Bloggen

Trettonhelgen

Av
den
7 januari 2018

Nu har finnkäringen också städat undan julen: adventsljusstake, överblommade hyacinter, tomteljushållare och en julduk. Färdigt!

När jag kom till loppisen igår så var julen undanplockad även där, så skönt!

På kvällen hade jag sällskap av ….två jyckar! Ser du den andra???

Haha, väl kamouflerad bland mörka kuddar, här syns Valter lite bättre

Men han är ett omöjligt foto-objekt, svarta djur är svåra att fota och så är han ju aldrig still vilket du märker i nästa foto.
Han river ut alla grejer ur Blinkas leksakslåda, det är väl tur att någon leker med dem!

Och då menar jag verkligen allt..Här illustrerar jag fiffigt det gamla ordspråket: “Om det under trettonhelgen snöar tillräckligt mycket för att täcka över en mus blir vintern snörik”
Svaret är ja, det har snöat så mycket!
Men samtidigt säger ett annat ordspråk att “Till trettonhelgen har halva vinterns snö fallit” vilket kanske kan vara till en viss tröst speciellt för mina vänner norrut i landet..

I morse var jag vaken ovanligt tidigt och blev direkt belönad med vackert rosaskimrande himmel!
Sen ska erkännas att jag sett helt fantastiskt färgsprakande solnedgångar på facebook men där har jag inget att sätta emot..

Men jag kan ju skryta med mina domherrar som verkar bli fler och fler…imorgon ska jag testa att lägga ut havregryn, har fått ett tips om att det lockar gulsparvar!
Inte för att jag vet om vi har några här i trakterna, det visar sig!

Tror du på gammalt skrock, och har det snöat över en mus hos dig?

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa von Friesen

  7 januari 2018

  I brist på annat lägger jag ut fiberhavregryn med lite matolja, till fåglarna.Men nu räcker det med snö!

 2. Svara

  BrittMarie

  7 januari 2018

  Visst är det roligt med gammalt skrock, men tror på det….Nja, kanske. Inte den allra minsta mus har blivit översnöad här. Snörikt blir det nog inte då. Andra år har det ofta kommit snö här i januari eller februari. Vi får väl se vad det blir med det.
  Kram

 3. Svara

  Kicki

  7 januari 2018

  Nä, har ja äntligen fått fram julen så väntar jag till minst tjugondaknut, innan jag rensar bort den . Jag har tom köpt nya hyacinter.

 4. Svara

  Mia

  7 januari 2018

  Havregryn??? Ok, då måste jag testa det!! Fåglarna börjar komma tillbaka lite om sänder här men jag saknar en del….en mus har lätt snöat över, så ock fågelmaten hela tiden!! Men du, halvsnödagen infaller 25/1, jag ser gärna att det inte stämmer för om vi får lika mycket snö som nu, då kan jag verkligen kalla mig insnöad!!!
  Kram på’re

 5. Svara

  kersko

  7 januari 2018

  Vi har också städat ut julen det känns så skönt.
  Idag såg jag den första domherre jag sett på 28 år. Blev helt till mig men jag ser att vi ligger i lä och det är hos dig man ska vara om man vill se domherrar.

  Kram

 6. Svara

  "LillaSyster"

  7 januari 2018

  Valter är som Busan, allt ska rivas ut. Syrrans flicka brukar sucka lite då hon kommer, innan hon börjar sortera upp alla sakerna och lägga tillbaka dem. Spännande och se om du får några gulsparvar! Jo, jag tror på visst skrock : inga nycklar på bordet, inte gå under stegen, tvi tvi tvi då en svart katt går över vägen. Tja och några till fast dina två var helt nya! Kram

 7. Svara

  Karin Eklund

  7 januari 2018

  Så snart vi lägger ut havre, inte havregryn (vilket säkert fungerar bra det med) så tar det inte lång stund innan de första gulsparvarna är på plats. Lika förundrat tittar vi på dem varje gång. Vi förstår inte hur de kan veta att vi har lagt ut havre åt dem. Djungeltelegrafen månne?
  Här blir julen bortplockad inkommande vecka, pö om pö och stjärnorna får hänga lite längre. Det är ju så mörkt och då tycker vi att det är skönt med lite ljusglimtar.

  Igår flög en domherre rakt in i fönstret hos oss och föll “död” ner på marken. Jag tog den i handen och kollade om den hade brutit nacken men det handlade om hjärnskakning skulle jag tro för den visade sig vara vid liv. Efter nästan tre timmar var den pigg och färdig att flyga igen, vilket den gjorde. Frun väntade troget under fågelbrädet. De gifter sig ju för livet de små raringarna, så vi var verkligen glada över skeendet. Lycka!

  Här stormar det så det står härliga till! Ha det gott! <3

 8. Svara

  dogladyn

  7 januari 2018

  Ingen mus blev täckt av anö hos mej. Om halva snömängden fallit tills nu, då blir det inte många flingor till. Men ikväll är det faktiskt fruset men ingen snö, änn i alla fall.
  /P

 9. Svara

  Carina Larsson

  7 januari 2018

  Just lördag och söndag har vi inte fått nån snö, dock torsdag och natten till fredag och då täckte det en mus. Tungt att skotta var det också då det var blötsnö i botten och lätt och fin kallsnö ovanpå. Skottade i 45 minuter här hemma och senare var jag till mamma och sopa av hennes bil och skottade hennes parkeringsplats så hon fick gott om utrymme att gå på. Hennes bil står rätt ensam så det är inga bilar runt om och då är det ingen som skottar heller – mer än hon (77 år gammal och hjärtsjuk) och jag då förstås ibland. Vi är ett envist släkte på kvinnosidan. Hahaha.
  Så jag fått ett mail från dig så jag ska ta och svara på det innan jag lägger mig.
  Kramen.

 10. Svara

  BP

  8 januari 2018

  Ser att den rosaskimrande himlen har letat sig söder- och österut. För den hade vi här ikväll. Morgonhimlar och soluppgångar brukar jag missa, men kvällshimlar och solnedgångar är jag bra på att visa;-)

  Vad gäller snöläget så är det ju lika med noll här, så jag hoppas att ditt andra ordspråk håller fullt ut!

 11. Svara

  Anki

  8 januari 2018

  Du ser … det lönar sig att gå upp på morgonen – så vackert ljus!
  Hm … här är det nog knappt att snötäcket täcker en mus, men lite vitt har vi ändå på marken.
  Här finns inte längre varken grönfinkar eller gulsparvar längre … lägger alltid ut blandade fröer för dem som inte så gärna vill ha solrosfröna, men de kommer ändå inte, vilket de gjorde fram till bara några år sedan.
  Svarta djur är verkligen svåra att fota, ja, nästan omöjliga 🙂
  Julen är bortplockad här också … nu ska den bara bäras upp till garderoben i Överhuset.
  Kram

 12. Svara

  Astrid Larsson

  8 januari 2018

  Jag har sett gulsparv här tack för tipset
  Idag kom sidensvansar på besök också
  Men vi har vansinnigt mycket snö i vinter, tre gånger mer än förra vintern
  Mysigt med hundar och när dotterns valp var här så låg det leksaker överallt.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 98
 • 138
 • 1 654 174
 • 5 124
 • 66 091
Sök här