Bloggen

Utegångsförbud

Av
den
12 januari 2012

Nu har jag åter varit dum och fått utegångsförbud!

….närå
..anledningen är den gamla vanliga….halt så in i baljan!
Vi konstaterade att det nog var lönlöst att ringa efter sandbilen för situationen var nog likadan i hela kommunen.
Därför blev det ytterligare en dag i bilen för lilla Blinka, men hon är jätteduktig och det går bra förutom att hon inte gillar när det blir mörkt, och vem gör det?

Utegångsförbud förresten, bara ordet väcker olustiga minnen. Det var en mycket vanlig bestraffningsåtgärd i mitt hem då jag växte upp!
Oavsett vad jag gjort som inte var tillåtet så var straffet utegångsförbud. Jag tror jag hade nästan ständigt förbud från jag var 12 tills jag blev 15, haha
Jag hade en mycket sträng mamma, kom jag hem en kvart för sent så var det helt klart utegångsförbud dagen därpå. För större försyndelser var det vanligt med en hel veckas utegångsförbud, suck!

Undrar vad min mor hade gett för bestraffning för detta?

Jag har en ful ovana…förut tuggade jag på naglarna men numera är det skinnet runtom som jag inte kan låta bli. Och jag tuggar inte, jag river i flikarna tills blodvite uppstår!
Att stoppa mina fingar i diskvatten gör rent vansinnigt ont!
Vissa dagar försöker jag ha på plåster för att inte komma åt såren och för att slippa svedan men det ser rent för löjligt ut.

Igår kom Hasse hem med en förpackning bomullsvantar!
Genialt säger jag bara, passformen är inte den bästa men jag tar på vantarna speciellt när jag sitter framför teven för det är då jag omedvetet sitter och river fingrarna blodiga…
Nu ska jag använda vantarna tills händerna är läkta och sedan gäller det att inte börja igen…
Vilka problem man har!

Och vad gör annars en finnkäring med utegångsförbud för att få tiden att gå?
Jo hon lagar förstås mat! Haha syster Tette, det är ju så kul och avkopplande, även om du inte håller med mig..

Får jag presentera…en KRUPNIK = en polsk soppa!
Den är gjord på torkad KarlJohan som jag ju har skåpet fullt av. Om någon visar intresse så kan jag publicera receptet, mycket enkelt, innehåller förutom svampen potatis, rotselleri, palsternacka, lök och korngryn.

Nu blir det fika i pörtet, en slät kopp kaffe, vanligt bryggmalet, nothing fancy, jag är ju en gammeldags tös…

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  åsa

  12 januari 2012

  Det där med utegångsförbud…trodde inte det fanns någon som haft lika mycket utegångsförbud som jag!
  Spelade egentligen ingen roll vad man gjorde, utegångsförbud blev det likt förbaskat!
  Har nog aldrig sagt till mina döttrar att de fått utegångsförbud, avskydde ordet då jag var tonåring och jag gillar det inte nu heller, det finns ju vissa saker som sitter kvar liksom…
  Håller med dig om att det är roligt att laga mat, speciellt om man har fina råvaror, gillar långkok jag!
  Halt är det här hos oss också, väldigt konstiga temperaturer, igår pendlade det mellan någon varmgrad till flera minus hit och dit under hela dagen, men just nu är det nästan fem minus.
  Ta fram sparken om du måste ge dig ut..
  Ha dé!/Kram

 2. Svara

  Nilla

  12 januari 2012

  Fy så halkigt det ser ut…utegångsförbud eller inte…håll dig hemma 😉 Men det var ena förskräckliga fingrar du har…bra att Hasse kom hem med vantar till dig. Hoppas du kan låta bli dem nu då…så de läker.
  Kram

 3. Svara

  AprilSus

  12 januari 2012

  Tänk så olika det kan vara! Min mamma hade inga regler eller förbud på mig alls. Jag vet att jag frågade henne en gång varför jag aldrig hade en tid att passa? Hon ansåg det onödigt eftersom jag ändå kom hem när alla andra ungar skulle hem till sitt. Nu var det ju inte bara av smarthet, utan mer för hon tyckte det var skönt när jag höll mig borta, trots att jag inte var något problembarn på något vis, Bara en ensam nyckelunge (inga syskon) som önskade att hon saknade mig ibland… 😥

