Tvättdag i pörtet

Det är stortvätt idag i pörtet
Överkast, lakan, duntäcken, gardiner, allt ska bli rent
Jag har bokat in gubben för att hjälpa till, både med bärandet och vikandet

Jag har också aviserat en kommande fönsterputs, med två storrökare kan ni tänka er hur fönstren ser ut nu när solen lyser in..och putsa fönster gör man tyvärr inte med mina armar..

På tal om byk, allt var INTE bättre förr!

Bära och hetta upp vatten i tvättbaljan, gnugga och krama..

sedan skölja och vrida ur i bäckens iskalla vatten..

Och så hänga upp gubbens kalsonger på tork…
Nej, man avundas inte kvinnoarbetet förr i tiden.
Och jag garanterar att kvinnfolken inte fick mycket till hjälp av karlarna!

Bilderna är tagna i byn Tyfors under KulTur-dagarna i Säfsen i maj 2006

0

19 Comments:

 1. :D
  Nej inte tror jag att de var bättre förr,jag brukar tänka på de jag också i bland när jag tvättar,man ska inte klaga hahaha men vi vet ju inge annat trots allt,men skönt att man inte behöver gå ner till sjön.Då skulle min familj aldrig ha rena kläder på sig haha
  Kram Kicki

 2. underbara underbara bilder,..jag blir såååå nostalgisk…å fönstrena är en pina i sig jag har inte heller armar för det och när solen ligger på nu så är det huuu vad hemskt men just nu bara att gilla läget….kram och tack för dom fina bilderna

 3. :lol: häftiga bilder, där lura du mig allt :laugh: trodde det var du och gubben som var i farten. kram kram leila

 4. Nej man avundas verkligen inte allt slit kvinnor fick göra förr i tiden.
  Och håller definitivt med om att allt var inte bättre förr.
  Vilka intressanta bilder här hur tvättbaljorna osv. såg ut förr.
  Kram

 5. Jag som har mina rötter i finska urskogen minns när min mor och mormor släpade grovtvätten till en källa en bra bit i skogen. Där tvättades bl.a. mattor. En gryta över öppen eld för att värma vattnet.
  En jämnårig kusin håll på att drukna i källan, fadern till tösen fick tag i hennes hår och lyckades dra upp henne!
  (Nej,jag är inte född på 1800-talet utan 1957!)
  Brukar tänka på deras slit när jag gnällde som mest över fulla tvättkorgar då döttrarna bodde hemma.
  Mina barn tror att jag hittar på när jag berättar allt vad jag minns från min enkla barndom innan mina unga föräldrar emigrerade till ett helt annat liv här i Sverige.Pga kriget låg ju Finland långt efter Sverige i levnadsstandard på 50 och 60 talet. Nu har dom gått förbi.
  Hoppas du fått en välbehövlig vila efter allt slit!

 6. Å tänk när man fick ligga på bryggan och skura trasmattor i det kalla vattnet…nu är det nostalgi, då var det grovjobb!

 7. Jättefina bilder – men är rätt glad för tvättmaskiner, torktumlare och andra moderniteter när vi ska till att tvätta här!

  Fast i och för sig så doftar allt som hängt ute (på landet) himlans gott..

 8. Härligt inlägg, fantastiska bilder! Ja visst är tvättmaskinen en av de hushållsmaskiner jag inte skulle kunna vara många dagar.

 9. Tvättmaskinen är en underbar uppfinning. Jag avundas inte heller kvinnorna förr i tiden…inte vad det gäller tvätt och en del andra saker heller

 10. måste komma in och titta på dina fina bilder igen..jag längtar efter farmor när jag ser dom

 11. Ha, ha den där understa bilden påminner mig om hur det såg ut på farmor o farfars tid på landet..
  Röker ni inomhus.. fy, fy på er.. vi går i alla fall ut på balkongen. Min moster röker inomhus som hon alltid gjort och visst syns det dä jag städar där.. trasan blir alldeles gulbrun av nikotin.. försök ändra på det där så blir det mindre jobb;-)
  Ha de fint Paula natti nattikramar

 12. Åhhh vilka underbara bilder.Vilken nostalgi!Jag har ju inte upplevt det själv men man vet ju hur det var..vilket slit för kvinnorna.Har du fått vårkänslor nu redan, eftersom du ska byka o putsa fönster. Tur du har hjälp av guben. Va härligt det blir när allt är rent i sängarna!
  Önskar dej en God natt!

 13. Hoppas du fick allt rent och fint ! Och vilka fina bilder…
  Nej allt VAR inte bättre förr !
  ***
  Ha en skön helg !
  KRAM EVA

 14. Nej nog är det ganska bekvämt i dag. Har hört att min mormor stod och sköljde lakan i en isvak *brrrrrr*

  ha en trevlig helg
  Kram

 15. Här borde det också stortvättas – vi har sportlov och jag hade planerat in både storstädande och stortvätt men snart är lovet slut och inget har jag fått gjort! :( Önskar dig/er en riktigt fin helg – sitter här och skrattar åt dina annonser lite längre ner – de var bra! :D

 16. Vissa saker är onekligen bättre nu. jag har alltid stortvätt på fredagarna käns det som. Med fem personer hemma så blir det en hel del. Nu är allt tvättat och torkat och sorterat i högar. Så nu är det helg.

 17. Hahahaha….har du redan fått “stora vår-fnatten”,tsss!??? Här väntar vi orkan så det är bara barrikader som gäller!Svär över västkusten idag,grrr! F-bannade blåshål… Underbara bilder,jag ääälskar dom,mmm!T.o.m kalsipperna ser underbara ut,…*LOL* Längtar HEEEEEM,snyft!Om nån knackar på pörtets dörr en dag, så undra inte. Det är bara JAG…*L* Tills dess……kram till er alla,ha en skön helg…*S*??

 18. Här kommer stormiga hälsningar från en som undrar var all tid tar vägen. Så undrar jag vad de tänker döpa denna storm till Gry kanske!
  Du tvätt, jo jag tvättar precis som de gjorde förr, utan varmvatten, utan maskin, “nu sitter jag här o är oärlig med sanningen” faktum är att jag hinner knappast ens tänka på tvätt. Undrar om de e synd om mig idag, låter ju nästan så på tangenttrycket eller nått.
  Nä då, här är prima liv. Har blivit fotograferad idag, inne i magen, de du!!
  Hoppas allt är bra med Er där uppe o att ni sluppit stormen.
  Fortsatt goe helg.
  Kram anki

 19. Jobbigt lät det men bilderna var fina! :)

Kommentera