Livets glädjeämnen!

Utflykt till Frostbrunnsdalen

Av
den
30 maj 2023

Igår kom det sig att Noelles dagis hade planeringsdag och därmed stängt. Då fick mamma ta en semesterdag, vips tog mormor också en semesterdag men gammelmormor hon har semester varje dag!
Dottern föreslog ett besök i Frostbrunnsdalen som ligger i Borlänge kommun och är en ovanlig ravinbildning som är 20 meter djup och en kilometer lång.
Ja det är väl klart att vi vill spana in en ravin!
Vi tog buss ett, buss två och buss tre, och vips var vi framme vid

Stora Tuna kyrka, ett av Dalarnas yppersta byggnadsverk. Kyrkan är en av landets största landsortskyrkor och invigdes år 1469. Kyrkan rymmer 700 personer. Den ståtliga tornspiran är 86 meter hög. Detta är bl. a. operasångaren Jussi Björlings och biskop och psalmförfattaren Johan Olof Wallins hemkyrka. (hittat på nätet)
Här bredvid börjar det lilla men ack så vackra naturreservatetFrostbrunnsdalen

Paula pekar som vanligt med hela handen!

för här läser hon om den söta lilla buskmusen

Frostbrunn betyder Guden Frös (fruktbarhetens och växtlighetens gud i nordisk mytologi) källa.

Källan var en samlingsplats redan för flera tusen år sedan, och nu har både Daniel och Noelle smakat på det goda vattnet, kanske ger vattnet evig ungdom?

Nej Paula får inte sin ungdom tillbaka, hon smakade inte på vattnet, attans också.
1885 inrättades här på platsen en badinrättning där baderskor tillhandahöll massage, tallbarrsbad och gyttjebad!

Jo titta vilket spring i benen när Noelles druckit vatten!

Självklart hjälper hon till att hålla Daniel i ett fast grepp så han inte försvinner i djungeln

Vår promenad leder oss till en hängbro, en svajande sådan, Saija verkar inte vara van vid sjögång längre för hon tyckte det var läskigt.

Liljekonvaljerna hade inte slagit ut ännu, överlag var det inte mycket som blommade, men däremot en helt otrolig grönska


Och Paula fortsätter leta efter buskmusen men han har ingen lust att komma fram!
Det gjorde däremot både sädesärlan, koltrasten och bofinken!

På vissa ställen såg björkstammarna märkliga ut, de var alldeles röda! Någon som har en teori vad det kan bero på?

Serveringen var inte öppen denna dag men vi hade medhavd matsäck så det gick ingen nöd på oss.
En mysig dag på ett fantastiskt ställe lockar till ett nytt besök här, kanske när alla ängsblommor blommar, vi passerade en stor blomsteräng där anslag talade om att det var förbjudet att plocka några blommor, men att titta och att fota är ju tillåtet!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  31 maj 2023

  Åh, ett sådant fint ställe. Verkligen grönt och lummigt.
  Synd att du missade vattnet! Hur tänkte du???
  Bilden på Noelle som dricker vattnet är helt ljuvlig.
  Förstår om tjejkvartetten beger sej dit igen! F.ö. smart av mormorsdottern att ta en extra dag ledigt, nu när det är som vackrast! Kram

  • Svara

   Paula

   1 juni 2023

   Jag tänkte förstås inte, förstår du! Jag var helt koncentrerad på att titta på allt vackert, att hålla mig på benen i spenaten och att fota allt jag hann! Kram

 2. Svara

  Anna-Lena

  31 maj 2023

  Åh, ett sådant fint ställe. Verkligen grönt och lummigt.
  Synd att du missade vattnet! Hur tänkte du???
  Bilden på Noelle som dricker vattnet är helt ljuvlig.
  Förstår om tjejkvartetten beger sej dit igen! F.ö. smart av mormorsdottern att ta en extra dag ledigt, nu när det är som vackrast! Kram

 3. Svara

  Mia

  31 maj 2023

  Vilket smultronställe! Så fantastiskt vackert men synd att inte buskmusen visade sig, tänk jag hade aldrig hört talas om den! Det måste vara oerhört vackert där när allting blommar. Hängbron var häftig, där kan man i alla fall hålla i sig med båda händerna 🙂 Kram på’re

  • Svara

   Paula

   1 juni 2023

   Ja buskmusen var verkligen söt! Eller så var den där men jag fick inte syn på den…
   Kul var det också att det var min dotters förslag, hon hade hittat det på nätet nånstans, att det fanns o att det var värt ett besök. Annars ränner hon ju mest i affärer, tssss
   Kramen

 4. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  31 maj 2023

  Tack för en underbar tur. En riktig laddabatteritur vill jag säga. Så härlig skir grönska det är ute hos dig nu. En härlig tid. Du skulle tagit med dig en flaska vatten hem. Kanvarabrasak det om det tar slut i kranen.
  Nu ska jag se om jag kan vakna till lite. varit igång sen klockan 6 i morse…. Det känns.
  Kramar från nabolandet.

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  31 maj 2023

  Vilken fin plats att åka till. Fina stigar och en spännande hängbro men vad synd att buskmusen höll sig undan. Den kanske blev rädd för Daniels vassa tänder. Perfekt att mamma och mormor tog ledigt så att även mormors mor fick en trevlig dag med alla sina tjejer 😀 Dit skulle jag också åka om jag bodde i närheten.
  Kram

 6. Svara

  BP

  31 maj 2023

  Det var en lyckad utflykt! Så kul att “tjejtrion” är intakt och att din dotter också gärna vill ta en semesterdag för att ta hand om Noelle. Bilden när hon dricker “hälsovattnet” är en höjdare! Så bra fångat.
  Tror jag har frågat förut, men såklart glömt svaret i så fall. Har varken dottern eller barnbarnet körkort? Eller har de bara ingen bil. Föreställer mig i min enfald att det skulle göra livet så mycket enklare med bil när man har en tvååring…

  PS. Du inspirerade mig igår till ett helt inlägg idag. Tusen tack:-) DS.

