Läst

Jag har läst..

Av
den
12 september 2018

Titel Sovjetistan

Författare :Erika Fatland

Genre Främre Asien, geografi

Förlag Leopard Förlag

Publiceringsdatum 2017

Antal sidor 430

Betyg *****

Följ med på en resa från Samarkands kulturskatter till sovjetarkitekturens tristess, från jättestäder till blånande periferi och möt människor vars livsöden kan te sig hisnande men liksom vi är en del av en global värld.
Det handlar om delar av den gamla Sovjetunionen – numera Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Grannar till Putins expansiva Ryssland men nästan helt utan bevakning från våra medier.
Hur har olje- och gasresurser öppnat väg sedan självständigheten 1991 och hur har utvecklingen sett ut för de människor som bor där?
Erika Fatland guidar oss genom platser som vi sällan får ta del av på djupet.
Via personliga möten, lantliga bröllopsfester och urbana strapatser visar hon hur sovjetarvet präglat länderna vars olika styrelseskick spänner från demokratiska försök till diktaturer – vissa med en närmast ojämförlig personkult.
Med en sällsam värme dokumenterar Fatland de regioner hon vistas i och ger läsare insikter om de många berättelser som ryms där idag.

Jag har sällan blivit så tagen och fascinerad av en bok som jag blev av den här!
Det är alltså ingen bok man skummar igenom på en kväll, jag har läst den i ett par veckors tid, för jag har verkligen velat kunna koncentrera mig ordentligt när jag väl har läst i den.

När jag läser böcker brukar jag göra små noteringar att använda vid recension och vid utdrag ur dem, så jag började entusiastiskt skriva ner sidnummer och vad jag observerat och läst. När boken var utläst hade jag 4 sidor med noter…att välja bland dem var helt omöjligt.

Så vet ni, jag väljer att låta min favoritkritiker berätta vad hon tycker, varsågod,

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  12 september 2018

  Oj, den boken verkar otroligt spännande!!! Jag är så fascinerad av platser dit inte så många av oss når, ska bokas på bibblan!

 2. Svara

  Anki

  13 september 2018

  Verkar väldigt intressant! Spännande länder som man inte vet mycket om – den vill jag läsa!
  Tack för ännu ett härligt boktips!
  Kram

 3. Svara

  Karin Eklund

  13 september 2018

  Av en händelse så såg jag på ett tv-program från Finland igår kväll som handlade om de här trakterna. Ville Velin gjorde dem ett fint besök som alltid när han besöker andra platser på jorden. Han kommer nära människor och lyfter fram det man vill veta och lära sig mera om. Nu noterar jag boktiteln och ska söka upp den när jag far till vårt bibliotek nästa gång. Har de inte den inne så beställer de den.
  Ha det gott i pörtet! <3

 4. Svara

  Ama de casa

  13 september 2018

  Verkar vara en mycket intressant bok 🙂

 5. Svara

  Ditte

  13 september 2018

  Tack för ett jättefint tips! En bok jag verkligen vill läsa. Dessa länder vet jag mycket lite om och skulle gärna vilja veta mer. Fint klipp och intressant. Boken hade jag inte hört talas om tidigare. Men nu så…
  kram!

 6. Svara

  BrittMarie

  13 september 2018

  Intressant bok! Den måste jag kolla om de har på vårt bibliotek!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 219
 • 437
 • 1 579 760
 • 4 991
 • 64 332
Sök här