Bunkrat upp!

Du kanske undrar varför jag nyss lade upp en bokrecension på finska?
Jag har finskspråkiga läsare här i bloggen som kanske vill ha tips på böcker på finska.
Vårt bibliotek har ett urval av böcker på finska och jag laborerar bland dem och delar då gärna med mig av tips på bra böcker på finska

Men nu får jag snart ge mig, det kan faktiskt bli för mycket av det goda även när det gäller böcker!

Det här är böckerna jag läser för tillfället, förutom att jag också börjat lyssna på Ivar Lo-Johanssons Kungsgatan. en skildring av livet i Stockholm på 1920-talet.

Det finns en viss risk att jag blir schizofren på kuppen…man måste ju också hålla reda på vad det är man läser!

Det här är låneböckerna jag också hämtat hem, de som väntar på att börja läsas!

Jag hamstrar betydligt fler böcker än jag hamstrade toapapper när pandemin startade!

Det är inte ett dugg konstigt att dammet samlar sig i hörnen här i pörtet (nya sweeper-borsten kom förresten idag….redan! Men det betyder inte att jag tänker städa ännu….på länge!)
Jag prioriterar det jag njuter av att göra, gå ut med hunden, laga och framför allt äta god mat, måla, lösa korsord och ….läsa, hela tiden och överallt

Jag skäms inte ett dugg över att lämna en bok oläst om den inte uppfyller mina förväntningar, det är ju så himla många böcker som väntar på att bli lästa!
Jag avbröt faktiskt lyssnandet av Gentlemen av Klas Östergren, den så kritikerrosade romanen, den första i en serie på tre.
Men jag märkte att jag inte orkade hålla koncentrationen uppe när jag lyssnat på ungefär halva boken.
Nu ska det bli intressant att se om jag lyckas bättre med Ivar Lo eller om det helt enkelt är så att det inte fungerar för mig att lyssna på böcker.

Några bra sidor om böcker för dig som är intresserad:
SelmaStories
ger dig mycket bra lästips och intressanta artiklar, på svenska trots namnet på sajten.

Boktipset
är en sida där du hittar både svenska och utländska titlar samt recensioner.
På sidan kan du lägga upp en egen profil och hålla koll på böckerna du läst.

GoodReads
är en engelskspråkig sida med boktitlar på engelska. Här kan du skriva läslistor och hålla koll på utgivningen av nya böcker.

Har du tips på andra bra bok-sidor så berätta gärna i kommentarer.

Nu ska jag sluta tjata om böcker…för idag i alla fall
Istället ska jag nu då nästan hela landet är vintrigt, vitt och otroligt vackert börja beta av blomfoton som jag tog i somras just med planen att börja visa lite blomfägring när det är som minst färgglatt i naturen

Det får bli en blombild per blogginlägg tänkte jag, här kommer den första!

Få se hur långt mina blombilder räcker, kanske ända fram till tussilagon tittar fram?

3

20 Comments:

 1. Vilken tur att du prioritera Daniel, mat och böcker. Hatar att dammsuga och tvätta golv så nu har jag beställt städning var 3 vecka.
  Kram Anki o Minton

  • Jag hoppas vara i bättre ekonomisk sits nästa år, då gör jag detsamma, om jag lyckas hitta någon här på bygden. Här dräller det inte av städfirmor…
   Kramen

 2. Ja det finns mycket som är roligare än att städa. Men det var snabbt jobbat med leveransen. Blombilder- så härligt!
  Här läser vi en bok I taget =)

 3. Böcker är viktiga för mig också och de blir som vänner. Och som med vänner är det en del som man plockar undan. Tack för boktips. Har antecknat några av dem och haren hel del andra på min läslista. Men en del böcker ger jag förtur. Jag lyssnar på en bok och har en jag läser rent fysiskt. Och ska jag lyssna på en bok så är uppläsaren så viktig.
  Vad trevligt med blombilder! Piggar upp.
  Kram och trevlig kväll.

 4. Jag undrar ingenting, jag läser. Jag har slutat tacka för boktips då de hamnar på en lista och minimalt tar jag tag i för jag hittat så mycket annat också.
  Men det kan ändå inte bli för mycket böcker, Ser en Roy Jacobsen där i traven. Har läst av honom före. Nu har han kvinnligt sällskap också.
  Hålla reda på vad en läser, joo minsann. Det går lätt att blanda ihop personer och handlingar, men det kan ju berika. Jag läser/lyssnar (mest) om igen och titt som tätt möter jag karaktärer som inte fanns där jag trodde …
  Kör du sommarbilder

  • Haha jadu Tove, jag läser inte tre romaner i samma genre samtidigt, det skulle jag inte fixa! Men i o med att det blir tre språk och alltid någon faktabok som smyger sig in så funkar det för mig. Och Jacobsens nya är helt underbar! Rekommenderas varmt, en läsupplevelse man aldrig varit med om tidigare. jag som önskade jag hade kunnat bli upptäcktsresande kände mycket starkt för denne tysk som var just det, och boken grundar sig på en massa dagböcker så grunden är verklig även om det är en roman. Böcker med långa persongallerier brukar funka dåligt för mig.
   Trevlig helg bort till dig i ack Värmeland du sköna

