Lördagstema

Veckans rubrik: blek

Av
den
5 oktober 2017

Då var det dags för oktober månads första rubrik och rubriksättare är jag själv.

Då har jag tänkt mig ett allt annat än blekt inlägg!

Alltså börjar jag med mig själv,
Istället för att vara en färglös och blek kopia..

fixade jag med lite hjälp blå slingor i håret.

Fast solblekt hår är ju inte helt fel..

Åtminstone inte om man heter Nicole Kidman..

Mitt barnbarn är en riktig blekfis

..som på sin första utlandssemester i somras insåg att han har så ljus hud att han bränner sig i solen på fem röda!

Blek uppfattas ofta som ett negativt ord, så även i min värld, och visst är denna bleka kantarell

mindre vacker än den knallgula vi är mer vana att se!

Blek som lärft” är ett gammalt uttryck som jag började fundera på, vad sjutton är egentligen lärft?

Jo minsann, det är ett naturfärgat tyg som man kan bleka genom att låta det stå i solen!

Som avslutning får ni se en

blek oktobersol och har vi lite tur får vi njuta av den även under kommande älgjaktstid

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  5 oktober 2017

  Då har jag lärt mig något nytt idag igen: Lärft!
  Här var inte oktobersolen så blek tycker jag utan värmde på riktigt bra genom fönsterrutan då jag stod och skalade rotfrukter till dagens rotmos. Modiga du som gör blåslingor! Jag nöjer mig med att solbleka mitt hår. Ha nu en fin fredag imorgon! Kram

 2. Svara

  Karin Eklund

  5 oktober 2017

  Ett helt annat än blekt inlägg på min ära, Paula.
  Blå toner sitter alltid bra! 😛
  Jag minns när mammorna på min barndomsgård lade ut lakanslärft i snön då vintersolen stod som högst. Då bleknade tyget. Så gjorde de varje vinter. Tack för att du påminde mig. Ett riktigt vackert minne.

 3. Svara

  Mia

  5 oktober 2017

  Så läckert det blev med de blå slingorna!! Inget blekt där inte 🙂 men du är ju en färgstark person…
  Skicka lite sol hit, vi vet knappt hur den ser ut längre, kram på’re :love: :love:

 4. Svara

  Tove Olberg

  6 oktober 2017

  Prima oblek 😉 Paula!!
  Lärft vilket på norska heter lärret -eller om det stavas lerrett -minns jag väl från farmors tid -de låg på blekning i solen sommar och ibland på vintern – om jag minns rätt så blev det lakan av dessa bland annat – lakanslärret oblekt som hon köpte hem i tygrulle,
  Tack för dennauppväckta minnesstunden och för dina bilder med reflektioner!
  kramen från resisdenset 😛

 5. Svara

  Bia

  6 oktober 2017

  Hej! Kul med tema. Du hittar ju många “bleka” bilder!
  Fast du är ju en färgstark kvinna, med eller utan slingor!
  Ha en trevlig helg! Kram/Bia

 6. Svara

  Anki

  6 oktober 2017

  Du, min härliga vän är då inte ett dugg blek – lika färgstark med eller utan slingor i håret!
  Minns inte att farmor lade ut lärft så, men det berodde nog på att hon bodde i en modern lägenhet i sta´n – däremot har jag ett svagt minne av att hennes mamma gjorde det och jag vill minnas att jag tyckte det var väldigt konstigt 🙂
  Hm … bleka kantareller är enligt min mening bättre än de vanliga – kraftigare och innehåller inte alls lika mycket vatten vid tillagning – och godare!
  Härliga bilder till inlägget! mitt bidrag kommer i morgon 🙂
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram

 7. Svara

  Ninni

  6 oktober 2017

  Vad häftigt med blå slingor! Är dom på riktigt eller är det photoshopat? Är dom på riktigt så är du då inte blek på nåt vis utan modig.
  Men kan du tänka dig! På förmiddan idag hade vi sol!!! Andra gången denna vecka! Helt otroligt. Vi som sett solen endast två gånger under hela september.
  Jag har inget minne av lärft ö h t. Hade dom slutat med det på 60-talet? Har däremot sett (på film eller foto) att jag hade ett sånt där linne med strumpeband! Det minns jag inte, jag minns bara kalasbyxor. Men nu har jag då rakt kommit ifrån ämnet.
  Fina bilder iaf.
  Kramen.

 8. Svara

  Karin

  7 oktober 2017

  Jag funderade på att ta en bild på mina bleka ben som illustration till veckans tema, men modet svek! Ser riktigt skönt ut på den där solbilden, men aj vad snabbt man kan bränna sig när man är blek!

  Lärft är ju ett besynnerligt ord, tänkte jag och blev lite nyfiken på varför det heter så. Och ser man på, det betyder linnetyg från början: “Gammalnorska lerept, eller lereft, danska lerept, lerred, sammansatt av lin och ett ord motsvarande isländskans ript för tygstycke.”

 9. Svara

  Hanneles bokparadis

  7 oktober 2017

  blek är inget kul ord

 10. Svara

  Leila

  7 oktober 2017

  Hej. Vilket roligt inlägg 🙂 Och du är absolut inte blek utan en färgstark person ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 444
 • 770
 • 1 611 112
 • 5 044
 • 65 075
Sök här