någon rätt faktiskt. Måste säga att du är väldigt ambitiös med din matlagning i denna hetta. Inte bara portionsmässigt utan också kryddmässigt.

  Håller alla tummar och tår att du klarar dig från branden.

  PS. Skrattade gott åt plockning nummer 2 – av blåbären alltså. Om jag hade en sopskyffel, vilket jag inte har hade jag sopat upp dom och spolat av dom;-) DS.

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  10 augusti 2018

  tråkigt att missa finalplatsen för någon hundradel.

 7. Svara

  Eva-Lena

  10 augusti 2018

  Kära du gissa om jag känner igen mig i blåbärshändelsen!!! Sådant händer mig alltför ofta! I år köpte vi blåbär för allra första gången, väldigt fina bär 200:- för fem kilo.
  Sporten (friidrott) intresserar mig föga. Jag är ju mest radiolyssnare (radioaktiv) och där tar sporten så mycket sändningstid så tar man inte in P1, så får man härda ut.

  I morgon åker vi till en jättefin trädgårdsbutik, det finns ju så många fina sådana numer. Den här har en väldigt god fikahörna, det gör det hela ännu bättre.

  Ha de!

 8. Svara

  Anki

  10 augusti 2018

  Tråkigt att behöva plocka blåbären två gånger, men bra att du har lydiga djur! vi fick ett tidigare blekgrönt/ vitt kök förstört av blåbärssaft när en flaska exploderade – det var lila/ blått överallt!
  Sporten bryr jag mig inte om, men kikar lite ändå när tv:n ändå står där … 🙂
  Harissa … finns det att köpa ? jag köpte med mig hem från Tunisien då vi var där, men det var många år sedan den tog slut … jag ska testa att göra shakshuka … inte nu, men i höst 🙂 Är inte lika ambitiös som du.
  Hoppas skogsbranden är släckt!
  Kram

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  10 augusti 2018

  Men, så tråkigt att du välte ut alla de fina bären. Slit och släp en gång till men det är precis en sådan sak jag också skulle ha kunnat göra. Snälla (eler lättskrämda) djur som lät dig plocka ifred 🙂
  Om jag väl sätter mig och tittar på friidrott så tycker jag att det är ganska kul men jag har inte vanan att själv hålla koll på när det finns något att se. Därför konstaterar jag för det mesta att jaha, har det varit friidrott nu igen. Likadant med simning 😀 De här dagarna har jag dessutom fullt upp och hinner knappt med mig själv 😉
  En del maträtter måsta man testlaga några gånger innan man har hittat sin egen smaksättning. Jag följer ofta recept första gången och sedan ändrar jag så att det blir som jag vill. Lycka till nästa gång 🙂
  Usch och fy för fler bränder. Hoppas den släcktes fort och att du kan känna dig trygg igen.
  Kram

 10. Svara

  Ama de casa

  10 augusti 2018

  Hmm… En synnerligen dum förvaringsplats för blåbären där kan jag tycka… 😉

  Jag tittar en del på sporten. Tycker det är skämmigt att hon dopingmisstänkta fick springa, det ställer till mycket bad-will och är inte värt den medalj hon eventuellt får behålla. Och HUR kunde det gå så snett med mätningen av längdhoppet???

  Sen är jag grymt impad av Sarah! En fantastisk simmerska och så härligt “osvensk” i sina uttalanden om att hon känner sig oslagbar 😀

  Hoppas och håller tummarna för att den läskiga branden är ett minne blott nu…

 11. Svara

  miatankar

  10 augusti 2018

  Saffran är gott till fiskrätter och saffransbullar. Annars är jag inte heller någon större vän av den kryddan. Väntar in din nästa recension av nya receptet du ska testa, om jag uppfattade dig rätt.

  Förr var jag mycket mer intresserad av idrott. När jag levde som singel i ungdomen hade jag verkligen koll på friidrotten, men det lockar inte numer så jag kollar TV:n. 🙂 I år vet jag inte så mycket om dem, mer än att Sarah Sjöström (tror jag) har tagit tre guld! Eller är det fler? Ja, du ser, jag har inte superkoll.

