Bloggen Livets glädjeämnen!

Drabbad av OS-frossan!

Av
den
8 februari 2018

Av födsel och ohejdad vana är och har jag alltid varit sportintresserad.
Vintersporterna har varit favoriter även om jag aldrig tävlat själv, men visst har man tagit ett och annat skridskoskär och även stakat sig fram i längdspåren.

Citius, altius, fortius heter olympiska mottot, det betyder : snabbare, högre, starkare

Nå, om det mottot kan vi diskutera, med många nya bedömningssporter som intagit scenen är nog inte just de orden de mest relevanta.
Det är däremot själva OS-andan, som säger att deltagare från alla länder ska kunna vara med.

Idag smygstartade OS med curling och med kval i backhoppning, och kan ni tänka er att finska veteranen Ahonen är med i finalen i sitt fjärde olympiska spel…

Det är ju så mycket som ska klaffa för dessa idrottsutövare, tänk bara själv att satsa allt man har i form av kraft och energi under minst fyra långa år på att bli tillräckligt bra för att ha i ett OS att göra, och så drabbas du av ett magvirus eller stukar foten vid träning tre dagar innan ditt livs största tävling.

Även om våra svenska deltagare skulle komma hem utan en endaste medalj så tycker jag att de har gjort en prestation!
Det där tog på att medge, har fått jobba många långa år på tesen “Det viktiga är inte att vinna utan att delta” men så här på gamla dar börjar det faktiskt vara ett uttryck jag kan skriva under på, för världen går inte under även om man inte vinner. Upplevelsen och erfarenheten från spelen är något man bär med sig resten av sitt liv.

Tyvärr har ju även årets spel kantats av spekulationer och dopningsmisstankar. Ryssland får inte ens delta, utom några få som på undantag medgetts delta under neutral flagg.
Det diskuteras om höga blodvärden som inte är naturliga, om astmamedicineringar med hästdoser osv.
Så trist läsning, jag kan garantera att många viftar bort hela tävlingarna i tron att ändå ingen har rent mjöl i påsen.

Men vad ska vi göra? Sluta idrotta och tävla? Tillåta alla dopningsmedel som i längden kan ta livet av folk? Hur får man till rättvisa när inte ens träningsförhållanden eller andra förutsättningar för deltagarna ens från början är lika.

Men jag vill ändå tro att idrotten förenar! Här ser ni Madagaskars första kvinnliga deltagare i vinter-OS någonsin!

Jag tänker se så mycket jag orkar och hinner, dygnsrytmen kommer att bli märklig och jag kommer förmodligen att vandra omkring på byn som en zombie i två veckor…
Första stora utmaningen blir natten mot måndag när tjejerna ska åka storslalom klockan två miss i nassen.. Det krävs nog ett bra förstaåk för de svenska tjejerna för att jag ska sitta uppe till andra åket klockan fem…

Tjingeling, jag kan nog inte hålla mig borta från bloggvärlden ändå utan dyker upp som gumman ur lådan när andan faller på…

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  8 februari 2018

  Haha … jag vet att du älskar sport – så jag önskar dig lyckliga dagar framöver!
  Själv nöjer jag mig nog med att se eftersändningar om det är något av intresse eller bara höra resultatet – det räcker för mig 🙂
  Kram

 2. Svara

  Mia

  8 februari 2018

  Bra att du håller koll för jag tror inte, ärligt talat, att jag orkar mitt i natten 🙂 lördag morron ska jag inte missa förstås, damernas skiatlon!!
  Hej Sverige, heja Finland!!! Kram på oss 😉

 3. Svara

  "LillaSyster"

  8 februari 2018

  Oj,oj,oj du har väl övat nu innan så att du fixar att vända på dygnet både för dig och Blinka? Tycker också att det ska bli spännande, men jag har inte tänkt att vända på dygnet det får bli att se sammandragen. Och sedan räknar jag med att du håller oss uppdaterade om det händer något särskilt! Antar att du laddat frysen med matlådor =) Du ha en skön kväll! Kram

 4. Svara

  ibod11 - Ingrid

  8 februari 2018

  Jag är ingen sportnörd men OS är lite speciellt och jag ska försöka hänga med en del. Men jag tänker inte offra nattsömnen. Då blir det de sammanfattande sändningarna som får duga åt mig 🙂
  Många frågor och inte tillräckligt med svar när det gäller rent tävlande och vad som är rätt och fel. Visst tar det lite udden av det roliga men jag vill inte tänka på det just när tävlingen pågår och jag sitter där och håller tummarna. Men det kommer alltid trista tillkännagivanden och då blir man lite uppgiven. Men ge upp, det går inte. Det positiva övervinner trots allt 🙂

