Bloggen

Flyttfåglarna anländer..

Av
den
2 mars 2017

I morse då jag gick ut för att mata småfåglarna hörde jag ett trumpetande från skyn!
Inte kan dom sjunga, gässen, men ändå lät det som den vackraste melodin i mina öron…
Det finns något hoppingivande och trösterikt i årstidernas skiftningar, att fåglarna fortsätter flyga till sina sommarvisten oavsett vad som i övrigt händer och sker i världen.

Det är nästan förenat med livsfara bara att gå fram till fågelmataren för snön ramlar ner i stora sjok från taket! Det mesta hamnar på taket till farstubron

men ute på husgaveln kan man råka illa ut om man får ett mordvapen rakt i nacken!

Idag såg jag också en liten krabat som försökte gömma sig bakom buskarna men inte lyckades helt..

Jag fick konsultera min fågelbok och påstår därför djärvt att detta är stjärtmesar, dom är jättesöta med plirande ögon och en fin rosa nyans på delar av fjäderdräkten, orädda var dom också!
Har ni tittat på Det stora fågeläventyret? Det har jag, men lite tramsigt tycker jag allt att det är. Kändisar som irrar omkring i markerna letande olika fågelarter som ska hinna fotas och artbestämmas. Inte lär man sig några fågelarter själv, det är förbehållet deltagarna…

Jag klarar dock av att artbestämma talgoxen själv, kanske heter hackspetten egentligen spillkråka? De verkar samsas fint trots sin storleksskillnad..

Annars känns det nästan som aprilväder…

Ibland får man vara glad att huset är falurött så man hittar hem genom det täta snöfallet..

Så ska vi gratulera stafettjejerna idag, norska, svenska och finska…men någon gång kunde ju det vara omvänd ordning på prispallen :mrgreen:

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  2 mars 2017

  Åhhhh stjärtmesar!!! Lyckans ost som får se dom!! Här lär flyttfåglarna vänta på sig, nu ska det bli kallt igen efter några dagars snöande, det känns som om vintern har förskjutits, den kommer inte förrän i slutet av februari numera 😈 Jag gillar det inte!!
  I morron stundar det stafett för herrarna men jag ställer inga större förhoppningar på det svenska laget (hoppas jag har fel) dessutom tror jag inte att jag hinner se hela, det är mycket nu med sonens flytt och jag känner mig stressad men snart är det över. Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Eva-Lena

  2 mars 2017

  Så vackert ditt hem är i snövädret! Vi har nästan ingen snö kvar, så det är bara grått, grått, grått…i dag fick däremot solen lust att lysa på sittvvackraste vis, och en liten föraning om vår kändes!

  Jag har också tittat på “Stora fågeläventyret”, också i hopp om att lära mig några fler arter, men hittills har jag inte lagt till någon.

  Skidåkningen i dag missade jag helt, men makens hälsa fick prioriteras, vi var under tiden och träffade hans neurologläkare, och när vi kom ner i kaféet var det redan över? Alla som klagar på invandringen till vårt land borde någon gång besöka ett sjukhus och se hur stor del av framför allt läkarkåren som har icke-nordiskt ursprung. Vi skulle vara helt ställda utan dessa resurser, makens underbara läkare är från Litauen och mina två favoriter är från Rumänien resp Somalia, och alla är de kvinnor!

  I morgon laddar de skidorna igen, dock tror jag inte att Sverige har lika bra framgång på herrsidan, men vi får hoppas!!!

 3. Svara

  "LillaSyster"

  2 mars 2017

  Spillkråkan är svart med en röd mössa, det du fångat är en större hackspett. Underbara ekorren så fin, har inte sett någon i trädgården på länge, men kanske kommer den till våren och klättrar i mina tallar. Akta dig för snöraset det ser farligt ut. Har inte kollat på fågeläventyret, reklamen för programmet är så tramsigt så jag tror att innehållet är detsamma och det orkar jag inte med. Nä, nu ska jag krypa till kojs – har ju varit en jobbig eftermiddag med mycket dramatik i stafetten, men vi fick ett silver tillslut, jag som trodde att det var kört då Kalla tappade placeringar. Norge är i en helt annan division….. Nä, dags att slå igen ögonen 06,30 imorgon ska jag var i bassängen och simma. Kram på dig

 4. Svara

  Ninni

  2 mars 2017

  Fina bilder på fåglarna. 🙂
  Här har vi bara haft gråväder idag. Jag har suttit och letat rätt på telefonnummer och adresser till folk då ungefär hälften av mina kontakter i telefonen var helt borta. Fattar inte vad som hänt men nu är det återställt iaf och kontakterna har jag säkerhetssparat för säkerhets skull.
  Så härligt att få slå sig ner framför tv:n på eftermiddan och titta på stafetten. Jag håller med dig i att det hade varit roligare om vi fått in Finland på guld och Norge på brons. Men det ser omöjligt ut. De verkar ha en otroligt bra syreupptagningsförmåga i det norska laget för de orkar ju hur mycket som helst…
  Idag har ett gäng från vår förläggning flyttat till en annan förläggning utåt kusten. Pratade med en av killarna ikväll och jag blev så upprörd. Där han nu fått husrum finns ingen tv och inget wi-fi. Lägenheten får han dela med tre andra killar. De är två i varje rum. Lägenheten var så skitig så han hade aldrig sett något liknade tidigare i sitt liv. Men just han hade fått ett brev från Migrationsverket idag om kommunplacering så nästa vecka ska han till Migrationsverket på nån intervju vad jag förstod. Hoppas han får en riktig egen lägenhet i sin nya kommun Tierp och det så snabbt som möjligt. Det är han väl värd för han är en sån som har ställt upp för alla andra och hjälpt till där han kunnat så jag unnar honom bara det bästa. Jag erbjöd honom faktiskt att få bo i vårt gästrum om han inte står ut på den där platsen där han är nu. Vi får väl se hur det blir.
  Kramen.

