Matsnack

Jag har många favoriter bland våra kockar men
Markus Aujalay är en speciell favorit, han är så duktig på att steg för steg förklara exakt hur han gör när han lagar mat. Jag följer hans you-tube-kanal, du hittar dit om du klickar på hans namn.

Självklart tittar jag på Sveriges Mästerkock, och vilket annorlunda program det var igår när hela gänget åkte till Maldiverna!
Jag tycker spin-offen, Efter stängning är nästan ännu roligare att titta på, tre utslagna deltagare tävlar om att vinna en dag i köket på Markus restaurang Tegelbacken.
Igår lottade Markus ut olika länder som deltagarna skulle laga mat från, Ryssland, Chile och Marocko.
Den marockanska kycklinggrytan med couscous såg otroligt smarrig ut, och väckte en hel del mat- och andra minnen!
Kryddblandningen som smaksatte grytan heter Ras-el-hanout och den använder jag ofta!
Blanda:
1tsk malen ingefära
1tsk malen svartpeppar
1tsk malen muskot
1tsk malen kryddnejlika
1tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen kanel

Jag gör en större sats och sparar den i en kryddburk för jag använder den till mycket, förutom grytor även till wokrätter och till köttfärssås!
Den är mycket smakrik men inte stark, för hettan tillsätter man harissa, en chilipasta som får håret att resa sig på huvudet…
Jag har varit gift med en tunisier och besökt Tunisien, det var faktiskt han som lockade mig till Sverige en gång i tiden.
Äktenskapet höll inte men kvar blev jag!

Förra veckan hittade jag

denna i delikatessdisken på Hemköp.
Vacker är den inte, för mig som hundägare väcker utseendet en viss inte så smaklig association…
men, självklart ville jag provsmaka!

Den smakade godare än den såg ut, en sorts köttfärspaj helt enkelt.
På kvällen satt jag och bläddrade i min senaste lånebok

Det är ju alltid kul att lära sig mer om olika länders mat-traditioner.

Här är skapelsen jag tuggade i mig, en burek
Vilket sammanträffande!
Nej, jag kommer inte att baka någon burek själv, jag tyckte dessutom att den var väldigt torr, filodeg i flera lager och en torr stekt köttfärsröra, och den smulade väldigt.
Boken är skriven med stor kärlek till Nordmakedonien men de råvaror man mest använder i Balkan är inte mina bästa vänner.
Mycket fetaost, paprika av alla de slag, bönor, linser,tomater, aubergine, pumpa yoghurt och filodeg.
Om du är intresserad så hittar du Diadonna även på instagram.

Finnkäringen tuggar hellre i sig en macka med osötat rågbröd och hemlagad svampsallad gjord på riskor plockade i höstas…

Men nyfiken i en strut är jag, och fortsätter smaka mig igenom världens mat när tillfälle ges

1

32 Comments:

  1. Gun+Wiik+Pils+

    Såg programmet med amatörkockarna och visst kände jag igen Maldiverna, exakt 30 år sen jag var där glömmer aldrig det fantastiska korallreven och mängden av fiskar, av alla färger och former, mesta av tiden ägnades åt snorkling.

    • Men åh, du har varit där?? Ja jag hade nog helst velat åka till ett sånt ställe på semester och inte i ett tävlingsprogram! Men vackert var det

  2. Kollar sällan på matprogram. Go kväll visar ju en hel del mat. Många gånger sätter vi på tvn flr dagen vid den tiden, och kan ibland få lite matideer.
    Din kryddblandning verkar spännande. Lätt att göra, man har kryddorna hemma ..
    Din macka ser god ut!
    Ha det gott! Kram

    • Gokväll innehåller mycket som är sevärt, men jag har inte sett programmet på många år. Jag tittar inte alls längre på linjär-tv, undantag sport, och då försvinner den här typen av program helt ur medvetandet trots att det förstås går att titta på i efterhand. Jag har blivit lite för mycket serie-orienterad i mitt tittande.

  3. Mirjam Halvarsson

    Tusen tack, nu har jag skrivit ut receptet på kryddblandningen! Det ska verkligen bli spännande att testa :) Boken verkar också spännande, förresten så har jag en av Markus kokböcker som han har signerat åt mig ;) Kram på dig!

