Fem en fredag

Fem-en-fredag # 10 Trängsel

Av
den
11 mars 2022

#10 Trängsel

Finns det någon trängsel du undviker?

Tunnelbanan var min stora skräck sista åren jag bodde i Stockholm. Jag hade utvecklat en rejäl panikångest och att trängas på en tunnelbana som dessutom ofta blev stående under jorden mellan stationerna var min värsta fasa. Jag knaprade tabletter mot min svåra ångest, klev av t-banan och gick en station när det blev för illa. Jag ryser fortfarande vid tanken på hur dåligt jag mådde…

Vilken var den senaste större folksamling du deltog i?

Större folksamlingar var det väldigt länge sedan jag upplevde, så är det väl för alla så här i efterdyningarna av pandemin. Flest människor träffade jag nog under julmarknaden här i Sundborn, en äkta gammaldags julmarknad, men det var endast utomhus och någon trängsel var det aldrig tal om.

Har pandemin medfört någon ändrad vana hur du hanterar trängsel?

Jag har blivit mer noga med avståndet jag håller i affärer och kassaköer och tvekar inte att glo ilsket om någon kommer och hänger över nacken på mig i kön…

Vad är det längsta du stått i kö?

Nu blir det roligare minnen, när jag och dåvarande pojkvännen var på semester i USA ( i forntiden) så hade jag prickat in vartenda nöjesfält under vår rutt genom Oregon och Californien.
Tyvärr gillade min pojkvän inte någonting som snurrade så han satt mest på en parkbänk och väntade medan jag köade, och köade, vid varenda attraktion!
Tänk, idag skulle jag med glädje avstå att snurra runt, livet känns snurrigt nog ändå…

Var trängs du mest?

Denna helg hade jag fått trängas om jag valt att åka till stan och Lugnets skidstadion där säsongens sista skidtävlingar går av stapeln.
Vädret visar sig från sin bästa sida, men som synes har jag valt att heja fram svenska och finländska skidåkare från tv-soffan.
Det började bra, Jonna Sundling vann i överlägsen stil i damsprinten, och Joni Mäki tog sin första pallplats i en världscup då han kom tvåa.

Flera som deltar i temat hittar du hos Elisa

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  E

  11 mars 2022

  Mysigt det lät med julmarknad (trots att det är ett tag kvar till jul :)). Köa till åkattraktioner lär jag aldrig behöva göra, kanske med barnen iofs om de inte blir lika stora fegisar som mamma när det kommer till att snurra runt 😉 trevlig helg!

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  11 mars 2022

  Visst har man många trevliga minnen också.

 3. Svara

  Susjos

  11 mars 2022

  Just ja, köerna på Universal studios glömde jag helt bort, jösses som man fick vänta!
  Men vissa åkattraktioner åker jag inte idag på t.ex Gröna Lund…aldrig mer berg och dalbanan, hua!
  Skidtävlingar ser man bäst från Tv-soffan, helt klart! Kul att de hålls i Falun nu!
  Ha en fin helg!
  Kram

 4. Svara

  Anna-Lena

  11 mars 2022

  TV är bra för sportevenemang. Har bytt läktaren på Borås Arena ( några ggr per säsong) mot att se Elfsborgs matcher på Tvn. Mer stämning på arenan, dock!

  En sådan häftig resa. Fast lite synd om pojkvännen. Har för mig att svärsonen gjorde en liknande resa med en kompis, för länge sedan. Dottern vår stannade hemma i stallet… trots att hon då bara hade en häst, inhyst hos en granne.

  Utomhuskonserter klarar jag inte, annars funkar väl det att trängas… på ett mer organiserat sätt.
  Köer, det är pest och pina. Men det är inte så mycket köande på landet.
  Ha det gott! Kram

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  11 mars 2022

  Heja Joni, vad glad jag blev! Det är en kille som verkligen har framtiden för sig, detsamma är väl Jonna (grannbyns stolthet, ja vår också 🙂 ) Hon har ju några år kvar att tävla i 🙂 Tunnelbanan är inte min förtjusning heller, nä fy! Detsamma gäller alla sån där snurriga saker. Kram på’re

 6. Svara

  Ninni

  11 mars 2022

  Ja huvvaligen… jag var i en folksamling igår. Nu får jag se om några dagar om det var någon som inte borde varit där. (jag…)

  Nu gäller det att njuta av skidåkningen i helgen för nu är det väl på sluttampen.

  Kramen.

