Bloggen

Glad som en lärka!

Av
den
19 maj 2009

Ja det går sannerligen upp och ner, idag känns allt bra mycket bättre!
Och orsaken till det är att min läkare ringde i morse och vi har tillsammans rätat ut flera frågetecken!

Vilken bra doktor, raka motsatsen mot den andra surpuppan jag träffade på samma vårdcentral tidigare i vinter!
Jag har en sjukdom som heter Dercums, även kallad fettvävsreumatism.
Inget roligt i det, diagnosen gör varken från eller till för den går inte att bota och knappast ens att lindra, men det känns ändå bra att veta.
Mycket lite forskning finns om denna dolda sjukdom och jag har tidigare googlat och inte hittat särskilt mycket information.
Det tydligaste tecknet är att man går upp i vikt, mycket och snabbt, utan att ändra matvanor eller livsstil.
Detta hände mig redan för drygt tio år sedan i samband med att jag “gick in i väggen” när vi drev eget företag och vi jobbade på tok för mycket.
Följden blir att man får ont i underhudsfettet, oftast över knäledernas och armbågarnas insidor, överarmarnas baksidor, lår och höfter.
Jag har mest besvär från överarmarna, i många år har man sagt att jag har tennis- och/eller golfarmbåge, men detta är ett kroniskt tillstånd som gör det omöjligt att orka lyfta eller hålla upp armarna över brösthöjd.
Till sjukdomsbilden hör många andra symptom, precis som hos fibromyalgipatienter, men de varierar från fall till fall.
För mig handlar det om ryggont, irriterad tarm, torra svidande ögon, stelhet i muskler, värk i händer och handleder.
Tyvärr finns det ingen bra behandling, akupunktur, fysioterapi och smärtstillande mediciner har dålig verkan.
Likaså är det mycket svårt att gå ner i vikt. Det vet jag ju, jag som inte ätit sötsaker på femton år, inte ätit snacks på tio år, och äter ytterst sällan snabbmat som hamburgare eller pizza.
Det finns inte så mycket mer att dra in på, GI-kosten har inte heller haft någon effekt.
Nåväl, det finns mycket att förtälja om den här sjukdomen, men nu har jag i alla fall fått en remiss till en duktig sjukgymnast som jag ska få träffa. Eventuellt kan varma bad och vattengympa vara ett alternativ för både värken och rörligheten i kroppen.

Jag fick faktiskt också glädjande besked, blodtrycket har sjunkit rejält och jag får nu sluta med en medicin och bara äta två!

Däremot hade jag förhöjda kolesterolvärden så dem vill hon kolla igen om fyra veckor, har dom inte sjunkit så blir det medicinering.
Min onda mage blev bättre direkt när jag dubblade dosen magmedicin vilket jag gjorde efter läkarbesöket. Dessutom slutade jag på doktorns inrådan dricka vatten med lime, och det tror jag gjorde susen!
Hur kan man vara så urbota dum att man dricker något så surt som lime när man ständigt har ont i magen?
Men nog är det godare än bara vatten som jag nu får hålla tillgodo med!

Tänk va underbart att känna sig i trygga händer!
Ingen bot och bättring utlovad, ändå känner jag mig så mycket gladare till sinnet när en läkare visar intresse och respekt!

Tjilevippen!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  annette

  19 maj 2009

  Så underbart att höra att Du träffat en läkare som bryr sig och behandlar Dej med respekt, en jäkla lurig sjukdom verkar det att vara, känner nästan hur ont det gör när jag hör Din beskrivning av sjukdomen, men skönt nu att någon bryr sig, toppen oxå att blodtrycket gått ner, en medicin mindre betyder ju oxå en del för kroppens välbefinnande.
  Vi får hoppas Du slipper blodfettsänkande är ju inte direkt några roliga mediciner, håller tummarna för det!!
  Kan Du kvar den här doktorn när Du flyttar, vore ju tragiskt annars…
  Ha det nu så bra och ge “fan” i limen;)
  Kramar!
  annette

 2. Svara

  Astrid

  19 maj 2009

  Skit att du ska må dåligt. Har en “bekant” som har denna sjukdom.
  När det gäller irriterad tarm så har jag blivit mycket bättre av att undvika gluten
  Kände skillnad redan efter några dagar, bakar av dinkel nu och det verkar bättre
  Äter medicin för mage och tarm men har fått sluta med en.

 3. Svara

  Monica

  19 maj 2009

  Härligt att höra att du träffade en bra läkare – att de tar sig tid är ju viktigt. Det finns så många sorter av reumatism och den ena är inte den andra lik.
  Hoppas du får ordning på magen och annat.

