Fem en fredag

Fem-en-fredag # 47 Tacksam / Färgsprakande fredag

Av
den
24 november 2023

# Tacksam

Vad är något du tar för givet men är tacksam för?
Att vi har fred i Norden.

Vilken tradition under årets högtider betyder mest för dig?
Julen har aldrig varit någon favorithögtid men med tre barnbarnsbarn med tindrande ögon har ju förutsättningarna förändrats och jag njuter förstås av att se deras glädje.
Annars tycker jag mycket om midsommaren, även om jag tycker att sommaren pikar då och sedan börjar utförsbacken…

Vilken upplevelse under det gångna året uppskattar du mest?
Det måste väl ändå vara flytten till “civilisationen” dvs. från fin bymiljö till förorten. I veckan avslöjades hur många bussturer Dalatrafik kommer att spola nästa år pga sparkrav så jag kan inte vara annat än nöjd över mitt beslut. Redan tidigare gick Sundborns-bussarna sällan, nu ska hälften av turerna bort!

Vilken utmaning under året är du glad att du tog dig an?
Jag har inte antagit några utmaningar, jo förresten, att gå i snitt 10.000 steg per dag. Det fungerade alldeles utmärkt fram till början av november, nu är jag nere på betydligt färre steg. Det beror förstås på ruggigt höstväder och på kortare dagar med färre timmar dagsljus.

Vad är du mest tacksam för i år?
Att både jycken och jag hänger med och att vi är ett så bra team fortfarande.

Flera temabloggare hittar du som vanligt hos Elisa

Färgsprakande fredag har Lillasyster skapat, och färg behövs så här års!


Vilken underbar kvällshimmel (!) mitt på eftermiddagen när jag är på väg till biblan i stan

Där ska jag gå in, till Falangallerian, det går inte att missa den entrén!

Med Lisa Aisatos färgglada målning (hittar du gubben?) önskar jag dig som tittar in en
Trevlig helg!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  24 november 2023

  Skönt att du är nöjd med nya boendet.

 2. Svara

  Mia

  24 november 2023

  Härlig färgfredag 🙂 Jodå jag hittade gubben som vilade på blomsterbädden 🙂
  Trevligt att läsa dina svar, du verkar nöjd med det mesta, tycker jag. Det där med busslinjerna på vischan, ja det är en historia för sig. Här går det inte att vara utan bil och körkort
  Lycka till i skidspåret i helgen, jag värms i hjärtat av den svenska segern i sprinten via Emma Ribom, hon har verkligen tagit ett kliv uppåt i år….än så länge 🙂 Finland verkar ha en ny generation skidåkare på G, både herrar och damer, så kul!
  Kram på’re

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  24 november 2023

  bussturer är verkligen ett kapitel för sig. du flyttade verkligen i rätt tid. skönt att du är nöjd med ditt nya boende. det är viktigt att trivas där en bor. om midsommar tycker jag precis som du. början till slutet, helt enkelt

 4. Svara

  LillaSyster

  24 november 2023

  Jag ser gubben =) Det kunde varit jag som legat där istället.
  Bra jobbat med dina steg.
  Tack för ett härligt sprak och tack för länken. Trevlig helg! Kram

 5. Svara

  BP

  24 november 2023

  Vilken dramatisk himmel och blomsterhavet med den vilande gubben är för skönt!!!
  Ja verkligen! Det bästa du har gjort för dig själv var verkligen att du flyttade till civilisationen. Och det roligaste är ju att du verkar stortrivas i “innerstan”:-)

  Personligen tycker jag att julen är till för barn, inte för de vuxna. Som du säger, men den mängden barnbarnsbarn lär du nog stortrivas under julen:-)

  10 000 steg! WOW! Så duktig du är. Lika bra att du tar det lite lugnare under vintern. Du kan ju alltid kalla det för “uppladdning” inför nästa våren och sommaren:-)

 6. Svara

  Minton

  24 november 2023

  Gubben som ligger bland blommorna är fin och himlen med de härliga färgerna. Skönt att du trivs i ditt nya boende. Älskar julpynt men resten bryr jag mej inte om. Det blir Minton och jag och något gott att äta.
  Kramar från oss

 7. Svara

  Klimakteriehäxan

  24 november 2023

  Visst är det mycket svårare att få till de där hälsobringande promenaderna när vädret mest liknar skit!!!

