Fem en fredag

Fem-en-fredag # 16 Borta men inte glömd

Av
den
21 april 2023

# 16 Borta men inte glömd

Vilken handling som du gjort i veckan vill du gärna få ogjord?
Nej, kommer inte på något

När senast raderade du något?

Mitt roligaste korsord! Det är svårt, ack så klurigt, varje ruta ska innehålla en eller två bokstäver och jag får sudda och sudda, få se om jag får ihop hela korsordet denna vecka!

När har du varit glad över inställda planer?
När jag planerat en aktivitet som börjar redan på morgonen, blir det inställt brukar jag tycka det är skönt för då kan jag sova så länge jag vill, är inte på topp under morgontimmarna.
Jag har faktiskt planerat in en Tisken-promenad imorgon klockan tio, den anordnas av Lions och innehåller bingospel där intäkterna går till krigets offer i Ukraina. Denna aktivitet brukar gå av stapeln på söndagar men nu har man noterat vilket väderomslag det ska bli och därför ändrat aktiviteten till lördag. Smart tycker jag, återstår att se om jag lyckas kravla mig ur sänghalmen

Vad glömmer du oftast på väg ut genom dörren och som du får vända tillbaka för?

Jag hade svårt att vänja mig vid att låsa med nyckel när jag flyttade hit, förra pörtet låste jag i princip aldrig om jag inte reste bort! Nu låser jag alltid ytterdörren därför att kodlåset slutar fungera på kvällen och det vore katastrof om jag glömt nyckeln när jag rastar hunden och inte kan ta mig in i porten! Då är det enklast att ha som rutin att alltid låsa och alltid bära med nyckeln…

Hur ser du till att komma ihåg något du ska göra dagen efter?

Nästan alltid med skrivna lappar som jag antingen sätter på kylskåpet eller datorbordet. Viktiga bokade tider noterar jag i väggalmanackan. Jag har också börjat använda mobilens timer men det är oftast något jag ska komma ihåg samma dag, t.ex att tömma tvättmaskinen i tvättstugan, eller som nu att mata Daniel med fyra små måltider per dag då han troligen har en släng av magkatarr…Visst ser han moloken ut när han väntar på käket.

Jag gjorde ett nytt fynd ute i naturen i dag, denna gång inga nya fågelarter men väl en ny blomma!

Jag gick o glodde i marken när jag plötsligt såg ett helt fält med små lila blommor som jag inte alls kände igen. Jag kröp närmare och tog några närbilder och konsulterade min blomsterapp som talade om att detta var Petasites hybridus, på svenska PESTSKRÅP
Trots det fula namnet(!) tyckte jag den var så söt så med den får jag önska dig som tittar in en
Trevlig helg!

Flera temabloggare hittar du hos Elisa

TAGS
32 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  21 april 2023

  Trevliga svar och känner igen mej på en del. Här måste vi låsa för det har blivit lite gäng.
  Varit och röntgat mitt knä och när jag var på väg från parkeringen hittade jag inte plånboken ?
  Det gick utan leg. Kom hem och letade och plötsligt var telefonen borta.??
  Hämtade min kära granne och båda låg under bilsätet.
  ??

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Oj, hade de ramlat ur någon jackficka kanske? Då vet du var du först ska leta nästa gång något försvinner! Hur är det med knäet, låter inte bra om det behöver röntgas. Är det artros eller har du gjort dig illa? Skickar en krya-kram och helgkram och nospuss till Minton

   • Svara

    Minton

    22 april 2023

    Det är artros och jag har protes i vänster knä. Kan gå någerlunda med rollatorn och Minton är så duktig. Skall inte ha saker i jackfickan utan måste lära mig använda en liten väska.
    Nattliga kramar från oss

    • Svara

     Paula

     22 april 2023

     ajaj, det låter besvärligt. Jag är glad över att ha hiss nu, märker när jag klättrar upp till andra våningen hos barn och barnbarn hur det frestar på knäna. Jag använder alltid en liten axelväska för mobil, kamera och nycklar. Köp en liten med lång rem som du trär över huvudet. Du blir snart van, o får plats med mycket.
     Sista riktigt varma dagen på ett tag idag, vi får passa på att njuta.
     Kram från pörtet

 2. Svara

  Anna i Portugal

  21 april 2023

  Åh vilken fin liten blomma! Inte sett den förut. Fantastiskt svårt korsord med två eller en bokstav i varje ruta, det var något nytt det också för mig.

