Fem en fredag

Fem-en-fredag # 37 Ägodelar

Av
den
18 september 2021

# 37 Ägodelar

– Vad äger du fler än en av som många vanligtvis bara har en av?

Jag har inte många ägodelar, otaliga flyttar har hjälpt till att rensa bland prylarna.
Men, jag måste tillstå att jag har ett gäng svampkorgar av olika storlek…varav jag använder……noll! Nuförtiden har jag bara med mig en tygkasse och svampkniv när jag går ut, det räcker fint här i hemmaskogarna.

– Vad för vanlig sak finns inte i din ägo, men som många vanligtvis äger?

Hushållsassistent, brödkavel, allt som har med bakning att göra, förutom en muffinsform! Jag bakar aldrig!

– Vad för något skulle du aldrig låna ut till en granne?

Money money…så väl känner jag ingen granne här!

– Vad har du någon gång lånat av en granne?

Jag är värdelös på att sköta en trädgård!

Något min närmaste granne med en prunkande uteplats snart lade märke till….så jag fick låna både honom och trädgårdsredskapen då han hjälpte mig att ansa gräset med en trimmer och ansa buskarna med en sekatör…

– Vilken ägodel har följt dig genom livet?

Absolut min samling med silverskedar

samt en del gamla böcker från mitt föräldrahem, mest biblar och psalmböcker och böcker om Finlands frihetskrig…
Dem har förresten min dotter hastigt och lustigt blivit intresserad av!
Nej hon vill inte läsa dem, men tydligen är det modernt att inreda med gamla böcker, och hon brukar vara först med de senaste trenderna…så jag bara väntar på att hon ska fråga!

Flera temabloggare hittar du hos Elisa

Ha en fin fortsättning på helgen!

TAGS
28 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  18 september 2021

  Fina gamla böcker! De står nog inte så länge till i pörtet. Ha en bra lördagskväll =)

 2. Svara

  Ditte

  18 september 2021

  Hej!
  Här är du ju! jag hann ju blir lite orolig att ditt inlägg inte kom igår. Nu kan jag andas ut. Ja, ägodelar? Pust! Intressant att läsa dina svar. Gillade extra att du fick “låna” din granne med sekatör och trimmer.
  Intressant med böckerna.. Mina gamla får nog stanna i bokhyllan. Jag bläddrar i några och de har jag kvar. De andra har jag skänkt vidare. Kul med dina svampkorgar. Och jag förstår vitsen med en smidig tygkasse när du ska ut. Korgen är ju mer otymplig.
  Önskar dig en fin kväll.
  Kram

 3. Svara

  Mirjam Halvarsson

  18 september 2021

  Gamla böcker är så himla vackra och när jag ser inredning med dom tycker jag det är så snyggt…..men tror du jag får till’et om jag försöker själv??? Icke sa Nicke! Fast din dotter fixar det säkert 🙂
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Ja hon har bra blick för sånt och jag har ju haft dem på skyltning hela livet i en bokhylla utan att någon har märkt dem eller reagerat. alltså är det inget jag kan exponera som man bör!
   Kramen

 4. Svara

  Minton

  18 september 2021

  Gamla böcker är så vackra. Håller med dig på frågorna
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Jag har nästan gråtit över alla böcker vi har varit tvungna att kasta på loppis. Folk vill inte ha böcker eller bokhyllor längre, och loppisen kan inte svälja så mycket som kommer in. Men de äldsta finaste exemplaren, dem behåller nog de flesta.
   Kram

 5. Svara

  Anna-Lena

  18 september 2021

  Var, Västergötlands, landskapsblomma. Fortfarande i blom lite här och där. Vacker!
  Schysst granne ! En liten täppa är väl trevligt! Min/vår täppa är lite för stor. Men just nu, inte mycket att göra där.
  Låna ut pengar!? Never! Sen känns det ju som MSN unte har några pengar att låavut, för man ser drm aldrig. Bara ändrar siffror på konton…
  Brödkavel, det trodde jag att alla hade. Det är kul att baka… Hembakat bröd är gott!
  Kram på dej!

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Att hembakat bröd är godast skriver jag under! Jag tycker inte om kladd! Delorsak ett, äter inte fikabröd, delorsak två. Kan inte knåda med mina trasiga händer, delorsak tre…alla förmodligen bortförklaringar!

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 september 2021

  Pengar ska man vara försiktig med att låna ut om det inte är till någon man lite helt och fullt på. Det finns inte mycket som skapar lika mycket osämja som obetalda skulder. Vilken vänlig granne du har som kom och hjälpte dig. Det var ju bra att han inte kritiskt klagade på att du inte har gjort tillräckligt. Säkert blev han glad för att få lära känna dig och hjälpa till och du blev nog också glad för hjälpen 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Ja jag fick kika in i hans hem, han är nämligen smed, o jisses vilka taklampor och bord som stod där inne. Inget en annan hade lyft upp och gått iväg med! Jag har nog aldrig fått frågan om att låna ut pengar av någon som inte tillhör familjen. Tur det, för det är aldrig roligt att neka….Kramen

 7. Svara

  ElisabetR

  18 september 2021

  Usch, det där var svårt ;-). Jag är en minimalistisk, snål, folkskygg tjurkärring så du vill inte höra. Trevligt med dina svar och fina blomman.
  Hälsningar och önskan om trevlig helg från Bruket.