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  24 november 2023

  Tänk vad mycket vi har att glädjas åt när vi bara tänker efter lite 😀 Fred är så klart något att vara tacksam över och i ditt fall är det kul att du nu även kanske är tacksam över en jul med tindrande barnbarnbarnsögon 😀 Flytten var nog en riktig lyckoträff och det allra bästa är så klart att du och Daniel är ett så bra team och att ni hänger med bra 😀 Vilken vacker himmel du bjuder på och visst hittar jag gubben i den sista bilden 😀
  Kram

 9. Svara

  Ditte

  24 november 2023

  Fastnade extra för den sista färgsprakande bilden. Jo då, gubben ser jag i mitten och åt vänsterkanten. Härlig målning!
  Fint att läsa dina tankar om tacksamhet. Känner igen mig här på flera ställen. Och en sak jag är tacksam för är att bo här i Norden. Har ju testat att bo i Asien, i USA och på olika ställen i Europa. Men har alltid haft Sverige som mitt hemland. Men Norge och Finland ligger mig också varmt om hjärtat. Danmark har jag dock liten erfarenhet av.
  Blir glad att läsa att du trivs med livet och tillvaron.
  Varm kram och trevlig helg.

 10. Svara

  Anna-Lena

  24 november 2023

  10000 steg/dag bryr jag mig inte om längre. Jag anser att annat jag håller på med får ersätta dem ibland. Idag t.ex. åkte jag skidor. Ett varv på 13,4-km.spåret. Fast jag tror att det är kortare… kanske bara 12,5 ungefär.

 11. Svara

  Kina

  24 november 2023

  Jag bara älskar blombilden med den lilla gubben. Måste kila iväg till biblian och låna boken!
  Vilket bra drag vi gjorde, du och jag, när vi flyttade in till stan. På äldre da´r måste man göra det lite lätt för sig, och det är ju betydligt lättsammare på många sätt att bo i stan.
  Visst är man tacksam för att man bor i ett land som vårt. Men det är många som inte är nöjda med det verkar det som när man läser om all brottslighet och jävelstyg som händer, och som tyvärr breder ut sig mer och mer. Jag bor mitt emellan Västerås och Uppsala och det är två av de hårdast drabbade städerna i Sverige just nu. Och det smittar på något sätt av sig på vägen. För något år sedan hittade man kroppen av en yngling ute på en åker här, i somras var det en pojke, som gick på samma gymnasium som mitt barnbarn, som blev skjuten i en förort till Stockholm, och just nu har det varit rättegång om 5 ungdomar som hängde en man här utanför Enköping. Så våldet kommer närmare!
  Så det gäller att plocka fram det positiva man kan hitta, och för mig är julen en sån grej. Om det är ett positivt minne eller ej beror ju på hur man har upplevt det tidigare.
  Önskar att jag var lika duktig som du när det gäller promenixer! Men nu har jag så ont när jag går, så det blir mindre än vanligt, och det vill inte säga lite! Jag skulle nog behöva en liten Daniel jag också! Kram till er båda i Pörtet!

 12. Svara

  Karin

  25 november 2023

  Önskar dig också en trevlig helg.
  Kram från mig

 13. Svara

  Anna i Portugal

  25 november 2023

  Det är ju så härligt att läsa att du är så nöjd med ditt nya boende. Och att gå mycket är ju bra, men förstår verkligen att det blir mindre när vädret inte bjuder in till det. Att ni har varandra och hälsan, ja det slår ju allt i min värld.

 14. Svara

  Åke

  25 november 2023

  Enastående vacker första bild där vid hustaken och himlen 🙂 Klart vi tar en trevlig helg 🙂

 15. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  25 november 2023

  Tyvärr känns det att Sverige inte längre är den trygga plats i världen som landet tidigare var. Men – man får väl vara glad över att man iaf fått uppleva ett positivt och trevligt land. Och vi är mer och mer tacksamma att vi flyttade hit till Gotland och landet när vi gjorde, här är det lugnt och skönt och folk är trevliga…
  KRAM-Susie

 16. Svara

  Anki

  25 november 2023

  Visst ser jag gubben! 🙂 En härlig blandning med färger och en såå vacker bild med eftermiddagshimlen!
  Det känns verkligen inte som det trygga land jag växte upp i … mycket har ändrats!
  Det man inte kan påverka får man försöka låta bli att oroa sig för.
  Vi är i alla fall lika nöjda både du och jag med att vi flyttat och “kommit hem”.
  Kram

 17. Svara

  Carita

  25 november 2023

  Härligt med dessa färger nu i novembertid!
  Ja, freden är vi tacksamma för <3

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 64
 • 235
 • 1 654 709
 • 5 125
 • 66 106
Sök här