Bloggen

Vart tar dagarna vägen?

Av
den
4 augusti 2020

Alltså, vart tar tiden vägen, det måste vara pyspunka någonstans i etern…

Fast tiden rinner iväg så kan jag inte påstå att jag får något vettigt gjort.
Jag letar svamp som inte finns..

Och jag har fått mera goda hallon!

På blåbärsfronten ser det också bra ut, fast, bären på bilden är inte blåbär!

Detta är odon, blåbärets “fattiga släkting”…
Nu ska du få höra, kärt barn har många namn, odonet kallas också
-hundbär
-skinnmunnar
-svålon
-görvälter
-slinner
-slinnon
-uddbär
I Norge även kallade bikkjepong = hundpung
De troddes befrämja ett otuktigt leverne, och åt man dem riskerade man att få dåligt rykte! Den som ändå chansade, löpte risk att få förfärligt otäcka ungar!

Så här ser det ut där både odon och blåbär växer, odonriset är högre och bladen grågrönare i färgen.
Det är inte farligt att äta odon om man inte är skrockfull förstås, men jag tycker de smakar lite vattniga.

Haha, tänk så det kan bli när man bloggar, en hel lång tirad om bäret odon blev det!
Avslutar med en liten utmaning minsann…

Hur många insekter/kryp hittar du på blomman?

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  4 augusti 2020

  Visst är det konstigt att tiden går så otroligt fort, vare sig man är i farten eller gör ingenting,
  Odon ser jag inte till, men ofta kråkbär, där man plockar blåbär, dom ska visst vara lika nyttiga, men jag tycker inte dom är goda.
  Jag hoppar över att försöka räkna dina flygfän på blomman.
  Kram

 2. Svara

  Justina

  4 augusti 2020

  Måste erkänna att Juli månad gick enormt fort Plötsligt var den slut

 3. Svara

  Minton

  4 augusti 2020

  22 kryp på sista bilden.
  Jag har också funderat på vart tiden tar vägen. Trots att det regnat hela juli så har den bara försvunnit. Hallon är så gott men sällsynta här.
  Idag började potatisbilen komma så jag köpte 5 kg blåbär till frukost filen. Nu klarar jag mej ett bra tag.
  Lingonen finns från mitten av augusti så då får jag fylla på.
  Ha en fin vecka.
  Anki o Minton

 4. Svara

  Carina Larsson

  4 augusti 2020

  Jag fick det till 25 småkryp men kan nog vara fler.
  Ja, juli gick i ett huj trots tråkigt väder många dagar. Jag tycker tiden rusar ifrån mig hela tiden. Veckan börjar med måndag och sen vet jag inte var tisdag och onsdag tar vägen för helt plötsligt är det torsdagkväll och jag sitter och skriver inköpslistan till vårt ICA. Fredan sveper förbi i all hast och så är det lördag och Melodikrysset och plötsligt är det måndag igen. Vad hände?
  Kram på dig!

  • Svara

   Paula

   6 augusti 2020

   Själv hittade jag bara 24 kryp, många var de i allafall. Ja imorgon har veckan i princip redan gått, o lördag ska jag göra gästspel på loppis, fasar för det då dom hotar med hög värme och vi har stora skyltfönster o inga persienner…Det blir olidligt varmt, men det är ju bara några timmar. Så du får hem varor på fredagar. Jag handlar på tisdagar, nu borde det börja bli lite glesare i leden när vi kommit in en bit i augusti. Det har iofs funkat bra, ingen har flåsat mig i nacken, men så har jag också valt den lugnaste stunden på dagen. Kramen

 5. Svara

  bpz3

  4 augusti 2020

  Tycker också att tiden bara swishar förbi, vilket är rätt konstigt, då så mycket är inställt, och då borde man ha tråkigt och tiden brukar sega sig fram. Men så är det inte alls den här sommaren. Väldigt konstigt!
  Odon – hahaha! Kärt barn har verkligen många namn, och jag hade inte hört ett enda av dom, inte odon heller för den delen.
  Så synd att du inte hittar några svampar. Jättekonstigt, för det har ju ändå regnat en del hos dig. Då har Anki haft betydligt mera tur.
  Har aldrig sett så många insekter på en och samma blomma. Jag räknade till 23. Hur många var det irl då;-)

