Fem en fredag

Fem-en-fredag # 35

Av
den
2 september 2022

# 35 Minne

När var sista sommarkvällen?

Intog surströmming på grannens altan förra helgen, en bra avslutning på sommaren!

Vad minns du av din barndoms somrar?

Jag cyklade till centrum av min lilla sommarstad på väg till stranden, stannade till vid glassfabriken där jag klev in via bakdörren och handlade en glass med pengen jag fått med mig. Ett vått kakelgolv minns jag, och stora kar med vispar där man blandade till glassmakerna. Jag fick pinnglassen i min hand och fick sedan själv gå och doppa den i choklad, lycka!

Hittar du tillbaka dit du sällan varit?

Jag är rätt duktig på att hitta i skogen och naturen, minns var jag plockat svamp, men i stan är jag en virrhjärna.

Vad är något du ofta har i huvudet?

Förr i tiden var jag duktig på att memorera siffror, vilket jag hade stor nytta av i mitt jobb på bank. Numera är den talangen bortblåst, jag bytte telefonnummer för någon månad sedan och tragglar fortfarande med att minnas det nya numret…

Hur kommer du ihåg vad du ska göra?

Lappar och listor är alldeles nödvändiga för att mitt liv ska fungera! Inköpslista, att-göra-lista, kom-ihåg-lappar, allt på papper, absolut inte på mobilen! Det må vara smart att notera i mobilen, men mina gamla onda fingrar vill inte befatta sig med de pyttesmå bokstäverna…

Du hittar flera som deltar i temat hos Elisa

Nu önskar jag dig som tittar in en trevlig helg och hoppas att Finland vinner årets upplaga av Finnkampen!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Hannas krypin

  2 september 2022

  Vilket fint minne du delar med dig av. Kul att få göra sin egen glass. Listor är bra. Använder det dock för lite.

 2. Svara

  Violen

  2 september 2022

  Så kul att få hjälpa till att göra sin egen glass! Då blir den säkert jättegod.
  Listor är bra stöd för minnet. jag skriver alltid en lista när jag veckohandlar och då hat jag varorna i “plockordning”.. Jag skriver aldrig in aktiviteter i mobilen, det är för jobbigt.
  Önskar dig en trevlig helg!

 3. Svara

  Anna-Lena

  2 september 2022

  Fint barndomsminne. Glass!
  Minns mest soliga somrar med stickande hö som skulle trampas ihop på vagnen. Minns snörika vintrar med skidor i små backar.
  Sista sommarkvällen… ja, det var nog förra fredagen. Ljuvligt när vi åkte hem från Halmsyad vid halv åttatiden
  Ha det gott! Kram

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  2 september 2022

  Minnet är bra men selektivt och vissa upplevelser har nästan försvunnit. Men nog kan jag skaka fram både barndomsminnen och hitta till tidigare besökta platser. Men jag minns faktiskt inte vilken kväll som var den sista sommarkvällen i år 😀
  Vilken lycka att få doppa sin glass i chokladen och känna sig delaktig. Det smakade säkert gott både i munnen och i själen.
  Kram

 5. Svara

  LillaSyster

  2 september 2022

  Oj, få doppa glassen själv – måste varit stort! (Skulle aldrig hända idag) Med andra ord det var bättre förr!
  Klart att man minns sina svampställen =)
  Ha nu en riktigt bra helg och kanske har det poppat upp lite svampar?

 6. Svara

  BP

  2 september 2022

  Det är nog ingen dålig gissning att Finland vinner årets Finnkamp, speciellt inte efter prestationerna på EM för två veckor sedan.
  Förra helgen var nog den sista varma sommarhelgen. Nu kryper temperaturen knappt över 14 grader – burr, burr:-(
  Vilket fint sommarminne med glassen – lycka:-)
  Å mitt eget telefonnummer kan jag inte heller, och då har jag ändå haft samma nummer i mera än tio år. Jag menar man ringer ju inte till sig själv, eller hur;-)
  Det där med lappar har jag faktiskt slutat med. Hade “lapprincipen” när jag fortfarande jobbade, men har kommit på mig själv att jag minns bättre nu. Konstigt, jag vet…

