Fem en fredag

Fem-en-fredag # 16

Av
den
22 april 2022

# 15 Ysch

När blev du senast störd av ljud?

I morse, grannen byter tak och det hörs, från arla morgon, men jag tror de är färdiga med det i nästa vecka, bara att gilla läget!

När senast höll du något hemligt?

Det minns jag inte, brukar inte smussla med hemlisar

Vad är den längsta period du inte pratat?

Jag går och muttrar för mig själv, räknas det? Och jag pratar förstås med min hund… om jag bara räknar in samtal med andra människor då kan jag nog ha knipit i några dagar faktiskt. Då har det berott på att jag varit utan sällskap hemma och telefonen har varit ur funktion. Det gick bra det också…

När är du som mest högljudd?

När jag blir riktigt exalterad under idrottstävlingar, t.ex när Iivo stakar sig fram i skidspåret under OS

Vilket ljud ger dig mest obehag?

Jag är “ljudallergiker”, så om olika starka ljud kan jag skriva en roman.
Den här veckan har jag reagerat på Jas-plan som flugit ovanför mitt huvud, men det kanske inte direkt är obehag utan snarare trygghet jag känner när jag hör dem.
Obehag känner jag när någon drar med nageln på en ballong, eller kritan raspar mot svarta tavlan.
Överlag blir finnkäringen upprörd av mycket ljud, oavsett om det är musik, gråtande barn eller högljudda gräl.

Flera temabloggare hittar du som vanligt hos Elisa

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  22 april 2022

  Mycket byggande här nu, men klart nån gång. Flygplan har jag inte ont av, fast vi bor i närheten av flygplats.

 2. Svara

  Bokdamen

  22 april 2022

  Haha muttrar också för mig själv ibland tom på jobbet, men kollegorna är härdade 😀 fy för naglar som dras på balkongen och krita mot svarta tavlan…. Det är lika hemskt som kniv som dras på porslin, tror vi får gå samman och skriva en bok om starka ljud…..ha en skön helg!

 3. Svara

  Ninni

  22 april 2022

  Jag går och pratar med katterna och de svarar ibland också. Tyvärr förstår vi inte alltid varann. Sen finns det en och annan dag varje vecka då jag inte pratar i telefon men mina nära och kära är duktiga på att höra av sig så det händer inte ofta.
  Störd av ljud blev jag i flera dagar då en granne körde med grästrimmern för att försöka få någon ordning på sin dåligt skötta gräsmatta. Det var inte långt ifrån att jag gick dit och bad dem sluta störa. Den kördes i timtal hela påskhelgen, utom fredagen, och hela måndag eftermiddag. Ett jä-la väsen var det iaf.
  Ha en skön helg och njut ditt otium!
  Kram.

 4. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 april 2022

  Det kan lätt bli jobbigt med vissa ljud och jag har t ex blivit väldigt känslig mot sorl, då många människor pratar runt omkring mig. Jag har gärna tyst hemma när jag är för mig själv. Men i andra situationer kan jag vara en riktig pladdermaja och prata och skratta högt tillsammans med andra 😀 Men visst är det jobbigt med borrande, sågande, hamrande och annat hantverksjobb. Man får försöka stå ut och tänka att det snart är över.
  Kram

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  22 april 2022

  flygplan och tåg tolererar jag. Bilar oh motorcyklar är värre. krita mot tavlan är för hemskt. prata med sig själv måste en göra då och då. en får försöka tala sig till rätta

 6. Svara

  Kina Hellquist

  22 april 2022

  Det finns många ljud att irriterar sig på. Som tur är hör jag ju lite dåligt, så vill jag dämpa något ljud så tar jag av mig “hörlurarna”. Men att prata med sig själv i sin ensamhet tycker jag är helt normalt. Och jag får väl aldrig så bra och väl övervägda svar som när jag går här i min lilla lya. Blir det alltför tyst och tråkigt så kan man väl ringa upp någon, men jag har nog aldrig upplevt det så.
  Vad jag känner väldigt mycket av, är stämningar. När folk inte är på god fot med varandra, men försöker låtsas som det regnar! Det tror jag mig ha gemensamt med barn. Dom har verkligen känselspröt när det gäller stämningen mellan föräldrarna. Eller som min son sa en gång om en fritidsfröken: Mun skrattar, men ögonen är arga! Barn är kloka! Ha nu en fin helg i Pörtet! Kram!

 7. Svara

  Monika

  22 april 2022

  Jag irriterar mig nog på i stort sett alla ljud som andra människor gör. Allt jag inte har valt själv eller kan undvika. Tystnad är en bristvara, precis som respekt för andra människor.

