Bloggen

Fågelskådare!

Av
den
28 maj 2019

Jag både lyssnar och tittar gärna på fåglar.
Men jag kan absolut ingenting om dem…
Jag känner igen svalor och duvor och några småfåglar, domherrar och sparvar (fast dem har jag inte sett här i glesbygden, dom trivs nog bättre på storstädernas uteserveringar)
Ännu mindre känner jag igen fåglarnas läten. Det känns som att även om jag kan plocka fram fågelläten på datorn så finns dom inte kvar i hjärnans bibliotek när jag går ute i naturen och lyssnar på kvitter. En enda stor kakafoni låter det då som.

Inte blir jag någon duktig fågelfotograf heller. Inga pippifåglar kommer tillräckligt nära för min kamera och ljuset är fel när både himmel och vatten speglar sig.

Kan det vara fåglarnas nya EU-parlament som träffas för första gången? Ja nog låter det allt bra skränigt i alla fall!

En kort stund fick jag beundra en fin lom, men det var på ganska långt avstånd och precis när jag fått in kamerainställningarna så dök den …

En dag fick jag syn på en knipa med ungar! Bingo! Fast, dom bor i ett vattenfyllt gammalt gruvhål som är instängslat. Så för att kunna fota måste du ha kameraobjektivet mellan rutorna i stängslet och det är inte det enklaste…

Väldigt vad snabbt de tar till flykten när de hör mig.
Idag såg jag en filmsnutt i lokaltidningen där en knipa med sju ungar kutar omkring som en lagom virrig höna mitt i trafiken i Falun! På de tre minuter som filmen spelades så hann de, tack o lov till Faluån. Där kastade sig mamma-knipa från gångvägen ner i ån medan ungarna förskräckta stod och såg på när mamma försvann. Men bara ett par sekunder senare ploppade sju ungar efter i vattnet. Puh!
Slutet gott allting gott!

Jag såg förresten att jag för prick ett år sedan idag tog årets första dopp i sjön!
Det var så lågt vattenstånd att jag var rädd för att skrapa upp både tuttar och mage när jag försökte simma efter att ha vadat ut minst hundra meter(?!?) från stranden!

Idag var inte förutsättningarna särskilt goda, det har skvätt regn mest hela dagen. Men istället har jag varit på shoppingrunda i stan och det var inte helt fel, var nog flera månader sedan förra stadsbesöket..

Jag hoppas innerligt att herr Åskar håller sig på avstånd, så här såg Blinka ut senast han var här på besök, skräcken fullkomligt lyser ur ögonen! Stackarn…

Två vårdagar kvar enligt almanackan, gläds du åt sommarens ankomst?

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  28 maj 2019

  Läste, tittade och log. Härligt inlägg. Om fåglar kan jag väldigt lite men håller på att träna hos Anki som kan det mesta vad gäller fåglar, insekter, blommor , träd och svampar. Ja. det mesta i naturen. Men sen ska man ju minnas det också. (I övrigt, när det inte gäller natur minns jag det mesta)
  Tycker du fått till jättefina fågelbilder och har nu försökt präntat in hur en knipa och en lom ser ut. Och säkert blandar jag ihop dem om jag skulle se dem komma simmandes.
  Håller tummarna för att du slapp åskan. Kan tänka mig att Blinka också gjorde det.
  Kram!

 2. Svara

  bpz3

  29 maj 2019

  Instämmer med Ditte! Å jag tror att det var fiskmåsar i första och andra bilden. Sedan blev jag impad att du kunde artbestämma en lom, som jag inte ens visste att den fanns. Så mina kunskaper om fåglar är lika begränsade som dina. Men tack vare Anki känner jag nu igen en sädesärla, vars engelska namn är mycket roligare “wagtail”.

