Bloggen

Kristi flygarhelg

Av
den
20 maj 2009

Vi svenska kommer denna helg att fly städerna!
I stora massor drar vi iväg ut på landet för att trampa i “spenaten”,lyssna på fågelkvitter i försommargrönskan, slåss med sommarens första mygg och på kvällarna grilla ute oavsett om temperaturen överstiger 10 grader eller ej!
(Just detta fenomen diskuterade vi häromdagen, då vi istadigt satt på balkongen huttrande i fleecetröjor medan vi väntade på att biffarna skulle bli färdiga på grillen! Ingen vettig människa i något annat land skulle väl utsätta sig för detta!)

Jag läser dagligen på nätet nyheter på engelska här
Sidan handlar om Sverige, nyheterna handlar om Sverige, men all text är skriven för utlänningar som antingen bor, hälsar på eller i övrigt är intresserade av vårt land.
Därför bjuds ofta på en extra knorr, en annorlunda vinkling på artiklarna, något jag starkt gillar!
Och i ärlighetens namn, jag är ju invandrare, så jag tillhör ju målgruppen..

Idag roades jag omåttligt av just vår svenska egenhet att till varje pris fly stadens dammiga gator under sommaren.
(I Finland är man om möjligt än mer benägen att tillbringa sin lediga tid på utedass, i små stugor utan rinnande vatten och elektricitet, långt ifrån all ära och redlighet)
Nedan en del av artikeln, hela texten hittar du på sidan jag länkade till här ovan.

“Wishing to observe at first hand the object of all this passion, I accepted an invitation to spend a weekend with my neighbours at their country idyll somewhere in the paisley map of islands of the Stockholm archipelago. Visions of a lazy day in a hammock with a book vanished when, right after breakfast, the first of several walks in the woods was proposed.

Here is what I learned about Nature:

Nature provides no benches for resting on when you’re ready to collapse after hours of tramping about in a semi-crouch to find 12 wild strawberries.

Nature does not provide running hot water. Country life means preserving the breakfast dishwater as though it’s liquid gold. You go to the stream to rinse off your dirty lunch dishes in order not to contaminate the breakfast dishwater.

Nature does, however, provide pollen that makes you sneeze and bugs that make you itch.

Worst of all, in Nature you can’t get a latte.

Here’s my dirty little secret. I like cities. I decided never again to leave the urban jungle to return to that state of nature that human genius spent thousands of years struggling its way out of.

And when my neighbours return at summer’s end and parade their bronzed bodies before my pale eyes, I’ll try not to look smug when I tell them I spent the summer on my sofa reading Proust.”

A version of this article originally appeared in Vis.A.Vis magazine.
Jeanne Rudbeck (news@thelocal.se)

Jag och gubben kommer inte att göra artikelförfattaren besviken, vi gör som alla andra, packar ihop prylar och pinaler och styr kosan ut i naturen.
Antagligen kommer vi att förflytta oss likt zigenare mellan hemmet och skogen beroende på väder och vind, hunger och törst, och framför allt: Humör!
Vilken valfrihet!

Så nu önskar jag er alla, oavsett om ni är lediga eller jobbar, oavsett om ni flyr staden eller njuter av stans oaser
EN JÄTTEFIN HELG

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  lelu

  20 maj 2009

  Med Folknykterheten i åminne ,
  Med Jesus fantastiska himlafärd,
  alla ute i naturen
  städerna tomma… då måste det väl bli bra .
  dock sänder jag tankar till alla som inte är lediga …nästa gång er tur //Lelu

 2. Svara

  Malin

  20 maj 2009

  *fniss* ja det var skoj att läsa!

  Ihelg kommer vi dock att trotsa strömmen o stanna kvar i stan, med rinnande varmvatten i kranarna!

  Kram o ha så härligt i helg på tur med pärlan!

 3. Svara

  Marketta

  20 maj 2009

  Vi kommer att åka på utställning imorgon, sen blir det nästa på söndag. Så då vet man vad man har att göra.

 4. Svara

  Christina

  20 maj 2009

  Det är som du skriver.Vi flyr bekvämligheterna för att trängas i en liten trång stuga med utedass eller husvagn där man inte kan stäcka ut armarna raka.Och så kallar vi det semester 😆
  Men det lustiga är att jag aldrig är så avkopplad som när jag är på husvagnssemester eller uppe i den lilla trånga stugan uppe i Finland.

 5. Svara

  Doris/doje

  21 maj 2009

  Jo du, här grillas det även om man får sitta insvept i filt när man ska äta, är det vår/sommar så är det !! OCH man klär sig efter almanackan på Island, inte efter vädret 😀 .
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 6. Svara

  Eva-Lena

  21 maj 2009

  Ja, visst är vi lite galna. Hemma vill man minsann ha alla tänkbara bekvämligheter, men på semestern är det ROLIGT att stå ute och diska i baljor, där man först värmt brunnsvatten i kastrull. Det är charmigt med utedass och härligt med lite unken stugdoft. Jag förstår det inte, men ÄLSKAR det!

  …och vem skulle kunna stå ut med 10-15 kvm för flera vuxna+barn och/eller hund i någon slags compact-living? Jo, alla vi som ÄLSKAR husvagn (och båt antar jag), gladeligen kan vi tillbrina hela vår semester på det sättet, och vi NJUTER!

