Bloggen

Vilken blomma har jag hittat?

Av
den
25 juli 2017

När jag röjt undan en klunga med utblommade lupiner vid vägkanten, vad hittar jag då om inte de vackraste blomster!
Den var helt gömd under lupinerna…
Men vad är det tro? Stjälken över 50 cm hög, växte en och en men det fanns en hel liten plantering, mycket svag doft

Någon som också spridit sig oerhört mycket på gården är kungsljuset. Ingen vacker syn direkt, i alla fall inte i jämförelse med andra

Älggräset blommar som finast nu, lockar insekter med sin intensiva doft!

Denna har blommat över, det var en stor matta av dessa runt bastun, men vad är det?
Flera frågor än svar idag..

Utan att rodna vill jag gärna veta vad denna heter också! Man lär sig inte om man inte frågar, och att googla hjälper inte alltid..

Idag när jag traskade till tvättstugan njöt jag av stora bestånd med rallarros, men just här var det var något som inte stämde..

När jag kom närmare såg jag att en del var ljust rosa! Det har jag aldrig sett förut. Nu har jag spanat in andra rallarrosor runt byn men ingen annanstans har jag funnit den rosa varianten.

Liten och söt, men ganska oansenlig, varför heter den ögontröst?

Jättehög blomma, lika lång och ståtlig som jag! Guldstjärna någon? Nej det heter den förstås inte, men den som kan namnet får en guldstjärna av mig..

Det var perfekt tvättstugeväder idag, mulet och inte för varmt. Men dricka måste man när man gått så långt.
För några dagar sedan kom jag på att jag inte ägde någon resväska 😮
Då fattar ni hur lite jag har varit ute och rest senaste åren?
Nu löste det sig bra ändå, exet har varit på Rusta och handlat en idag, han ringde o kollade om jag ville ha cerise eller blå :mrgreen:
När han kommer hemåt på torsdag kväll hämtar han Blinka och lämnar en resväska. Smidigt va?

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  25 juli 2017

  Såg att du redan fått svar om borstnejlikan på FB. Den är tvåårig, var rädd om den så frösår den sig.
  Den orange blomman är en fibbla, finns även gul, som nog är vanligare.
  Kram

 2. Svara

  Synnøve Kjerstad

  25 juli 2017

  Hej du glada 😀
  Översta bilden är en nejlika av något slag. Jag har en knallröd. Den sista du undrade över heter cikoria. Den sprider sig som ogräs. jag fick EN planta…. det är fler än det nu kan jag säga dig. Men vacker är den. Tror dem de brukade den förr som surrogatkaffe… TROR jag….
  Den oranga blomman har jag här med. men vet inte heller vad den heter så jag väntar på svar där med. Kungsljusen tycker jag är vackra där de står. Många fina blomster hos dig idag.
  Kram nabokäringa 😀

 3. Svara

  Kajsa von Friesen

  25 juli 2017

  Ögontröst användes tydligen till ögon långt tillbaka
  Rödfibbla
  Cikoria, som man sparar plantan i en hink under diskbänken, så blir det endiver

 4. Svara

  Mia

  25 juli 2017

  Den rosa spiran är ormrot och jag tror inte du har cikoria runt dig, jag tror mer på torta….men jag må ha fel, övriga har du fått svar på 🙂 Hur som helst så är dom alldeles bedårande!! Sen må det kallas ogräs av många men ogräs är bara sånt som växer där det inte ska 😉 Kram på’re :love: :love:

 5. Svara

  Anki

  25 juli 2017

  Go´kväll kompis! Ser att du fått svar på frågorna – stor ormrot heter den – det var den du försökte förklara för mig … eller? Cikoria, torta … eller parksallad. Jag tror mest på någon av de två sista…
  Ha det gott!
  Kram

 6. Svara

  Charlotta

  25 juli 2017

  Klart man ska fråga och svaren har du fått. 🙂 Blommorna är vackra oavsett vad de heter men det blir ju lättare att berätta om sina naturupplevelser om man har namn på “underverken”.
  Jag får önska en trevlig resa, för jag antar att inköp av resväska ingår i någon större plan. 😉 Ha det gott!