  Svar: Grannens hund är ett mönsterexemplar. Den hoppar inte upp på mig, då grannen vet att jag är hundrädd. Den lägger sig vid hennes fötter, skäller aldrig men har fasta tider när han ska gå sina kissrundor. Det är grannens tallrik och det är hon som låter honom slickar tallriken. Som tur är hade hon ätit cheesecake innan och inte efter att hunden slickade tallriken rent.

  • Svara

   Paula

   6 augusti 2020

   Vet du, en gång hade jag en kull med kattungar som jag döpte efter bär. Då hade jag en som hette Odon, o det fanns Smultron, Hallon, o en del jag glömt. Ett annat år hade kullen namn på musikinstrument. Piano blev kvar i familjen. Kul att du kan umgås med grannen inklusive hund. Den enda hund jag haft som prompt skulle upp i knäet var rottweilern…”ler”, hon älskade alla människor. Jag räknade till 24 kryp men ficknog inte med alla på bild

 6. Svara

  tanthuset

  4 augusti 2020

  Jisses vad folk hittar kryp! Jag hittade bara 19 😀
  Kul med fakta och info om odonet, man får lära sig nåt nytt hela tiden, det är också kul (om lärdomen fastnar, vill säga)!
  Oj, så mycket hallon!!! Fortfarande inte mogna här men i morron ska vi leta blåbär, hoppas vi hittar åtminstone några liter, kram på’re!

 7. Svara

  Anki

  5 augusti 2020

  Visst har juli bara försvunnit! Det känns som att en del dagar bara försvunnit i tomma intet! All blåbärsskog bort här – om jag ska plocka får jag ta bilen och åka en bit … men då jag avskyr att plocka bär, så är det inte säkert att jag bryr mig om det 🙂 Kan köpa istället, men då slår snålheten till 🙂
  Odon smakar just ingenting tycker jag … och plockar dem inte.
  Jag har räknat och räknat, så nu går det runt i huvudet! Ena gången 24 andra gången 27 … och nu sista gången 25 …
  Önskar dig en bra onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   6 augusti 2020

   Snålheten bedrar visheten säger visst ett ordspråk! Vill man inte kröka rygg, o roligt är det ju inte, då får man offra lite slantar. Vet inte vad thailändskan utanför Coop tar för blåbären, men hon återkommer varje år så nog får hon sälja. Odon o kråkbär tycker jag man kan plocka som viltkrydda men jag har ingen tillgång till viltkött så det kvittar. Jag fick det till 24 kryp, många var de i allafall. Kram

 8. Svara

  Karin Eklund

  5 augusti 2020

  Tiden går när man har roligt heter det visst men nog tusan går den ändå även om man inte har roligt. Svischar förbi på något sätt och man försöker ta fatt i den på bästa sätt. Odon hörde till min morfars favoritbär. Om han var lagd åt det otuktaktiga eller så låter jag vara osagt. För min del så var han den bästa morfar jag kunde ha haft i alla fall och när jag ser odon plockar jag bären i mig och tänker på morfar.
  Här torkar blåbären bort i våra skogar men jag vet att det finns mycket blåbär på många andra ställen där regn har fallit.
  De som syns tydligt får jag till 24; sedan finns några otydliga också. Vet du själv? 😉
  Roligt att vara här hos dig igen!

  • Svara

   Paula

   6 augusti 2020

   Men så lustigt. Jag har faktiskt aldrig hört om någon som plockar odon. Jag tyckte de hade en lite fadd smak då jag testade. Men vad roligt att ha ett så levande minne av din morfar . Blåbären jag plockade idag var vattniga och sköra, övermogna helt enkelt. Önskar er en riktigt trevlig augustihelg, kan det tänkas bli kräftkalas hos Pettas-folket?

