Bloggen

Trivialiteter

Av
den
17 oktober 2019

Idag ska jag berätta om några små upptäckter jag gjorde idag när jag läste lokaltidningen!

Jag kan ju påpeka att jag prenumererat på lokalblaskan i många år, numera läser jag endast e-tidningen då det blir betydligt billigare och dessutom får jag en tidning alla dagar i veckan!

Som vanligt ögnar jag igenom väderleksrapporten, den är inte så särskilt lokal så här får jag inte fram hur vädret blir just i lilla Fredriksberg…
Men…
Idag lade jag märke till något annat, något jag finner ganska intressant och spännande!
Jag hittar nämligen väderstatistik där jag läser att:
Det var varmast i Failaka Island i Kuwait med +45 grader
Det var kallast på Grönland med -43 grader

På Island uppmättes en vindstyrka på 30m/sekund, håll i hatten…eller paraplyet
I Vietnam regnade det 319 mm under senaste dygnet!

De här uppgifterna har jag aldrig förut noterat!
Är jag så dålig på att läsa tidningen eller finns det flera som har missat sådan för alla väldigt viktig information?? “ler”

Nu läser jag vidare och kommer till uppslaget som heter “Idag” där man kan läsa om vem som har namnsdag, foton på dem som vill fira någon osv.
Där får jag också reda på att det idag är

Grynkorvens dag
Men hallå, vad är nu grynkorv för något? Det har jag aldrig smakat så jag var tvungen att googla och fick då lära mig att den är snarlik andra färska korvar, t.ex köttkorv och fläskkorv.
Och självklart har grynkorven en egen fanclub! Enligt hemsidan görs korven av fläskkött, korngryn och kryddor men på annat håll på nätet läser jag att Cajsa Wargs recept på grynkorv innehåller följande: rödlök, korngryn, mjölk, russin, njurtalg och fårlever!
Inte många likheter där inte…

Jag gillar hackkorv och pölsa där man använder inälvsdetaljer men så sent som idag inmundigade jag köttkorv till middag.
Den avnjöts med kokt potatis, och en pepparrotssås samt broccoli. Blinka erbjöds samma korv men med kokta korngryn och morot.
Bägge blev mätta och nöjda!

Men ännu är jag inte klar med dagens trivialiteter i tidningen,
jag bläddrar vidare och hittar en artikel om en spännande tävling i scramble!
Och vad är nu scramble som pensionärerna i artikeln tyckte var så skoj???
Google har svaret: en typ av sporten golf som spelas i lag..
Ja man är då aldrig för gammal för att lära sig

Nu är jag klok som en….kråka?

..och min älsklingsflicka har lagt sig på sitt favoritställe, nedanför datorn med sladdvindan som huvudkudde, hundra gånger mysigare än en hundkorg om du frågar henne…

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Britt Berzell

  17 oktober 2019

  Som Molly…hon ligger gärna och ofta under husses skrivbord just så där ???

 2. Svara

  Britt Berzell

  17 oktober 2019

  Som Molly…hon ligger gärna och ofta under husses skrivbord just så där ???

 3. Svara

  Minton

  17 oktober 2019

  Dessa små fyrbeningar är underbara. Minton ligger i min säng på rygg med benen i vädret.
  Du hittade mycket “nyttig information ” i tidningen ?

 4. Svara

  Karin Eklund

  17 oktober 2019

  Söta lilla Blinka! Ibland vill jag nästan äta upp henne för att hon är så himla söt! Men kan du inte ge henne en mjuk dyna istället Paula? En eldyna kanske, för jag tror att elkontakten är lite varm och skön. Värmedyna?

  Det var annars trevliga trivialiteter du bjuder på idag.
  Grynkorvens dag! Se där och vi som åt gädda. Undrar när det är gäddans dag?
  Lakkorv har du säkert hört talas om?

  Sov gott du som är klok som en kråka. ( Kråkor är intelligenta fåglar, det finns det vetenskapliga bevis på)

  Sov gott från Karin som snart sover

 5. Svara

  Ditte

  17 oktober 2019

  Roligt att läsa tidningen på ett sätt du inte dagligen gör. Och en del matnyttigt fick du dig helt klart till livs. Vad gäller grynkorv så vet jag att jag fick det i skolan som barn och det har räckt. Det och kall blodpudding och kall pölsa. Så detta äter jag inte idag.Men jag har ju testat. Tycker ändå det är ett roligt grepp med grynkorvens dag. Får nog säga att inälvsmat inte är mina favoriter. Å andra sidan har jag utomlands ätit det utan att veta och det har gått bra det också. Men jag själv lagar det inte.
  Så söt blinka är där hon ligger. Men precis som Karin fundrar jag på om hon inte vill ha en liten dyna under huvudet.
  Och du! Jag gillade verkligen dina trivialiteter och fina bilder.
  Kram!

 6. Svara

  BP

  17 oktober 2019

  Snacka om onödigt men himla roligt vetande;-) Tycker din lokalblaska är väldigt “världsvan” måste jag säga. När jag ser temperaturerna från Kuwait och Grönland samt regnet i Japan och blåsten på Island så slutar jag genast gnälla över grådasket här hemma;-) Konstigt förresten att du måste betala för din lokalblaska. Här har vi två tidningar med realtidsuppdateringar och de är helt kostnadsfria, men de har inte sådan världsomfattande info såklart;-)

  Äter så gott som aldrig korv, så grynkorv har jag aldrig hört talas om, än mindre ätit. Har faktiskt ätit hemlagad(!) pölsa ett antal gånger på anrika restaurang Bellevue (minns du?!) vid Vanadisplan – nu ett minne blott, och den rätten gillade jag skarpt.

