Vitaminbomb!

Groddar är rena vitaminbomben!
Och nu när våren o snart också sommaren kommit är det inte roligt att stå vid spisen, hellre gör jag goda sallader med diverse tillbehör!
För första gången har jag testat att grodda bönor själv, vi har inte tillgång till groddar så ofta i affären. Busenkelt är det, bara man kommer ihåg att skölja två gånger per dag…
Jag vet inte hur min knasiga hjärna funkar, men när jag ska komma ihåg att äta min medicin före måltiderna så går det inte alls, när jag ska komma ihåg att skölja groddar så kommer jag ihåg! Och då har jag ju slagit två flugor på smällen, haha!
Före frukost, fram med groddburken och medicinburkarna….före middagen fram med groddburken och medicinen. Genialt eller hur?

Böngroddar är rika på vitaminer och protein. De innehåller järn och kalium och fibrer.
Efter ca fem dagar ger de sex till åtta gånger sin ursprungliga vikt av näringsämnen!

Jag har provat att grodda mungbönor
Du behöver en glasburk, lite gasväv och ett gummiband, o så mungbönor förstås…

mungbönor
Lägg en deciliter bönor i botten på burken. Lägg gasväven över o fäst med gummibandet.
Håll burken under kallvattenkranen och låt vattnet rinna igenom tyget ner i burken. Sväng runt så bönorna blir sköljda, häll ut vattnet genom gasväven, och upprepa en gång till.
Lägg sedan burken på sidan, gärna i skugga, jag valde överskåpet i hallen, där det är mörkt.
Sen är det bara att skölja bönorna två gånger dagligen genom gasväven och efter 4-5 dagar kan du se skalet spricka upp och skotten sticka fram.

groddar
Fortsätt som förut tills de är ca 5cm långa o fyller burken. Då är de färdiga att användas i sallader, på mackor eller i grytor.

groddar
Först sköljer du groddarna i kallt vatten för att bli av med dom gröna skalen, sen är det bara att mumsa i sig!
Jag tycker groddarna blev supergoda, nu fortsätter jag med nästa burk, så har jag alltid nya på gång…

macka
Här visar gubben sin smaskiga picknickmacka, valnötsbröd med kryddskinka och munggroddar!

Du kan även grodda abdukibönor med lite nötaktig smak eller sojabönor som gror snabbt om du lägger dem i blöt i ljummet vatten över natten innan du påbörjar groddningen.
Alfalfa finns ju ofta i affären, lika enkelt att grodda själv, men de behöver en temperatur på ca20 grader och är färdiga att ätas efter 5 dagar!
Bockhornsklöver gror snabbt o påminner i smaken lite om curry, framför allt om du skördar dem tidigt.
Groddat vete håller i plastpåse i kylen några dagar, de är också goda att snabbfräsa i t.ex wokrätter.
Bland linserna är det dom gröna som du kan grodda.
Senap och krasse kan du grodda på fuktat hushållspapper på ett fat. Håll underlaget fuktigt, ställ fatet skuggigt till att börja med och flytta fram i ljuset när skotten börjar skjuta upp.
Billigt och nyttigt godis kallar jag detta! Prova själv får du se!

Senaste nytt: Fem ljuvliga små kattungar födda i natt! Mer om dem i nästa blogg….

0

9 Comments:

 1. Hej på dig grodd-madam. ;-) Intressant läsning. Jag har groddat fågelfrönsgroddar till mina pippisar. Nyttigt och gott för de små. Jag kanske skulle grodda bönor till mig själv också. Undrar om man blir glad och slipper magont om man äter sånt.

  Väntar med spänning på att läsa och få veta mer om de nyfödda kattungarna. De är väl bedårande söta..Kram och pussa lilla nyblivna kattmamman från mig. :-)

 2. Aj då, det stog ju här oxå ju… = )

 3. Jo då det har jag gjort några gånger, groddat..
  Älskar groddar och allt annat grönt o skönt.. Fattas inget på mina tallrikar, då jag ska inta måltider.. Visst är det supernyttigt. Avokader ska oxså vara så himla bra för en massa, men det tar jag i morgon kanske i min blogg..
  Ha ännu en solskensdag min vän..

 4. Groddar är jättegott! Spelar ingen roll vilken sort .. Alfaalfa, salladsskott och de du visar på bilden såklart! Mums på mackan eller middagsmaten! GRATTIS till alla nya missarna också. Ååååh jag vet den där känslan av att ha blivit mattemormor .. Ljuvligt ( när allt går som det skall). Vår katt Pärlan ( finns inte mer) la sin kull i sonens säng när han sov trots att vi gjort i ordning så fint i bananlådan .. tur att han inte klämde ihjäl dom i sömnen. Nu blev jag kisse-sjuk … saknar verkligen våra katter. Har haft katt de senaste 20 åren utom nu då … Du får berömma modern från mej. OK!

 5. Nu blev jag sugen på att odla groddar…är det bara att köpa torra bönor från icahyllan och sätta igång eller det ska vara specialare?

 6. Haha…jag har ALDRIG ens smakat en grodda!! Konstigt men sant. De e så varmt nu så man frågar inte så mycket efter mat, de e ju inte bra, för äta måste man ju. Idag har jag bara ätit en bit smörgåstårta till lunch, ska nog ta och steka min några Bacon till kvällsmat, nu är de ju lite svalare.

  Grodda på….i solen…Kram Anki

 7. Åhh TACK snälla..Nu får jag nått gott o vettigt att både trixa med o ÄTA.Jag kan nästan inte äta den mat jag lagar åt fam längre o letar efter nya spännande GRÖNSAKER,BÖNOR,FRUKTER o annat!Tack min Juvel där uppe i obygden*S*.
  Du anar inte vilken bra grej detta var just exakt nu!
  *viskar*Kunde INTE äta middag idag!!Blir allt mindre kött för min del,tycker det är äckligt?Så än en gång tack..Kopierar detta.Okey hoppas jag?
  Kramarom dej.

 8. när man groddar mungbönor ska man äta förutom skotten, bönan också? tillagas de i vattnet?

 9. hej, jag har så smått börjat grodda..jag har en liten fråga..måste man lägga burken på kant? jad förstår inte detta..trodde det hade med vattnet att göra, men det avdunstar ju.
  tack på förhand!
  Emma

Kommentera