Bloggen

Vattenkraft!

Av
den
30 juni 2021

Vi strövar på jag o jycken, och jag har hittat många små smultronställen där inga andra går. Jag följer förstås gärna vattnet och här har jag kommit till vägs ände..

Längre än så här kommer jag inte torrskodd och jag tycker allt att vattennivån är rejält hög.

Vi vänder åt motsatt håll och då märker jag med vilken fart vattnet rusar i ån, det går ju höga vågor!

Genom ett lite hål i växtligheten får jag se anledningen, dammluckorna står öppna

Vattnet studsar fram, dansar och leker och verkar ha riktigt kul

Vilken tur att inte ankmamma och småttingarna var kvar i kanalen!
Turisterna har fått en extra attraktion att titta på när vattnet forsar fram genom kraftstationen precis vid ingången till Carl Larsson-gården!

Vi sekelskiftet 1900 ökade behovet av ström i Falun och man beslöt att bygga ett kraftverk i Sundborn. Carl Larsson skissade själv byggnades utformning, och den byggdes strax intill hans gård.
I juli 2000 ökade vattenmängden dramatiskt efter efter att mycket nederbörd hade fallit så man behövde ta till extra räddningsåtgärder för att rädda Carl Larsson-gården. Numera har man bättre ordning på vattenregleringen och kraftverket är helautomatiskt.

En härlig sommarhimmel på vår gård, slut för idag tack för idag!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  30 juni 2021

  Jag gillar verkligen er gård! Tänkte på ankmamman när jag såg vattnet forsa fram! Det är enorm kraft i vattnet…huvva! Går det att bada, där vid vägs ände? I så fall har du ju flera badställen att välja på 🙂
  Kram fina Paula <3

  • Svara

   Paula

   1 juli 2021

   Gokväll! Klockan är strax midnatt, har suttit o tittat på Bislett-games ikväll, riktigt kul att börja känna lite pirr för att det snart stundar OS. Men undrar vad det är för tider som gäller på dygnet. Måste man vända på dygnet då tro? Det såg rätt slirigt ut där det var högt vattenstånd, inga naturliga ställen att gå i vattnet. Ska kolla sedan när inte dammluckorna står öppna, det var där precis som jag fotade bävern! Det är så strömt vatten här så jag kanske inte kan simma tillbaka motströms utan hamnar ner i Falun! Allt medan Daniel sitter på stranden och väntar på mig…
   Nattikram

 2. Svara

  Minton

  30 juni 2021

  Vatten är så fascinerande att titta på både spegelblankt och forsande.
  Här har det regnat hela dagen och vi har fått 38 mm sedan natten.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   1 juli 2021

   Oj, det var inte illa! Kompisen som bor i Alfta fick 55 mm på några få timmar, och ett jäkla åskväder på det! Vi skulle behöva lite vatten, det börjar bli torrt. Men nu väntar ju några äckelvarma dagar. Nattikram

 3. Svara

  Ditte

  30 juni 2021

  Så fint du har det helt nära där du bor. Och visst var det fint i ditt “pörte” i Säfsen också men man kan ju inte jämföra äpplen och päron-
  Vilken fin runda ni gick och visst hängde jag också med. Häftigt med allt vatten och att dammluckorna var öppna.
  Väldigt intressant att höra om kraftverket i Sundborn och bra att det nu är automatiskt.
  Kramar

 4. Svara

  bpz3

  1 juli 2021

  Herreguuuu vilket spännande och roligt område du har flyttat till. Börjar förstå varför du slängde tre månadshyror i sjön i Fredriksberg. Du har kommit till ett somrigt Carl Larsson land, ack så mycket roligare än att anlända i september/oktober. Sååå smart:-)
  Dessutom älskar jag ditt nya bostadsområde. Sånt har vi inte i Stockholm, alltså jag menar två-rummare som ser ut som villor och i marknivå. Har en kompis som precis bytt till en 2:a på marknivå i Rimbo. Men vem vill bo där… inte jag i alla fall;-)

  Helt fantastiska bilder! Där har du lyckats till hundra procent – igen:-)

  • Svara

   Paula

   2 juli 2021

   Fast vet du, jag bor ju faktiskt i en etta! Ett hörn som sovrum, ett som datarum/studio och en del som vardagsrum. Separat kök! Det finns även tvåor i husen men det var ettan som var ledig o ytan är lika stor som min tvåa i Fberg. Ja visst var jag smart som inte väntade till hösten. Jag får ju känna att jag är på semesterresa med en massa andra turister hela sommaren. Fast jag börjar nästan längta efter hösten då turisterna lämnar, precis som jag gjorde i Fredriksberg. Varken där eller här finns hus med hiss! Haha, skilda världar vi lever i, eller hur? Mina tre tjejer är nu i 08-land o hälsar på fjärde tjejen, lilla kusinen.

 5. Svara

  Anna-Lena

  1 juli 2021

  Vilka vackra bilder! Du bor så vackert! Spännande att följa nya vägar, speciellt om de är vattennära.Kram!

  • Svara

   Paula

   2 juli 2021

   Jag tror jag alltid bott i närheten av vatten, havet i Hfors och Sthlm och sjöar på andra håll. Dock första gången nu som jag bor vid en å som sträcker sig genom hela orten och flera mil därtill.

 6. Svara

  Ama de casa

  1 juli 2021

  Härliga vattenbilder! Visst är det fascinerande med vatten 🙂

  Hmm… Du kör med vattenkraft här i bloggen och jag hade sol- och vindkraft igår. Vi är visst riktiga miljöbloggare nu, va? 😉

  Ha en fin start på den nya månaden!

 7. Svara

  Karin

  1 juli 2021

  Vilka vackra vattenbilder och vilka härliga omgivningar du har hittat! Det verkar som om din flytt blev riktigt lyckad, tycker jag.

 8. Svara

  LillaSyster

  1 juli 2021

  Ja jag må vara tjatig……meen så vackert du bor!
  Förstår att du trivs och har mycket att utforska.
  Flaggstången på gården ser något sned ut….
  Ha en bra eftermiddag! Kra,

 9. Svara

  ElisabetR

  1 juli 2021

  Tack för trevlig sightseeing :-).

  • Svara

   Paula

   2 juli 2021

   Tack för att du följde med!

 10. Svara

  kajsalisasblogg

  2 juli 2021

  Jag tycker det där kraftverket är så himla snyggt, kan man inte bygga fler sådana runt om i landet? Alla gnäller ju på att vindkraften är så ful.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 106
 • 596
 • 1 636 050
 • 5 093
 • 65 655
Sök här