  Innan jag började skolan skickade hon bort under långa tider till min biologiska pappas släkt i västerbotten. Så många gånger jag önskat att hon hade låtit mig stanna där för gott, men när det blev tal om sånt, så tog hon hem mig en tid igen. Ja, jag har bollas fram och tillbaka en hel del i mitt liv, konstigt att man inte mår sämre än man gör? Nu när hon är äldre så tycker hon att det gått långt tid om det gått mer än ett par dagar sedan vi hörts av och har under flera år försökt vara mer som en mamma, men jag hade nog uppskattat mera om hon tagit sig i kragen och varit mer av en mormor till sina barnbarn, men de är som luft, precis som jag var som barn, eller några hon pliktfullt köper julklappar och födelsedagspresenter till, men ALDRIG umgås med på tumna hand. Inte ens med flickorna fast vi aldrig bott så här nära varandra tidigare. 👿

  Sådan mor, sådan dotter finns det ingen sanning i när det gäller mig och min mor, tack och lov!

  Kramis!

 4. Svara

  leila

  12 januari 2012

  När jag ser dina fingrar så tänker jag på mina fötter. När jag blev sjuk för många år sen så började jag riva på fötterna. Det onda fick mig att glömma det andra onda lite grann. Jag drog stora bitar så det blödde. Herregud så mina fötter har sett ut. har inte slutat än, river fast jag inte tänker på att jag gör det. Dum ovana.

  Oj vad halt ni har det.

  kram kram

 5. Svara

  Malin

  12 januari 2012

  Bra att du undviker halkan ialla fall! Sen har vi väl alla våra ovanor, jag äter sött..

  Min tonåring vill ju bara sitte inne framför datorn samt sova halva dagarna så utegångsförbud funkar inte, dataförbud får vi använda istället.

  Annars så är vi tillbaks i vardagen, ska snart iväg o hämta judogänget. Kram på er!!!

 6. Svara

  Tette Merio

  12 januari 2012

  Hahaha, ja alla har vi våra sätt att roa oss på – jag sliter hellre fram gitarren än ställer mig vid spisen – helt klart! 😉

  Angående fingerslitande så minns jag hur vår mellansyster förfasade sig över oss två, dig och mig, när vi satt båda två med fingrarna i munnen och slet sönder våra naglar. 😮 😉 (Det löjliga är att jag BÖRJADE tugga på naglarna när jag var närmare 30, hade ALDRIG gjort det tidigare! :-o)
  Jag är en periodare just när det kommer till nagelbitning, (har inte bitit på naglarna på skitlänge nu faktiskt, säkert över ett år sedan sist!), men jag gör nästan dagligen så som du – sliter sönder skinnet.

  Och visst gör det ont som FAN ibland, men tydligen är nöjet av att få söndra större än vikten av att få ha hela, friska fingrar?!? 😳
  Bomullsvantar har jag däremot använt som yngre, när jag hade ofantligt mycket eksem på händerna dessutom. Men då var de till för att motverka att jag skulle klia sönder dem nattetid och för att hålla salvorna på plats. Men säkert funkar det mot nagel/köttbitande också. Lycka till!

  Jaja, det är mycket med det jordiska. 🙂

  Soppan såg förövrigt mumsig ut! Synd att jag inte bor närmre, så jag kunde komma och tjuvsmaka den (och allt annat gott du verkar laga jämt)! 😉

  Kramar!/Lillasyster.

 7. Svara

  Anki

  12 januari 2012

  Aj aj…de där var en lustig ovana du lagt dig till med, riva skinnet från fingrarna!! Peppar peppar jag har aldrig haft sånna där later för mig som att bita på naglarna o så. Så jag har bra naglar, starka långa, vassa o kan rivas bra..fniss.

  Jag var i affären igår o plöstligt började bilen ge sig ut på egna äventyr, trodde jag kört puntering, stannade o kollade mitt i skogen, de var hela däcken…+ 4 grader..vad tusan var de med bilen, nä de var trots värmen snorhalt, underkylt regn. De var rena äventyret hem..hua.

  Tider hade jag hemma o de hade mina ungar också, men utegångsförbud fanns inte, jag skötte de där rätt bra hummm…vad de gällde mina ungar så fick de på sin höjd en stund på rummet om de var odrägliga 🙂 Hade en kompis vars mamma körde med utegångsförbud o massa annan skit, vi brukade hjälpa henne ut genom fönsteret annars hade hon aldrig kommit ut…kompisen inte mamman :mrgreen:

  Kramiz på dig

 8. Svara

  Mia

  12 januari 2012

  Jaaa, du går INTE ut i den halkan, det säger jag bara!!!! 👿
  Åsså kan jag tala om att det där med bitningen, jag är likadan, speciellt framför tv:n…men inte på långa vägar så mycket som du! Himmel vad det måste kännas… 😯
  Jag ser gärna att du lägger ut receptet på soppan, annars kan du får utegångsförbud, så det så! Kan meddela att det rökta älginnanlåret är ljuvligt! Du slog huvet på spiken, för det ÄR faktiskt så, att det smälter i munnen! 🙂
  Ha det så gott i Pörtet och stor kram….

