Allra vackraste soppan

nasslor2

i skiraste grönt kokade jag igår

nasslor1

av vårens primörer, nässlorna!

Jag har förstått att många skulle vilja plocka ur naturens skafferi men är osäkra på vad som är ätbart och hur de ser ut.
Till er vill jag tipsa om Skogsskafferiet
som är en fantastiskt bra sida med foton och fakta om alla ätbara växter i naturen.
Nu i maj är det högsäsong för späda grödor, förutom nässla är det gott med harsyra, gökärt och späda maskrosblad.
Så gå in på sidan och låt dig inspireras för att sedan ta med dig svampkorgen ut i naturen och plocka allt annat än svamp!

För att vi skulle hitta de första nässlorna gick vi till vårt “gamla” pörte där vi bodde förut och där jag känner markerna väl.
Men pyttsan vad svårt det var, de små raringarna var fortfarande täckta av fjolårslöv och nästan omöjliga att få syn på, men jag lyckades!

hojden2

Självklart skulle finnkäringen klättra också, jag gillar INTE att klättra, ändå gör jag det ständigt och jämnt, måste vara för att jag vill ha bästa utsikten!

hojden1

Pust, stånk och stön! “Kommer du nån gång då?” undrar Hasse

hojden3

Fredriksberg brer ut sig framför mina ögon, vid tummen bor vi!

hojden4

Sjöar, berg och djupa skogar, där bor jag!

hojden5

Högst upp på berget skådar jag en stackars nedhuggen tall som någon under vintern roat sig med att hugga ner med en yxa. Yxeggen är symboliskt kvar i stubben..så meningslöst..

radjur

Då var det betydligt trevligare igår då Blinka och jag mötte rådjuret på Tyforsleden. Blinka hann aldrig få upp någon vittring innan den nyfikne bestämde sig för att lägga det långa benet före och dra.

Ny dag, nya äventyr väntar! Tjingeling :smile:

0

9 Comments:

 1. Jag har faktiskt aldrig plockat nässlor, och heller aldrig gjort någon soppa…måste jag erkänna. Du är duktig du som tar tillvara på det naturen bjuder på. Antar att soppan är lika god som den ser ut att vara. Och trevliga utflykter får ni på köpet.
  Kram

 2. Gott med nässlor, hit följer rötterna med i hästgödseln som vi använder i trädgården, sparar de som kommer upp på lämpliga ställen. Så har vi gratis och nyttigt grönt att ha i soppan, torka och smula i mat till vintern och till gröna “shots ” med juice eller som nyss, en halv citron. Kastar in både nässlor och Kirskål(som smyger in från grannen) i mixern bara.
  Ha en trevlig fortsättning på våren!

 3. Så vackert ni bor :-).

  Jag dricker nässelte varje kväll nu, med en klick honung i och det är underbart gott. Ska plocka mer nässlor och torka till vinterns behov.

 4. Vad du är duktig på att ta tillvara på sånt som naturen erbjuder oss ;-) Själv är jag alldels för feg.Skulle säkert släpa med mig nåt oätligt tillbaka.Vill ju inte ha död på familjen :roll: Ni har verkligen vacker natur där uppe.När vi var i Dalarna så blev jag helt frälst.Så svenskt på nåt sätt med all natur,sjöar och röda stugor.

 5. har aldrig smakat nässelsoppa, får nog göra det :) tack för tipset om den sidan, Vad häliga bilder du visar från er skogstur, kramen

 6. Jag tror alla som tycker om nässelsoppa, men det får vara för min del, det och skaldjur och musslor….men så vackert ni bor, helt underbart!
  Agneta kram

 7. Har aldrig smakat den soppan. kanske göra det eftersom den innehåller en massa nyttigheter. Bra gjort att klättra uppför den höjden! Vilken härlig utsikt!
  Du måste ha vart stadig på handen när Du zoomade bocken? Fin bild!
  Ha det gott! :smile:

 8. Skogsskafferiet är en jättebra sida som jag ofta och gärna kikar in på. Spenatpaj vet jag inte att jag skrivit om på väldigt länge, däremot paj på kirskål blandat med nässlor. Gillar att ta tillvara på sån´t som naturen bjuder på.

 9. Jag plockade också nässlor idag och kokade soppa. Jättegott. Tack för tipset om skogsskafferiet! Har plockat björklöv tidigare till te och även lite kirskålsblad till sallader men det finns ju mycket man kan använda. Och jag känner mig så nyttig när jag plockat maten själv!
  Nu är sommaren här även här i södra Norrland, äntligen!
  Må så gott!

Kommentera