 7. Svara

  Äventyret framtiden

  2 september 2022

  Oj, är det Finnkampstider!? Jisses! Då ska jag hålla tummarna för blåvita lagen, så har det alltid varit och kommer förmodligen alltid att vara. Men må bästa land vinna, vilket de gör hur jag än önskar och tänker!
  Fina bilder, gässbilden visar att hösten är där hos dig, snart drar de iväg, plogar sig fram över himmeln. Alltid känns det lite vemodigt.
  Kram

 8. Svara

  Ditte

  2 september 2022

  Fint att läsa dina svar och fina minnen som du har med dig vidare.
  Och detta med lappar och listor känner jag igen mig i. Mest för att kunna pricka av när jag gjort det jag tänkt.
  Vi laddar också för “Finnkampen” och en tippning är att det blir Finland som tar hem det hela- Men allt kan hända förstås.
  Kram!

 9. Svara

  Bokdamen

  2 september 2022

  Lappar glömde jag nämna men det är ett måste på jobbet. Listor kör jag jämt med, almanacka och anteckningar i mobilen är andra verktyg. Sista sommarkvällen lät trevlig, frånsett surströmmingen det är inte min kopp te men jag är ju vegetarian 😉 fina minnen du bjuder på!

 10. Svara

  BP

  2 september 2022

  Svar: Ett USB-minne. Har fler. Använder dom som backup av bland annat alla bilder. Har en extern hårddisk också för backup. Typ hängslen och livrem…

 11. Svara

  Janerik Sundh

  2 september 2022

  Jag skriver lappar ibland, men sedan hittar jag dem aldrig när jag behöver dem. Så nu när jag skrivit en lapp så händer det ganska ofta att jag fotograferar den med mobilen. De bilderna försvinner inte utan vidare!
  Men oftast skriver jag upp viktiga saker i min almanacka, som jag har i datorn, i mobilen och i surfplattan.
  Jag har en penna med en sån där “gummi-dutt” i andra änden, den är suverän att skriva med i mobilen och surfplattan.

 12. Svara

  Klimakteriehäxan

  2 september 2022

  Glassfabrik hade man ju gärna velat besöka …
  I helgen blir det finnkamp, så då blir det en del tv! (fast jag ska på bröllop också)
  Såg Duplantis bli slagen i Diamond League i dag, han skulle ju ändå inte delta …
  Heja Sverige– jo jag fattar att du håller dig till Suomi men vi kan ju vara vänner ändå?
  😀

 13. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  3 september 2022

  vad vore livet utan lappar och listor? och visst är det lättare att hitta i skogen än i en stad. fin bild på sjön med regnet på vattenytan

 14. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 september 2022

  Det jag glömmer kan inte vara viktigt.

  • Svara

   Ruth i Virginia

   3 september 2022

   HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH GILLAR!!!

 15. Svara

  Jossu

  3 september 2022

  Mitt sifferminne är inte heller något vidare när det kommer till nya siffror. Men mitt gamla hemtelefonnummer och min barndomsväns nummer minns jag trots att jag inte använt mig av dom på över 15 år.

 16. Svara

  Helen

  3 september 2022

  Så mysigt det låter med den där glassfabriken och att du fick doppa glassen i chokladen själv. Det kan jag förstå att du minns fortfarande. Att avsluta sommaren med en surströmmingsskiva kan knappast vara bättre!

 17. Svara

  Kina

  4 september 2022

  Härligt med din “glassresa”! Så´na minnen är så kul att ha. För övrigt är jag lika virring som du! Om inte virrigare, för jag hittar inte i skogen heller. Det märkliga är att i städer kommer jag alltid rätt. Jag har ju t.ex. varit i London ganska mycket (min son bodde där i många år), och jag visste aldrig var jag var, men jag kom alltid hem igen! ? Men jag är ganska så säker på, att släppte någon ut mig i skogen, så skulle missing people behöva anlitas! Ha det gott! Kram!

 18. Svara

  Ninni

  27 oktober 2022

  Ja jag misstänkte väl det… att du bytt telefonnummer! Har försökt ringa dig men det gick ju inte. Du får gärna skicka ditt nya nummer till mig. 🙂
  Vilket härligt glassminne du har.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 166
 • 363
 • 1 626 560
 • 5 069
 • 65 363
Sök här