 7. Svara

  Minton

  11 mars 2022

  Folksamlingar gillar jag inte. Gillar Daniel skidor på TV. Minton tittar ibland.
  Kramar från oss

 8. Svara

  bpz3

  11 mars 2022

  Då vill jag börja med att varna dig för att kolla mitt inlägg till temat – eller rättare sagt bilden/bilderna. Konstigt nog har jag aldrig upplevt ett stopp i tunnelbanan. Däremot har Roslagsbanan drabbats många gånger av system- eller elfel. Förstår din ångest helt och hållet. Minns några stopp med Roslagsskrället under sommaren. Roslagsbanan har ju ingen A/C. Så 45 minuter packad som en sardin där i vagnen var inte roligt. Inte svettdoften heller om jag minns rätt…
  Hade du kollat tävlingarna idag hade du haft en hel läktarsektion för dig själv, men det kan man ju inte veta innan. Dessutom är det ju faktiskt roligare att se alla repriser – ungefär som i en fotbollsmatch;-)
  Har förresten full förståelse för din f d pojkvän. Snurrgrejer, berg- och dalbanor samt Pariserhjul är rena skräckscenarier för mig;-)

 9. Svara

  LillaSyster

  11 mars 2022

  Helt klart bättre att trängas hemma i soffan med prinsen =)
  Gillar heller inte tunnelbana och hissar
  ….gillar att ha kontroll på läget.
  Bra kört av Jonna och Maja idag. Åker heller inget som snurrar eller går upp och ner längre. Var på Liseberg 2010 och åkte Balder och bergbanan och något mer sen mådde jag pest resten av dagen. Så karusellernas tid är förbi…..var ålder har sin charm =)

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  11 mars 2022

  Nej fy för trängsel. Jag undviker den så gott jag kan men tack och lov har jag aldrig haft stark ångest eller panikattacker. Men jag känner väl till hur de kan påverka personer. Jag är glad att jag klarar av att trängas om jag måste men jag försöker se till att inte hamna i de situationerna.
  Kram

 11. Svara

  Ditte

  11 mars 2022

  Fint att läsa dina svar. Och instämmer helt i att trängsel undviker jag också gärna. Är bra på det här i huvudstaden-
  Köerna både på Disneyland, Disneyworld, Universal Studios och Epcot minns jag också. Men var vi nu där så fick det bli så. (Under olika år i alla fall)
  Trångt var det inte här hemma idag när vi både var i Falun och i Estland på skidåkning och även hann med en vända till Åre.
  Kram

 12. Svara

  Bokdamen

  11 mars 2022

  Som alltid intressant att läsa dina svar. Trängsel undviker jag också när det är möjligt. Minns en del långa tågresor där folk stod som packade sillar, och då gick tågen inte så ofta, inte kul. Nu har jag kort resväg till och från jobbet och det är skönt.

 13. Svara

  Anki

  12 mars 2022

  Trängsel ger mig lite panikkänslor … även före pandemin! Hattar att trängas!
  Nöjesfält har aldrig varit något för mig 🙂
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

 14. Svara

  Ama de casa

  12 mars 2022

  Trängsel har jag alltid ogillat och gör det än mer nuförtiden sen pandemin attackerade oss. Undviker att gå på ställen där man riskerar trängsel, har dissat både julgranständningen, parader och karnevalståg på sistone.

  Har varit på många nöjesfält förr om åren, men nu tycker jag precis som du att min egen snurrighet räcker 😀

 15. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  12 mars 2022

  Hajen kommer jag ihåg, men sen var det väl kanske inte så mycket jag gillade – och väntan var värst när vi skulle därifrån. HELA jätteparkering var full och minnet av vilken sektion vi parkerat på var inte så bra! Men det löste sig till slut….. *fniss*
  Jag gillade mer en attraktion på Disney World, den där man stod upp och höll i ett räcke och sen flög man i Gran Canyon och tittade man på “medåkarna” så lutade sig hela publiken. Såg riktigt kul ut.
  Att åka nåt som innebär höjd, det gillar jag inte alls – har alltid haft lite höjdskräck och är numera också rädd för att flyga. Så det kommer jag inte att göra härifrån, även om jag en gång för 5-6 år sen var tvungen att flyga helikopter till Visby. Men då var jag mer eller mindre avsvimmad så då gick det bra…..
  KRAM/Susie

 16. Svara

  Kina Hellquist

  13 mars 2022

  Har man panikångest så är nog inte tunnelbanan ett bra alternativ. Fast jag kan tänka mig att jag skulle få det om jag åkte tåg i tunneln under vattnet till England! Tänk att bli instängd där, och vattnet började sippra in! Får nästan andnöd när jag tänker på det! Skulle ALDRIG åka där!
  Däremot så åkte jag gärna olika åkattraktioner när jag var på tiovoli i yngre dar. Vet inte hur jag skulle reagera nu för tiden? Vet inte om jag håller med dig om att livet är nog snurrigt ändå. Tycker nog att det är mer stiltje! ? Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 484
 • 499
 • 1 641 175
 • 5 101
 • 65 747
Sök här