Fem en fredag

Fem-en-fredag # 18 Nyheter

Av
den
5 maj 2023

#18 NYHETER
Vad är den största nyhetsrubriken du sett idag?
“Covid-19 utgör inte längre ett ”internationellt hot mot människors hälsa”. Det meddelar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff”.
totalt har 7 miljoner dött av viruset. Jag har faktiskt lyckats glömma bort det helt i vardagen. När jag ser någon enstaka gå i munskydd, då blir jag häpen och inser att det kanske inte är över..

När blev du senast upprörd över nyheterna?
I morse när jag läste i lokaltidningen att Försvarsmakten planerar ett nytt regemente på Myran där jag nyligen traskade ocn njöt av naturen! Citat: “Etableringen förändrar området, men vi hoppas att det ska förbli en attraktiv och trevlig miljö”

Vilken var den första nyhetshändelsen som påverkade dig?

Jag minns månlandningen Apollo II gjorde 1969 när Neil Armstrong gick på månen och sade: “Ett litet steg för mig men ett stort steg för mänskligheten”
I samma veva kom serien Apornas planet på teve, jag älskade serien!
Vad får för mycket uppmärksamhet i media på sistone?
Alla kändisar som tycker det ena och det tredje och som får spaltmeter med rubriker om trivialiteter, och hoppar från det ena lekprogrammet till nästa på teve, så totalt ointressant!

Hur tar du in nyheter?
Lokaltidningen på nätet, lyssnar på radio, ser inga dagliga nyheter på teve.

Flera som deltar i temat hittar du hos Elisa

Härmed tillönskas en trevlig helg, blir det lättja eller frosseri?

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Janerik Sundh

  5 maj 2023

  Jag minns första filmen Apornas planet med Charlton Heston. Vilken häftig slutscen, när han går på stranden och får se ruinen av Frihetsgudinnan.

 2. Svara

  Minton

  5 maj 2023

  Så tråkigt att de vill förstöra det fina området du visade. Covid har jag inte läst om på länge.
  Minns också månlandningen som var häftig. Tycker det är för mycket tjafs om alla kändisar så de programmen titta jag inte på.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Anna-Lena

  5 maj 2023

  Gick Apornas planet som serie? Undvik mej helt. Såg filmen och tyckte att den var så bra. Håller definitivt ännu.
  Månlandningen minns jag förstås. Men då var jag ju 15, nästan 16.
  Två dagar före min tioårsdag mördades Kennedy. TV sändningen avbröts och det hemska meddelade kom.
  -Nu blir det nog världskrig! Sa min mor. Liten tös fick magont!
  Palmemordet berörde mig också starkt. Maken var vaken tidigt för han skulle på en veckolång resa till London och väntade på taxin.
  Jag blev rädd den gången också, och tog med döttrarna snart 4 och 6, och åkte till mina föräldrar. Kommer ihåg att vi tog skidorna med också och åkte på åkrarna där.
  Mina barnbarn, fyllda 4, 5 och 6 har aldrig ägt några skidor. Snön ligger ju bara kvar några dagar åt gången…
  God kväll! Kram

 4. Svara

  Violen

  5 maj 2023

  Tittar inte på kändisprogram, kallar dem lite vanvördigt för flabbprogram! Att Covid inte längre anses vara en hot mot människors hälsa är en positiv nyhet i djungeln av allt elände som det rapporteras om. Hoppas det fina området inte blir förstört utan att det fortsatt går att traska runt där och må gott!
  Önskar dig en fin helg”

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  5 maj 2023

  Vi har också områden på öarna där militärerna har tillträde, men eftersom världen är lite galen så kan man inte vara helt passiv… Månlandning var ju speciellt.

 6. Svara

  Ditte

  5 maj 2023

  Alltid intressant och roligt att läsa dina svar.
  Instämmer i det mesta. Och familjen Wahlgren och andra med “influensa” är jag så trött på. Likaså att ge sp mycket uppmärksamhet åt våld och brott.
  Tittar inte alls på totalt intresselösa kändisprogram där alla verkar sakna mikrofon och allt är bestämt i förväg- Pust!
  Väldigt trist om det militära ska utvidga sig.
  Minns också månlandningen och en hel del annat…
  Varm kram!

