Bloggen

Svampkatter, finns dom?

Av
den
29 augusti 2019

Svamphundar känner jag några, de är duktiga på att nosa fram skogens läckerheter och hjälper sin husse eller matte att hitta de bästa svampställena.
Jag testade en höst att försöka lära Blinka nosa fram kantarell, men självklart valde jag ett år när kantarellen var sällsynt och min flicka rätt ointresserad…
Det blev mao ingen succé och med en matte som inte har så mycket till tålamod så blev det ingen karriär som svamphund för Blinka.

Häromdagen irrade hela flocken inklusive katterna ut i närskogen…

Glad Torsten med svansen käckt på svaj!

Och här står Astrid och nosar..på vad?

Kan det vara på en blodriska? En alldeles förträfflig matsvamp!

Jag hittade allt lite annat matnyttigt också, men nu får jag börja jaga på mina små om vi ska hinna hem innan mörkret faller, deras promenadtakt är snällt sagt makligt..

Med lock och pock har vi nu nått asfalterade vägar, vilket betyder att vi strax är hemma!

Och det var ju tur det, för nu är Torstens ork totalt slut och han lägger sig för att vila…mitt på asfalten

Astrid orkar följa med ända in, men sen kroknar hon på…vardagsrumsbordet!

Men si där kunde hon ju inte ligga, här ska svampskörden rensas!

Onekligen kan jag förstå dem som tycker det är pest och pina att rensa citronslemskivlingar…men det är ju inte värre än fiskrens…

Igår var dagen för bypromenad och vi hade en himla tur med vädret för på kvällen kom regnet…och åskan!
Blinka fick stanna hemma för det var 25 grader varmt och kvalmigt i luften. Min stegräknare visade på över 12000 steg igår, det är jag mycket nöjd med!

Apropå ingenting, två tips till dig som du kanske missat och som kan rädda ditt liv!

Glöm inte att ladda ner appen 112, kostar gratis och finns där appar finns (så säger dom jämnt på tv). Om du behöver ringa och larma nödnumret så anges då din exakta position vilket kan hjälpa till exempel en ambulans att hitta dig fortast möjligt.

Tips nummer två ICE-nummer i mobilen! ICE betyder In case of emergency och du ska ange numret till din närmast anhöriga som du vill ska kontaktas om något inträffar och du inte är kontaktbar.
Detta har jag vetat om länge, av någon anledning gick jag in på mobilen och kollade vilket nummer jag hade angett eftersom dottern bytt telefonnummer.
Jag hade inte angett något nummer alls, fy på dig Paula!
Nu är jag uppdaterad och uppgraderad ifall olyckan är framme!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  29 augusti 2019

  Bra tips där, Paula! Ska lägga in det där genast… Vilken fin skörd av citronslemskivlingar!! Wow!! Rikedom
  Kram på’re

 2. Svara

  Justina

  29 augusti 2019

  Att du orkar Duktig är du Själv kan jag ju inte komma ut i skogen Fast jag hemskt gärna skulle vilja Trevlig Kväll

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 augusti 2019

  Jättekul att alla hänger med på flockpromenad 😀 Det kanske inte går så snabbt men det är ju härligt med hela familjen på vandring. Byvandring låter också väldigt trevligt. Särskilt som vädret var så fint. Fin svampskörd du fick och citronslemskivlingar plockar jag också gärna 🙂
  Jag har varit duktig och både angett ICE och installerat SOS Alarm 😀
  Kram

 4. Svara

  Ditte

  29 augusti 2019

  Tack för påminnelsen både om 112 och ICE nummer. Har nu dubbelkollat.
  Tack för trelvlig svampvandring och roligt att hela familjen går ut på “tramp för att plocka svamp” . Och en del hittade ni ju. Jag är så dåligt bevandrad numer i svampskogen att jag bara plockar Kalle J, kantareller och trattisar. Skulle behöva din eller Ankis sakkunniga ledning.
  Vad trevligt med er bypromenad och jag hoppas lite bilder och text kommer.
  Kram!

 5. Svara

  bpz3

  29 augusti 2019

  Gud vilken lärorik vecka det har varit – för min del alltså;-) Visste inte att hundar kunde leta upp svamp, men jag har läst att grisar används i Italien för att nosa tryffel. Men att katter kan leta upp svamp – det var också helt nytt för mig. Ja, å att dina katter går helt fritt utan koppel och inte sticka iväg – ja, det var också helt nytt för mig. Vilket ovanligt beteende för katter – tror jag i alla fall, men himla kul faktiskt.

  Å vilken svampskörd, vilken svampexpert du är. Är otroligt impad måste jag säga. Å du, jag skulle varken rensa svamp eller fisk, men om jag nog fick välja så tar jag svamp “anytime”. Att rensa fisk är det äckligaste jag vet. Har faktiskt – tror det eller ej – tittat på när en kompis gjort det (utan plasthandskar), och det var ingen höjdare;-)

 6. Svara

  Anni

  30 augusti 2019

  Tack för dagens charmigaste inlägg! När jag ser din svampskörd ser jag finskan i dig – de flesta svenskar känner till kantarell och knappt något mer. Hörde du om polisen som fick rycka ut till en camping där folk betedde sig som zombies? Det var ryssar som ätit flugsvamp 😀 😀
  Vad gäller 112-appen så antar jag att den enbart fungerar när man tillåter att positionen visas, vilket jag inte gör. Vad gäller ICE är det viktigt att numret syns trots att man har lås på mobilen, annars är det ju ingen som kan se det.
  Kram och trevlig helg!

 7. Svara

  Ama de casa

  30 augusti 2019

  ICE har jag inlagt i telefonen och skrivit på ett sånt ställe att det syns även när telefonen är låst. 112-appen har jag inte…

  Vad praktiskt med en svampkatt! 😀

  Tro tusan att katterna kroknade när dom kom hem – många steg det där 🙂

 8. Svara

  Minton

  30 augusti 2019

  Tack för en fin skogspromenad med dina kompisar. Har både ICE och 112 appen inlagd .
  Citronslemskivling är lite kladdig att rensa men jättegod.
  Kram

 9. Svara

  Susjos

  30 augusti 2019

  Citronslemskivlingar…wow, aldrig hört talas om! Du imponerar med din svampkunskap och goda mat!!! Å jösses så jag njuter av dina foton på dina katter, och hundar ?
  ICE har jag minsann på min telefon , fast inte 112 appen, ännu!

 10. Svara

  Kraka

  31 augusti 2019

  Mysigt med kattpromenad i svampskogen.

 11. Svara

  Kina Hellquist

  31 augusti 2019

  Vad härligt med dina katter. Jag brukar få kantisar av min granne, men han tar aldrig med sig varken katterna eller hundarna när han går på svamletar-tur. Men vi brukar säga att han Mats har svampögon, så det går bra ändå! Ska lägga in 112-appen. Tack för påminnelsen!

 12. Svara

  byblixtra

  1 september 2019

  Det var roligt att få följa med på er svampplockning. 🙂
  Men säg till Torsten att han inte ska vila mitt på vägen, då är det säkrare att vila på vardagsrumsbordet som Astrid gjorde, tills det var dags för rensning av svampen.

 13. Svara

  Carina Larsson

  6 september 2019

  WOW! 12000 steg! Och svampkatter! Och vad med svamp!
  Roligt med byavandring. Finns säkert en massa att få veta på en sån.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 279
 • 363
 • 1 626 673
 • 5 069
 • 65 363
Sök här