Matrecept och kökstips

Tjälknöl med potatisgratäng

Av
den
20 maj 2007

Jag fick en “utmaning med smak” av Lallis

Att skriva ett favoritrecept i bloggen, länka tillbaks till henne, och utmana en vän.
Jag vet inte vem som känner sig manad att svara, men hoppas att någon som läser här gör det, skriver in ett eget recept i sin blogg och länkar tillbaks till Lallis och mig!

Igår njöt vi av en av våra absoluta favoriträtter
TJÄLKNÖLEN

Du behöver ca 1kg fryst fransyska eller ännu hellre, som vi använde, älgstek!
Till lagen behöver du:
8dl vatten
1dl soja
½ dl salt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk krossad svartpeppar
2 smulade lagerblad
ev. 1 torkad piripiri (finns i kryddhyllan, jättestark! ta inte mer än en!)

Kvällen innan lägger du det frysta köttet på ett ugnsfat och sätter in det i 75 graders ugn. Var noga med temperaturen, för hög temp så blir steken torr!
Låt stå över natten i ugnen, i 12 timmar
Koka upp lagen, låt kallna, lägg i steken, låt stå i 5 timmar.
Bli inte förskräckt om steken ser ut som en torr och skrynklig hjärna när den kommer ur ugnen, den suger åt sig av den goda salta lagen!


Här simmar tjälknölen…

Skär sedan upp steken i så tunna skivor du nånsin kan!


Titta vilket underbart mört och rosa kött! Mycket godare än rostbiff!

Till tjälknölen serverade jag en klassisk potatisgratäng, min urgoda rödvinssås ur frysen och kokt brysselkål


Smaklig måltid!

Den här rätten kan man göra av en större köttbit och servera på en buffé i sommar! Öka bara mängden lag. God också till potatissallad, då slipper man helt varmhållning.
Den färdiga tjälknölen går utmärkt att frysa ner!

TAGS
12 kommentarer
  1. Svara

    Kicki

    20 maj 2007

    Ja,men jösses så GOTT!
    Nu kommer yngste sonen med fru och barn, de får nöja sig med fika
    Kram

  2. Svara

    Kicki

    20 maj 2007

    Du har fixat klockan ser jag 😉

  3. Svara

    Gunvor

    20 maj 2007

    Jag älskar också Tjälknul! och potatisgratäng! När jag gör pot.grat.så kokar jag potatisskivorna först i grädde o mjölk en stund, o ganska mycket salt o sv.peppar. Sen häller man det i en form som vanligt.Det lärde jag mej av mat Tina på TV. Men det kanske du också gör.
    Det ser underbart smaskigt ut! Jag gillar Porterstek också, nästan lika mycket!
    Ha en jätteskön kväll!

  4. Svara

    Lallis

    20 maj 2007

    Nämen tjosan så gott det där ser ut!
    Måste provas till helgen(nästa)
    Kram Lallis

  5. Svara

    Monica

    20 maj 2007

    Åååååå Tjälknöl på älg – finns det något godare?! Åsså en gräddig potatisgratäng till….mmmmm, jösses så hungrig jag blir nu.

    Kram

  6. Svara

    Dubbelörnen

    20 maj 2007

    Hela familjaen älskar tjälknöl!! Men jag lägger i massor med allehanda örtkryddor i lagen o det blir så otroligt gott…

  7. Svara

    Sigge & Helena

    21 maj 2007

    Paula lilla gumman………..
    Låt sorgen ta sin tid, det måste den få göra.
    Men dagen då du bara har de ljusa minnena kvar kommer.

  8. Svara

    Pialotta

    21 maj 2007

    Gud vad gott det ser ut på dina vackra foton.. är gott oxså kan jag med förtjusning konstatera, då jag vid tillfälle oxså fixat till det här. Tjärknöl och porterstek.. en aning lika, men visst är det bra bjudmat och på buffebordet oxså som du söjer här 🙂
    Trevligt.. såg oxså detta hos Lallis, men tiden.. har en del att pyssla med här nu och du vet mamsen tar sin tid med läkarbesök och annat.. Idag var jag med henne på provtagning på Fyslab/EKG inför Mdicinläkaren om en vecka.. Något fel som är trasigt med hjärttrakten förträngning mot Aorta.. vet inte så mycket om det här så det ska bli spännande på måndag och höra doktorn tala 🙂
    Annars så är hon rätt så piggelin.. knatar på med sin rullator.. ute var dag och idag skulle hon på 100-årskalas för en dam där de gamla brukar träffas på torsdagar.. Synd bara att hon går så dåligt benet blir mer och mer snedvridit och påverkar ryggen.. Pigg i huvudet så det är skönt.
    Det här blev visst långt, men när fingrarna väl fastnar på tangentbordet så.. 🙂
    ((Kram på dej o en solig dag))

  9. Svara

    "Ninni"

    4 juni 2007

    Oh, va gött det ser ut. Du har en annan lag än vad jag har. Måste ju bara pröva din också. Tack för tipset.
    Kram.

  10. Svara

    h

    26 februari 2009

    Hejsan, fick länk hit av mamma som sa att receptet är fantastiskt. Har en lammstek i frysen – funkar det att göra tjärknöl på lamm tror du?

    Mvh hanna

  11. Svara

    h

    26 februari 2009

    Nej, tror mamma hittade ditt recept när hon googlade på tjärknöl. Pappa är gammal älgjägare och det var hela familjens helgfavorit, men när han slutade jaga för några år sedan tappade mamma bort receptet. Stort tack för lammtipset!! Men måste nog fixa mig lite nöt eller älg också för bilderna i bloggen får det vattnas i munnen…

  12. Svara

    Monica

    10 december 2011

    Fått en stor älgstek av systerdotterns pojkvän, och vad gör man av den? Livrädd att förstöra den, för det är (för mig) en enorm lyx med älgkött! Hittade ditt recept och tänker nu försöka mig på detta! ; ) Håll tummarna att jag lyckas…!!! Har tyvärr inget recept att lämna i gengäld! Hoppas jag får “sno” receptet ändå!? : )

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 24
  • 410
  • 1 585 037
  • 4 539
  • 58 067
Sök här