Läst

Jag har läst..

Av
den
26 januari 2012

Den glömda trädgården av Kate Morton

1913
På ett engelskt passagerarfartyg till Australien hittas en liten flicka övergiven. En mystisk dam som flickan kallar Sagoberätterskan har lovat att ta hand om henne, men istället försvinner damen spårlöst.

1975
Som gammal återvänder Nell O´Connor till England för att finna sanningen om sin familj. Sökandet för henne till Cornwalls vindpinade kust och Blackhurst Manor, ett stort herresäte med en gåtfull historia.

2005
Bland Nells kvarlåtenskap finner barnbarnet Cassandra en sagobok, skriven av en författarinna som oförklarligt försvann i början av 1900-talet. Dessutom bjuder Nells testamente på en överraskning, ett lite hus beläget på en stor lantegendom i Cornwall. I detta hus och dess trädgård kommer Cassandra en sekelgammal hemlighet på spåren.

En romantisk och fantasieggande roman vars handling utspelas på flera olika tidsplan. Lager för lager avtäcks en sällsam och ödesmättad historia.

Detta är en genre som man antingen gillar eller skarpt ogillar.
Jag lägger mig faktiskt lite i mitten. Jag tyckte det var ganska trevlig och underhållande läsning, bra miljöskildring (utom kanske lite väl mycket trädgård, men det anspelar ju även titeln till), många spännande karaktärer och en bra story.
Men, jag gillar inte särskilt att handlingen i varje avsnitt pendlar mellan de tre tidsepokerna, tycker det blir ganska rörigt.
Huvudpersonen är en sagoberätterska och det tycker jag bokens författare också är, dessutom kryddar hon romanen med tre “riktiga” sagor!
När jag sett hur andra tyckt om boken så är variationen stor, allt från minus till fem plus…
Jag säger såhär: en helt okej läsupplevelse men nu har jag fått nog av denna genre för ett bra tag, en tjock romantisk kärleksroman räcker nog ett helt år…
Mitt betyg ***

Himmelsdalen av Marie Hermanson

Himmelsdalen är en idyll.
Vattendragen är rena och luften är klar. Restaurangen serverar nyfångad fisk och personalen tar väl hand om dig. Här kan man vila ut och bli sig själv igen.
Hit kommer Daniel för att hälsa på sin tvillingbror Max, och när Max ber Daniel att byta plats med honom några dagar ger han till slut med sig.
En kort tid på ett naturskönt hälsohem är väl ingen fara?
Men dagarna går och Max kommer inte tillbaka. Och Himmelsdalen är inte alls så trygg som den verkar. Daniel börjar frukta att dalen blir det sista han ser i livet.

Här hamnar man i en helt utflippad värld bland värsta psykopaterna!
Och spänningen den byggs upp steg för steg tills man inte vågar lita på någon och undrar hur sjutton detta ska sluta.
Det finns mycket tankemöda bakom historien, det döljer sig en förvrängd men ändå sanningsenlig bild av vårt samhälle, hur det kan gå om inte haspen är på, dvs. vart är vi på väg?
Jag gillar böcker som ger olika perspektiv och väcker tankar och känslor och Marie Hermanson har blivit en av mig mycket omtyckt författare. Kanske känns slutet lite tillrättalagt, men boken som helhet är mycket läsvärd och får därför
**** många stjärnor!

Ljusets dotter av Elisabet Nemert

Det är 1700-tal i Sverige och på Edsbergs slott i Sollentuan utanför Stockholm styr förmannen Sten Wessman med järnhand över drängar och torpare. Men också över sin familj. Oftast är det hustrun, en kuvad och uppgiven kvinna, som får känna på hans knytnävar, men även dottern Maria och hennes bröder råkar illa ut.
Faderns uppfostringsmetoder har gett Maria en höftskada och hennes haltande gång och bortkomna sätt gör att hon ständigt blir utsatt för skämt och jämnårigas trakasserier.
Marias enda riktiga glädjeämne är musiken, att lyssna till den mäktiga orgeln på söndagens gudstjänst och spelmannens sprittande toner på logdanserna.
I hemlighet lär hon sig hantera morfaderns fiol och när en av samtidens största musiker besöker Edsbergs slott upptäcks hennes sällsynta begåvning.
Ödet för henne till storstaden och en annan tillvaro. Och när den unge prästen Johan Stjärna tillträder en tjänst i Sollentuna kyrka tar hennes liv än en gång en ny vändning.

