Fem en fredag # 43 Livslångt lärande

Livslångt lärande

-Vad har du nyligen lärt dig från en bok?

Jag har börjat läsa en bok om fin-dianer på finska. Det handlar alltså om finska emigranter i Amerika som slog ihop sig med indianfolk boende i reservat. Finländarna kom ca 20-30 år senare till Amerika än övriga skandinaver och fick därmed tilldelat tomter på de sämsta marker som mest bestod av träsk och skog. Men det var ju finnarna vana vid hemifrån!
En helt okänd del av historien om finska emigranter, jag ser fram emot att i ord och bild lära mig mer i boken som är stor och tung men intressant!

-Vad har du nyligen lärt dig i köket?

(Tyvärr) lärde jag mig igår kväll att detta är världens godaste snacks! Tunt skivade bondbönor, knapriga och lagom salta….hoppas de inte finns i “min” butik, annars….mmmmm

-Vad har du nyligen lärt dig från tv?

Idag lärde jag mig att skidsäsongen står för dörren, i alla fall den alpina! I Sölden korades idag en helt färsk segrare från Nya Zeeland i damernas storslalom!

-Vad har du nyligen lärt dig om den stad du bor i?

Jag har lärt mig att Ludvika är ny världsmästare i elkraftsöverföring då ABB har lyckats slå detta märkliga rekord!
För att fira detta ska nu staden få ett nytt landmärke, av många kallat “bedrövligt och fult schabrak” och av andra “ett innovativt och uppseendeväckande landmärke”…
Landmärket ska stå mitt i staden och består av världens största transformatorlåda innehållande ett jättebatteri som vid el-avbrott ska kunna försörja staden med nödvändig elkraft.

-Vad har du nyligen lärt dig den hårda vägen?

Nyligen och nyligen…

En gammal sanning som är ny varje dag!

Flera svar på fredagsfrågorna hittar du hos Elisa

1

17 Comments:

 1. Intressant snacks! Finaste Blinka =)

 2. Katja Kettu on myös kirjoittanut Rose on poissa: “Suomalainen Ettu herää reservaatista Minnesotasta ja huomaa, että rakas Rose on poissa. Rosen ja Etun tytär Lempi on puoliksi ojibwa-intiaani ja puoliksi suomalainen. Lempi ei tiedä miten päin elää, sillä hän on reservaatissa liian valkoinen ja sen ulkopuolella liian intiaani. Lempi kokoaa omaa elämäänsä äidin lähellä olemisen muistosta, elämänkokemustensa sirpaleista ja kaukaisista sukujuuristaan Suomessa. Isovanhemmissaan,
  (Katja Kettu on kirjoittanut mm. tietokirjan suomensukuisista intiaaneista, fintiaaneista. Hän on myös toimittanut antologian, joka käsittelee naisiin kohdistuvaa seksuaalista vallankäyttöä. Näistä aihepiireistä kasvaa suuri tarina, joka on toiveikkaampi kuin todellisuus(

 3. Man lär sig nåt nytt varje dag här i Blogglandia. Fin-dianer visste jag inte ens att de fanns. Intressant läsning! Bönorna har jag aldrig sett heller, och den 17-åringen som vann i Sölden hade jag heller aldrig hört talas om, även om hon kom 2:a i fjolärets sista tävling.
  Googlade Ludvikas nya landmärke. Tycker det är en strålande idé (i dubbel bemärkelse). Utsmyckningen är återvunnen och gör nytta när det väl behövs. Helt okej tycker jag. Å om landmärket blir LEDad så tror jag att det blir otroligt häftigt.

 4. Trevligt att läsa dina svar! Spännande med de finska emigranterna.
  Ha en fortsatt bra helg!

 5. Det finns många sätt att få nya lärdomar och vi lär oss nog mer än vi tror varje dag :)
  Det var inte ett vackert landmärke men kanske är det ändå lite finare än Mjölbys potatis :D Och nog är det sant att djur får upp oss när vi är lite nere.
  Kram

 6. jag är ganska sugen på en hund. det där med bondbönorna låter farligt

 7. Intressant det du lärt dig idag. Bpndbönorna blev jag nyfiken på :D

 8. Aldrig hört talats om dess fin-dianer … spännande!
  De där bondbönesnacksen ser verkligen intressanta ut – inget jag sett här i min affär, men så brukar jag aldrig kolla vad som finns där, så kanske har jag bara missat – ska kolla noggrannare när jag handlar nästa gång :)
  Spännande med det nya landmärket … ska googla och se hur det ser ut :)
  Mysig bild på Blinka … och dagens sanning!
  Kram

 9. Men så intressant om fin-dianerna! Aldrig hört talas om dessa… Man lär sig nåt nytt varje dag :-)

 10. Hoppsan, där fick jag också lära mig nåt nytt, kunskap är aldrig fel. Blinka är så söt och visst är det sant att de fyrfota pälsklingarna verkligen kan lyfta oss människor! Kram på’re

 11. Snacks på bondbönor skulle jag nog lätt kunna avhålla mig ifrån. Gillar knappt bondbönor öht.
  Men håller med om citatet vid söta Blinka.
  Kram

 12. Fintiaanien mailla var en fin bok. Katja Kettu är ju en känd och prisbelönad författare, Meeri Koutaniemi åter känd och belönad fotograf (från Kuusamo). Pröva på https://areena.yle.fi/1-4616330 om du kanske får fram teamets halvtimmesdokumentär Fintiaanit, som nyligen visades i vår teve. En del av det som finns på Areena kan man ju se utomlands också. Försöka duger.
  Yoga? Nej milda makter. Jag är ungefär lika vig som ett kylskåp. Men jag önskar dig lycka till med mediyogan, säkert välgörande. Själv håller jag mig till vattengympan.

 13. Oj vad du lär dig! :)
  Kramen.

 14. Att lära och ta till sig nya saker berikar. Och boken här skulle jag gärna vilja läsa. Verkar både intressant och spännande. Funderade här på om inte Ludvika kommun i stället för detta “landmärke” kunde satsat pengar på äldreboendet i Säfsen. Det kunde många fler ha glädje och nytta av.
  Oj, har helt missat att skidsäsongen är i gång.
  Kram

 15. Pingback: - elisamatilda.se

 16. Pingback: Fem en fredag v. 44: Halloween - elisamatilda.se

Kommentera