Fem en fredag # 46 MAT

Mat

Vad äter du vid stressade tillfällen?

Som pensionär är jag ju inte särskilt stressad, det händer någon enstaka gång när man behöver passa en tid.
Det här går snabbt att tota ihop o är så gott, quesadillas, tortillabröd med chilisås, en näve majs och riven ost, lägg på ett bröd till, tryck ihop, stek i het stekpanna ett par minuter per sida

Lite gröna blad till, kanske en klick yoghurt…

När blev du senast besviken på en måltid?

Jag äter så sällan ute på restaurang att mina förväntningar oftast är skyhöga. Då kan det bli så att även en helt okej maträtt känns som en besvikelse..

Halvfabrikat som dessa lyfter verkligen inte! Laga själv, blir såå mycket godare!

Vilken mat eller livsmedel som du av någon anledning inte längre kan få saknar du?

Det mesta på bilden! Havregryn, rågkornsgryn, finsk korv!

och karelska piroger med äggsmör!

Vad är något säsongsbetonat du kan äta året runt?

Kräftor! Jag är galen i kräftor, fotot är taget under en snöstorm i mars 2009!

Vad beställer du aldrig ute för att du äter det ofta hemma?

Pasta! Inte för att jag äter det mycket hemma utan för att jag inte är förtjust i pastarätter.

Det är Elisa som håller i fredagstemat och hos henne hittar du flera som deltar. Kanske vill du också vara med?

2

22 Comments:

  1. äter mindre och mindre av det finska…. svenska maken gillar lådor till jul.

  2. Finsk korv!!! Mumma!!! Jag kan faktiskt köpa på COOP i Vindeln men det är “bara” lenkkimakkara och lördagskorv, det duger!! :D Vi hade en finsk delikatessbil som åkte runt och sålde enbart finska matvaror, tyvärr slutade dom komma till Vindeln :( och nu vill dom sälja rörelsen, dom börjar bli till åren, så himla trist! Men jag tror dom kommer till julmarknaden <3 Kräftor skulle jag också kunna äta året runt, inga problem :D Kram på're

  3. Ägg/bacon o stekt potatis när jag har kort om tid. Julskinka och skånsk brunkål kan jag äta året om.
    Kram

  4. Tortillabröd är smidigt och lätt att improvisera fram något gott med. Jag har använt dem till allt möjligt och många gånger blir det rester som hamnar mellan dem. Stekta i stekpanna eller i ännu fler lager och gräddade i ugnen. Oftast jättegott :D
    Ärligt talat blir jag inte frestad av någon av dina andra favoriter ;) Men alla har vi våra egna önskemål när det gäller mat.
    Kram

  5. Havskräftor har vi i Göteborg. Raketost är väldigt lik finsk Koskenlaskija-ost, Forsfararen, riktigt gott, finns på Coop.

  6. Åh, kräftor är ju grymt gott! ?

  7. Intressant, så olika vi är! Jag vill inte alls ha kräftor, men jordgubbar :D
    Utländska korvar brukar smaka bra, men jag har aldrig smakat finska, enbart tyska.
    Trevlig kväll!

  8. Mat tycker jag både är gott, socialt och oftast en källa till stor glädje. Quesadillas gör vi då och då. Gott och enkelt och man “tager vad man haver”. Gillar det enkla. Halvfabrikat är jag ingen fantast av. Men när vi hades segelbåten kunde det förekomma som “nödproviant.” Kräftor och skaldjur i största allmänhet gillas och turligt nog kan man ju nu få det året om.
    Karelska piroger med äggsmör köpte jag i Hötorgshallen i augusti innan min resa till östra Finland. Jag ville ju testa. Och så got det var. Mer av detta åt jag på plats i Karelen. Finsk korv gillas också!
    Kram och tack för ett gott smakprov.

  9. Quesadillas kör vi också ofta, fast vi använder Jamie Olivers recept: persilja, vårlök alternativt purjolök, ost, salt, peppar och chili! Gott!
    Vad gäller maten så borde du nog inte flyttat till Fredriksberg, för alla dina finska favon finns på Hötorgshallen.
    Åsså är vi helt överens vad gäller kräftor:-) Tur att man kan köpa dom hela året nuförtiden:-)

  10. Kräftor gillar jag jättemycket, men det gör inte Lasse … så jag tror det är minst 25 år sen jag åt några …
    I Norrköping finns en finsk butik …https://www.affarsliv.com/nyheter/norrkoping/finska-korvar-lockar-kunder-till-haga-om4295937.aspx – jag hoppas länken fungerar och inte är låst … Jag har en svampkompis som har sina rötter i Karelen och hon brukar bjuda på goda piroger :)
    Kram

  11. Älskar kräftor och äter det som middagsmat. Det är svårt att äta dom på kräftskivor eftersom folk bara äter stjärtar och klor och kastar resten. Då gråter man nästan…..
    KRAM/Susie

  12. Som tur är så har vi ett par butiker i närheten där vi kan köpa finska livsmedel, maken skulle nog inte stå ut om han inte kunde få tag på riktig nakki ibland.

  13. Finska produkter säljs ju ibland under finska veckor på Lidl. Mycket chark, men även t.ex. finska piroger och brödost har jag sett.

  14. Då förstår jag verkligen att du väljer bort pasta. Tycker man inte sånt är gott vill man så klart inte äta det ute :D.

  15. Jag har aldrig ätit quesadillas men måste nog testa det. Verkar vara nåt i min smak.
    Kram.

  16. Quesadillas älskar jag! Både att göra hemma och att äta ute. Det jag saknar som jag inte kan få tag i här nere är löjrom (fast ännu hellre sikrom). Annars kan jag köpa allt från falukorv till surströmming tvärs över gatan :-D

  17. Korv i Finland är inte alls samma sak som korv i Sverige, här i Finland är korv GOTT!

  18. Ser att du redan fått veta att det finns finsk mat på Lidl, men du har knappast nära dit. Jag köper rätt ofta deras karelska piroger och gör äggsmör till dem. Så gott! Kunde man lita på posten skulle jag skicka lite godbitar till dig när det är finska veckor.
    Quesadillas gör jag också ibland, eller en pizza på bara enkelt bröd – så lätt och så snabbt!

  19. Håller med om att hemlagat är bra mycket bättre än halvfabrikat. Äter nästan inga halvfabrikat. Och quesadillas är så gott enkelt och smidigt. Nu äter du ju inte pasta, men att koka nån riktig god pasta, samtidigt fräsa lök, vitlök lite paprika i olivolja och sen blanda ner pastan i det, det är supergott och enkelt. Självklart lite riven parmesan på.

  20. Pingback: Fem en fredag v. 47: Paulas frågor - elisamatilda.se

Kommentera