Bloggen

Våld mot kvinnor

Av
den
19 oktober 2006

Debatten går hög just nu samtidigt som antalet våldtäkter och misshandel bara ökar…
Ibland när man läser i medierna blir man nästan “likgiltig”…jaha, en till, o en till…
Inte för att jag inte bryr mig, jag bryr mig VÄLDIGT mycket och lyssnar noga till den sk. “expertisens” patentlösningar för att minska våldet mot oss kvinnor.
-Fler poliser, ja, men….det mesta våldet händer i hemmet…
-attidydförändringar på skolor o daghem…jovisst, men vem orkar vänta på resultaten…
-hårdare tag mot våldsverkarna…jovisst, men enbart fängelse hjälper nog inte…

Själv känner jag mig väldigt trygg här ute på vischan med en gubbe som definitivt saknar alla våldstendenser.
Men när jag bodde i Stockholm var det annorlunda, inte ens för 11 år sedan ville jag stå på tunnelbaneperrongen klockan tre på natten och vänta på tåget…
Det blev alltid en dyr taxi hem, och det fick man räkna in i festbudgeten så att säga.
Men varför pratar jag nu om detta?
Jo, anledningen är denna artikel i Nya Ludvika tidning idag som fick mig att sätta morgonkaffet i vrångstrupen!
Snälla, läs denna beskrivning av en modig, frisk vuxen kvinna som tror att hon är osårbar!
Detta berörde mig oerhört starkt och gav mig en stor klump i magen som ännu sitter kvar där.
Ung eller gammal, vacker eller ful….det spelar ingen roll.
Är du kvinna får du tydligen räkna med att råka ut för detta!
Ta vara på dig, var försiktig, det kommer att dröja länge innan vi kvinnor kan gå säkra!
Livet för denna kvinna och så många många fler kommer aldrig att bli detsamma igen!

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  mariannE

  19 oktober 2006

  Hej och God Afton Paula!
  Tack för senaste 2 GB inlägg som jag först tänkte ha kommenterat tillbaka på men efter att ha läst din Blogg här så tappade jag det jag skulle svarat och ingenting av DET spelar någon roll komparibelt med
  artikeln du la ut. Vilken bra , strålande.. artikel. SÅ bra skriven att jag fick rysningar … Kunde varit början på en Kriminalroman men är ju dessvärre inte det! Hoppas MÅNGA läser denna bloggen OCH artikeln!
  Kan ju bara gå till mej själv … jag tänker ju också sådär att jag skall utstråla sån säkerhet att ingen vågar ge sej på … titta folk i ögonen … alltihop!!
  Men efter att ha läst så … Det är långt steg från att ha hanterat ‘alkisar’ utanför systemet som hoppar på en och vill att man skall köpa ut/ eller ‘ungdomar’ som tigger cigaretter och hotar med att sticka ner en om man inte ger .. ( båda fallen har jag hanterat med just ögonkontakt, självsäkerhet och väl valda ord ) .. alltså det är långt steg från DET till riktiga Våldsmän som inte backar för nåt …
  Ryser … ///
  Ja jag hade det jättetrevligt hos systra mi och nej … sov inte över … var väl hemma vid 17 tiden igen.// Nej vi kan inte umgås eftersom hon bor 8 mil bort så det blir bara ibland nån timme när hon är här i stan … Hon är Sjukpensionär med SJUK väldigt understruket i fetstil … finns inte en kroppsdel som e frisk OCH är El-överkänslig så kontakten via dator är nästintill borta och bara sms med mobil som gäller ( kan inte prata i nån telefon inte ens med headset) .. Jag älskar denna min syster så himla mycket ( min andra storasyster bor här i stan men vi har inget direkt gemensamt) … //
  Men är fortfarande tagen av artikeln … får skriva en annan gång. Ha en bra Torsdagskväll Paula ..
  /M

 2. Svara

  Pia

  19 oktober 2006

  Visst är det så och förra veckan togs det upp i malous program “Efter tio” på 4-an.. det är skrämmande det där och jag vågar aldrig nu för tiden utanför dörrarna när det börjar mörkna.. alla kan drabbas oavsett ålder.. det är så.
  Jag hade något på min blogg ox¨å om det förra veckan.. fick nyss ett mail här som jag ska skicka till en del.. där ska man skriva på en lista som ska upp till regeringen.. kan det vara något för dej oxså tro?
  Jag skrev på för fullt, för det är väl det minsta man kan göra.. vet inte vad som händer, men..
  * Ska ta upp något sen på min blogg, då jag är redo om just något sådant som hände mej för många år sen..
  Sitter innanför min stängda.. hemliga rum..
  Ha de fint nu.. Kram

 3. Svara

  Ninni

  20 oktober 2006

  Herregud vilken hemsk berättelse..det är min fasa att råka ut för något sådant.
  Fruktansvärt att någon ska behöva bli utsatt för något dylikt, vad är det som gör att våldtäkterna bara ökar!!
  Skrämmande!!!

  Men trots detta önskar jag dig en skön helg, kram

 4. Svara

  Pialill

  20 oktober 2006

  Jag läste artikeln. Satt och rös och undrade hur det skulle sluta. Det är för jävligt rent ut sagt.
  Jag känner mig trygg när jag går ut på kvällarna. Har ju oftast gubbe och hund med mig. Här finns inga krogar. Ett litet ställe och knappt nå folk ute på kvällarna. Men dottern far ju till stan med kompisar och går på krogen..och så. Tjejerna håller koll på varann, och ingen går någonsin ensam. Vi hjälps åt att skjutsa och hämta och ställer upp så gott det går. Det har har ju varit en del överfall i stan (Västerås) senaste tiden. Så självklart är man orolig att flickorna ska råka ut för nån galning. Det blir bara värre och värre.
  Kram.

 5. Svara

  Astrid

  20 oktober 2006

  Ja detta är så fruktansvärt och händer överallt.
  I Umeå så fick dom ju fast Hagamannen,men nu är det ett gäng killar som våldtar.
  Jag förstår inte detta kvinnoförakt.Varifrån kommer det.
  Jag menar alla blir ju utsatta. Även om en normal karl är ute och går så hoppar ju vi kvinnor till i skräck.
  Är det makt dessa män vill ha.
  Jag hörde något av ett gäng tonåringar när jag var ute med hundarna en kväll. .
  Tänk så lätt det är att slå ner någon med hund???
  Varifrån kom dessa ord. Det borde inte finnas i en 13 årings huvud som är på väg till skoldisco.
  Jag bor ju i ett litet samhälle.
  Men jag är inte rädd.Absolut inte.

 6. Svara

  Inger Maryissa

  20 oktober 2006

  Ja, det är så hemskt med allt våld som ökar i samhället och mot kvinnor.
  Och som du skriver händer det mesta våldet i hemmen.
  Är trist att konstatera att många mäns attityder mot kvinnor inte har förändrats särkilt mycket.
  Ja, som kvinna vågar man inte gå ensam hem sent på kvällar. Inte ens åka Tunnelbana.
  Kommer ihåg att på 70-talet, speciellt i början, då var det mycket annorlunda.
  Som kvinna var man bra mycket tryggare då än idag.
  Kommer ihåg att jag ofta kunde promenera ensam på kvällarna, även på natten och till och med i city, utan att behöva vara lika rädd som man är idag.
  Men idag är det omöjligt.
  Ja, attitydförändingar måste komma, och att kvinnor tas på allvar, och att män som begår våld ska få högre straff.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 451
 • 559
 • 1 651 883
 • 5 116
 • 65 975
Sök här