  Scrambled eggs har man ju hört talas om (och ätit), men inte visste jag att det är ett golfspel…
  Guuu så mycket man lär sig i Blogglandia, och man lär sig så länge man lever:-)

 7. Svara

  Carina Larsson

  18 oktober 2019

  Oj vad mycket du lärde dig i tidningen idag! Jag skummade igenom dagens papperstidning samtidigt som jag pratade med mor… så jag la inte märke till så mycket alls. Noterade att det var “bara” två dödsannonser idag och ingen jag kände och så läste jag serierna förstås.
  Som tur är brukar mor och jag prata lite om vad som stått i tidningen, om vi sett något intressant som kanske den andra missat.
  Dagen WOW var en annons på en sommarstuga som de begärde 1,5 miljon för! För en sommarstuga!???
  Grynkorv åt vi ibland när jag var liten och jag tyckte inte om det. Även fläskkorv och köttkorv åt vi och jag tyckte inte om det heller. Än idag kan jag inte för mitt liv äta de korvarna frivilligt. Men jag är ju ingen korvälskare annars heller. Falukorv äter jag helst rå (utan tillagning) och så grillkorv kan jag också äta och då ska den helst vara grillad eller hårt stekt.
  Kramen.

 8. Svara

  Anki

  18 oktober 2019

  WOW! Att du är klok som en kråka (kråkfåglar är otroligt smarta!) det visste jag ju redan! Kul läsning om vädret i olika delar av världen – inget att gnälla på här hemma alltså – ganska behagligt om du frågar mig 🙂
  Grynkorv har jag aldrig smakat, men hörde om den och deras förening på radion för något år sedan 🙂 Kött och – fläskkorv är väldigt gott och det äter vi då och då … mums!
  Allra finaste Blinka … vill vara nära matte :)?
  Kram

 9. Svara

  Efwa

  18 oktober 2019

  Visst är det roligt med “onödigt” vetande. I vår franska lokaltidning brukade jag titta på liknande uppgifter om vädret. Var denna dagen det varit varmast resp. kallast genom tiderna. Det tycker jag är roligt att läsa. Har faktiskt inte kollat om jag kan hitta samma information i min lokalblaska. Kul att du tittade in i min blogg.

 10. Svara

  Brita Löflund

  18 oktober 2019

  Nu märker jag att du varit länge borta från Finland. Grynkorv, ryynimakkara – minns du inte? Grynkorven är ingenting som vi finländare äter särskilt ofta. Ska vi ha korv så väljer vi HK:s blå länkkorv, HK:n sininen lenkki, alla gånger! Men visst gillar vi grynkorv också! Finns att få i varje matbutik varje dag. Och matspalterna på internet har nu lärt oss att man också kan grilla den, så den säljer bra på sommaren också. Personligen gillar jag den mycket. Tyvärr har vi ingen förening för grynkorvens vänner här, jag skulle säkert ansluta mig!
  Vi hörs! Ha det bra.

 11. Svara

  Mormor

  18 oktober 2019

  Nu märker jag att du har varit länge borta från Finland. Grynkorv, ryynimakkara, minns du inte? Vi finländare äter inte grynkorv så väldigt ofta, men alla vet vad det är. Om vi vill ha korv så väljer vi HK:n sininen, HK:s blå. En länkkorv (lenkkimakkara), det ordet finns inte i sverigesvenskan. Nu har de olika firmornas mattidningar och internetspalter lärt oss, att man också kan grilla grynkorv, så den säljer bra på sommaren också. Man kan köpa grynkorv varje dag i varje matbutik. Personligen gillar jag den mycket! Tyvärr har vi inte någon förening för grynkorvens vänner här; jag skulle säkert ansluta mig.
  Vi hörs. Ha det bra.

 12. Svara

  Hanneles bokparadis

  18 oktober 2019

  grynkorv är mums, men inte på foto…

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 oktober 2019

  Trivialiteter eller så kallat oviktigt vetande kan vara riktigt kul att briljera med när tillfälle ges. Det ligger massor av information och skvalpar runt i våra hjärnor och någon gång ibland får vi faktiskt nytta av något som gömts undan där 😀
  Hundar väljer de underligaste favoritplatserna och vi kommer nog aldrig att riktigt förstå 😉
  Kram

 14. Svara

  Mormor

  19 oktober 2019

  Ja ja! Klantig som jag är, så fick jag in två kommentarer. Ursäkta!
  Hälsar Mormor = Brita Löflund. Som inte riktigt vet varför hon skriver under pseudonym! Det blev bara så.

 15. Svara

  Klara Ovidia

  19 oktober 2019

  Hi hi … tidningsläsande med öppna gluggar och hjärna vaken ger mycket roliga uppslag – tänkte genast Povel Ramel om Grynkorven – en liten fråckis om jag inte minns fel – och trivialiteter har vi allra mest av i livet. Om grynkorven inte tillsätts med sådant E + nummer tror jag det är en smula näringsrikt och det är ju att nyttja resurserna tänker jag. Heja dig Paula! Klok som en kråka 🙂
  Huvudet på elvindan ger nog Blinka energi tills hon vaknar.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 42
 • 172
 • 1 654 289
 • 5 125
 • 66 098
Sök här