De bästa böcker jag läst 2019

Här kommer en lista på de lästa böcker som jag satt högsta betyg för under året som gått
Alfabetisk ordning som inte har någon inbördes ranking:

Den första i en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under 1900-talet. Krig och fred, vardagsliv och världspolitik

Kamp, kärlek och förändring i glasbrukens gryningstid på 1700-talet

En skildring av en barnmorskas dramatiska tillvaro med en verklig förlaga.

Lågmälda noveller om udda människor i vardagslivets mystik skrivna av Mumin-seriens författare som skrivit så mycket mer.

Första delen i en serie om livet i Kuopio. Har kallats den finska motsvarigheten till Fogelströms “Mina drömmars stad”

En helt fantastisk roman om flickan som ensam växer upp vid kusten i North Carolina när hennes familj försvunnit. Hon blir omtalad som “flickan från kärren” och drar många nyfikna blickar till sig.

Från en skärgårdsö hamnar 1910 en föräldrarlös flicka och en harmynt kvinna på ett fartyg mot världens ände, Kina. 100 år senare nystas deras historia upp..

En ytterst trovärdig skildring om en ung pojke med Aspergers syndrom som bor i Vermont Canada. Han blir anklagad för mord. Vi följer kampen mellan pojken och hans familj, mellan lagen och hans funktionsnedsättning.

En släktkrönika som tar sin början 1895 fram till 2010-talet som också handlar om betydelsen av ett Sverige i förändring.

En svart, rå, våldsam och from berättelse om livet i Smalånger där Maria hittats död, hennes bror håller på att supa ihjäl sig och äldreomsorgen får en ny medarbetare.
Den andra boken är en uppföljare där vi dels följer samma personer men också lär känna flera av glesbygdens original.

En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret. Ett existentiellt drama om grymhet, utsatthet, ensamhet och moderskärlek.

Det är ganska tydligt att böckerna jag uppskattar mest handlar om människor, relationer, historiska perspektiv, livet helt enkelt. Just för att det inte alls är enkelt att leva.
Det ska vara berättelser med dramatik, realistiska eller helt tvärtom, stor betydelse har tonen i boken. Författarens sätt att berätta måste passa mitt sinnelag, läsandet ska vara njutning.
Jag skippar utan att skämmas varje bok jag påbörjar som inte fångar mitt intresse efter de första 50 sidorna, jag finner ingen prestige i att traggla mig igenom böcker som inte passar mig när det finns så himla många bra böcker att välja bland!
Jag hoppas det nya året erbjuder minst lika många fantastiska läsupplevelser!

3

8 Comments:

 1. Böcker är viktiga för mej också. Det blir deckare och fell good numera.
  Pussa Blinka
  Kramar

 2. Tack, Paula för din lista. Du har under året lämnat många fina boktips. och jag har antecknat och en del har jag läst. Ett par av böckerta här på listan har jag läst; Sara Stridsberg, “Kärlekens Antarktis”, och “Jakten efter vind”. Ska försöka läsa mer kommande år. (I år har det blivit en del faktalitteratur som berör mitt resejobb)
  Kram och jag önskar dig fina dagar.

 3. Jag läser tyvärr mest när jag har semester, måste ändra på det!
  Nu har jag beställt hem “Jag for ner till bror”, kan bli mitt val när det är min tur nästa gång att bestämma vilken bok vi ska läsa i vår bokklubb, fast första valet är “Tatueraren i Auschwitz”, men kanske de redan läst den, så då har jag garderat med ditt tips! Köper ju bara pocketböcker, billigt och bra. Men högst upp på listan finns såklart Pia Höjebergs bok också, den ska jag absolut få tag i och läsa nästa år!
  Kram!

 4. Oj vad många bra böcker du har hittat i år! Själv har jag knappt läst nåt alls… I bokform, alltså.

  Jag skippar också böcker som inte faller mig i smaken. Nuförtiden är jag klok nog att inse att det jag inte gillar, det lägger jag åt sidan. Finns så mycket annat där ute i världen som är värt att spendera sin tid på :-)

 5. Du har gett oss många bra lästips under året, en del har jag bockat av, en del kommer att läsas och i den kategorin finns “Jag for….”, båda böckerna! Dom har prio 1 :) Tack Paula för alla fina böcker du tipsat om, kram på’re

 6. gillade Pia Mariana Raattamaa Viséns bok

 7. Du kommer säkert att hitta bra böcker även nästa år!

 8. Jag håller med dig att man inte ska traggla sig igenom böcker som inte lockar.

Kommentera