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Haha, nu far du med osanning, det är då inte den bilden jag fått av dig! Tjurig ska man vara, annars kommer man ingen vart i världen. Du har förstås varit o kollat hur det nu ser ut vid fabriken, har sett lite foton på facebook, mycket är redan jämnat med marken. Ha det gott

 8. Svara

  Justina

  18 september 2021

  Håller mmed dig om bakgrejor assisten den gav jag bort då jag flyttade från Fredriksberg bakar aldrig nu slutade baka 2011

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   allt har sin tid, du får säkert gott bröd till livs ändå fast du inte knådar degen själv. Ha det gott

 9. Svara

  bpz3

  18 september 2021

  Det där med svampkorgar var ju inte helt otippat om man säger så. Men då du ändå inte använder dom kan du ju slänga dom nu. De tar ju ändå plats;-)
  Mera otippat var att du aldrig bakade. Då har vi nåt gemensamt. Har heller inga bakredskap och har aldrig bakat nåt i mitt liv.
  Pengar skulle jag heller inte låna ut till någon jag inte känner närmare. Hoppas du har en lika hjälpsam granne här i Sundborn, alltså en som hjälper dig med trädgårdsskötseln.
  Gamla böcker som du visar är dekorativa, utan minsta tvekan. Personligen associerar jag alltid sådana läderinbundna böcker till gamla slott och privata bibliotek i stora hus som ägs av adeln och där böckerna har ärvts ner i generationer utan att bli lästa;-)

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Slänga svampkorgar? Är du från vettet? Möjligen kan jag skänka en eller två till någon svampfrälst person…Jag har bakat bröd i mina tidigare liv, inte regelbundet men ibland. Gillade det inte då heller men längtade efter kornbröd som jag inte hittade i Sverige.
   Någon trädgård har jag ju inte, men en liten uteplats, ungefär som en större balkong. Några buskar har jag tänkt plantera där, sen får det bli några krukor med blommor. Någon adel representerar jag inte men riktigt gamla biblar ser mycket ärevördiga ut även om det så är vanligt folk som ägt dem.

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  18 september 2021

  jag är jätteduktig med trädgård och är duktig på att baka, det har blivit minst 100 födelsedagstårtor, bakade sex limpor varje söndag (sparade 75.000 kr räknade jag), åtskilliga bullar till fotboll och ishockey… nu får sönerna baka åt mig. Nu kan jag baka ibland, när barnbarnen behöver bullar till scouterna eller klassfest.

 11. Svara

  Hanneles bokparadis

  18 september 2021

  vackra korgar har jag använt till blommor i trädgården

 12. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv?

  18 september 2021

  Det där med svampkorgar blev jag nyfiken på. Hur ser de ut? Och hur uppkom så många i ditt hem? 🙂

 13. Svara

  Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv

  18 september 2021

  Det där med svampkorgar blev jag nyfiken på. Hur ser de ut? Och hur uppkom så många i ditt hem? 🙂

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   De är av olka modeller, och olika storlekar. Har plockat svamp i fyrtio år, och när jag plockade som mest fyllde jag bakluckan på bilen. Då behövdes många…

 14. Svara

  LillaSyster

  19 september 2021

  Bok och pennor är beställde jsg på en gång då jag läst ditt inlägg, precis från företaget du föreslår – märkligt va! Ha en bra dag!

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Vilket sammanträffande! Jag beställer penslar och målargrejer där också, bra kvalitet

 15. Svara

  Ama de casa

  19 september 2021

  Praktiskt att kunna låna både grannen och redskapen för trädgårdsskötseln. Med dom förutsättningarna skulle jag nästan kunna tänka mig att ha en trädgård igen. Men bara nästan… 😉

  Ha en skön söndag!

 16. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  19 september 2021

  den grannen måste du odla! måste vara värd sin vikt i guld. gamla biblar har vi också som arv i från far och farfar. har nyligen köpt ett vackert bakbord. bakar matbröd varannan dag ungefär.

  • Svara

   Paula

   20 september 2021

   Det var värst, du måtte baka allt bröd själv! Imponerande! Och såå jäkla gott! I Fredriksberg hade vi världens minsta och bästa bageri ett stenkast bort, jag blev väldigt bortskämd, nu är det bara bake-offbröd på Coop som finns att tillgå…

 17. Svara

  Susjos

  19 september 2021

  Så kul att läsa dina svar. Silverskedarna ja, dem glömde jag, fick ju en liten moccasked varje år jag fyllde år av farmor och farfar, tills jag fyllde 12 år, sen dog farmor….men de skedarna har så klart följt mej genom livet, numera används de o
  också!
  Ha en trevlig kväll!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 235
 • 1 654 723
 • 5 125
 • 66 106
Sök här