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Efter att ha läst flera kommentarer har jag förstått att den lilla blomman är invasiv och tar död på lövträd i närheten! Den bildar stora mattor av löv längre fram på säsongen, ska hålla ett öga på dem när jag passerar på mina promenader.

 3. Svara

  Susjos

  21 april 2023

  Det var ett lustigt namn på en blomma, som är väldigt fin! Det där korsordet såg alldeles för svårt ut för mej! Jag har fullt sjå att lösa ett “vanligt ” korsord!
  Hoppas Daniel blir bättre i sin mage!
  KRAM!

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  21 april 2023

  Morgontimmar är inte den bästa tiden…

 5. Svara

  Violen

  21 april 2023

  Jag suddade ganska mycket när jag löste dagens sudoku ganska. Jag hade nog vaknat på fel sida för jag var riktigt trögtänkt. Tur att det fortfarande finns radergummi.
  Hoppas Daniel kryar på sig. Det är inte kul att ha magbesvär.
  Intressant liten blomma! Jag har nog aldrig sett den så det är bra att du visar ditt fynd.
  Ha en riktigt skön helg!

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Jag löser inga sudoku. För många år sedan när det introducerades gjorde jag tappra försök, och visst gick det, men jag har ju så svårt med koncentrationen. Lättare för mig med bokstäver,

 6. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  21 april 2023

  så där kan det vara. Man kan glömma det mesta. Jag glömde ha jäst i degen när jag gjorde lussekatter ett år. Blev de hårdaste lussekatter jag någonsin bakat.
  Stackars Daniel, magkattar är ett elände. Jag vet… hur gör man med en hund som har det? Människan får ju medicin… men hunden?
  Nu ska jag smaka en hembakt bulle. Ätit middag och nu är det slappa ett tag.Ha en skön fredgskväll. Kram.

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Jag fick många goda råd av veterinären.Dela upp dagsransonen mat på flera mindre mål, nu ger jag fyra gånger så han inte hinner gå tom i magen. Och så fick jag probiotika, ett pulver man häller över maten. Han kräktes galla på mornarna, jag trodde det berodde på att han slickar på allt möjligt på promenaderna, men det troliga är att han blir uppstressad av alla löptikar på våren och därför drabbas av magkatarr, haha! Så går det när man är okastrerad hanhund, inte lätt, stackarn! Kramen

 7. Svara

  Klimakteriehäxan

  21 april 2023

  Söt blomma, såg du min “vårälskling” – också en pytteliten sak!
  Det där korsordet var intressant, har aldrig sett ett sånt! Vilken tidning har det??? Ser skitsvårt ut.

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Korsordet finns i Hemmets Journal, dock inte i varje nummer utan kanske 1-2 ggr per månad. Ett tag fanns även korsord där det kunde vara upp till tre bokstäver i rutorna, dem fixade inte jag, och nog inte så många andra heller för de slutade ganska snart med dem. Jag tycker de är rätt svåra men ändå lättare än de vanliga svåra, om du förstår vad jag menar.