 4. Svara

  Inger Maryissa

  19 maj 2009

  Ja, det betyder mycket att få en bra läkare som visar intresse och respekt,
  och som förklarar saker ordentligt.
  Även om det betydde mycket att få svar på många saker, och få en diagnos, så kan jag tänka mig det känns trist att ha blivit drabbad av detta.
  Och tydligen kan sjukdomar utlösas av att man “går in i väggen”…..
  men skönt att det forskas mera om dessa dolda sjukdomar, och att de tas på allvar nu när det finns mera kunskap om dem.
  Kanske jag borde själv göra en koll hos en läkare.

  Hoppas att besöken hos sjukgymasten, varma bad och vattengympa eller annat kan lindra och hjälpa mot värken och med rörligheten i kroppen.
  Skönt att blodtrycket har sjunkit och hoppas kolesterolvärdet gör det också.
  Och att magen blir bättre.

  Stor kram till dig

 5. Svara

  Famos/Menageriet

  19 maj 2009

  Skönt att få en diagnos, även om den inte var så rolig!
  Tänk vad olika det är mellan olika läkare om kolesterolet. En bekant hade värdet mellan 8-9 och skulle bara ändra sina matvanor. Själv hade jag 8,5 i värde och äter Simvastatin och ska gå på kontroll vartannat år och fick återkomma efter ett halvår efter första kontrollen. Läste dessutom att det tar ca ett halvår innan man kan se resultatet av medicinen. Men, det är ju så med läkare, att den ene säger si och den andre säger så och huvudsaken är ju att man får reda på vad det är.
  Några får problem med medicinen och får väldigt ont i magen, men jag har aldrig haft problem, trots magkatarr. Så skulle du få ont av ev. medicin, så be att få något annat, för det finns ju olika sorter. “Min” läkare sa att kolesterolmedicinen verkar förebyggande också och att det blir “glattare” insidor i blodådror och kärl och därmed fastnar det inte så mycket “fett” där.
  På mig fastnar det på andra ställen!
  Visst är damen fin? Och visst hör hon till menageriet! Hon liknar ju mig, eller hur?
  Nej, jag blev bara sugen på nå’t vackert och inte bara hundar och katter.
  Vá synd att det inte blev något främmande när Du hade spetsat in Dig på grillparty!
  Aldrig får man vara glad!
  Ha det nu så gott i alla fall!

 6. Svara

  Synne

  19 maj 2009

  Hej nabokärringen.
  Så skönt att du fått en diagnos äntligen. Hoppas de finner på något som kan hjälpa dig.
  Vackra bilder du visar igen. Älskar gullvivor. Men har inte sett några här alls. kan man köpa frön och så?

  Mitt jobb ja. Det är lite hemligt så hör av dig på mail ska jag berätta.
  sykkylven@msn.com
  Nu ska jag sätta på en kanna te.
  Så blir det tvn en stund.
  Ha det gott.
  Kramen Synne.

 7. Svara

  molle & Matte

  19 maj 2009

  men usch vad tråkigt att vara sjuk..
  vi har varit till vetrinären idag men det var inte jag som var sjuk

 8. Svara

  Pia

  19 maj 2009

  Åh, så skönt att ha fått en diagnos! Det är alltid bättre att veta vad det är man har att ta itu med. Min kusins fru fick diagnosen Sjögrens syndrom efter att ha varit sjukskriven för utbrändhet i ett antal år – något som hon själv inte trodde på. Nu vet hon vad hon har och vad som går att göra och vad som inte går att göra. Mycket bättre så.
  Och om du får styr på magen så blir säkert många saker bättre. För bråkig mage ställer till det på alla möjliga många sätt.
  Själv jobbar jag så mycket just nu att jag ibland blir bekymrad. Men det funkar ganska bra och jag har underbara arbetskamrater och otroligt kul på jobbet, så kanske det går vägen trots allt 🙂
  Har köpt mig en motorcykel som jag håller på att träna och träna och träna på. Har inte kört på 30 år, så det krävs en del träning för att jag ska bli fit for fight. Men sen ska jag glida runt och njuta och fara mina egna vägar. Härligt!!!
  Vi mogna damer får se till att plocka alla njutningar som finns tillgängliga :thumbsup: och suga ur allt det götta.
  Kanske du saknar vinter och snö – men visst är det väl härligt med allt fågelkvitter!
  Kram på dig och jag hoppas att du har det riktigt skönt i vårvärmen – trots allt. :kiss:

 9. Svara

  Malin

  19 maj 2009

  Hej vad skönt att det känns bättre nu. Visst känns det bra att veta vad allt elände beror på samtidigt trist att det inte finns ngn bot.Hoppas sjukgymnasten hittar ngt som kan lindra i alla fall, och att sluta med lime gav resultat direkt det var ju toppen!!

