Bloggen

Utflykt till Gustavsfors

Av
den
20 juni 2019

Vi var ett trettiotal som samåkte till Gustavsfors.
Det började ju bra, när vi skulle ha bakluckefika då kom regnet!

Utflyktsmålet var detta, fiskodlingen i Gustavsfors

Först berättade företagaren Ulf Hallin om verksamheten som han startade för fyrtio år sedan.
Sen fick vi dela upp oss i två grupper och följa med flotten ut till fisk-kassarna

Härute var det minsann liv i luckan! Matning sker helt automatiskt enligt schema beroende på fiskens ålder och vikt

När fisken kommer till anläggningen är den ca 10 cm lång och matas den första tiden 90 gånger per dygn! Vid ett års ålder väger de ca ett halvt kilo men de flesta simmar här några år.

Allt som går är datoriserat, företaget har under sommarmånaderna upp till tio anställda och vintertid kanske hälften.
Efterfrågan är mycket större än tillgången, det tillkommer inga nya odlingar pga. krångliga regler och många lägger ner verksamheten när de når pensionsåldern.

Här sitter en svala som fick tji! Alla kassar är täckta med nät, annars skulle måsar och framför allt hägrar kalasa på fisken.
Ulf berättade att svalfamiljen bor någonstans under flotten, de flyger orädda nästan vid vattenytan trots att flotten är igång. Där nere någonstans finns boet med de små ungarna som matas dagarna i ända. Svalorna har bott där varje sommar i femton år!

Med lite hopp och skutt tar vi oss mellan kassarna för en närmare titt
Jag passade förstås på att räkna fiskarna, de var exakt 177.000 stycken!

Pelletsen fiskarna matas med består förutom av fisk och benmjöl även av ärtprotein då fisk numera är en bristvara. Hunden godkände pelletsen och sa att den smakade gott!

Sjöluften suger som ni vet, så nu var vi alla hungriga och begav oss till hembygdsgården för att äta lunch

Svårtippat vad vi fick på tallriken förstås! Till den goda varmrökta laxen serverades en underbar sås gjord på creme fraiche och hjortron!

Vi avslutade vår utflykt med fika innan vi vände kosan hemåt

Visst fick jag med mig lite godsaker till midsommarbordet, jag får ju finbesök!

Det strulade till sig med det också, dottern hade bokat tåg-buss-biljett från Borlänge och fick en timme innan avfärd reda på att tåget var inställt o ersattes med buss…en halvtimme senare! Det innebar att anslutningen till Fredriksberg inte fungerade!
En hjälpande kollega kom till undsättning, hon skjutsade flickorna till Sunnansjö där de hann ikapp bussen.
Nu är de snart här och jag har redan fått meddelandet: Vi är hungriga!

Nu stänger jag bloggeriet för några dagar och ägnar mig åt andra trevligheter
Vi ses snart!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  BrittMarie

  20 juni 2019

  Glad midsommar! Skönt att det löste sig för dina resenärer. Smaklig spis nu då, det smakar alltid bäst när man är flera ?
  Kram

 2. Svara

  BrittMarie

  20 juni 2019

  Glad midsommar! Skönt att det löste sig för dina resenärer. Smaklig spis nu då, det smakar alltid bäst när man är flera ?
  Kram

 3. Svara

  Ditte

  20 juni 2019

  Vilken intressant, trelvig och rolig utflykt! Tack för besöket! Fiskodlingar är spännande och maken har haft ett par laxodlingar på Åland. Fick chans att besöka dem och det var ungefär som ditt besök här.
  Och att ta med lax hem kändes ju perfekt nu i midsommartider.
  Vilket bök för dotter och dotterdotter att det strulade med kommunikationerna. Men fint att det fanns en hjälpande hand. Snarare bil.
  Önskar dig och de dina en riktigt fin midsommar..
  Kram!