 8. Svara

  Mia

  21 april 2023

  När man har ögonen med sig, kan man få se det allra finaste om än smått 🙂 Men jisses, vad är det där för korsord??? Stackars lille Daniel då, magkatarr är inte kul….. Kram på’re

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Dottern har sagt otaliga gånger att han blir dålig i magen varje vår, Och det har jag också märkt o trott att det beror på att han slickar med sin långa tunga överallt och får en massa basilusker i sig. Men, veterinären menade att han som okastrerad hane blir stressad av alla löptikar på våren och att det ger magkatarr! Låter rimligt…han kräktes galla varje morgon. Nu får han maten uppdelad på fyra gånger, probiotika-pulver ovanpå maten och nu verkar magen redan vara bättre! Sen får han kortisondroppar för irriterade örongångar, röda och svullna och jag trodde han hörde dåligt. Men troligen är det svullnaden som påverkar hörseln…inte lätt ! Helgkram, hoppas du får vila och bara njuta, extra kram till fyrfota kompisen

 9. Svara

  Kina

  21 april 2023

  Men gud vilket roligt korsord! Var hittar man sådana? Nää, tidiga morgontimmar är ingenting för mig heller. Men i morgon är det min tur att öppna på gymmet, så då får jag pallra mig upp halv åtta. Hemska tanke! Tur att det inte blir så ofta!
  Bor man i stan så är det bäst att låsa. Det kan göra mig lite nojig, så när jag är på min altan låser jag dörren på framsidan. Med min hörsel så skulle jag inte höra om det kom någon in! Men det är klart, oväntat besök kanske vore trevligt ibland (eller inte).
  Hälsa Daniel att jag vet hur det känns! Kram på er i nya Pörtet!

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Man kan hitta korsordet i Hemmets Journals korsordsbilaga, inte varje vecka men ett par gånger i månaden. Himla kul är det, jag löser inte hela på en gång utan plockar fram det varje dag, o till sist brukar jag få till det. Jag har ju bott i småbyar senaste åren och där har jag haft grannar som haft stenkoll också. I Sundborn ville jag inte låsa när jag lämnade hunden hemma och åkte till stan ifall något skulle hända så jag inte kom hem som jag skulle. då kunde grannar ta sig in o rasta hunden. Nu bor jag ju i en förort där det bor alla typer av människor, något stök har jag inte märkt av, och vi har kodlås i porten, men är försiktigare ändå.

 10. Svara

  BP

  21 april 2023

  Pestskråp – aldrig hört talas om. Tänk att man alltid lär sig nåt nytt, speciellt hos dig:-)
  Ett och annat har vi gemensamt idag. Inte korsordet, det övergår mitt förstånd. Min pappa var otroligt duktig på korsord, men den talangen har jag då inte ärvt.
  Svaret på fråga 3 är identiskt med mitt. Önskar dig lycka till med uppstigningen imorgon:-)
  Vad gäller nycklar så har jag sett några grannar som ser ut som “nyckelbarn”, alltså har en himla massa nycklar på ett band runt halsen. Tycker det är en utmärkt idé, för då varken glömmer man nycklarna eller tappar dom. Åsså är man barn igen – hahaha:-)
  Det där med lappar/post-it har jag slutat med när jag gick i pension. Du har en väggalmanacka, jag har en plankalender på skrivbordet. Gamla, hederliga hjälpmedel som fungerar:-)

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Jag ser aldrig ungar med nycklar kring halsen längre. Jag var själv nyckelbarn från det jag började skolan eftersom ingen var hemma på dagarna och det funkade bra. Alla i min familj löste korsord, både mamma och mormor, pappa löste på finska, det fixar jag inte.

 11. Svara

  Anna-Lena

  21 april 2023

  Japp, den är fin. Bladen ser ut som rabarberblad. Kommer framåt sommaren.
  Mobiltimer är bra till mycket. Använder den ofta.
  Eller alarmet
  Hoppas atg Daniel snart slipper sur mage. Man blir både gnällig och moloken av en sådan. Kram

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Ja nu har jag förstått att blomman är invasiv och ska helst bort. Där ser man. Finns många invasiva arter, både i växt- och djurvärlden…Hunden har fått probiotika och jag portionerar ut mindre portioner oftare och det verkar funka. ENligt veterinären blir han så stressad av löptikarna nu på våren så han får magkatarr, inte lätt att vara okastrerad hane!

