Bloggen

En liten nostalgitripp

Av
den
28 januari 2012

För att få lite variation i tillvaron bad jag idag maken att vi skulle ta en åktur.
I och med att jag är ensam om dagarna i veckorna så blir mina vintervägar här i byn välnötta och jag längtar efter lite omväxling. Jag drabbas kanske rentav av en släng av lappsjuka, hihi

Därför åkte vi till Kloten, byn dit vi flyttade 1995 då vi lämnade Stockholm för gott!
Atmosfären är lika genuin och välkomnande som då det begav sig.
Men, mycket har hänt sedan vi lämnade byn 1997.
Värdshuset som vi drev brann upp efter något år och området är nu sanerat och endast den delen som var vandrarhem står kvar idag.

By-affären var redan stängd på vår tid, men familjen som tidigare drev butiken bodde kvar på övervåningen.
Där är numera cykeluthyrning.
Ett annat gammalt hus som ägdes av en konstnär hos vilken vi hade målningskurs då det begav sig är numera kanotuthyrning.
Jag tycker det är roligt att se att byn utvecklas inom turistnäringen för vackrare omgivningar får man leta efter.
Här ordnas älg- och bäversafari och här finns en stugby som är öppen året runt.
Några nya hus har också byggts, tyvärr verkar de flesta husen bara bebos sommartid.

På väg till Kloten passerade vi Nyfors och där såg jag något som gjorde att jag omgående bad Hasse stanna bilen

Jag hade fått syn på svanar nere vid ån!
Nu var det inte så självklart att bara stanna bilen mitt ute på den illa plogade smala landsvägen så vi fick åka en bit, vända bilen, åka tillbaka, stanna, låta mig fota, åka en bit, vända bilen och fortsätta färden, hihi

Från början var dom riktigt många men en del blev rädda och flög iväg när jag närmade mig

Jag har konsulterat min fågelskådar-bok och dessa är sångsvanar. Fast jag kan ärligt säga att sjunga, det kunde dom inte! Dom skränade och väsnades däremot förfärligt..

Jag tyckte denna silvergrå var allra vackrast! Antagligen har fåglarna valt att stanna då vintern varit mild. Jag har inte sett svanar tidigare om vintrarna, och de jag brukar se på sommaren är knölsvanar.

I bilen hade vi en till som skränade och lät, nämligen Blinka. Vi har lånat hem en hundbur av dottern som vi placerat i baksätet till Blinka. Hon har nämligen suttit lös i baksätet och det är ju inte bra om Hasse blir tvungen att tvärbromsa.
Men, lilla fröken trivs inte alls, det är jättesynd om henne!
Vi försökte höja volymen på radion men hon överröstade den med god marginal, så nu har jag sår i öronen…

Avslutar dagens blogg med en bild som säger det mesta om vad som är viktigt i livet, kärlek!
Kärlek till er alla där ute i cybern!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve

  28 januari 2012

  Vilka fina bilder altså…
  Tänkte på HC Andersens Den fula ankunen när jag såg den silverfärgade svanen.
  Tror många stannar kvar när det är så pass milt som nu.

  Här var jag ute och busade med ungarna en stund. Ja och Erri 🙂

  Förstår att Blinka bråkar lite. Men det är lika bra att hon vänjer sig, för tänk om någon skulle hända….

  Nu ska jag sätta på lite fika. Har ätit middag och mår så gott så…. Nästan så jag skulle vilja luta ikull mig en stund :))

  Hälsa guben och ge Blinka en goklem.
  Kram från nabokäringa…. :mrgreen:

  ps…. nu har vi ingen bil igen 😯

 2. Svara

  AprilSus

  28 januari 2012

  Vilken mysig utflykt ni gjort.

  När det gäller Blinkas protester mot att sitta i bur, så såg jag på djuraffären att det det finns selen som går att koppla fast med bilbältet. Kanske kunde vara något för henne? Här har de ett exempel som finns på nätet, men söker du lite så finns det säkert ännu flera.
  http://www.dinhundshop.se/hundselar/sakerhetssele-hunden-hundbilbalte.html

  Fortsatt trevlig helg, vännen.
  Kramis!