 5. Mirjam Halvarsson

  Kan det bli för mycket böcker?? Jag hade tänkt tipsa dig men blev inte så förvånad när jag såg just den boken i en av dina bokhögar :D Nämligen “Stöld” av Ann-Helén Laestadius, jag såg henne på tv i morse och blev nyfiken! Så håller jag på att lära mig lämna en bok om den inte är intressant….men det tar tid ;)
  Ha det så fint i Pörtet och stor kram till er <3

  • Stöld ligger närmast på tur, eftersom den är färskast och säkert många som köar. Intressant tema som man gärna vill lära sig mera om. Imorgon får vi fortsätta heja fram våra duktiga skidåkare i diverse discipliner, det blir en diger tvdag! Gillas!
   Fredagskram

 6. Är periodläsare. Ska bara sticka färdigt en tröja innan det får bli en ny period. Eller iaf en kort sådan….
  Blomsterbild! Tack….längtar så efter den tiden! Kram!

  • Ja om du också handarbetar så förstår jag att du måste växla mellan läsning och handarbete. Om du inte samtidigt lyssnar på ljudbok förstås? Handarbete är inte min starka sida, och fingrarna lyder inte heller längre, även om jag faktiskt inte kunde när fingrarna var friska heller…Men jag kluddar ju lite istället, huvudsaken är att man har något trevlig att pyssla med. Kram

 7. Du verkar ha den förmåga som jag absolut inte har nämligen att du läser fler böcker parallellt. Det klarar jag inte av. Att lyssna på böcker har jag heller inte gjort, jag vill vända blad på riktigt.
  Som du vet prioriteras städning inte här heller. Det finns roligare saker att göra än att kuta efter hårstrån och hud som min man brukar kalla damm;-)

  • När jag blir skuldfri nästa år ska jag köpa mig städning då och då. Väntar ivrigt…
   Böckerna är ju mycket varierade o på olika språk så det funkar. Man detta med ljudböcker är ännu inte hundra, jag får anstränga mig för att inte flumma iväg någon annanstans medan jag lyssnar.

 8. Tack för finska tipset. Bra skrivet svar eller hur, jag fuskade :-) med google översätt. Jag kan inte stava så det blir begripligt. Men jag läste de små avsnitten ur boken och det gick riktigt bra. Ska låna den vid tillfälle. Jag läser senaste boken av Jo Nesbö, 90 % av hans böcker är toppen.
  Härligt att höra att du njuter av livet med sånt du vill göra, det ska man.
  Sista bilden var grym, på många sätt.
  Ha de’ gott.

  • google-översättningar brukar vara rena rappakaljan. Titta på hur de kinesiska näthandlarna översätter sina produkter, man får skratta ihjäl sig. Undrar om det finns lättlästa finska böcker som de gör på svenska. Som märks med LL på biblan. Värt att fråga om kanske.
   Trevlig helg till småländska snöriket!

 9. Att läsa är en nödvändighet … ungefär som att ta den dagliga skogspromenaden.
  Många spännande boktips hos dig.
  Snabb leverans av din nya Sweeper!
  Härlig idé med blomsterbilderna! Den första här är ljuvlig!
  Kram

  • Sibirien-boken av Jacobsen måste du läsa! Man förflyttas till en helt okänd värld i slutet av 1800-talet, vilket äventyr! Så mycket växter och djur som han samlade! Kram

 10. Jag trodde först att min browser fått någon konstig uppdatering och nu börjat översätta till finska :)

  Städning är klart överreklamerat. Dessutom – när man väl faktiskt städar blir det ju så OTROLIGT fint. Det måste vara en känsla som pendanter aldrig får uppleva eftersom de liksom inte har något “före och efter” på det sättet, de hinner aldrig få det smutsigt och dammigt.

 11. Jag tycker du har en sund prioritering! Att städa kommer inte högt upp på min lista heller… :-)

  Härligt med blommor!

 12. Jag har en jättelång lista på böcker som jag ska lyssna på, tips från dig och andra och kollar på Go kväll när dom rekommenderar böcker.
  Förr när ögonen ville så hade jag alltid en bok att läsa i sängen och en att lyssna på om dagarna. Inga problem att hålla reda på två.
  Vem prioriterar städning, inte jag i alla fall, men kanske måste börja tänka om lite, för nu när vi fått vår vaccination så kan det ju tänkas att det kommer nån hit på fika då och då.
  Kram/Kicki

 13. Hej igen
  Dom där översättningarna blir vad som helst. Översätte det finska till svenska men jag vet inte vad det blev, helt konstigt. Blir nog bara svenska hädanefter :-)

Kommentera