Bloggen

Det växer så det knakar!

Av
den
11 september 2018

Det kan väl knappast finnas något som gror lättare än vitlöken som jag petat ner i krukan?
Och gissa om det är gott att klippa ner färsk vitlök över morgonmackan!
Det konstiga som syns i mitten av krukan är en avokadokärna, det brukar ta en månad innan den gror, så vi får se hur det går med den..

Med handskar på händerna tog jag mig sedan an en del av min chiliskörd. Jag stoppar gärna fingrarna i mun och i ögonen så det kunde ha blivit en smärtsam historia om jag inte haft handskar.

Jag valde att behålla kärnorna även om de är starka. Lite ska man väl tåla….

För ett par dagar sedan fick jag syn på några fjälliga bläcksvampar på en gräsmatta, vilken tur att jag hade en bajspåse med mig så jag kunde bära hem dem!

Bläcksvampen bör förvällas, passar inte så bra att steka, här har jag kastat i fötterna i äggkoket där de får samsas med mina frukostägg tre minuter.
Citron i vattnet ska det vara, sen smakar de som färsk sparris!

Tackar som frågar, det gick bara bra hos tandis, han snodde mina tänder!
Jag fick en delprotes för ett halvår sedan då jag hade hörntänder (mina vampyrgaddar) som behövde dras ut.
Nu hade jag ju lyckats att bita sönder en av de nya hörntänderna när jag tuggade på finskt rågbröd…
Så nu får jag vänta en vecka innan käften åter är redo för mer tuffa utmaningar, och jag får ta det lite lugnt med rågbrödet så länge…

Lite spänning i tillvaron blev det dock, jag hade förbeställt buss hem, men klickat i fel hållplats i beställningen så bussen stod vid kiosken istället för vid butiken, något jag upptäckte när jag tyckte bussen dröjde…
Tack o lov hade chaffisen vett nog att begripa att jag förmodligen stod vid affären och kom körande dit!

I Fredriksberg föll regnet som spön i backen så jag hann bli genomblöt innan jag gått hem från hållplatsen. Sen fick Blinka en välbehövlig promenad. Här står jag på lilla bron där hatten låg härom dagen, snacka om frodigt i den lilla ån!

Regnvädret lockar fram ringlande små kompisar som jag försöker undvika att trampa på, ifall någon undrar varför jag zickzackar fram längs byvägarna!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  11 september 2018

  Tack för tipset om vitlöken. Ska genast provas. Men vad gäller avokadokärnor har jag aldrig lyckats få till en endaste grönt blad från de jag tryckt ner. Tror de bojkottar mig. Hur får du dem till att gro? Chili har jag inte sått i år men ska satsa på det nästa år. Verkar mer fogliga än avokado. Har lyckats med dem förr.
  Ja, se detta goda grova bröd kan för mycket med sig. Men glad att ditt tandisbesök blev ok och att bussen hittade dig.
  kram!

 2. Svara

  bpz3

  11 september 2018

  Herregud sååååååå duktig du är! Skulle aldrig ens komma på tanken att sätta en vitlök i en kruka med jord. Däremot torkar maken chilifrukter.Han torkar frukterna och kärnorna separat. Fråga mig inte varför.

  Du börjar mer och mer framstå som en likvärdig “konkurrent” till Anki som svampexpert. Mycket imponerande och kinesiska för mig som ju är asfaltbonde. Okej, jag vet hur en fjällskivling ser ut, men bläcksvamp… Jo, jag vet vad bläckfisk är;-)

  En himla tur att tandisbesöket gick bra och att busschaffisen uppenbarligen “känner” lokalbefolkningen;-)

  PS. Masken var äcklig. Skulle inte heller vilja trampa på en sådan – usch! Minns att vi som barn skar sönder maskarna å blev förvånade att alla delar liksom fortfarande krälade fram. Usch som sagt;-) DS.

 3. Svara

  Ninni

  12 september 2018

  Jag brukar peta ner några vitlöksklyftor i jorden på hösten så kan jag skörda vitlök där sommaren efter. 🙂 Jag antar att det är det gröna du klipper över mackan då eller?
  Chili passar jag mig noga för. Min galla tycker inte om paprika och chili blir rena giftet. Om det är chili som gått med i t.ex en gryta kan jag äta allt utom själva chilin i den. Blir ett himla pillande men om nån bit slinker ner så är det inte så farligt så länge det inte är färsk chili eller paprika. Sen är jag inte så bra på att äta alltför kryddstark mat men jag får väl göra som sonen… skylla på att jag är (var) rödhårig. Han hävdar att rödhåriga har svårt för kryddstark mat. Ja det stämmer på honom och mig iaf men han är mer känslig än vad jag är.
  Tråkigt med tanden – blir ju alltid så himla dyrt när man måste besöka tandläkarn.
  Här har vi fått en hel del regn de senaste dagarna. I morgon verkar det ändå som att vi ska få solsken.
  Hos oss är inte så muntert nu. Sambon blir bara sämre och sämre och har svårt att orka med nånting alls. Han häckar i vardagsrumssoffan större delen av sin vakna tid. Inte så mycket tid vid datorn ens för honom heller utan det blir tv:n som får hans uppmärksamhet mellan tupplurarna. Hans distriktsläkare ska ringa mig på torsdagsmorgonen få se vad hon säger. Jag tänker iaf vältra över ansvaret på henne nu. Nåt måste göras och jag är inte kvinna att göra något mer än det jag gör.
  Tvättmaskinen har gått sönder också så i morgon ska jag ringa reparatören. Man ska väl nånstans göra av med pengarna. (ironi)
  Kramen.