Kärlek och ondska i ljuv förening, som vanligt när Nemert fattat pennan. Sedelärande historia där det goda vinner. Jag har läst alla hennes böcker, hon håller alltid stilen, men, nu tycker jag att denna berättelse var lite väl tillrättalagd. Från första sidan kunde man exakt säga vad som skulle hända. Inga överraskningsmoment överhuvudtaget och det var lite trist. För då blir huvudpersonerna stereotypa, en Askunge-saga helt enkelt.
Dock är den noggrannt och vackert skriven och man får en inblick i livet på 1700-talet. Har man läst en av Nemerts böcker så har man dessvärre läst alla och det drar ner betyget. Har du inte läst henne ännu då har du en trevlig läsupplevelse framför dig.

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Menageriet

  26 januari 2012

  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  Tack för mejlet! Den dammsugaren måste jag skaffa. 😆
  Ha det gott!

 2. Svara

  Mia

  26 januari 2012

  Härliga lästips från dig, det tackar man för! 🙂

 3. Svara

  Nilla

  26 januari 2012

  Den glömda trädgården har jag läst, och Ljusets dotter gav jag bort i present en gång. Men jag har inte läst den själv, men tänker göra det. Eftersom handlingen utspelar sig på Edsbergs slott, där jag ofta promenerar. Alltid kul med dina boktips.
  Kram

 4. Svara

  Astrid

  26 januari 2012

  Du är duktig på att läsa böcker. Jag läser när jag lägger mig på kvällem och efter två sidor så blir jag trött och somnar
  Just nu har jag läst Sirila gentlmän män sökes av Karin Brunk Holmqvist jag har läst Potensgivarna av henne tidigare och den var kul den här hade ett väldigt lugnt tempo precis som damerna i handlingen

 5. Svara

  Ninni

  26 januari 2012

  Jag håller på att läsa (dvs jag verkligen läser, inte lyssnar) “I det förflutna” av Kate Morton. Det var en kompis som lånade mig den och tyckte att jag absolut var tvungen att läsa den för den är så bra. Jag har fastnat ca 1/3 in i boken och nu har jag inte läst i den på flera månader. För det första har jag haft svårt att koncentrera mig på att läsa men hade boken varit intressantare så hade jag nog försökt ändå. Men jag ska läsa ut den – så småningom. För den är ju inte helt kass heller.

  Kram.

 6. Svara

  Ragnvi

  27 januari 2012

  Morning i Pörtet! Tycker dom böckerna verkar mycket intressanta…inte den i mitten då kanske men dom andra.
  Vad tyckte du om rödbetspuddingen?! Såg läckert ut i allafall!
  Jag har inte bara ont i benen…även ryggen….det har nog varit för lite snö för min kropp i år…ishalka hatar jag också! Fast förra året fick jag ont för att jag inte kunde låta bli skottandet…det har jag sluppit i år…maken också!
  Kramen!
  Ragnvi

 7. Svara

  Eva

  27 januari 2012

  Beundrar dej som läser sååå mycket böcker!

  Jag har Elisabet Nemerts “Bortom stjärnan”…och det får välan räcka så då kanske 😉

  Jag har bytt blogg igen 😀
  Kan liksom inte komma nån vart i verkliga livet, så det är väl därför jag flyttar i den här världen 😆

  Kramen från Eva

 8. Svara

  IKA

  27 januari 2012

  Å men den är ju hur bra som helst, Den glömda trädgården! Jag älskar Kate Mortons sätt att skriva, har läst övriga böcker av henne, en ny favorit författare kan jag lova! Nu blir jag jättesugen på att läsa igen men just nu har jag ingen tid för detta studierna har ökat med inläsning och det är ett tungt “suck” som drar över läpparna just nu. Har precis lämnat in ett referat men det finns mer att sätta tänderna i men inte just nu..

  Elisabet Nemerts bok har jag på lut, en nyfikenhet att läsa, vet bara inte när, till sommaren när jag är klar kanske :mrgreen:

  Ha det gott vännen ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 192
 • 363
 • 1 626 586
 • 5 069
 • 65 363
Sök här