Bloggen

Tvättdag i pörtet

Av
den
21 februari 2008

Det är stortvätt idag i pörtet
Överkast, lakan, duntäcken, gardiner, allt ska bli rent
Jag har bokat in gubben för att hjälpa till, både med bärandet och vikandet

Jag har också aviserat en kommande fönsterputs, med två storrökare kan ni tänka er hur fönstren ser ut nu när solen lyser in..och putsa fönster gör man tyvärr inte med mina armar..

På tal om byk, allt var INTE bättre förr!

Bära och hetta upp vatten i tvättbaljan, gnugga och krama..

sedan skölja och vrida ur i bäckens iskalla vatten..

Och så hänga upp gubbens kalsonger på tork…
Nej, man avundas inte kvinnoarbetet förr i tiden.
Och jag garanterar att kvinnfolken inte fick mycket till hjälp av karlarna!

Bilderna är tagna i byn Tyfors under KulTur-dagarna i Säfsen i maj 2006

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Kicki i skogen

  21 februari 2008

  😀
  Nej inte tror jag att de var bättre förr,jag brukar tänka på de jag också i bland när jag tvättar,man ska inte klaga hahaha men vi vet ju inge annat trots allt,men skönt att man inte behöver gå ner till sjön.Då skulle min familj aldrig ha rena kläder på sig haha
  Kram Kicki

 2. Svara

  britten

  21 februari 2008

  underbara underbara bilder,..jag blir såååå nostalgisk…å fönstrena är en pina i sig jag har inte heller armar för det och när solen ligger på nu så är det huuu vad hemskt men just nu bara att gilla läget….kram och tack för dom fina bilderna

 3. Svara

  leila

  21 februari 2008

  😆 häftiga bilder, där lura du mig allt :laugh: trodde det var du och gubben som var i farten. kram kram leila

 4. Svara

  Inger Maryissa

  21 februari 2008

  Nej man avundas verkligen inte allt slit kvinnor fick göra förr i tiden.
  Och håller definitivt med om att allt var inte bättre förr.
  Vilka intressanta bilder här hur tvättbaljorna osv. såg ut förr.
  Kram

 5. Svara

  Rajson

  21 februari 2008

  Jag som har mina rötter i finska urskogen minns när min mor och mormor släpade grovtvätten till en källa en bra bit i skogen. Där tvättades bl.a. mattor. En gryta över öppen eld för att värma vattnet.
  En jämnårig kusin håll på att drukna i källan, fadern till tösen fick tag i hennes hår och lyckades dra upp henne!
  (Nej,jag är inte född på 1800-talet utan 1957!)
  Brukar tänka på deras slit när jag gnällde som mest över fulla tvättkorgar då döttrarna bodde hemma.
  Mina barn tror att jag hittar på när jag berättar allt vad jag minns från min enkla barndom innan mina unga föräldrar emigrerade till ett helt annat liv här i Sverige.Pga kriget låg ju Finland långt efter Sverige i levnadsstandard på 50 och 60 talet. Nu har dom gått förbi.
  Hoppas du fått en välbehövlig vila efter allt slit!

 6. Svara

  Mia

  21 februari 2008

  Å tänk när man fick ligga på bryggan och skura trasmattor i det kalla vattnet…nu är det nostalgi, då var det grovjobb!

 7. Svara

  catharina

  21 februari 2008

  Jättefina bilder – men är rätt glad för tvättmaskiner, torktumlare och andra moderniteter när vi ska till att tvätta här!

  Fast i och för sig så doftar allt som hängt ute (på landet) himlans gott..

 8. Svara

  Malin

  21 februari 2008

  Härligt inlägg, fantastiska bilder! Ja visst är tvättmaskinen en av de hushållsmaskiner jag inte skulle kunna vara många dagar.

 9. Svara

  Gunnel

  21 februari 2008

  Tvättmaskinen är en underbar uppfinning. Jag avundas inte heller kvinnorna förr i tiden…inte vad det gäller tvätt och en del andra saker heller

 10. Svara

  britten

  21 februari 2008

  måste komma in och titta på dina fina bilder igen..jag längtar efter farmor när jag ser dom

 11. Svara

  Pialotta

  21 februari 2008

  Ha, ha den där understa bilden påminner mig om hur det såg ut på farmor o farfars tid på landet..
  Röker ni inomhus.. fy, fy på er.. vi går i alla fall ut på balkongen. Min moster röker inomhus som hon alltid gjort och visst syns det dä jag städar där.. trasan blir alldeles gulbrun av nikotin.. försök ändra på det där så blir det mindre jobb;-)
  Ha de fint Paula natti nattikramar

 12. Svara

  Gunvor

  21 februari 2008

  Åhhh vilka underbara bilder.Vilken nostalgi!Jag har ju inte upplevt det själv men man vet ju hur det var..vilket slit för kvinnorna.Har du fått vårkänslor nu redan, eftersom du ska byka o putsa fönster. Tur du har hjälp av guben. Va härligt det blir när allt är rent i sängarna!
  Önskar dej en God natt!

 13. Svara

  EVA

  22 februari 2008

  Hoppas du fick allt rent och fint ! Och vilka fina bilder…
  Nej allt VAR inte bättre förr !
  ***
  Ha en skön helg !
  KRAM EVA

 14. Svara

  Monica

  22 februari 2008

  Nej nog är det ganska bekvämt i dag. Har hört att min mormor stod och sköljde lakan i en isvak *brrrrrr*

  ha en trevlig helg
  Kram

 15. Svara

  Nette

  22 februari 2008

  Här borde det också stortvättas – vi har sportlov och jag hade planerat in både storstädande och stortvätt men snart är lovet slut och inget har jag fått gjort! 🙁 Önskar dig/er en riktigt fin helg – sitter här och skrattar åt dina annonser lite längre ner – de var bra! 😀

 16. Svara

  Kersti

  22 februari 2008

  Vissa saker är onekligen bättre nu. jag har alltid stortvätt på fredagarna käns det som. Med fem personer hemma så blir det en hel del. Nu är allt tvättat och torkat och sorterat i högar. Så nu är det helg.

 17. Svara

  Punatukka

  22 februari 2008

  Hahahaha….har du redan fått “stora vår-fnatten”,tsss!??? Här väntar vi orkan så det är bara barrikader som gäller!Svär över västkusten idag,grrr! F-bannade blåshål… Underbara bilder,jag ääälskar dom,mmm!T.o.m kalsipperna ser underbara ut,…*LOL* Längtar HEEEEEM,snyft!Om nån knackar på pörtets dörr en dag, så undra inte. Det är bara JAG…*L* Tills dess……kram till er alla,ha en skön helg…*S*??

 18. Svara

  Anki

  22 februari 2008

  Här kommer stormiga hälsningar från en som undrar var all tid tar vägen. Så undrar jag vad de tänker döpa denna storm till Gry kanske!
  Du tvätt, jo jag tvättar precis som de gjorde förr, utan varmvatten, utan maskin, “nu sitter jag här o är oärlig med sanningen” faktum är att jag hinner knappast ens tänka på tvätt. Undrar om de e synd om mig idag, låter ju nästan så på tangenttrycket eller nått.
  Nä då, här är prima liv. Har blivit fotograferad idag, inne i magen, de du!!
  Hoppas allt är bra med Er där uppe o att ni sluppit stormen.
  Fortsatt goe helg.
  Kram anki

 19. Svara

  emma - rubyblue.se

  23 februari 2008

  Jobbigt lät det men bilderna var fina! 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 499
 • 1 641 029
 • 5 101
 • 65 745
Sök här