  • Svara

   Paula

   1 juni 2023

   Vet inte om du frågat förut, men svaret på bilfrågan är att jag är den enda som har körkort men då jag inte kört sedan 1981 så ska jag inte börja nu heller! Dottern har funderat på att ta körkort, men slantarna räcker inte riktigt, och sen räcker de absolut inte till en bil, men kanske hyrbil ibland. Så svar nej, som det är så är vi beroende av bussar och tåg för att förflytta oss, hela familjen!

 7. Svara

  Anna-Lena

  31 maj 2023

  Så fint det är där. Skulle gärna åka dit om jag bodde i närheten ( har varit där en gång, men det var så länge sedan så jag har glömt det mesta).
  Har du varit i Säterdalen? Också en fin plats. Vi åkte tåg dit… hoppas att det går fortfarande.

  • Svara

   Paula

   1 juni 2023

   Ja det är några år sedan jag var i Säterdalen, men minns stället mycket väl, så stort och fint! Kan tro att det kan bli en tur dit när de yrkesarbetande har semester i sommar, och då blir det tåg förutsatt att det går några…
   Tyvärr finns det en hel del platser man måste välja bort då man inte kommer ens i närheten utan bil, men det får vi nog leva med.
   Ha en fin start på sommaren.

   • Svara

    Anna-Lena

    1 juni 2023

    Synd att du inte har bil, men OM du får möjlighet någon solig dag så tycker jag att du ska åka till Stångtjärn. (Jag vet att jag har ju tipsat om det förut). Så härligt att gå en runda runt sjön, och bada kan man göra på flera platser…

 8. Svara

  Äventyret Framtiden

  31 maj 2023

  Jag blir så glad av att läsa dina inlägg nu för tiden. Glad har jag alltid varit när jag har läst dig men nu är jag ännu gladare. Så fint med alla flickor som kan ta semester och inte semester och bara vara tillsammans på utflykter och äventyr. Buskmusen var säkert där den också någonstans, men den kanske var rädd för den enda killen som var med?
  Jag frågade min botaniker och biolog om varför björken såg ut som den såg ut…han tror att den har någon skada lite högre upp men också att det är för att den savar just nu…utan att han vet med säkerhet förstås. Han borde ju ha varit med er tjejer där i skogen för att kunna säga säkert.
  Kram från en regnig gränd. Jisses så det har stöpt ner vatten hela dagen idag.

  • Svara

   Paula

   1 juni 2023

   Hej, tack för dina fina ord, du har anammat hur lycklig jag är nu, inte för att jag är någon hönsmamma men jag har träffat familjen så sällan de senaste åren, så detta lyft är välkommet. I synnerhet som ingen av oss har just någon annan släkt.
   Kopparbjörk har j ag fått som förslag, men den är vad jag förstår en odlad björksort och inte en vilt växande vilket dessa var där de stod mitt bland många andra björkar som inte hade liknande tecken på stammen. Tacka botanikern för förslaget, jag kan leva med att inte veta vad det beror på, men de var rätt häftiga där de lyste bland övriga vita stammar.Vi skulle också behöva regn, otroligt torrt i markerna och eldsvådor som startar när folk envisas med att tända eldar ute i naturen. Nu är det sommar, första dagen, hoppas ni också kan njuta utan att bli blöta inpå bara skinnet

 9. Svara

  Ditte

  31 maj 2023

  Vilken toppenutflykt! Och en härlig dag tillsammans. Noelle ser verkligen ut att trivas och förstår att hon har mycket spring i benen. Hon testade ju även detta vatten .
  Så fint att ha detta vackra naturreservat på hyfsat nära håll. Och förhoppningsvis fungerade transporterna ok. Underlättar givetvis. Gillar verkligen när det fungerar bra att åka kommunalt.
  Tack för besöket och alla vackra bilder.
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 juni 2023

   Hej Ditte, det är tur att det finns så mycket info på nätet nuförtiden, man kan hitta många mysiga platser dit man kan åka. andra ställen får man avstå ifrån, men det är vi rätt vana vid. Det roliga är att vänner och bekanta inte tänker sig för riktigt utan tycker att dit och dit ska ni åka, utan att förstå hur det är när man inte har bil. Men det är ju i all välmening.
   Hur går din rehab, blir det dans runt midsommarstången i år? Jag hoppas förstås det, men kanske är det att gå händelserna i förväg. Att slippa ena kryckan är ett bra steg framåt! Läser lite var dag i boken, konstaterar att jag nästan håller andan ibland så spännande är det. Och att det känns bra att inte sträckläsa utan ta några kapitel åt gången och sen smälta lite vad man läst och lärt. För det är mycket jag lär och förstår som jag inte varit så insatt i tidigare.
   Varm kram från pörtet

 10. Svara

  LillaSyster

  1 juni 2023

  Vilken underbar dag ni haft! Vackert så att det nästan gör ont.
  Finns det inte något som heter kopparbjörk? Du får googla =) Nu kaffe och sedan mot jobbet. Ha en bra torsdag!

 11. Svara

  Minton

  1 juni 2023

  Oh vilken underbar dag ni fick. Vackert med den skira grönskan. Noelle lyser av glädje och hon är så söt när hon dricker vatten.
  Kramar från oss

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 527
 • 369
 • 1 608 755
 • 5 041
 • 65 037
Sök här