 5. Svara

  Gunnel Moberg

  9 februari 2018

  Jag är din raka motsats……sport intresserar mig inte det minsta. Jag spelade handboll i min ungdom och det gillar jag att titta på. Något OS-tittande kommer det nog ändå att bli för mig, eftersom Göran säkert kommer att sitta som klistrad framför TV:n. Kram

 6. Svara

  Ama de casa

  9 februari 2018

  Jag kommer nog att titta lite, som imorgon bitti när Kalla ska åka. Men mitt i natten? Nej tack. Då nöjer jag mig med sammandragen dan efter 🙂

 7. Svara

  BP

  9 februari 2018

  Alltså äntligen en tjej till som är sportintresserad:-) Är ju också sportfreak, fast mest fotboll och friidrott. Vintersport är jag inte riktigt lika “bra” på, och med nio timmars tidsskillnad blir det en utmaning att följa allt.
  Det var väl Pierre de Coubertin som myntade “Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl”. Tänkte på just det citatet när jag såg Tongas enda olympier
  Pita Taufatofua vid invigningen idag. Han var inte påpälsad i den hemska kylan utan hade bara smort in överkroppen med olja. Detta hade han redan gjort för i Rio för två år sedan, då han tävlade i taekwondo. Han har ett enda par längdskidor med sig och har bara åkt skidor i ett år. That’s the real olympic spirit:-)

  PS. Å studiosnacket med denna landsplåga Patrick Ekwall står mig redan upp i halsen efter 10 minuter, då jag stängde av tv…DS.

 8. Svara

  Turkulainen

  10 februari 2018

  Det blir till att planera dagarna (och nätterna) noga de närmaste tio dagarna. Jag tycker också det är roligt med vinter-OS. Det började ju strålande, med guld för Sverige och brons för Finland. Jättespännande var det. Om en timme blir det skidskytte och sen backhoppning, inga svårigheter att få den här dagen att gå! Våra dagstidningar har bristfälliga och direkt felaktiga teveprogram, så man får surfa flitigt i datorn för att hitta korrekta uppgifter. I dag skulle, enligt de finska tidningarna, skidåkningen börja kl. 7 finsk tid, så jag steg tidigt upp, bar frukostbrickan till vardagsrummet och satte mig framför teven, redo att börja heja. Men där var det slopestyle för hela slanten. Skidåkningen började kl. 9.15! Så nu ska jag kolla och dubbelkolla alla uppgifter. Har kommit till att Enni Rukajärvi ska kvala i slopestyle i morgon bitti 6.30 finsk tid, det blir tidig uppstigning igen.
  Mest väntar jag på ishockeyn. Finlands gratiskanaler sänder alla Finlands matcher samt medaljmatcherna, det räcker bra för mig. De övriga matcherna kommer på betalkanalerna.
  Dopningen är ett allvarligt problem, och som du säger: Vad ska man göra? Må bästa medicin vinna? Medger, att dopningen tagit bort en hel del av tjusningen i idrotten för mig också.
  I backhoppningen finns, förutom Janne Ahonen, också en japansk veteran. Snart får jag se hur de här herrarna klarar sig.
  Ha det bra.

 9. Svara

  Turkulainen

  10 februari 2018

  Ett litet PS: apropå skidksytte och Kaisa Mäkäräinen. Vet du vad “mäkäräinen” betyder? Jo: knott. Alltså det där små insekterna som är en plåga i Lappland på sommaren.

 10. Svara

  Ditte

  10 februari 2018

  Idrottsintresserad är jag också och det sedan barndomen och har även haft det som yrke.Utbildade mig till gymnastikdirektör (det hette så förr eftersom man än tidigare även had emed sjukgymnastutbildningen där). Har hr i Spanien bara begränsad tillgång till tv men radion finns och de spanska kanalerna sänder lite.

  Visst är det trist med dessa dopingar och astmamediciner, en utvecklibg jag inte alls gillar. Och bra inom all idrott att doping ska stävjas och de som är dopade har inte där att göra.
  Men jag jhänger med på Vinter OS så gott jag kan.
  Under OS i Peking 2008 var jag på många friidrottstävlingar och även damfotboll och det är upplevelser jag har med mig.

 11. Svara

  Ninni

  11 februari 2018

  Jag får då hoppa över tjejerna storslalom i natt då jag ska åka till Gävle och hälsa på dotra i möre. Hon är kvar på infektionsavdelningen men har blivit lite piggare iaf.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 206
 • 364
 • 1 627 643
 • 5 072
 • 65 414
Sök här