 7. Svara

  Nina Hansson

  5 maj 2023

  Jag är också ganska trött på nyheter om kändisar. Ha en fortsatt trevlig helg

 8. Svara

  BP

  5 maj 2023

  Hörde också nyheten om Covid på BBC. Precis som du har jag försökt förtränga pandemin sedan cirka ett halvår tillbaka.
  Det där med nya regementen lär nog bli en “inne-grej” framöver. Efter många år av nedrustning har nog kriget i Ukraina väckt det svenska försvaret. Men visst har Falun redan ett regemente i stan…
  Landningen på månen minns jag också. Apornas planet var en av min mans absoluta favon. Jag däremot “tände inte alls”.
  Är också trött på bland annat “Alla mot alla”. Det programmet går ju snart i varenda kanal. Åt andra sidan – hellre trivialiteter än krig hela tiden…

 9. Svara

  Äventyret Framtiden

  5 maj 2023

  Pandemin får vi leva med men inte alls som tidigare. Jag blir som du, förvånad, när någon har munskydd på sig, vilket händer nu och då här.
  Synd om “ditt” område Myran blir miltärt. I och för sig förstår jag att de rustar upp i Sverige, efter all nedrustning tidigare. Vi lever i en otrygg värld men förhoppningsvis så ska kriget ta slut snart, snart.
  Apornas planet var inte min hit alls. Minns månlandningen bra förstås, det var stort, nästan lika stort som när Ingo slog Floyd 😉 i samma veva.

  Ha det bra i pörtet, både du och Daniel!

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  5 maj 2023

  Jag läser inga tidningar och har nästan helt slutat med sociala medier och nu väljer jag själv vilka nyheter jag vill veta mer om. Det blir mest via tv och en del via svt:s app.
  Bra att covid-19 inte utgör livsfara längre. Enda gången jag använder munskydd är inom vården och annars tänker inte jag heller på corona. Men vad trist att de planerar regementet på en så fin plats där många gillar att vistas. Det måste väl finnas mindre attraktiva lägen där de kan vara.
  Månlandningen minns jag inte alls och ändå var jag hela 7 år. Förmodligen tyckte inte mina föräldrar att det var något jag skulle vara intresserad av eller så har jag helt enkelt glömt det. Jag tittade på Apornas planet men ärligt talat minns jag inte vad jag tyckte eller särskilt mycket av handlingen.
  Kram

 11. Svara

  Anna-Lena

  5 maj 2023

  Jag tänkte faktiskt på det när jag läste förra inlägget.
  Där du vandrade har ju varit militärens område förut, (ja inte stadsparken förstås) så att de vill tillbaks dit tycker jag inte är så konstigt. Skulle det bli så, så finns det ändå så många bra grönområden och skogar i och omkring Falun så jag tror att möjligheter till vandring och njutning i naturen ändå finns.
  Testa Jungfruberget och dess omgivningar. Eller Stångtjärn… jättefint! Men du måste ha bil för att ta dig dit.

 12. Svara

  Mia

  5 maj 2023

  Apornas planet….den såg jag på bio för många herrans år sen och jag håller med en föregående kommentator, att slutscenen var riktigt häftig, både sorgsen och skrämmande.
  Jag måste säga, att jag tvivlar på att etableringen av ett nytt regemente skulle bli attraktivt och trevligt, nja……. Kram på’re

 13. Svara

  Susjos

  5 maj 2023

  Men, en nytt regemente, har de inte öppnat det gamla regementet, räcker inte det?
  Apornas planet känns igen, men vet inte om jag tittade på det, var nog för ung.
  Sista bilden med dödssynderna….hihi!!!
  Ha en fin helg!
  Kram

 14. Svara

  Klimakteriehäxan

  5 maj 2023

  Covid-utvecklingen är verkligen en märklig historia. Snart är väl nästa skitvirus här. Apornas planet tror jag inte att jag sett en endaste liten ruta av!

 15. Svara

  Ingrid

  5 maj 2023

  Jag såg också nyheten om att Covid inte längre anses vara någon fara för mänskligheten. Undrar vad som kommer härnäst?
  Att kändisarna får breda ut sig media i den omfattning som de gör nu är helt galet.
  Lättja eller frosseri`? Kanske både och!
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 16. Svara

  LillaSyster

  6 maj 2023

  Det blir möjligen lättja…..de andra har jag inte tillgång till.
  Här är många som bär munskydd och jag har alltid varit noga med handhygien, men är ff extra noga just pga covid och alla dess undervarianter. Ha en bra helg!

 17. Svara

  it_is/Anette

  7 maj 2023

  Jag svarade också det här med att WHO nu inte anser att covid är en pandemi som det jag reagerade på mest. Jag trodde faktiskt också att det var något dom gjort för ett tag sedan, men visst vi kommer alltid få ha kvar det, men att det nu klassades som andra influensor – inte samhållsfarligt.
  Ha en fin söndag

 18. Svara

  Kina

  7 maj 2023

  Egentligen skulle man titta mer på “flabbprogrammen” än på nyheterna! Då blev jag nog lite mer positiv! Känner mig i en negativ spiral, då jag bara klagar, och så vill jag verkligen inte vara! Så fram för………ja, jag vet inte vad! Ska i alla fall gå på en konsert i kyrkan idag, med glad sydamerikansk musik. Se´n du!! Hoppas helgen varit bra i Falun! Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 368
 • 559
 • 1 651 800
 • 5 116
 • 65 967
Sök här