Bloggen

Utnämnd till kökspiga!

Av
den
13 mars 2007

Kan ni tänka er, nu har min arbetsträning börjat, i köket!
Träffade yrkesvägledaren i morse, vi pratade en timme. Han var faktiskt vettig…
Jag hade kunnat få arbetsträna på ett företag på byn, men valde att prova något som fanns “i huset”.
Då hade jag att välja mellan adminstrativa sysslor i en mörk garderob (mitt eget uttryck!) eller att jobba i köket tillsammans med personalen där.
Trots att det hade varit mycket enklare att sitta ostörd och ensam i lugn och ro så valde jag det livfullare köket!
Jag är ju som ni alla vet mycket intresserad av mat, och här är ju kosten dessutom speciell på så sätt att den är extra nyttig!
Så varför inte ta chansen att kunna lära sig något nytt och snappa upp ett och annat?
Klockan kvart över tre stegade jag in i köket, fick byta om till arbetskläder, och så var jag redo att påbörja middagsmaten…
Fniss, ja riktigt så var det nu inte, den maten var nog förberedd och klar, istället fick kökspersonalen mig att brista ut i gråt!
Jag fick skala en stor bunke med lök, tills tårarna sprutade…..haha!
Sen strimlade jag vitkål till en sallad, och lärde mig att värma upp oljan och vinägern till dressingen! När den var kokhet hälldes den över kålen som då mjuknade lite lagom av den varma vätskan, fiffigt!
Alltså lärde jag mig ett litet knep redan första dagen!

Sedan hjälpte jag till att duka fram kvällens buffé och så var första arbetspasset över!

Två timmar per dag ska jag hjälpa till i köket, jag hade jättekramp i ryggen, men nu ikväll har det gått över…
Som hemläxa har jag fått en massa papirer som ska fyllas i på längden och tvären:
-vilka arbetsmoment har jag utfört
-hur gick det?
-var och när och hur har jag ont?
Ojoj, säger jag bara…

Nu tar jag en dag i taget och ser hur det går. Nästa vecka är det en stor läkarkonferens här, då blir det fullt upp i köket!
Jag föredrar faktiskt att ge mig in i hetluften direkt, för ska jag ut på arbetsmarknaden så är det ingen skyddad verkstad jag kommer till!
Då måste jag klara av att umgås med arbetskamrater, att jobba i ett team, och att ta i så mycket som behövs för att jobbet ska bli gjort!
Jag föreslog till yrkesvägledaren att jag gärna tog en vecka i köket o en vecka med kontorsjobb, men han köpte inte idén sådär direkt.

Om jag inte skulle orka med kökssysslorna så får jag kanske ändå byta nästa vecka, det är ju därför jag är på arbetsträning!

Ikväll efter middagen visade Ruth och Jern oss hur vi skulle töja våra muskler för att må bättre i kroppen.
Tänk er denna viga och graciösa 82-åring lägga sig raklång på ett av matborden och tänja och sträcka muskeln i ljumskarna! Jag har då aldrig sett på maken…känner mig som minst hundra bast!

Solen har värmt oss idag, när man väl kommit i lä, för det har blåst kraftiga vindar!
En vrå på balkongen blev min tillflyktsort där jag kunde sitta och läsa en stund .
Hoppas solen har tittat fram hos er också, och att era vårkänslor har vaknat!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Helena och Sigge

  13 mars 2007

  Här är det nervöst.
  Sonen ringde för ett par timmar sen.
  Blivande mamman hade ont och nu är de
  på förlossningen.
  Väntar på att få höra om de blir kvar eller om det var
  falskalarm……..
  Gissa om telefonerna är mina bästa kompisar!!!!

 2. Svara

  EVA

  13 mars 2007

  Hej på dig ! Saknade dig på tisdagstemat så jag var tvungen att kika in och kolla att allt är som det ska. Men då upptäckte jag ju vad du gör just nu . Hoppas allt går bra och att kroppen håller. Och att DU mår bra !

  KRAM EVA

 3. Svara

  leilad

  13 mars 2007

  Hej, tack för knepet med kålen. Bra tips. Va bra att du får arbetsträna med det du tycker om. själv hade jag valt papper då jag älskar papper. Ja du, nu har jag börjat min arbetsträning, pirrigt, lära känna nya människor mm mm men det gick bra idag första dagen, då det var gruppmöte, hatar sånt, men det gick ändå.
  kul att läsa om hur det går för dig och jag väntar med spänning på fortsättningen. kramisar leila och ps
  tack för grattiset

 4. Svara

  Sylvia

  13 mars 2007

  Det verkar jättebra upplagt allting även om det blir en massa “dötid” emellan. Är kanske en tanke bakom det också. Jag skulle också valt att jobba i köket. Precis som du säger så är det spännande mat och alltid trevligt med folk omkring sig. Hoppas det går bra! Kram Sylvia

 5. Svara

  solgudinna

  13 mars 2007

  Hej!
  Solen har inte synts till så mycket här idag, du har fått den istället:)
  Vitkåls salladen har jag gjort många gånger. Jag brukar ha i hackad lök också, jättegott. Jag tror att det kommer från viktväktarna, tipset om att koka olja och vinäger. Fast det stinker av vinäger i hela köket när man har gjort den.
  Nu blir väl inte tiden så lång när du har lite att pyssla med. Skriv gärna om fler knep i köket det är alltid kul.
  Ha det bättre.