 9. Svara

  LillaSyster

  5 augusti 2020

  Grattis du har rekordet på att fånga kryp på en och samma blomma! Det hjälper ju inte att de sitter still…men när jag räknar här i mobilen så 22. Ha en bra dag!

 10. Svara

  Herr Nilssons Fru

  5 augusti 2020

  Tiden traskar på ja, de går otroligt fort. Snart är de jul igen 🙂 Jag vill också ha någon som ger mig massa goda hallon, de ser jättefina ut. Jag åt nyligen (frukost) en tallrik jordgubbar, sommarens guld för mig, men hallon är också gott i gott.
  Jag är ju ingen bärplockare eller svamp plockare. Men jag känner igen blåbärs ris och de andra bären du visar, har jag aldrig sett. De var hiskerligt vad namn de hade.
  Har du aldrig varit i Karlskrona. Då får du sätta dig på tåget och komma hit så ska jag visa dig staden. Välkommen.
  Kramiz

  • Svara

   Paula

   6 augusti 2020

   Tack för erbjudandet om guidning i Karlskrona! Jag skulle mer än gärna åka ner, dock inte just under rådande omständigheter, har inte ens åkt bussen till stan sedan i februari! Men det kommer väl bättre tider, eller ett bra vaccin eller nåt! Kram

 11. Svara

  Ama de casa

  5 augusti 2020

  Tiden rusar verkligen…
  Haha! Odon är tydligen ett bär att passa sig för 🙂

  Jag fick ihop 21 insekter men såg att andra hade hittat fler. Kollade igen, men dom var fortfarande “bara” 21. Några måste ha flugit iväg sen dom andra kollade 😉

  Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   6 augusti 2020

   Inte lätt att hålla reda på flygfän, o inte viktigt hur många de var, men ovanligt många var dom.

 12. Svara

  Susjos

  5 augusti 2020

  Kärt barn har många namn, det visste jag inte om odon.
  Ja, denna sommar har verkligen gått fort…blir nästan lite rädd!
  Insekterna hinner jag inte räkna, här ska det gås ut och fånga kvällen.
  Ha det gott!
  Mums med hallon förresten!!
  Kram

 13. Svara

  Biggeros

  5 augusti 2020

  Ja, kärt barn har många namn även Odon. Ja, jag tyckte du fann många skogsbär. Jag får köpa både mina blåbär och hallon i affären=(
  Jag kan inte förstora bilden på mobilen. Jag ser sjutton med blotta ögat.
  Ha det gott <3

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  5 augusti 2020

  Jag har räknat två gånger och kommit fram till 22 st båda gångerna. Men jag har säkert missat några. Vilken härlig hallonskatt du kom hem med. Gott till allt möjligt och helt gratis 😀 Odon tror jag att jag känner igen och kan undvika. Men det verkar inte vara någon fara om det skulle slinka med något odon när man stoppar i sig blåbär. I alla fall inte om man inte är skrockfull. Mina ungar är trevliga allihop så jag har nog lyckats undvika de bären 😉
  Kram

 15. Svara

  ? Orsakulla som blev mamma vid 20, porslin, pudelägare & specialpedagog ?

  5 augusti 2020

  Du har i alla fall lyckats med att plocka en hel del gott från naturen. Får hoppas du finner svampen med :D.

 16. Svara

  Ditte

  6 augusti 2020

  Jag börjar från slutet och kom fram till 24. Möjligen 25. Många var det-
  Kul att få veta mer om odon. Och gott om hallon hittade du. Vi har plockat 1 liter lingon i Högbo bruk. Men lite tidigt är det för dem. Dock få blåbär och inet en kantarell eller Karl Johan.
  Kram

 17. Svara

  byblixtra

  7 augusti 2020

  Härligt att se så många matgäster på blomman. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 149
 • 440
 • 1 628 018
 • 5 074
 • 65 435
Sök här