 9. Svara

  Synnöve

  12 januari 2012

  Börjar bli halt här med…. Inget vidare till vinter det här alltså…

  Gissa om jag känner igen mig med fingrarna… Gör likadant.. Och den värsta tiden är nu, vinterstid.

  Soppan lät god…
  Måste nog prova att göra det en dag. Men det måste nog bli en tur till affären först.

  Ikväll blir det te vid tvn… Antikrundan :))

  Hälsa gubben nu då.
  Kramar från nabokäringa :mrgreen:

 10. Svara

  AprilSus

  12 januari 2012

  Bara jag igen… 😉

  Det är konstigt att trots våra mödrar agerade helt olika, så hade vi bråttom båda två att lämna dem. Jag flyttade när jag var 16 och precis slutat 9:an. Mamma var snabb att göra om mitt rum till gästrum, men när jag en nyårsafton blev osams med min pojkvän som jag bodde hos (han blev senare pappa till mina 3 äldsta barn), så blev jag utskälld för att jag kom hem utan lov. 😥 Sen var hon snabb att hjälpa mig till att få en egen lgh. eftersom jag var under 18, så skrev hon på kontraktet åt mig, sen dess har jag aldrig mer flyttat hem igen.
  Nu har hon börjat mumla om att om pappa dör före henne, så “måste” jag flytta hem till henne då, för hon vill inte leva ensam!? Det har gått 34 år sedan hon fick mig att flytta i rent raseri och jag har verkligen inga planer på att bo med henne på ålderns höst. 😯 Det skiljer bara 18 år mellan oss och fysiskt så är hon nog i bättre skick än mig, så om hon tror att jag ska ta över pappas roll en dag och dalta med henne så kommer hon bli grymt besviken. Jag skriver som sagt aldrig något om detta på min blogg, då hon läser den.

  Kramisar! <3

 11. Svara

  Ninni

  12 januari 2012

  Utegångsförbud har jag aldrig haft. Inte för att jag var ett snällt barn – jag kunde få mig en hurril istället. Men det är bra att du gett dig själv utegångsförbud när ni har rena isgatan utanför. Här kan man fortfarande gå ut och t.o.m. gå utan spark och broddar men nu blåser det som attan och då brukar det bli halt.
  Kaffe… jag har inte druckit kaffe på två dagar! Har väl inte haft lust att göra det heller då magen är i olag mest hela tiden men oj vad jag längtar tills jag blir normal och kan dricka kaffe när jag vill igen.
  Hopps du klarar av att sluta bita på nagelbanden för det där såg inget vidare ut. Jag har haft tur så jag har aldrig börjat bita på naglarna eller nagelbanden. Däremot så ryser jag om jag blir tvungen bita på en nagel vilket kan hända om jag är på väg till en spelning av något slag och upptäcker att jag borde klippt naglarna för att kunna trycka ner strängarna rätt på fiolen. Huvvaligen vad jag ryser när jag blir tvungen korta ner naglarna med hjälp av tänderna.
  Ha det gôtt och gå försiktigt om du måste ut.
  Kram.

 12. Svara

  Ragnvi

  13 januari 2012

  Men människa…vad gör du med dina fingrar?! Fast jag ska inte säga nåt egentligen…för jag biter sönder munnen inuti…allt för att hålla mig vaken typ…
  Trevlig vän du fått! En sån skulle jag också vilja ha! Denna ishalka kan ju få vem som helst att ge upp promenader ute!
  För övrigt har jag läst ikapp hos dig o njutit av både det ena o det andra!
  Kramen!
  Ragnvi

 13. Svara

  Kicki

  13 januari 2012

  Nä, nu finns det inga planer på att gå utefter vägen, men i skogen gick det jättebra idag och dessutom är det så lite snö att det är barmark på vissa ställen.
  Utegångsförbud testade nog min kära mamma nån enstaka gång, men då klättrade jag ut genom fönstret. Jag var nog ett ganska vanartigt barn 😐 .
  Men kära människa, så du set ut på fingrarna. Jag får ju självsprickor den här årstiden, så jag vet ju hur helvetes ont det gör. Dina fingrar måste ju vara etter värre. Jag sätter på kirurgteip, men det kanske blir marigt när det gäller alla fingrarna.
  Motionsbandet är nu installerat och provkört av hela familjen. Du kan kolla bloggen.
  Kramen!

