Fem en fredag

Fem-en-fredag # 1 Nystart II /Färgsprakande fredag

Av
den
5 januari 2024

#1 Nystart II

Vilken är din närmsta nya plan för året?
För att få lite bättre struktur i min tillvaro så ska jag testa att börja använda timern på mobilen under dagen. Mobilen är den enda klocka jag har och jag har märkt att jag svävar ut och glömmer bort tiden helt då jag sitter och läser eller målar. Om jag ställer timern på t.ex en timme och får en påminnelse att nu har jag hållit på så länge så vet jag att det är dags att sluta och göra något annat! Som det är nu så kan jag upptäcka att flera timmar försvunnit på mitt dygn och sånt jag kanske tänkt göra behöver skjutas upp…igen ! Så lite disciplin skulle inte skada…

Vad är något du vill göra under 2024?
Jag vill mest fortsätta med långa promenader, de är för närvarande ställda på paus på grund av vintervädret och tillgängligheten i naturen som är så begränsad.

Vad vill du göra bättre i år?
Jag behöver träna min gamla kropp lite mer varierat än med bara promenader. Jag ska fortsätta med Sofias hemmagympa och skulle gärna gå på en seniorgympa också, men, det finns ett aber, då ska jag ta bussen till stan och tidpunkten är alltid utan undantag på morgonen mellan 9 och 10. Jag är inte tillgänglig den tiden på dygnet, basta! Bara för att man är pensionär behöver man inte vara en uppe-med-tuppen-tant!

Har julen åkt ner än?
Julen kom ju inte upp hemma hos mig utom en adventsljusstake som får vara kvar ett tag till och lysa upp kvällarna

Hur brukar januari kännas för dig?
Januari är en skitmånad, kall, mörk, och jag är pank.

Flera temabloggare hittar du hos Elisa

Färgsprakande fredag

Vita vidder är vad som bjuds på hos mig, men faluröda grannhus och en knallblå himmel lyser upp tillvaron idag!
Trevlig helg till dig som tittar in!

TAGS
34 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  5 januari 2024

  Nej, tidiga morgnar är inget för mig…

  • Svara

   Hanneles bokparadis

   5 januari 2024

   virusuppdaterar regelbundet hjälper inte hundra

   • Svara

    Hanneles bokparadis

    6 januari 2024

    (yngste sonen säger att det inte är farligt att öppna spam-mejl och läsa, bara man aldrig trycker på länkar

 2. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  5 januari 2024

  januari är ingen favoritmånad. men februari är ännu värre. är verkligen inte pigg på någon gympa på morgonkvisten! jag vill ha kvar det som lyser av julen. granen får jag antagligen plocka upp barr för barr. jag är på god väg. diciplin önskar jag mig också. det hade jag förr. undrar vart den tog vägen.

 3. Svara

  Kina

  5 januari 2024

  Håller med dig på varende punkt Paula! Jag har missat, eller rättare sagt avstått från många aktiviteter p.g.a. den tidiga startpunkten. När man äntligen kan få vara den nattmänniska man är, så vägrar jag (oftast) att stiga upp i ottan! Basta! Struktur i tillvaron har jag haft sååå mycket av, så nu njuter jag av att kunna släppa lite på den. Risken är så klart att jag slösar bort tiden, men vad gör det?! Men det är många saker som jag skulle vilja göra när jag hör att du sitter och målar. Det skulle jag också vilja, och jag skulle vilja brodera mera (nej, jag kan ju inte det, men jag kan väl prova!) Så mycket det finns som jag aldrig komma att hinna med! Men det vore ju värre om man tyckte att man gjort allt här i livet! Då vore det tråkigt! Kram!

  • Svara

   Paula

   10 januari 2024

   Haha, är så glad att jag inte verkar vara den enda som är kvällspigg och morgontrött. När jag var aktiv i PRO tyckte jag alla var morgonmänniskor som ville ha alla aktiviteter tidigt. Nu vill jag inte längre ha så mycket uppstyrda aktiviteter, tar hellre dagen som den kommer
   Ha en fortsatt skön vecka med sovmornar

 4. Svara

  LillaSyster

  5 januari 2024

  Kontakta seniorjympan och kolla om de kan tänka sig köra ett eftermiddagspass i din närhet. Finns säkert fler som skulle önska det, bättre att en ledare åker än 10-15 seniorer. Det där med att ställa timern det gör jag ofta, kanske mest för att inte glömma bort att hänga upp tvätten och lägga i en ny maskin. Eller så sätter jag den för kanske bara gräva i 30min. Tack för spraket och länken. Trevlig helg! Kram

  • Svara

   Paula

   10 januari 2024

   Jag har googlat o hittat ett pass på eftermiddagen! Sen är frågan om jag åker tvärs över stan, kanske lite längre fram. Gymmix har egna lokaler något vi inte har här i vår förort…
   Tack för omtanken och ideerna/Kram