 3. Svara

  Sigge Svamphund

  28 januari 2012

  Nyfors, den skylten säjer matte att hon såg när vi åkte till dej.
  Kloten är vackert påstår hon också. Det är väldigt vad den där människan vet en massa som inte jag vet………

 4. Svara

  Ninni

  28 januari 2012

  Åh, vilka underbara bilder på svanarna! Håller med dig om att den grå svanen var speciellt vacker. Bilden där tre svanar simmar och den grå går på isen tycker jag skulle passa ypperligt som förstoring att göra en tavla av.
  Jag får nog be om åkturer jag med så jag hittar nånting att fotografera och lite ombyte av miljön är ju heller inte att förakta.
  Kul att utforska ställen ni bott på tidigare.
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram.

 5. Svara

  Menageriet

  29 januari 2012

  Ja, så länge det är öppet vatten, så stannar dom väl kvar, tror jag? Fina bilder som vanligt!
  Jasså, Blinka protesterar? Det förstår Du väl att man inte kan stänga in en liten prinsessa i bur? 😉 Annars finns det ju säkerhetsbälten att köpa om hon inte trivs i buren. Själv är jag glad att ha fått upp gallret mellan lastrummet och baksätet, för att få numera 3 stora hundar flygande vid en krock är nog inte så nyttigt.
  Roligt att landsbygden kan leva vidare, trots alla indragningar. Undrar bara hur länge det håller, eftersom allemansrätten skall ändras för företagarna?
  Dom på sista bilden verkar inte behöva några tallrikar. Dom äter visst direkt ur burken? 😆
  Ha en skön söndag!

 6. Svara

  lisa

  29 januari 2012

  Visst måste det vara en fjolårsunge den grå svanen. Jättefina bilder. Och visst är det kärlek o värme under filten. Ha en skön söndag. Kramizz Lisa.

 7. Svara

  Mia

  29 januari 2012

  Kärlek till dig också…. 🙂
  Svanar är inte alls vanligt att de stannar så länge, hörde på radion att det fanns några uppe i Lycksele också…dom har nog blivit lite förvirrade av den här vintern…stackarna…
  Visst är det roligt att åka tillbaka till platser man bott på tidigare…men jag har så lätt för att bli nostalgisk och tycka det är synd att allting inte är sig likt… 😳 😛
  Ha det gott i Pörtet idag *L*

 8. Svara

  Malin

  29 januari 2012

  Jag var så sugen på att ta mig ut igår för att se ngt annat och ha kameran med.
  Men vinterutflykt föll inte resten av familjen på läppen, för kallt tyckte dem.

  Läckra bilder på svanarna, en sådan silverfärgad svan har jag inte sett förut. Läcker!

  Och den sista bilden, men åhhhh håller med dig att den säger allt om det viktigaste i livet.

  Kram

 9. Svara

  Astrid

  29 januari 2012

  Så vackra foton på svanar .Ja lappsjukan känner jag också av.Det händer alldeles för lite
  Fotot på uteliggaren och hunden är så fint, vår son brukar träffa en uteliggare när han joggar som bor i skogen i Järvafältet.
  Han borde ha en hund för värme och närhet
  Han hade gjort så fint i étt träd med julgranskulor nu vid julen
  Tindra har hatat att åka bil tills vi tog bort buren, nu älskar hon att åka bil
  Vi har lagt en hundsäng åt henne och så är det ju nät mellan bak och framsätena

 10. Svara

  Helen

  29 januari 2012

  Jättefina foton 🙂 mycket snö.. usch ser kallt ut för svanarna o bada .. brrr..

 11. Svara

  TT

  29 januari 2012

  Häftiga bilder på svanarna!
  Jag som är en vän av ordning (ibland) måste ju säga att det är lag på att ha hunden i en förankrad bur eller bakom galler i lastutrymmet numera.