    • Men vad kul att ha ett signerat exemplar! Kokböcker är de enda böcker som jag har här hemma nuförtiden.Vad ska vi syssla med nu då skidsäsongen är slut? Det blir allt en viss abstinens, men sen vill man ju inte sitta in vid teven när våren, ljuset och blomknopparna kommer! Och du ska säkert börja sätta frön och så och sånt som jag inte pysslar med…
      Kram

  4. Gillar också Markus och hela programmet Mästerkocken, liksom “efter stängning”, missade programmet igår, var ju i Järvsö med tjejerna och gjorde annat, men ska se programmet på TV4 play tänkte jag! Jag gillar tyvärr inte att stå i köket så mycket…men jag gillar god mat, haha!
    Ha det gott!
    Kram

  5. Tittar inte på matprogram och sällan tv överhuvudtaget. Gillar lätt lagad mat och gärna grytor.
    Kramar från oss

    • Jag ser inte så mycket på teve heller, men nån timme blir det varje kväll, mest dock att jag streamar någon serie, att passa tider för att se på teve har jag slutat med. Grytor är bästa maten, men snart börjar jag längta efter lite lättare mat, goda matiga sallader !Kram till er

  6. Muskot! Det måste jag prova. Jag gör en liknande kryddblandning till min fusk-indiska gryta, men då har jag i brynt spiskummin i stället för muskot. I övrigt samma pepparkakskryddor som du, mycket lök och vitlök och så tomater och vadsomhelst, fisk, kött, köttfärs eller grönsaker. Snabbt och enkelt!

  7. Förr kollade jag ofta på matlagningsprogram men det blir nästan aldrig av numera. Kanske för att jag inte är intresserad av vanlig mat längre. Jag har sett några program med vegansk matlagning men fastnade inte där heller konstigt nog. Visst är det spännande med mat från olika länder. Tyvärr är jag alltför lat för att testa. Jag har så mycket nytt att upptäcka ändå och ärligt talat är jag inte så road av matlagning längre. Har nog aldrig varit egentligen. Jag lagar mat för att jag vill ha något att äta och gärna något gott. När jag väl lagar mat så blir det flera matlådor också och det är perfekt. I perioder kan jag helt slippa matlagning och bara fundera över vilken sorts matlåda jag är sugen på just den dagen :D
    Kram

    • Jag förstår att du tappat intresset för “vanlig” matlagning men visst kan man väl byta ut mycket av råvarorna till sånt som även du äter? Och så tänker jag på kryddning och såser som liksom gör att rätterna får karaktär. Det är väl det jag är intresserad av. Annars gör jag som du, Lagar alltid minst fyra portioner och äter ett par gånger sen om något blir över så åker det ner i frysen och det är så tacksamt att ha att ta av! Snart vill jag äta fräscha sallader!
      Kram

    • Mina kommentarer kan inte publiceras hos dig just nu, har försökt några gånger men utan resultat. Hör av mig igen. Kram

  8. En sak har vi gemensam – vi älskar att äta. Du älskar dessutom att laga mat, vilket jag inte gör.
    Den enda maten jag gillade laga är Jamie Olivers rätter, som sällan tar mer än 15-20 minuter att tillaga. Det är också det enda matprogrammet jag någonsin har följt – slaviskt alltså.
    Däremot älskar jag jag att testa “exotiska maträtter” i andra länder, gärna sånt jag inte vet vad det är. Min man håller inte med mig där. Han vill veta vad han stoppar i sig;-)

    • Jag var en Jamie-slav under några år innan han försvann ett tag. Det blev nog lite för mycket för grabben att hantera. Växte för fort helt enkelt. På senare år har jag inte sett några matprogram med honom men har nog någon kokbok som har samma budskap som du nämner, fort ska det gå. Allt verkar såå enkelt när han förklarar!

  9. Dina mackor ser godare ut tycker jag. Men man har lust att provsmaka mycket som man ser. Själv glor jag på mat och bakningsvideor på youtube. Man blir galen, hihi.
    Nu blir det snart en kopp te och några kvällsmackor här. Ett par timmars lyssnande på radio Nova från England står på chemat med. Ha en fortsatt fin kväll du nu. Kram.