 5. Svara

  Anki

  5 januari 2024

  Bra att få lite koll på den egna tiden kanske … jag borde kanske göra något liknande 🙂
  Härlig bild med det röda husen i snö och sol!
  Kram

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  5 januari 2024

  Måste man ha disciplin när man förfogar över dagarna helt efter egna önskemål? Jag vill svara nej men då är jag inte sanningsenlig. Kanske är det inte disciplinen i sig som behövs utan rutinerna. Men disciplinen behövs ju så klart för att hålla på de nyttiga och bra rutinerna, som träning och promenader 😀 Så det är kanske bra att du börjar använda timern eller kanske larmet i mobilen. Jag har larmet inställt på medicindags men jag tror att jag hade varit minst lika bra på att komma ihåg det ändå. Snarare har det fått mig att lita blint på mobilen och hör jag den inte så glömmer jag.
  Som du vet är jag morgonpigg och kvällstrött så för min del hade tiderna för gympan passat bra. Här är julen borta och det är sååå skönt. Trist att januari känns som en skitmånad för dig. Hoppas februari blir betydligt bättre.
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 januari 2024

   Grejen är att jag glömmer bort tiden när jag sitter och gör något skoj. Det går väl an ibland, men när det blir för ofta tycker jag nog att jag får ta mig i kragen! Det enda jag sköter med bravur är hundmatning och hundrastning, allt annat blir dom det blir…
   Kramen

 7. Svara

  Hannas krypin

  5 januari 2024

  När jag pluggade en kurs på universitetet så ställde jag klockan. Plugga en kvart, rast en kvart. Det fungerade då och kanske det skulle fungera idag med.

  • Svara

   Paula

   10 januari 2024

   Kul att höra att jag inte är den enda, mitt problem just nu är att komma ihåg att sätt igång timern…hihi

 8. Svara

  Susjos

  5 januari 2024

  En underbar vinterbild!
  Kommer nog också, när jag blir pensionär, inte att gå upp i ottan, när man inte behöver!
  Seniorjympa, är det på F&S i stan?
  Svar: Ett av spelen som vi spelade i nyår var : man var 2 i varje lag och på tid skulle man förklara ett ord, så skulle ens partner gissa vilket ord man menade, det var jättekul, jag och min kompis vann alla gångerna, förutom sista gången då blev det oavgjort!
  Trevlig helg! Kram till dej och Daniel! <3

  • Svara

   Paula

   10 januari 2024

   Njae, har inte hittat något där, tycker det är rörigt med deras upplägg, men det är nog en vanesak. Jag har aldrig varit på jympa där man går in o bokar varje gång via datorn, o ingenstans står det förklarat vad de olika passen går ut på. Jag avvaktar…ler
   Kram

 9. Svara

  BP

  5 januari 2024

  Bilden är helt underbar – ett riktigt vykort:-)
  Tycker att du är aningen hårt mot dig själv. Jag menar är man pensionär så är man. Man gör det man vill när man vill. Och det man håller på med gillar man ju, annars skulle man ju inte hålla på.
  Du har såååååå rätt! Det är en myt att alla pensionärer är uppe med tuppen. Varje kallelse till läkarbesök är mellan klockan åtta och 10 på morgonen. De enda som har lärt sig att jag heller inte är tillgänglig vid sådana okristliga tider är min husläkare och tandläkaren. Nu är du och jag undantag, för om jag pratar med mina grannar som också är pensionärer så går det upp senast klockan 07:30. Jag menar – vad gör dom hela dagarna?????
  Och så är vi helt överens vad gäller julen – ingenting kom upp, då slipper man ta ned;-)

 10. Svara

  Anna-Lena

  5 januari 2024

  Sofias gympa är bra! Jag gjorde den förut, men sedan tröttnade jag. Nu blir det gymmet på Friskis vid 13-tiden. Då är det för det mesta nästan folktomt.

  • Svara

   Paula

   10 januari 2024

   Jag vill helst inte gå på gym hur nyttigt det än är. Provade i Fberg men tycker det är dötrist. Vill hellre röra mig till musik, alltså gympa av något slag. Vi får se vad jag kan hitta. Kul att du hittat din grej,

 11. Svara

  Jossu

  5 januari 2024

  Här har också promenaderna uteblivit p.g.a vädret i snart 1,5 månad. Det bidrar verkligen till att januari känns som en kass månad. Som jag längtar ut i naturen, utan att behöva frysa eller riskera att halka.

 12. Svara

  Kraka

  5 januari 2024

  Usch och fy för tidiga morgnar!
  Skönt att se att det inte bara är jag som aldrig fick upp julen.

  Ha en fin helg!