 12. Svara

  annette

  29 januari 2012

  KLoten, måste jag ju någon gång ha passerat på väg norrut, nu är det namnet noterat för det är alltid kul att titta lite närmare på små orter, trevligt att byn inte dött ut när Ni flyttade därifrån, måste vara fint att återse.
  Stackars Blinka, hon förstår ju inte att det är för hennes bästa, Ni får testa lite till.
  Härligt att få se svanar, fina bilder!!

  Ha det gott!

  Kramen!

 13. Svara

  Kersti

  29 januari 2012

  Svanbilderna är jätte fina. Här har vi äntligen haft en dag med sol. Eftersom hunden fortfarande inte ska motionera tog jag en hundfri långpromenad i solen. Sen fick hunden en lite kortare och långsammare promenad. Han har piggat på sig bra och medicinerar inte längre. Imorgon ska stygnen bort. Och så ska vi så sakteliga öka promenadlängden igen. Kramar från Enskede

 14. Svara

  Marketta

  30 januari 2012

  Ja, nog är det fint alltid i Kloten. Nu är jag inte där så mycket igen. Då när jag körde buss så hände det att man var dit nån gång. Det var ju 3 turer som gick dit, ja upp till dig också. Jag antar väl att dom går fortfarande, eller har dom kanske dragit in den som gick mitt på dan. Det var ju nästan aldrig nån som åkte med den turen.

  Men den där sista bilden var verkligen härlig, samtidigt som den var väldigt sorgsen. Man ser ju på hunden vad nöjd den är med sin tillvaro trots allt.

  Ang dom där skorna som du skrev om tidigare, så skall man visst vara lite försiktig med dom. Det är inte alla med den sulan som är bra, snarare tvärtom har jag hört.

  Kramizzar
  Marketta

 15. Svara

  Anki

  30 januari 2012

  Den där känslan känner jag igen..fast jag har ju bil o kan köra vad jag vill, men ändå. Djuren gör ju att man inte precis kan vara borta i dagar. Lappsjukan finna allt.

  Lite småkul att komma åt till platser man trivts o bott på, precis vad jag tänk, återvända men inte för en titt utan för att stanna. Bara bli av med gårdseländet först..plötsligt blev mitt älsklingshem en börda…nä fullt så allvarligt är de inte, men de e svårt att få till att redigt när man vet man vill iväg. Gillar inte alls att snön kom lagom till vår visning, de försämrar ju betydligt. Man vill ju se saker som de är inte täckta i snö…grrrr.

  Nähä dax att ta tag i denna kalla måndag ( -10 ) lite för tidigt för dig ännu, men snart är nu du också uppe ur bingen…Kramiz

 16. Svara

  britten

  30 januari 2012

  Härliga bilder ..och Tack för den sista.

  Den gjorde mig sååååå varm i själen och man inser att dte fins hopp….Mår så så dåligt av ala elakheter mot djur så när man ser det motsatta blir man glad..

  kram

 17. Svara

  messan

  30 januari 2012

  Kärlek är det vackraste och bästa som finns:)! Bilden var gosig och finns det något mysigare än att sitta så där med sin hund….tror inte det. Oj, vad jag saknar min men vi har så många vackra och härliga minnen så har en speciell plats i mitt hjärta<3.

  Vackra bilder från er utflykt. Vi har så fint väder idag, det är lycka när solen visar sig och himmelen är så där djupt blå, då ler man bara:).
  Varma kramar

 18. Svara

  Kicki

  30 januari 2012

  Svanarna är verkligen fina att titta på. Undrar om fjolårsungen blir vit i år eller om dom behöver ett år till på sig för att bli vita.
  Jag förstår att Blinka opponerade sig om hon inte är van att vara i bur. Träna henne inomhus först med trevlig leksak eller ett gott ben inne i buren. Annars får du fixa en sele. Hundar som väsnas i bilen är ju nästan en trafikfara, eftersom det är så irriterande.
  Kramen

 19. Svara

  Saija

  30 januari 2012

  Haha jösses så kul. Ja tänk att det bara är tre år sedan, såg jag verkligen ut så där?? Haha…
  Men du är dig lik tycker jag, nja, liiite färre rynkor kanske… hehe, men annars så… Puss

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 273
 • 354
 • 1 626 658
 • 5 069
 • 65 363
Sök här