 12. Svara

  LillaSyster

  21 april 2023

  Ingen blomma jag kände igen.
  Jag är motsatsen till dig….låser allt jag kommer åt=)
  Just nu har jag låst kattluckan.
  Skulle inte ha tålamod till att lösa ett sådant korsord, löser ju inte “vanliga” heller. Det finns annat att koppla av med. Papper och penna funkar utmärkt till kom ihåg lappar. Men visst använder jag larm och timern i mobilen.
  Jag förlägger gärna möten och besök tidigt på morgonen, så är ju resten av dagen fri att disponeras som jag vill . Trevlig helg ?

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Jag har ju väldigt dåligt tålamod, men det tar sig olika uttryck. Läsa o ch lösa korsord funkar, men sen är det stopp. Låsa har aldrig varit min grej, kanske för att jag aldrig råkat ut för några inbrott…och så har jag ju bott i små samhällen massor av år där grannarna håller koll! Förorten jag bor i nu har inte särskilt bra rykte,men jag tycker det är lugnt och skönt,iaf hittills, peppar peppar Helgkram

 13. Svara

  Ingrid

  21 april 2023

  Pestskråp är ännu en av de där invasiva växterna som vi ska rensa bort. Den konkurrerar ut svenska lövträd om den får hållas. Här har vi den i Klinteån där de stora bladen täcker nästan hela ån på sina ställen.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  • Svara

   Paula

   21 april 2023

   Tack för info Ingrid! Det finns många invasiva arter, både växter och djur. Jag ska följa utvecklingen under sommaren när bladen växer till sig. Klungan med blommor ligger precis vid sjön, det finns nästan ingen jord utan mest grus och sten där.

 14. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  22 april 2023

  Jag tycker Daniel ser lite förväntansfull ut!? Och bilden var jättefin!
  Vi har fått stränga förhållningsregler när det gäller Moltons måltider: 1 dl torrfoder till lunch och sen 1 dl till middag, I början slängde Rolle på en 3-5 köttbullar också, men numera får han en enda. Och han älskar sin mat…!?
  Våra egna hundar fick oftast vanlig mat och bara ibland torrfoder, förutom Santos som fick väldans speciell mat mot stenar…
  KRAM-Susie

 15. Svara

  Karin

  22 april 2023

  Pestskråp är inte kul att få in på tomten. Jag bekämpar ett bestånd sedan några år tillbaka och i år tog jag faktiskt bort alla de där små söta blommorna, även om jag vet att humlor och bin gillar dem. De är verkligen invasiva och bladen blir gigantiska, Tänk rabarberblad i tredubbel storlek! De kväver allt i sin väg.

 16. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  22 april 2023

  känner inte igen din fina blomma med det fula namnet. mina nycklar hängde utanpå bildörren igår. jag tyckte att et skramlade så konstigt när vi körde… lappar på bra ställen och listor i kalendern samt uppgifter på väggalmanackan

 17. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  22 april 2023

  Vad skönt att du inte ångrar något i veckan men sådant kanske du glömmer bort 😀 Nycklar har jag alltid med mig och jag låser dörren även om jag bara ska gå med soporna. Jag tänker att det är en bra vana men jag kan inte låsa mig ute utan nyckel som tur är. Men en gång la jag ifrån mig min nyckel i bilen, som står i ett låst gemensamt garage. Vilken tur att jag kunde låna en blip (som öpnar garaget) av en granne.
  Festlig blomma och vad bra det är att ha den där appen:D
  Kram

 18. Svara

  Anki

  22 april 2023

  Stackars Daniel … inte kul att ha magbesvär. Muffin äter också flera mål per dag … eller äter och äter … han är lite petig, men han får mat flera gånger per dag i alla fall. 🙂
  Pestskråpet är vackert, men tyvärr invasiv … vet ett par ställen där den finns, men inte precis i närheten.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 550
 • 590
 • 1 641 831
 • 5 101
 • 65 753
Sök här