 4. Svara

  Anki

  12 september 2018

  Grattis till härligt skördejobb! Ska genast peta ner ett par vitlöksklyftor 🙂
  Hm … varför förväller du bläcksvampen? Det har jag aldrig gjort! Ja, svampfötterna kokar jag lite i lättsaltat vatten och äter med lite smör … mums … men hattarna? Jag tycker de är bland de godaste att steka! Knaperstekt fjällig bläcksvamp men lite salt på och ätes gärna på en god bit knäckebröd 🙂
  Bra att det gick bra hos tandis … och vilken himla klok busschaufför!
  Kram

 5. Svara

  åsa i åsele

  12 september 2018

  Den där svampen är det den som ser ut som hattifnattarna hos mumintrollen?
  Har aldrig plockat svamp själv, är rädd att råka äta nån giftig så jag plötsligt är död.
  Tummen upp för busschauffören.
  Finskt rågbröd, är det stenhårt?
  Min chili hann inte riktigt klart innan höstrusket slog till lika så tomaterna som växte ute i pallkragen hop med bl a chili och jordgubbar. Sommaren räckte inte till.

 6. Svara

  "LillaSyster"

  12 september 2018

  Vilken bra busschaufför! Jag hoppas att du berömde honom.
  Du har vimmelfoton….jag vet! Men du får leta i arkivet, minns inte om det var från en auktion eller om det var vid någon hembygdsdag/ kolmila =) Du ska få en ledtråd av mig…hjälmen är gul. Nä, nu ska jag göra mig redo för dagens jobb. Kramen

 7. Svara

  Kajsa von Friesen

  12 september 2018

  Har alltid vitlök i en kruka i köksfönstret. Ibland även en rödlök i ett hyacintglas.
  Du får göra med rågbrödet, som man gör i Hälsingland. Doppa i kaffet.

 8. Svara

  Ama de casa

  12 september 2018

  Vilken tur att busschaffisen var lite kreativ i sitt tänkande 🙂

  Jag är impad att du kan så himla mycket om svampar. Jag skulle inte våga plocka en enda som inte är försedd med en namnskylt…

 9. Svara

  Herr Nilssons Fru

  12 september 2018

  Du är fiffig, det är kul med egen skörd. Men jag inte gjort något alls i år, de enda jag har i växthuset är självsådda tomater o de e massor, små kul. De jag verkligen satte, gurka o sallad åt ju haren upp så snart de kom upp, för jag glömt dörren 🙁
  Tandläkaren – är inte kul o väldigt dyrt. Kanske är du försäkrad, menar för sönderbitning av nya tänder.
  Bläcksvampar – alltså jag är urdålig på svamp, tack gode gud så plockar jag dem inte heller, Men jag köper o en gång fick jag en stor burk av dig. Men denna sort har jag aldrig hört talas om eller sett.

  Det är fördel med landet, till och med busschaufförerna förstår att man nog står fel, de skulle aldrig hända i stan 🙂 Tur han gjorde så.

  Kramiz

 10. Svara

  Karin Eklund

  12 september 2018

  Så bra att du påminner mig om små enkla knep. Det är ju väldigt gott med det spirande gröna från vitlöken och så lätt att “tillverka” dessutom. Lycka till med avocadon!
  Bra att du har fått nya gaddar så du kan tugga finskt rågbröd igen. Det finns inget godare än sådant bröd.
  Här syns det inte till några svampar ännu, men det kommer lite regn nu och då nu så mitt i allt så kan jag också visa upp en liten skörd av något slag.
  Ha det gott i pörtet! <3

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  12 september 2018

  Spännande med vitlöken. Kanske trycker jag ner en klyfta i lite jord jag också och testar 🙂 Lycka till med avokadokärnan också. Min son har flera gånger fått sådana att gro genom att sticka i tandpetare och hänga på toppen av ett glas vatten. På något sätt blir det långa groddar eller rötter (vet inte några detaljer om hur) och sedan planterar han dem med bra resultat.
  Förra hösten plockade jag en del bläcksvamp och förvällde tillsammans med en del annan svamp. Men i år finns det så mycket annat som jag prioriterar 🙂
  Jobbigt med så mycket tandläkarbestyr men jag hoppas att det blir bra till slut. Tur att busschauffören använde hjärnan och förstod att du stod vid en annan hållplats. Han kanske blev lika glad över att hitta dig som du blev av att han kom 😀
  Kram

 12. Svara

  Karin Eklund

  12 september 2018

  Ps. Vilken höjdarheader du har! Wow! ds

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 474
 • 499
 • 1 641 165
 • 5 101
 • 65 747
Sök här