  Blåbäen på golvet, huva, inget kul, men djuren hade vett att hålla sig på avstånd! Alltid något.

 12. Svara

  Herr Nilssons Fru

  10 augusti 2018

  Oj förstår du blev både arg o ledsen när blåbären föll i golvet. Vad är väl som blåbär. Jag var faktiskt och plockade 3 små kartongen här om dagen på väg hem från staden. Jag vi har en blåbärsodling i närheten o jag plockade dem från hyllan där 🙂 mums så goda. Tror inte de finns några i skogen i denna torkan. Har inte sett några. De enda som gillar torkan är vindruvorna.

  Läskigt med alla bränder. Tack o lov verkar de få bukt med alla. vi hade ett jädra oväder tidigt på morgonen runt 3, gubben var uppe och kollade så inte åska gått ner o ställt till de någonstans här omkring. Så gillar han att sitta ute och kolla på skådespelet, hua.

  svar; Ja jag är kvar på samma jobb som då och trivs bra. Idag är sista semesterdagen för denna sommar. Åker iväg i eftermiddag på en liten egentripp igen 🙂 Började med det och slutar semestern med det. Vi hade bara 2 veckor tillsammans i år 🙁

  Ja jag borde läsa mer böcker, men det är så svårt att sluta när man börjat, så gör jag nog annat den där tiden när jag borde läst kanske.

  Kanske skulle ta en egentripp till dig någon gång, de var ju inte så länge vi fick möjlighet att umgås sist vi sågs.

  Ha en go helg.
  Kramiz

 13. Svara

  Ninni

  10 augusti 2018

  Vilken tur att djuren fattade allvaret och lät bli att göra blåbärsmos av dina bär. Det är ju så himla gött med färska blåbär och mjölk.
  Jaadu, det där EM:et. Friidrott har jag aldrig varit intresserad av men när C tittar kan jag ju sitta där och virka i alla fall så lite har jag ändå sett.
  Idag har vi regnvädersdag här. Hittills idag har vi fått nästan 6 mm och väderstationen, vi har, visar på att det ska komma mer regn. Vi har ju blivit lovade åska också men när det ska bli vette sjutton för nu har solen tittat fram igen och småfåglarna har en skrikig konsert här utanför. Måste vara många för de är rätt högljudda.
  Igår tillbringade jag fem timmar på akuten med mamma. Hon hade bröstsmärtor värre än vanligt och det gav sig inte med nitroglycerin så hon(!) ringde efter ambulans och sen ringde hon till mig och talade om att ambulansen var på väg så det var bara till att sätta på bh:n och byta t-shirt och åka till henne. Ambulansen var där när jag kom dit så jag fick åka med i den jag med. Som tur var så var det ingen infarkt så hon fick åka hem igen med löfte om att de ska kolla upp hjärtat med ett ultraljud och arbetstest inom en snar framtid. Det var 20 år sen hon gjorde något sånt så det kanske är dags för det nu då. Hon har haft högt blodtryck och tagit mediciner mot det sen 1974 och kärlkramp sen 1980 så hon är ju rätt van vid anfallen.
  Jag är snart kändis på akuten för är jag inte där med mamma så är jag där med C. Jag har ju tur att jag slipper åka dit för egen räkning i alla fall.
  Håller tummarna för att du också får regn.
  Kramen.

 14. Svara

  BrittMarie

  11 augusti 2018

  Oj, finns det blåbär över huvudtaget i år? Sedan att behöva plocka dem en gång till! OMG Stackars dig. Hoppas den där konstiga rätten blev bra i alla fall! Shakshuka har jag aldrig hört talas om.
  Kram

 15. Svara

  Kicki

  11 augusti 2018

  Åh nej vilket skit med blåbären, men har du såå ont om dom. Här finns skapligt med riktigt stora och fina bär.
  Men du kan ju inte förflytta dig nån bit, så utan bil som du är.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 74
 • 400
 • 1 717 012
 • 4 907
 • 63 142
Sök här