  Skönt i alla fall att det inte var ngt mer akut allvarligt.

  KRAMAR!!!!

 10. Svara

  Ninni

  19 maj 2009

  Huvvaligen jag ryser fortfarande sen jag såg ormen. Ja, den var vacker på bilden men jag tänkte mig in i situationen att möta denna reptil så nu har jag kroniska “frysloppor” en stund.
  Ja, visst är det väl underbart med läkare som visar respekt, intresse och bryr sig. Funnes det fler av den “varan” så tror jag att färre skulle behöva gå flera gånger till läkarna och dessutom slippa oroa sig.
  Hoppas du får lindring av varma bad. Jag får iaf det och skulle inte vilja vara utan mina bad.
  I möre (onsdag) ska jag till Alfta och hälsa på här och där.
  Ha det gött!
  Kram.

 11. Svara

  Mia

  19 maj 2009

  Jag kan förstå att du är glad nu…just det, att bli respekterad och tagen på allvar, härligt Paula!!! Är så glad för din skull 😀

 12. Svara

  TT

  20 maj 2009

  Skönt att höra!
  Man mår alltid bättre av respekt och kunskap!
  Nu är husbil eller husvagn, vi har svårt att bestämma oss, inom räckhåll, fick beviljat ett lån på 15 000!
  Visst är det skönt med stugan men vi vill se oss om lite också… koppla av totalt!
  Ha nu en jättebra helg! Kramar!

 13. Svara

  Kicki

  20 maj 2009

  Vad bra att du äntligen fick en juste läkare. Och visst är det bättre att få en diagnos, även om den inte är det bästa, än att gå och fundera hela tiden på vad som är orsaken till hur man mår. 😥
  Att magen äntligen blev bättre bara av att öka dosen var ju toppen. Samma hände Berra med hans mage, när han dubblade dosen försvann symptomen från ena dan till den andra. Sonen likaså, som haft magsår, blev bra med dubbel dos.
  Här är varmt idag, men attan så mycket moln. Vågar inte sticka så långt hemifrån, för risken att bli blöt är överhängande.
  Annars plockar vi faktiskt lite murklor var och varannan dag, när vi går skogspromenaden med hundarna.
  Kramen!

 14. Svara

  Eva-Lena

  21 maj 2009

  Jag är både jätteglad och jätteledsen för din skull: Glad för att du äntligen fått en läkare som behandlar dig respektfullt! Får du behålla henne även om du flyttar?

  Sjukdomen verkar riktigt, riktigt jobbig. En tröst, men en mycket klen sådan är väl ändå att ha fått en diagnos. Även om symptomen alltid varierar inom respektive sjukdom så kan man ju hämta en del av andras erfarenheter bl a. Kan inte magproblemen relateras dit?

  Visst är det väl typiskt, drabbas man av det ena så följer ofta det andra med också.

  Som tur är så gäller ju det inte bara det som är negativt, ofta går ju något positivt hand i hand med ytterligare något ljust!

  Kram och lycka till!

 15. Svara

  Bia

  21 maj 2009

  Oj så trevligt att träffa en sån läkare!
  Hoppas det blir lite bättre nu när du får komma till sjukgymnast!
  Skönt att få svar på varför det gör ont och varför vikten ökat!

  Jag har länkat till ett inlägg, ett foto, hos dig, men vet inte om du tagit det?
  Spelar ju ingen roll, för inspirationen fick jag i alla fall från din sida!

  Ha en trevlig helg!
  Kram/Bia (som ska jobba i morgon men njuter av en extra fridag)

 16. Svara

  Turkulainen

  21 maj 2009

  Hej! Håll fast vid denna pärla till läkare allt vad du kan. Om flytten medför att du inte längre kan konsultera henne på hälsocentralen (jaja, vårdcentralen heter det hos er), så fråga om hon har privat mottagning någonstans. Jag är glad för din skull, att du fått en diagnos och inte behöver oroa dig desto mer (“cancer-eller-inte-cancer”, är det inte så vi alla tänker innerst inne?).
  Jag är själv en ivrig och övertygad vattengympare, jag har haft enorm hjälp av gympan för mina ledbekymmer (höfterna). Dessutom är det så väldigt roligt och bastun eteråt är rena himmelriket.
  Gympa på!

 17. Svara

  anne

  23 maj 2009

  Jag har aldrig hört talas om den sjukdomen, men det finns många som inte är så kända. Bra att du fått tag på en bra läkare, förhoppningsvis får du fortsätta träffa personen ifråga.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 251
 • 770
 • 1 610 919
 • 5 044
 • 65 073
Sök här