Läst

Söndags-smakbit # 43

Av
den
27 oktober 2019

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Det har aldrig tidigare hänt!
Jag har börjat läsa årets nobelpristagare Olga Tokarczuk!
Jag kan ärligt erkänna att jag inte brukar kasta mig över nobelpristagarna, det är få av dem som jag begripit något av och tyckt varit bra.
Tvärtom har jag känt att deras storheter har gått “över min horisont”.

När jag såg ett porträtt på Olga på nätet så blev jag så glad, hon såg ganska ung ut, fräsig frisyr och med ett snett litet leende…
Då bestämde jag mig, och när jag gick in på biblans bokskatt så valde jag den av hennes böcker med häftigaste titeln:
Styr din plog över de dödas ben
Jag har länkat författarens namn till förlaget där du kan läsa mer om henne och om boken.

Smakbit från sid.17

“Jag har alltid tyckt att fötterna är våra mest intima och personliga kroppsdelar, inte könsorganen, hjärtat eller ens hjärnan som ju är vida överskattade, redskap utan någon väsentlig betydelse. Det är i fötterna som allt vetande om Människan ligger förborgat; den djupa innebörden om vem vi är innerst inne och hur vi förhåller oss till jorden strömmar från kroppen ner i fötterna. I deras nuddande vid marken, i deras funktion av länk till kroppen i övrigt ligger hela hemligheten – att vi är byggda av materia – samtidigt som vi skiljer oss från den och upplever den som främmande. Fötterna – de är våra elkontakter”

sid. 91

“Jag har min egen lilla Teori. Det är sorgligt nog så att lillhjärnan aldrig blev ordentligt hopkopplad med stora hjärnan. Kanske är det den största missen i hela vår programmering. Någon satte inte ihop oss på rätt sätt. Därför borde vårt mål vara att söka förändring. Om vår lillhjärna var förenad med hjärnan skulle vi besitta ett helt annat vetande om vår anatomi. Hoppsan, skulle vi säga oss, vi har för lite pottaska i blodet. Vi har klent blodtryck i extremiteterna idag, det gäller att hålla sig i rörelse, och de där äggen med majonnäs som vi åt igår har gjort att den tillåtna kolesterolhalten överskridits.”

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  27 oktober 2019

  Tack för smakbitarna. Det är sällan jag läser något av nobelpristagarna tyvärr.

 2. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  27 oktober 2019

  Trots att jag älskar att läsa och alltid har minst en bok på gång, ibland tre, så har jag litet svårt för dom moderna Nobelpristagarna. Och den du gett några snuttar av ovan är inget undantag tyvärr…..tacka vet jag John Steinbeck t.ex.!
  KRAM/Susie

 3. Svara

  astridterese

  27 oktober 2019

  Jeg bruker ikke heller lese nobelprisvinnere fordi de er nobelprisvinnere. Men noen ganger blir det jo at jeg leser bøker som tilfeldigvis er skrevet av en nobelprisvinner 🙂 Olga Tokarczuk høres interessant ut, så det kan godt være jeg kommer til å lese noe av henne.
  Ha en riktig fin søndag!

 4. Svara

  Ama de casa

  27 oktober 2019

  Alltså… Den enda nobelpristagaren i litteratur som jag “läst” något av är väl Dylan. Fast det får väl kanske räknas som “ljudböcker”?.
  Men jag har läst en del från andra Nobelpristagare. Mest “arga lappar” från en fredspristagare 😉

 5. Svara

  Monika

  27 oktober 2019

  Har också lite svårt för de moderna nobelpristagarna. Det känns som att andra kriterier gäller nu mot vad som gällde förr. Nåja, man behöver ju inte läsa allt 🙂

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  27 oktober 2019

  läst noveller av Tokarczuk, lyssnar på denna i P1:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1388236

 7. Svara

  tant Hannele på Hisingen

  27 oktober 2019

  (ägg innehåller nyttig kolesterol)

 8. Svara

  Mia Halvarsson

  27 oktober 2019

  Det verkar vara rätt allmänt, det där med att inte gärna läsa nobelpristagare, gäller även mig 😉
  Kram på’re

 9. Svara

  bokdamen

  27 oktober 2019

  Funderat på att kanske testa någon bok av Olga, kanske den här? Läst några nobelpristagare men inte för att de fått nobelpriset. Men det kan ju bli en puff ibland, att intresse väcks eller inte. Tack för smakbitarna!

 10. Svara

  Åsa Carlsson

  27 oktober 2019

  Tack för smakbiten. Själv fastnade jag för J.M. Coetzee då han blev nobelpristagare, iaf de böcker jag då valde att läsa.

 11. Svara

  TinaO

  27 oktober 2019

  Tack för smakbiten! Vet inte riktigt vad jag tycker om den, men det är just den här titeln som jag har tänkt ge mig på själv. Vi får väl se hur det går 🙂

 12. Svara

  Susjos

  27 oktober 2019

  Säger också tack för smakbiten. är också dålig på att läsa nåt av alla dessa nobelpristagare!
  Kram

 13. Svara

  Scylla

  27 oktober 2019

  Jag gillar att läsa Nobelpristagare, det finns många som är fantastiska och inte alls svårtillgängliga, från senaste 10 åren till exempel: Aleksijevitj, Ishiguro, Munro och Tranströmmer. Jag har förresten tyckt om det jag läst av Modiano och Mo Yan också. Jag ska definitivt läsa Tokarczuk och också prova något av Handke. Den här har jag tänkt att lyssna på via P1. Tack för smakbiten!

 14. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  27 oktober 2019

  jag läser alltid Nobelpristagaren i litteratur. Styr din plog över de dödas ben hörde jag som radioföljetong för en del år sedan. redan titeln lockar. tack för smakebit och påminnelse

 15. Svara

  Villa Frejas bokblogg

  27 oktober 2019

  Tack för smakbiten. Den här har jag inte sett tidigare.

 16. Svara

  Ditte

  27 oktober 2019

  Ibland läser jag något av Nobelpristagarna i litteratur men ibland inte. Tack fr smakbiten här och kanske slår jag till.
  Kram

 17. Svara

  Robert W

  28 oktober 2019

  Jag kanske inbillar mig, men jag har fått för mig att de gamla nobelpristagarna mer talar till mig på ett sätt jag kan tillgodogöra mig. Lagerlöf, Lagerqvist, Hemingway…

  Jag är nog glad att inte lillhjärnan kommer med en massa förnumstiga kommentarer om vad jag äter 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 572
 • 590
 • 1 641 853
 • 5 101
 • 65 753
Sök här