 6. Svara

  Darkangel och Mumma

  14 mars 2007

  Dom gör alltså samma töjningsövningar nu. 🙂
  Så underbart!
  Jag var imponerad redan för tio år sedan.

  Ha det så bra!

 7. Svara

  Eva

  14 mars 2007

  Hej Paula…hihi, tur du fick tårar av löken så det inte var av något annat! jag blev lite orolig där först när jag läste…
  Tant Ruth får skatta sej lycklig som haft turen och förmånen att få vara kärnfrisk så länge…måste vara otroligt skönt att kunna slippa sluta sina dar i en söndervärkt gammal kropp sittandes på något demensboende…Tyvvär så är det ju väldigt många som det inte är förunnat, utan dom får så lov att finna sej i sitt öde, och är ju inte sämre människor för det, men blir tråkigt nog ofta behandlade så i samhället…undanskuffade liksom.
  Jag tror inte att man ska jämföra sej med någon annan…tänker på tant Ruths viga ljumskmuskler…vi är alla skapade med olika förutsättningar. Såna där övningar kan säkert vara jättebra, även om jag tror att vissa övningar också kan ge en redan värkande kropp ännu mera värk.

  Kramen

 8. Svara

  "Ninni"

  14 mars 2007

  Jamen klart att du skulle hamna i köket! Va med bra grejor du ska lära dig till allt annat som du kan! Blir riktigt avis. Men tror inte jag skulle klarat av två timmar i köket ens. Inte som jag känner mig nu i alla fall. Nä, den dag jag ska arbetsträna så blir det något där jag kan sitta mest och bara behöver gå och stå korta stunder.
  Far hemöver till Alfta idag så vi kanske ses snart.
  Kram!

 9. Svara

  Helena och Sigge

  14 mars 2007

  Blev inget barnbarn inatt.
  De fick åka hem igen så väntan fortsätter……..

 10. Svara

  Saija

  14 mars 2007

  Morron!

  Vaknade med huvudvärk, men nu har jag tagit en skön vovvepromenad och sitter här med en kopp kaffe och en voltaren så det blir nog bättre snart.

  Ikväll ska jag på utbildning med jobbet, Aloe Vera-kurs. Ska bli spännande…

  Kramiz

 11. Svara

  Helena och Sigge

  14 mars 2007

  Mattias blir 30 i juli sambo inga barn
  Marcus blir 26 i april sambo och pappa när som helst.
  Så var det hunden o katterna.
  Det var vad jag hittade vid senaste räkningen.
  Ja föräldraro sånt förståss

 12. Svara

  Pialill

  14 mars 2007

  Hej Paula.
  Jaså, arbetsträning på gång. Det låter bra att du kan göra något som du tycker om och är intresserad av.
  Vårväder hos mig, har druckit kaffe ute och gått runt och skrotat.
  Kattbekymret ja. Jag såg nyss i köksfönstret hur en kisse går på gräsmattan och sätter sig ner för att pruppa eller nåt. Jag hivade upp dörren, tjoade lite och katten kommer i full fart..upp på trappen och på väg in! Jag hann stänga igen dörren iallafall. Tänk vilket hoolaballoa det skulle blivit om den kom in. Kickan hade blivit gaaaalen!
  Nu måste jag kolla till min korvgryta.
  Kraam.

 13. Svara

  Gunvor

  14 mars 2007

  Det låter väl bra det där. Att få vara i köket, du som tycker om att laga mat.Och är duktig på det.
  Idag har vi inte haft lika vackert väder som i går! Det har blåst lite här också. Jag har satt om alla mina blommor nu, i två dagar! Jag gör det inte varje år, men nu behövdes det verkligen! Skönt att ha det gjort!
  Ha det riktigt bra där borta i Alfta!Hoppas solen skiner på er i morron också!

 14. Svara

  Tjatter

  14 mars 2007

  Hej! Skulle kolla in tisdagstemat, men läser att du har fullt upp med annat! Hoppas att det går fortsatt bra, du är utmanad inne på min blog!

 15. Svara

  Viola

  14 mars 2007

  Hej Paula! Va kul och spännande för dig att få “träna” i köket, jag önskar dig lycka till! Det måste vara mycket underhållande för kökskvinnorna att få arbeta med en så “kryddstark” kvinna som du. Men du, var försiktig så du inte drar på dig arbetsskada, försäkringskassan är ju redan överbelastad med “jobbärenden”. Glöm inte att tänja musklerna!… vilket jag gjorde. Vårkramizzar från
  Viola.

 16. Svara

  Nilla

  14 mars 2007

  Hallå, hur går det för köksfrun. Är du trötter. Klarar du av att stå i köket, har för mig att du har problem med fötterna. Hoppas att dom inte sliter ut dig där uppe i Alfta. Dom är väl snälla mot dig. Låter bra att du får tänja på musklerna, tror jag. Eller gör det ont då? Hur lång tid är det kvar innan du kommer hem?
  Ha de gott, Kram

 17. Svara

  rumbaqueen

  14 mars 2007

  Hej svejs…
  Du är utmanad, kolla in hos mig så får du veta mer.

 18. Svara

  Monica

  14 mars 2007

  Ja du gillar ju mat så då passar nog köket för dej som arbetsplats. Kan väl vara kul att ha lite folk omkring sig också istället för att sitta ensam i en garderob *tssss*

  Här skiner solen och värmer oss så gott – svårt att klä sig nu minsann.

  Sköt om dej å hoppas du haft en bra arbetsdag i dag också.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 212
 • 770
 • 1 610 880
 • 5 044
 • 65 072
Sök här