 14. Svara

  Cina

  13 januari 2012

  Ajaj,dina fingrar ser inte bra ut.Sluta nagga på dom omedelbart 😡
  Tack och lov så har vi sluppit glashala vägar i år.Jo,en gång kom jag på nu,men förra vintern så höll det i sig i veckor.Ett rent hel-ete att gå ut med hundarna.Grannen halkade och tuppade av en stund när han var ute och rastade sina hundar.
  Hihi,du för FÖRRESTEN jättegärna vara min ordpolis 😉

 15. Svara

  Aforia/Lena

  14 januari 2012

  Halloj gumman,

  Oj vad du misshandlar dina stackars fingrar. Hoppas att bomullsvantarna hjälper för det ser inte roligt ut. 🙁

  Utgångsförbud fick jag också när jag var i tonåren men det gjorde inget för Mor och Far hade en annan bestraffningmetod som var betydligt värre. Det var att låtsas att jag inte fanns. Så jag tog gladeligen hellre utgångsförbud annan att behandlas som luft. Nu var Far väldigt noga med att jag skulle vara hemma i tid och var jag inte inte i tid, prick, så kom han ut och letade efter mig. Tog mig i örat och ledde mig hem. Hur pinsamt var inte det? Så jag var noga med att försöka komma hem i tid. Ibland fick man för sig att man skulle trotsa och vips var Far där och letade.

  Måste erkänna att jag själv har nyttjat utgångsförbud mot dotera. Vad man än gjorde hjälpte det inte så då blev det utgångsförbud. Det tog i alla fall ända tills hon kom på att om jag har utgångsförbud kan jag ju inte gå till skolan. 😉 Vad skönt tyckte hon och stannade hemma. När de ringde efter henne så sa hon, nä jag kan inte komma till skolan för jag har utgångsförbud. Ni får prata med min mamma. Så då fick man sig ett lite telefonsamtal från skolan. Hehe hon var inte dum inte nä hon hittade kryp-hålet direkt. Så då fick bli efter-skolan-utgångsförbud och även där hittade hon kryp-hål. Att stanna extra länge i skolan. Inte för att läsa läxor inte utan för att vara med kompisar. Så hon fick sina kompisar att stanna kvar i skolan och vara med henne tills hon insåg att nä nu kan jag inte stanna längre.

  Jag har sagt många gånger till henne att hon borde bli advokat eller något för så som hon lyckas klura ut hur man går runt ett problem, borde vara en tillgång. Konstigt nog så har sonen inte varit likadan. Han har kommit hem när jag har sagt utan att skrika eller gråta. Det har bara liksom fungerat.

  Huj så mycket det blev skrivet. 🙂 Dags att stänga av ordkranen. Ha en underbar lördag och jag hoppas att ni snart kan ge er ut.
  Pöss på pannan

 16. Svara

  Mona-Stina

  14 januari 2012

  Hade samma bestraffning som du, plus att man inte fick titta på tv. Vi var tre syskon, vi fick sitta på varsin pinnstol tills någon erkände brottet och var det ingen som erkände bestraffades vi alla tre.

 17. Svara

  Boman

  16 januari 2012

  Aj aj sån halka, Här är nästan lika illa fast varannan dag så fylls det på med regn.
  Funkar det om du smörjer med tassalva, sån med tjära? Då skulle jag iaf inte stoppa fingrar i närheten av munnen. Det läker ju sprickor och sånt, använder den på mina trasiga nagelband nu på vintern. Och trasiga hälar. De enda tassarna här vill inte komma i närheten av salvan:-)

 18. Svara

  ejmis

  18 januari 2012

  Jag HATAR verkligen när det blir blankis!!
  Broddar är ett måste men ibland hjälper ju inte ens dom!!
  🙁

 19. Svara

  Marketta

  19 januari 2012

  Autsch, det där såg ont ut 😥 . Kommer ju ihåg hur det var när jag körde buss, när det var en flik på nagelbanden. Man riktigt fasade för att stoppa ner fingrarna bland sedlarna 😯 . Vilken smärta om nån kant råkade komma åt där. Skulle verkligen inte ha en tanke på att försöka riva bort det.

  Här är det bra och gå nu, fast det antar jag att det är där också. Vi har nog samma väglag.

  Kramizzar
  Marketta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 414
 • 574
 • 1 610 324
 • 5 044
 • 65 061
Sök här