Vattenkraft!

Vi strövar på jag o jycken, och jag har hittat många små smultronställen där inga andra går. Jag följer förstås gärna vattnet och här har jag kommit till vägs ände..

Längre än så här kommer jag inte torrskodd och jag tycker allt att vattennivån är rejält hög.

Vi vänder åt motsatt håll och då märker jag med vilken fart vattnet rusar i ån, det går ju höga vågor!

Genom ett lite hål i växtligheten får jag se anledningen, dammluckorna står öppna

Vattnet studsar fram, dansar och leker och verkar ha riktigt kul

Vilken tur att inte ankmamma och småttingarna var kvar i kanalen!
Turisterna har fått en extra attraktion att titta på när vattnet forsar fram genom kraftstationen precis vid ingången till Carl Larsson-gården!

Vi sekelskiftet 1900 ökade behovet av ström i Falun och man beslöt att bygga ett kraftverk i Sundborn. Carl Larsson skissade själv byggnades utformning, och den byggdes strax intill hans gård.
I juli 2000 ökade vattenmängden dramatiskt efter efter att mycket nederbörd hade fallit så man behövde ta till extra räddningsåtgärder för att rädda Carl Larsson-gården. Numera har man bättre ordning på vattenregleringen och kraftverket är helautomatiskt.

En härlig sommarhimmel på vår gård, slut för idag tack för idag!

4

15 Comments:

 1. Mirjam Halvarsson

  Jag gillar verkligen er gård! Tänkte på ankmamman när jag såg vattnet forsa fram! Det är enorm kraft i vattnet…huvva! Går det att bada, där vid vägs ände? I så fall har du ju flera badställen att välja på :)
  Kram fina Paula <3

  • Gokväll! Klockan är strax midnatt, har suttit o tittat på Bislett-games ikväll, riktigt kul att börja känna lite pirr för att det snart stundar OS. Men undrar vad det är för tider som gäller på dygnet. Måste man vända på dygnet då tro? Det såg rätt slirigt ut där det var högt vattenstånd, inga naturliga ställen att gå i vattnet. Ska kolla sedan när inte dammluckorna står öppna, det var där precis som jag fotade bävern! Det är så strömt vatten här så jag kanske inte kan simma tillbaka motströms utan hamnar ner i Falun! Allt medan Daniel sitter på stranden och väntar på mig…
   Nattikram

 2. Vatten är så fascinerande att titta på både spegelblankt och forsande.
  Här har det regnat hela dagen och vi har fått 38 mm sedan natten.
  Kramar från oss

  • Oj, det var inte illa! Kompisen som bor i Alfta fick 55 mm på några få timmar, och ett jäkla åskväder på det! Vi skulle behöva lite vatten, det börjar bli torrt. Men nu väntar ju några äckelvarma dagar. Nattikram

 3. Så fint du har det helt nära där du bor. Och visst var det fint i ditt “pörte” i Säfsen också men man kan ju inte jämföra äpplen och päron-
  Vilken fin runda ni gick och visst hängde jag också med. Häftigt med allt vatten och att dammluckorna var öppna.
  Väldigt intressant att höra om kraftverket i Sundborn och bra att det nu är automatiskt.
  Kramar

 4. Herreguuuu vilket spännande och roligt område du har flyttat till. Börjar förstå varför du slängde tre månadshyror i sjön i Fredriksberg. Du har kommit till ett somrigt Carl Larsson land, ack så mycket roligare än att anlända i september/oktober. Sååå smart:-)
  Dessutom älskar jag ditt nya bostadsområde. Sånt har vi inte i Stockholm, alltså jag menar två-rummare som ser ut som villor och i marknivå. Har en kompis som precis bytt till en 2:a på marknivå i Rimbo. Men vem vill bo där… inte jag i alla fall;-)

  Helt fantastiska bilder! Där har du lyckats till hundra procent – igen:-)

  • Fast vet du, jag bor ju faktiskt i en etta! Ett hörn som sovrum, ett som datarum/studio och en del som vardagsrum. Separat kök! Det finns även tvåor i husen men det var ettan som var ledig o ytan är lika stor som min tvåa i Fberg. Ja visst var jag smart som inte väntade till hösten. Jag får ju känna att jag är på semesterresa med en massa andra turister hela sommaren. Fast jag börjar nästan längta efter hösten då turisterna lämnar, precis som jag gjorde i Fredriksberg. Varken där eller här finns hus med hiss! Haha, skilda världar vi lever i, eller hur? Mina tre tjejer är nu i 08-land o hälsar på fjärde tjejen, lilla kusinen.

 5. Vilka vackra bilder! Du bor så vackert! Spännande att följa nya vägar, speciellt om de är vattennära.Kram!

  • Jag tror jag alltid bott i närheten av vatten, havet i Hfors och Sthlm och sjöar på andra håll. Dock första gången nu som jag bor vid en å som sträcker sig genom hela orten och flera mil därtill.

 6. Härliga vattenbilder! Visst är det fascinerande med vatten :-)

  Hmm… Du kör med vattenkraft här i bloggen och jag hade sol- och vindkraft igår. Vi är visst riktiga miljöbloggare nu, va? ;-)

  Ha en fin start på den nya månaden!

 7. Vilka vackra vattenbilder och vilka härliga omgivningar du har hittat! Det verkar som om din flytt blev riktigt lyckad, tycker jag.

 8. Ja jag må vara tjatig……meen så vackert du bor!
  Förstår att du trivs och har mycket att utforska.
  Flaggstången på gården ser något sned ut….
  Ha en bra eftermiddag! Kra,

 9. Tack för trevlig sightseeing :-).

 10. Jag tycker det där kraftverket är så himla snyggt, kan man inte bygga fler sådana runt om i landet? Alla gnäller ju på att vindkraften är så ful.

Kommentera