    • Ja på Youtube väller det över av matvideor från olika håll i världen. Zeinas kitchen och Markus är de enda jag prenumererar på. Bakning är ju inte jag intresserad av så där spar jag lite tid! Radiolyssning är helt borta i pörtet, förutom nyheterna som jag lyssnar till när jag intar frukosten. Kul att ni har en kvällsritual! Kram

  10. Mat är kul och roligt att testa mat från olika delar av världen. För egen del är jag nog väldigt inspirerad av Asien. Men Tunisien känner jag också bra till . Jobbade där som reseledare i några månader och tyckte mycket om maten och kryddorna man använde. En liknande kryddblandning gör jag också och använder med stor glädje.
    Ja, så har vi även Tunisien som gemensam nämnare. Kul!
    Mat från Balkan kan min mage numer ha ta knepigare att tåla eftersom den är ganska kraftig. Men olika matresor gillar jag och att testa mat från världens alla hörn.
    Dina mackor föll jag genast för. När kan jag komma och provsmaka?
    Kram

    • Oh, tragiskt nog så använde jag de sista riskorna! Plockar självklart mera när nästa svampsäsong, och många fler nu när jag fick smak på salladen igen. Ofta när det är torrt på skogshedarna är ju riskor den enda svamp som växer och man kan få stora skördar. Men, man måste orka förvälla och salta in, o jag har nog varit lat sista åren. Ja tänk, tiden då jag flyttade till Sverige med tunisiern, åkte hem till hans familj, kom hem, gifte mig, hela den delen av livet känns idag som en dröm. Fick en inblick i en helt annorlunda kultur med en ung kvinnas oförstörda och ack så naiva ögon…

  11. Mmmmmm …. mums risksallad – tror jag ska festa loss på en sån i kväll! Mest pepparriskor och skogsriskor, plockade hösten 2020, men fortfarande fräscha.
    Tack för receptet på kryddblandningen – tror jag haft det förut, men slarvat bort! Lasse och jag var två veckor i Tunisien när jag fyllde 50 – gillade deras mat och gillade den starka harissan :)
    Balkan besökte vi med bil för länge sen – före husbilstiden – och jag har många fina minnen därifrån :)
    Önskar dig en bra fredag – och hoppas ditt ryggelände känns bättre!
    Kram ?

    • Tack Anki, ryggen är mycket bättre, en kombo av kiropraktorn och Monicas stretchprogram tror jag! Blir jag bara av med broddarna snart och kan gå som folk så blir det ännu bättre! Va kul att du också varit i tunisien! I Sousse? Vi flög dit och hyrde bil som jag sedan körde ner till tjottahejtti där min pojkväns familj bodde. Pappan levde inte men mamman och flera småsyskon. Dom testade mig verkligen, hur starkt kryddad mat jag tålde! Inte så snällt men jag svettades och åt, och gav mig inte! Kram

      • Ja, Sousse … eller strax utanför men med gångavstånd in till stan. Fint hotell och fin sandstrand … jag svettades och tunisierna gick i vinterkläder i andra halvan av april :)
        Kul att läsa om din resa dit :)
        Kram

      • Skönt att ryggen är bättre!
        Vi bodde strax utanför Sousse, men med gångavstånd in till stan. Ett bra hotell och en fin sandstrand. Jag svettades och tunisierna gick i vinterkläder i andra halvan av april :)
        Kram

  12. Visst är det roligt och gott (för det mesta) med mat! Jag följer också mästerkockarna och efter stängning. Ett problem är att jag alltid blir så himla hungrig och sugen på nåt när jag tittar :-)
    Att få åka till Maldiverna och tävla var verkligen en bonus! TV4 verkar ha en ganska god ekonomi ;-)

    Ha en fin start på helgen!

  13. Och jag som börjar tröttna lite på det matprogrammet. Ser huvudprogrammet men inte Efter stängning.
    Jag har väldigt dåligt med fantasi och lust med mat just nu men sparade ner din kryddblandning.
    Kram.

    • För mig är det ännu njutbart, och efter Stängning har fått ett lyft den här säsongen tycker jag. Massor av roliga utmaningar. Kyckliing i lergryta här idag, tillagas så snart det är extrapris på färsk kyckling, alltid saftig och god. Men annars tryter inspirationen, vill ha färska sallader nu! Kram

  14. Gillar också Markus=)
    Tack för receptet på din kryddblandning, den ska jag skriva in i receptboken ?

  15. Gillar också Markus=)
    Tack för receptet på din kryddblandning, den ska jag skriva in i receptboken ?

  16. Pingback: Först tandläkarbesök … – ANKIS BILDBLOGG

Kommentera