  Ja åsså en sak till. Är ju totalt okunnig om hundar också. Å bilden på Blinka hade jag som lekman aldrig tolkat som skräckfylld. Lika bra att jag inte har hund;)

  Hoppas shoppingrundan i storstan var framgångsrik:-)

 3. Svara

  Anki

  29 maj 2019

  Hm … här blir jag nästan generad när jag läser Dittes och BP:s ord! Och du ska inte vara så självkritisk, för du kan väääldigt mycket!
  Såå underbara bilder – fina färger och härligt ljus!
  Vilken tur att det gick bra med knipfamiljen!
  Stackars Blinka … hopps verkligen ni slipper åskväder – hennes blick är verkligen talande.
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

 4. Svara

  Karin Eklund

  29 maj 2019

  Jag säger som Anki, du ska inte vara så självkritisk, du kan mycket om fåglar redan och du tar riktigt bra bilder också. Fåglar är inte de lättaste att fånga. Lommen är jag riktigt avundsjuk på, här ser vi den sällan, den finns i en havsvik en bit ifrån ( så gott som en insjö vid det här laget) men det är sällan jag lyckas få ögonen på den i alla fall och då på långt håll. Så vacker den är. Och knipan med ungar är ju bara för härligt att se.
  Stackars söta lilla Blinka! Det finns så mycket att vara rädd för i hennes välrd, i vår värld.
  Ha det bra och hoppas du får se många fåglar också idag! <3

 5. Svara

  Marie i Skrifvarstugan

  29 maj 2019

  Tack Paula för ditt härliga inlägg ! Jättefina fågelbilder med så fina speglingar, ljus, kompositioner. En fin historia om mamma och fågelungarna i Falun. Vilken tur att det slutade lyckligt.
  Ja, jag vill inte ha åska heller för min vovve är också åskrädd. Hoppas slippa det så mycket som möjligt i sommar.
  Känns lite konstigt att sommaren snart är här. Har inte riktigt hunnit ta till mig det.
  Ha en fin resterande vecka !

 6. Svara

  Klara Ovidia

  29 maj 2019

  Du har varit ute i naturen, upptäckt fåglarna med ögat först och så vill du föreviga, med mina mått mätt så är det stor fröjd i stunden, kolla in det och njut! Visst är det underbart å se de goda bilderna – och alla kan inte vara proffs – fram för naturens och fotoglädjen du har och fortsätt knäpp till 🙂

 7. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  29 maj 2019

  Jag tycker du lyckades riktigt bra med fågelbilderna!! Hoppas Åskar höll sig borta, det är så jobbigt för djuren
  Kram på’re

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 maj 2019

  Jag vet hur svårt det är att fota fåglar och jag tycker att du lyckades väldigt bra. Det är precis som du skriver att de dyker eller flyger när man börjar få till rätt inställningar. Jag har gett upp och använder mest automatiken. Det blir inte heller helt bra. Du kan mer än du tillstår och mer än många andra.
  Stackars lilla Blinka som blir så skräckslagen. Kasper var likadan men det blev något bättre med åldern och sviktande hörsel. Han blev även hjälpt av att radion fick vara på med ganska hög volym. Jag håller tummarna för att åskar ska hålla sig borta.
  Kram

 9. Svara

  Ama de casa

  29 maj 2019

  Jag tycker dina fågelbilder är jättefina – speciellt den första, den är ju hur vacker och stämningsfull som helst! 🙂

  Ja jösses… Stackars Blinka! Precis som du säger så kan man se hur skräckslagen hon är på bilden…

  Här har vi haft “sommar” ett bra tag nu. När den riktiga sommaren kommer så blir det för varmt, så den ser jag inte direkt fram emot 🙂

 10. Svara

  Carina Larsson

  30 maj 2019

  Det är inget fel på dina bilder. Det är svårt att fotografera fåglar. Helst ska man ha någon avancerad (dyr) kamera som är svår att lära sig fota med så vi pensionärer får nog nöja oss med de kameror vi har. 🙂
  Jag hoppas att ni slapp åska – för Blinkas skull.
  Inte känns det som sommar med mindre än +10º precis och det blåsväder vi haft idag har snarare känts som höst. Nä, lite varmare vill jag allt ha för att kalla det för sommar.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 341
 • 499
 • 1 641 032
 • 5 101
 • 65 745
Sök här