 13. Svara

  it_is/Anette

  6 januari 2024

  Skoj läsa dina svar på veckans Fem en fredag. Och så jag känner igen mig i det här att börja göra något roligt o sen så springer för många timmar iväg så dom här lite mer tråkiga “måste sakerna” inte hinns med o man får skjuta upp dom. Att ställa in tid på en klocka är ju ett bra sätt.
  God fortsättning och ha en riktigt fin lördag

 14. Svara

  Anna-Lena

  6 januari 2024

  Nä, man behöver inte komma upp så tidigt. Att ta bussen till klockan nio. Lite tidigt även för mej. OK med bil, då kan jag åka efter halv nio.
  Bra med Sofia. Borde återvända till henne också. Speciellt som det är så kallt att gå ut. Men en liten promenad får d et bli. Kram

 15. Svara

  Karin

  6 januari 2024

  Helt enig om det där med morgonaktiviteter. Jag har till och med sån disciplin på mina barn att ingen vågar ringa mig eller höra av sig på annat sätt före tio på morgonen.

  Bra idé att sätta på timern för att ha lite koll på vad man gör. Jag ser till att resa mig upp och sträcka på mig en gång i halvtimmen när jag målar. Annars kan jag bli sittande en halv dag i sträck.

  Underbar färgstark bild – till och med snön bidrar med blålila skuggor och aningen gultonade solbelysta fält!

 16. Svara

  åsa

  6 januari 2024

  Vädret är en ständig källa till samtalsämne ?
  Såg hos Åke att Du inte hänger med på Hoppa på tåget ? då Din pälskling inte mår bra, jag tänker på Dig och skickar massa krya på kramar ? ??
  Jag hoppas lille Daniel klarar sig??

 17. Svara

  åsa

  6 januari 2024

  Vädret är en ständig källa till samtalsämne ?
  Såg hos Åke att Du inte hänger med på Hoppa på tåget ? då Din pälskling inte mår bra, jag tänker på Dig och skickar massa krya på kramar ? ??
  Jag hoppas lille Daniel klarar sig??

 18. Svara

  LillaSyster

  6 januari 2024

  Precis som Åsa läste jag nyss hos Åke om prinsen. Håller verkligen tummarna för att allt går bra. Kram

 19. Svara

  Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  6 januari 2024

  Haha skitmånad, så olika man kan se det ?? . Hoppas du får till det med promenaderna.

 20. Svara

  Ditte

  6 januari 2024

  Verkligen en vacker vinterbild. Och jag är extra med i tankarna hos dig och prins Daniel- Håller tummarna.
  Fint att läsa lite hur du tänker inför det kommande året och detta med en “timer” kanske blir riktigt bra.
  Här hemma var det adventsljusstakar som kom upp och de åkte bort i förrgår. Men belysningen på balkongen får vara kvar. Visserligen blir det ljusare men det tar sin tid.
  Varm kram

 21. Svara

  Susjos

  6 januari 2024

  Läste också just nu hos Åke om din prins! Varma Kramar till er båda!!!!!

 22. Svara

  BP

  6 januari 2024

  Läste också hos Åke att Daniel är sjuk igen. Håller alla tummar och tår att han kryar på sig. Många varma styrkekramar.

 23. Svara

  Kersti

  7 januari 2024

  Wow så vacker det är hos dig med all snö. jag är inte heller någon morgonmänniska även om jag försöker. jag kommer att jobba lite nu ända fram till och med april sedan får vi se om jag soffar till mig totalt. Men jag har börjat träna lite. Två dagar i veckan och i gymmet vi har i källaren. Det känns väldigt bra faktiskt.- Och så ska jag försöka att inte äta så mycket kakor som det blivit nu i jul. Promenera försöker jag göra en sväng varje dag.
  Kramar från Enskede

 24. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  8 januari 2024

  Mycket att kommentera men först svarar jag på ditt inlägg hos mig;
  Headern är en stor tavla som vi köpte en midsommar för 3,5 år sen och hängde i vardagsrummet. Älskar den!
  Ögat är nu helt bra.
  Har inte blivit klar med utplaceringen av alla prydnassaker ännu – dom är ju så många!
  Min rehab har inte börjat efter juluppehållet. Gör det först på torsdag, så kroppen är mycket sämre än tidigare…
  Till skillnad mot dig så skulle jag vara nöjd med att bara kunna ta lite prommisar, efter 20 m är jag helt slut och diskbråcket gör att jag får hemskt ont och måste avbryta.
  Jag har inte varit utanför dörren sen före jul och idag när SMHI igår sa att det skulle bli “varmt” var det nyss -15, en temp man inte är van vid här! Så jag får nog hålla mig inne några veckor till. Det är mycket snö och jag är livrädd för att ramla…
  KRAM-Susie

 25. Svara

  åsa

  8 januari 2024

  Hej ? hur går det med Prins Daniel, har tänkt på Dig och lillvovven?? och håller tummarna att allt gått bra??

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 235
 • 1 654 723
 • 5 125
 • 66 106
Sök här