 7. Svara

  Eva-Lena

  25 juli 2017

  Vilken blomsteräng du visar! Jag instämmer i vikten av att hålla tillbaka lupiner. Jag och min man är inte överens i frågan. Han har t o m planterat in lupiner i lilla backen ner till vår stuga. Jag rycker upp de som sprider sig. De är vackra, men de får inte ta över.

  Vi har också en etter värre blomstrande imperialist som fanns på tomten när vi köpte huset, och det är backklint. Jag är så otroligt less på den! Jag försöker sätta gullvivor, vitsippor och liljekonvaljer, men backklinten äter sig in överallt.

  Dock har vi några stycken krolliljor som står som stolta solitärer i en blåbärstuva eller under en liten björk som vill opp. Jag norpade några “lökskivor” från en av liljorna och planterade kommande vår, så vi har en liten grupp i en skuggrabatt, men de angrips varje år av ohyra, och krolliljor är vackrast som små utropstecken i skogsbacken tycker jag i a f.

  Är det en huvudstadsresa på G? Date med barnbarnet? Nyfiken, javisst, men du delger oss nog. Ha en trevlig tripp!!’

 8. Svara

  "LillaSyster"

  26 juli 2017

  Jaha det blev en blåväska gissar jag! Spännande snart så bär det av då. Av alla bilderna så är den bästa på Blinka, där vet vi både namn och ras 😛 Alla bilderna är fina så klart. Skönt att ha tvätten avklarad, här tvättar jag mattor i parti och minut….. Elvis den gode Elvis äter en massa möss och fåglar ute och sedan runt 02,30 tja då kommer de upp….. väldigt gärna på en lång stor matta. Men det är ju bra torkväder! Ha en fin dag! Kramen

 9. Svara

  Gunnel

  26 juli 2017

  En helt ljuvlig sommaräng! Vad bra att du nu fått svar på dina frågor. Jag kände igen en del av dem men inte alla. Blommor som växer vilt är minst lika vackert som alla planterade. Ha det gott och njut.

 10. Svara

  Eva

  26 juli 2017

  Den finaste bästa blomman var den på sista bilden och den heter BLINKA.
  Ser du fått svar, kunde inte alla, men Fibblan har jag och man får passa sig, den sprider sig som värsta ogräs, men vadå ogräs är också vackra blommor tycker jag.
  Så kul att hitta lite ovanliga händelser i naturen, blommorna korsar sig med varann och det blir lite överraskningar här och där.
  Vi ska åka till Tjörn hälsa på en familj (jag moster till) en natt där. Ludde följer med.
  Ta det nu lugnt Paula i den stora staden och ha det riktigt kul, gör allt som jag skulle göra, (fast på gamle-dar orkar jag inte lika bra).
  Tack för dina roliga kommentarer jag skrattar som vanligt ihjäl mig . . . . 😆
  Kram/ Eva

 11. Svara

  Pernilla

  27 juli 2017

  Så mycket blommor. Jag är inte bra på namn men den första är väl en Nejlika?
  Kungsljus finns i massor här på ön. De växer i de mest karga stenlandskap och är ganska häftiga och ståtliga där de står. Men de sprider sig lätt och man hittar bladrosetter lite härnoch där. Men de är lätta att plocka bort där man inte önskar dem.
  /P

 12. Svara

  Ninni

  27 juli 2017

  Men vad många fina blommor du har omkring dig!!! Jag kan inte namnen på några andra än rallarrosorna men vad spelar det för roll. Vackra är de ändå.
  Nu önskar jag dig en riktigt härlig resa till storstan! Njut och fotografera. 😉 Det sistnämnda bara för att jag vill se vad du fångar för något i stan.
  Massor med kramar!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 70
 • 235
 • 1 654 715
 • 5 125
 • 66 106
Sök här