  Men var är den riktiga värmen???

 7. Svara

  annette

  21 maj 2009

  Visst är vi Svenskar eller kanske alla vi Nordbor är lite galna så fort solen kommer fram, men vi törstar ju kanske främst efter ljuset, och då blir det ju ganska så naturligt att vi sitter ute både även om värmen inte är så där översvallande, på med fleectröja och ut, då mår vi som bäst tror jag.

  Själv fick jag inte långledigt, men jag får njuta av dagen idag, sedan kommer ju helgen!

  Ha det nu så bra, bränn inte maten på grillen!

  Kramar!

  annette

 8. Svara

  Micke

  21 maj 2009

  Haha, lite så är det väl med soliga (och lediga) dagar så här i början på sommaren.. allt ska ske till vilket pris som helst 😀

 9. Svara

  Nilla

  21 maj 2009

  Det är så sant som det är sagt. Rolig artikel 🙂

  Så skönt att du äntligen har träffat en bra läkare, tyvärr är dom ganska sällsynta. I alla fall när det gäller kvinnor och dess mystiska sjukdomar. Inte alltid man blir trodd på. Skönt också att veta vad som felas. Även om du inte blir särskilt mycket bättre av det. Men ändå, man förstår varför man mår si och så. Ha en skön helg nu, ni ska väl ut med Pärlan.
  Kram

 10. Svara

  Pialotta

  21 maj 2009

  Jag förflyttar mig via Elsa eller Karin som du vet mest.. Lägenhet är ingen höjdare på sommaren.. inte alls, men bra alternativ för Parkbänken 😉
  Du är en skogsmulle, precis som jag förstår jag det som.. älskar ju att trampa mina fötter i skog och mark.. ute där i vårt eget alldeles gratiskonstverk 8)
  Jo då Paula en vecka har mannen nu dragit på sig Praktikkläderna :thumbsup:
  och det verkar funka bra.. men massor att göra så den där träningsverken har satt in idag.. men denna dag flyger han ju precis som jag :caffienated:
  Kram o ha det fint i din lilla värld 8)

 11. Svara

  Gunvor

  21 maj 2009

  Instämmer med föregående talare, Nilla.Det är alltid skönt att ha fått en diagnos, även om man inte kan bli bra. Jag fick vänta många år också innan jag fick en diagnos på min lungsjukdom. Men nu har jag ett namn och kan tala om vad det är för sjukdom jag har.
  Vi har inte flyttat till stugan än. Vi är hemma i denna helg, för vi har ju dottern med lilla Ellie hemma o då är det nog skönast att bo här, även om vi har alla bekvämligheter i stugan också. Men vi har inte gjort sommar där än.. det får bli senare. Jag har ju fullt upp med att vara mormor som du förstår.
  Ni är väl ute o campar med Pärlan kan jag tro. Men jag önskar dej en fortsatt skön helg!Kramen!

 12. Svara

  BrittMarie

  21 maj 2009

  Jag har många fina minnen från att bo i primitiva sommarstugor hela sommaren som barn. Som vuxen har det mest blivit att vara ute i naturen ändå. Har man ett jobb där man är inne hela tiden, känns det som ett behov att komma ut. Och visst vill man ut och göra ett vårskrik, när våren kommer efter en mörk vinter…
  Kram

 13. Svara

  Kicki

  22 maj 2009

  De där “lasterna” har jag aldrig fått tillfälle att praktisera. När vi hade hästarna så var det arbete 7 dagar i veckan 52 veckor om året, så nån tid för små stugor eller husvagn var det aldrig tal om.
  Nu i pensionerat skick behöver vi inga stugor eller annat, vi bor ju permanent helt perfekt med skog och sjö inpå knuten.
  Tyvärr är jag ingen grillare 🙁 . Tycker att det är gott att äta grillat :yum: , men det blir aldrig av att tända den, grillen står redan ute, men förmodligen lika oanvbänd i år som tidigare. Jag kan lugnt påstå att vi är lite olika på den punkten. 🙂
  Kramen :luv:

 14. Svara

  Margaretha

  22 maj 2009

  Hehehe…ja det var mig en rolig länk….skall sparas… 😀
  Eftersom jag bor på landet och står med fötterna i “spenaten” så njuter jag för fulla muggar…. Fast jag har rinnande vatten och allehanda bekvämlighjeter….hihi.
  Det är så ljuvligt att vara ledig lite extra….
  Ha det underbart
  Kram på dig
  Margaretha :caffienated:

 15. Svara

  Synne

  22 maj 2009

  Hej på dig.
  Visst är vi konstiga så. Men vi drar nog tillbaka till våra rötter när vi vill ut i vildmarken.

  Hoppas du inte blev chockad över min mail.
  Det var inte meningen.
  Hoppas du inte slutar besöka mig iallafall.
  Ha nu en fin helg.
  Kramen Synne.

 16. Svara

  molle & Matte

  24 maj 2009

  klart att man är ute i naturen, där är man ju typ jämt

 17. Svara

  Mia

  24 maj 2009

  Läser och kan inte låta bli att skratta… 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 552
 • 1 609 686
 • 5 042
 • 65 049
Sök här