 5. Svara

  Gun

  3 mars 2017

  Håller med dig att fåglarna är riktiga lyckobringare, blir så himla glad då man ser dom komma tillbaka. Det stora fågeläventyret tycker jag exakt som du om, skrev om det på bloggen, kan inte begripa varför man absolut måste ha kändisar med jämt och ständigt, Sverige är ju en ankdamm och samma människor valsar runt i dom olika programmen.Är folk verkligen så intresserade av dom här personerna? Menar att det är en sak då dom utövar sitt eget yrke ex. skådespeleri, men att springa ute som fågelskådare och fjanta sig,neeej…

 6. Svara

  Gunnel

  3 mars 2017

  Så roligt att få se stjärtmesar på så nära håll. De är inga besökare hos mig. Gässen flyger här över nu dagligen och det gör att man ser fram emot vår och varmare väder. Ha en trevlig helg

 7. Svara

  Titti Melender

  3 mars 2017

  Ja, nu får våren gärna komma.
  Jag gillar ju vintern precis som du men det har varit så tafflig vinter så välkommen våren.
  Fina bilder, stjärtmesen är ju så söt så man svimmar.
  Denna vecka har jag hunnit läsa ikapp bloggar och till och med få in ett eget inlägg, hur överlevde man en sjukvecka innan internet? 😀
  Kram och trevlig helg!

 8. Svara

  Christina

  3 mars 2017

  Hej!
  Jag har kikat in här lite då och då,men har varit en usel bloggkompis 😐
  Vilka fina bilder.Du lyckas alltid att fånga ögonblicken.Och vad mycket snö ni har.Här hos oss är det bara slask och grått.
  Ha en underbar helg!

 9. Svara

  Hillevi

  3 mars 2017

  Åh! Våren kommer även till dig. Här fjantar sig blåmesarna kring holkarna så det står härliga till och Herr Hacke med fru trummar så det dånar. Spillkråkan kommer inte (eller sällan) till fågelbordet men hörs desto mer. Stjärtmesarna är underbara med sitt “pruttläte”…

  Ja, undrar hur det hade sett ut i världen utan arten människa…

 10. Svara

  Eva

  3 mars 2017

  Hallå där uppe, trodde först att det var tranorna som anlänt till dig (fuskigt ) tänkte jag,
  men såg sen att det var gässen.
  De har flugit över huset även här, men tyvärr har inte ‘våra’ tranor landat än.
  Att titta på fåglar är rogivande, men nej bästa vän, det är ingen spillkråka för de är svarta med lite rött på toppen.
  Det är en ‘större hackspett’, så mycket vet jag, vi har dem hos oss, vi har otroligt många olika fågelarter i vinter.
  Stjärtmesarna är så gulliga med sina vackra plirande ögon, gillar den skarpt.
  Så börjar våren närma sig och du som älskar vintern får passa på att njuta in i det sista.
  Om vi hade fått ha en sådan vacker vinter som ni, ja då hade även jag gillat den, men inte som det varit i år.
  Önskar dig och dina fyrfota vänner en skön mysig helg.
  Kram/ Eva

 11. Svara

  Herr Nillssons Fru

  3 mars 2017

  Milda matilda har du fortfarande så där mycket snö. Ja du gillar de ju, fast de som är på väg ner från taket får mig att tänka på Torsten, min gamla häst, han stod ju vid stallet när ett snöras kom från taket o han sprang rakt igenom staketet ja så rädd blev han, o när han ändå var ute så passade han på att hälsa på grannhästarna 🙂

  Fina bilder på fåglarna men allra sötas är ekorren. De är så vackra. Jag väntar på tranerna jag, de håller alltid till här ute på åkern, ett farligt liv är det på dem o de är så stora så hundarna bryr sig inte om dem.
  Just nu har jag bara massa kråker i häcken. Vi har en tuja häck som är över 35 meter hög o där trivs skaterna.

  Ha en fin helg.
  Kramiz

 12. Svara

  Yvonne Käll

  4 mars 2017

  Vad härligt med flyttfåglars ankomst. Nu går det bara mot “bättre tider”. Fina bilder som vanligt, förstår knappt hur du lyckas fånga dessa djur på bild. Med livet som insats vandrar man faktiskt om man går där takhäng stikker ut. Kommer ihåg att för några år sedan så var det en person i Stockholm som när hen gick på Drottninggatan fick en istapp i huvudet och dog på fläcken. Det var inte roligt för fastighetsägaren som var ansvarig. Usch.
  Trevlig Helg. Kram

 13. Svara

  Pernilla

  4 mars 2017

  Så mycket vår i dina bilder! Underbart!
  Takdropp och blå himmel tillsammans med fågelsång, det är vår det!
  Vi är i skrivandes stund, påväg tillbaka atill Gotland. Där blommar Vintergäck och Snödroppar. Men det är dåligt med takdropper.
  /P

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 262
 • 437
 • 1 579 803
 • 4 991
 • 64 332
Sök här