 4. Svara

  bpz3

  20 juni 2019

  Glad Midsommar till dig med! Vilka härliga bilder du tagit. Riktigt intressant läsning om hur fiskodlingar fungerar. Det tänker man liksom aldrig på när man äter fisk. Nästan obegripligt att man kan datorisera matintaget på det sättet. Å du måste ha räknat fort – 177 000 st. Hahaha:-)

 5. Svara

  Anki

  21 juni 2019

  Vilken trevlig utflykt! Härliga bilder!
  Och jag dreglar! Rökt lax … speciellt varmrökt är det godaste jag vet 🙂
  Önskar dig en fin midsommar!
  Kram

 6. Svara

  "LillaSyster"

  21 juni 2019

  Glad midsommar till dig med! Dansa, njut och ät gott tillsammans med dina nära och kära! Jag säger som Anki laxen…..mmmmmmmmmmmmmmm!

 7. Svara

  Ama de casa

  21 juni 2019

  Intressant besök det där!

  Jag har faktiskt jobbat som fiskräknare på en laxodling utanför Skellefteå en gång. En månad höll jag på att räkna från 1 till 100 varje vardag.

  Det stod skyltar på alla laxdammar hur många laxar det var (ca 17.000 – 24.000 per damm) och varje år skulle det kontrolleras om det stämde…

  En tant håvade upp laxarna på ett bräde mellan två dammar, vi var två som stod där och räknade ned dom via hål i brädet till en sump i den angränsande dammen. När vi kom till 100 skrek vi ut det och damen med håven tryckte på en räknare och vi började om från 1… Jag blev helt tossig av det. Kom det fler än tre farandes samtidigt så började jag räkna dom (exempelvis ungar som rusade ut från en skola på TV-n).

  Haha! Sorry att jag bredde ut mig lite, men nostalgin tog tag i mig igen 😀

  Ha en riktigt fin och glad midsommar nu!

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  21 juni 2019

  Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Du förstår ju hur jag känner inför fiskodlingar. Men jag fokuserar på att ni fick en utflykt som ni tyckte var trevlig och förutom vädret vid fikat verkar allt ha varit till belåtenhet. Maten ser faktiskt god ut. Jag har ju inte varit vegan alltid 😉
  Vilken himla tur att det löste sig för din dotter och hennes dotter. Jag hoppas att ni får en riktigt fin och rolig midsommarhelg tillsammans 😀
  Kram

 9. Svara

  Hanneles bokparadis

  22 juni 2019

  intressant besök, mukavaa juhannusta!

 10. Svara

  Ama de casa

  22 juni 2019

  PS: Laxen i “min” odling föddes inte upp för att ätas. Det var Skellefteå kraft som drev den för att sätta ut dom i älven. Även om det fanns laxtrappor vid fördämningarna så behövdes det mer tillskott av laxar i älven.

 11. Svara

  Klara Ovida

  23 juni 2019

  Såklart det blev lax till lunchen på odlingsbesöket. Hjortronsås till varmrökt är så gott! Fin tur och käckt att samåka 🙂

 12. Svara

  Carina Larsson

  23 juni 2019

  Jag har försökt läsa ikapp alla bloggar jag missat på sista tiden och nu börjar jag komma på sluttampen.
  Rökt lax och hjortronsås eller hjortroncrème är så underbart gott. När vi varit på julbord på Gästis här bredvid så finns just varmrökt lax och hjortroncrème och till en jul för några år sedan gjorde jag egen crème och det blev riktigt gott.
  Vi har en laxodling några km norrut lite utanför Bollnäs dit jag varit och tittat lite då en vän till oss skulle hämta lax där för att ha i sin damm under sommarn. Intressant är det iaf.
  Såg om hur mycket stök det blev för dina tjejer att ta sig till dig. Bedrövligt att det ens ska kunna hända. Det borde vara helt klart att de ska få taxi.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 62
 • 400
 • 1 717 000
 • 4 907
 • 63 142
Sök här