 8. Svara

  Anna-Lena

  22 april 2022

  Värsta ljudet jag vet går att reglera… flrvhögt ljud på TV eller radio.
  Är väl ingen som pratar för pratades skull. Jobbigt med pratiga folk….
  Hemlisar….nja… en del har man väl gömda i hjärtat…
  Kram!

 9. Svara

  Äventyret framtiden

  22 april 2022

  Känner igen mig på alla punkter i det du skriver. 🙂
  Vissa saker har jag för mig själv, inte någon annan än jag själv känner till de hemlisarna, knappt att jag gör det själv ens. ;), så hemliga är de.

 10. Svara

  Mirjam Halvarsson

  22 april 2022

  Jag skulle kunna vara tyst hur länge som helst… tror jag…eller??? På morgnarna vill jag inte prata alls, kan bli lätt irriterad om jag inte får sitta ensam med mitt kaffe och liksom vakna 🙂 Min ena granne älskar sina maskiner, snöslunga på vintern och åkgräsklippare på sommaren, oavsett om det behövs eller ej, det kan jag bli irriterad på…..ja åsså scotrar som kör förbi här när det är skidtävlingar på tv för då störs både bild och ljud! Haha, sån är jag! Kram på’re

 11. Svara

  Minton

  22 april 2022

  Tystnaden är skön och pratar gör jag med Minton. Störande ljud nu är mopederna som kör runt.
  Kramar från oss

 12. Svara

  bpz3

  22 april 2022

  Vilket stort hus grannen har! Rik måste h*n också vara, för att lägga detta nya stora tak kan inte var billigt. Bra att man bor i lägenhet eller hur!?
  Flygplansljud gillar jag förutsatt att de inte går in för landning över mitt boende. Ibland går flygplanen faktiskt in för landning över Täby, men de flyger såpas högt då att det knappt hörs. Det är ju 45 kilometer till Arlanda, så…
  Krita som raspar över en griffeltavla svarade jag också. Får gåshud bara jag tänker på det oljudet.
  Min man är lite som du – han ogillar alla sorters ljud. Så han går ofta med “musik i öronen” eller har öronproppar.

 13. Svara

  Ingrid

  22 april 2022

  Byggande och renoverande skapar en massa oväsen, det är väl ofrånkomligt, men här i huset har jag varit ganska förskonad från det.
  Visst muttrar jag lite för mig själv ibland när jag går här i min ensamhet och blir jag irriterad händer att jag drar till med någon svordom.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 14. Svara

  Ditte

  22 april 2022

  Ljud är svårt tycker jag. Intressant och tänkvärt att läsa dina svar. Och stämmer in på flera. Kul med bilderna till
  Jag gillar tystnaden ibland. Egentligen ganska ofta. Förr var det inte så. Och tursamt där jag bor i Stockholm är det ganska tyst. Trutarna kan skräna och det kan komma en del vattenskotrar och muskelbåtar i kanalen och så sopbilen måndag morgon. Men annars inga yttre ljud. Och jag bor ju i en storstad.
  Vad gäller renoveringar i huset hemma har det också varit en del men tror de nu är klara. Hoppas.
  Kram

 15. Svara

  Ama de casa

  23 april 2022

  Det längsta jag har knipit käft var nog när jag drabbades av lunginflammation och bronkit och i samband med det tappade rösten. Även om Anders tyckte synd om mig så tyckte han nog också att det var ganska skönt 😉

  Ha det gott!

 16. Svara

  Anki

  23 april 2022

  Jag kan vara tyst i dagar … det värsta ljud jag vet är skogsmaskiner i gammelskog!
  Kram

 17. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  23 april 2022

  Här är en till som blir väldans högljudd när det är svenskar som det går bra för i nån sport eller det är nån på skidor/på MC/i racebil som åker omkull då gallskriker jag rätt ut.
  KRAM/Susie

 18. Svara

  Violen

  23 april 2022

  De flesta ljud kan vara störande om man tvingas lyssna vid något olämpligt tillfälle! Riktig tyst blir det sällan, alltid är det något som låter.
  Din bilder är så bra till de olika frågorna, bra jobbat!
  Ha en riktigt skön helg!

 19. Svara

  Susjos

  23 april 2022

  Älskar dina illustrationer till texten! Å jag älskar nästan alla nya ljud jag nu hör när jag fått hörseln tillbaka! Fast nåja, det finns jobbiga ljud också!
  Kan se dej framför mej när du är ute med Daniel och pratar med honom och “muttrar ” lite för dig själv 😉
  Kram!

 20. Svara

  Klimakteriehäxan

  24 april 2022

  Hade jag husdjur skulle jag definitivt prata med dem.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 471
 • 520
 • 1 640 663
 • 5 101
 • 65 736
Sök här