Matrecept och kökstips

Go Green (Fj)ärtsoppstest

Av
den
27 november 2013

Jag har genom Smartson fått testa en nyhet från GoGreen, gula snabbärter utan blötläggning.
Jag är en soppoman och lagar minst en soppa varje vecka, äter den sedan till lunch ett par tre dagar och mår så bra av det.

Ärtsoppa lagar jag normalt från grunden men jag har också testat ett mellanting, ärtor som inte krävde blötläggning men desto längre koktid.
Av färdigsoppor har jag bara ätit Soldatens burk-ärtsoppa som jag tycker smakar helt godkänt.
Däremot har jag aldrig smakat de färdiga slangsopporna.

Jag följde receptet på baksidan av förpackningen, dock förvånades jag över att jag efter en koktid av tio minuter skulle mixa soppa 2 sekunder med en mixerstav!

Efter tio minuters kokning var ärthalvorna fortfarande stenhårda så jag fortsatte kokningen upp mot en halvtimme. Sedan mixade jag soppan minst ett par minuter och sedan behövdes mera vätska för att få till en soppig konsistens.
Trots alla extra åtgärder var tuggmotståndet ganska rejält.
Smaken var det däremot inget fel på, jag följde råden i receptet vad gällde kryddning med lök, ingefära och timjan och senap och kryddade även med mejram. Istället för färdig grönsaksbuljong använde jag hemkokt köttbuljong.

artsoppa-collage

Slutbetyget för denna soppa blev med nöd och näppe godkänd, den lever inte upp till att vara en snabbsoppa, och jag kände tydligt av mera gaser än när jag gjort traditionellt ärtkok med blötläggning.

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  TjockMorsan

  28 november 2013

  Det var länge sedan jag åt ärtsoppa. Jag har aldrig lagat någon själv, utan valt färdig och då ingår det ju fläsk, vilket inte gick så bra när jag inte åt kött.
  Minns inte om jag svarade på din fråga om jag fortfarande äter vegetariskt? Svart är nej! Vid vårat sthlms besök i maj kunde jag inte motstå min svärdotters goda mat innehållande kött. :rodna: Vid det laget hade redan Lilltjejen börjat äta kött sedan någon månad tillbaka, så då var jag ändå i kläm mellan döttrarna igen.

  Tror aldrig att jag svarade på din fråga angående om min älskling är muslim? Han är från Iran och född muslim, men varken han eller hans familj är troende, precis som så många andra Iranier. Det är lagarna som styr och tvingar folket att avstå livets goda. Men trots det så både dricks och festas det i smyg, fast de riskerar höga straff för detta. Nu är han ingen köttälskare, utan föredrar kyckling eller fisk. När han äter kött föredrar han magert kött helst kalv, men han äter även griskött ibland. Han tränar mycket och är därför noga med sin mat, inte av religiösa själ.

  Jag har varit lite dålig på att läsa och kommentera hos mina bloggvänner. Vet inte riktigt vart tiden tar vägen, men jag hinner inte med som tidigare. 😕 Det känns inte som min blogg har samma betydelse som förr, men det kanske beror på kärleken? :angel: Fast jag har inga planer på att sluta, men har jag annat för mig så får bloggandet vänta.

  Jag har läst ikapp mig här hos dig nu och njutit av dina fina foton. Börjar du bli bekväm med nya kameran nu? Ha det så gott! Hörs vi inte här, så hörs vi på FB. :thumbsup:
  KramKram! :love:

 2. Svara

  "LillaSyster"

  28 november 2013

  Som vanligt så blir det bäst när man gör saker och ting från grunden!!n :rodna: Men jag har aldrig kokat ärtsoppa från grunden, där är jag lat och tar en ärtsoppekorv i kyldisken, ner i kastrullen och tillsätter lite vatten, volá klart på nolltid! 🙂 Kram

 3. Svara

  Raija

  29 november 2013

  Bra, då vet jag att jag inte kommer prova dessa ärtor. Jag väljer att göra på gammalt vanligt vis med blötläggning. Vi äter också soppa minst en gång i veckan, för det är så gott.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 371
 • 369
 • 1 608 599
 • 5 041
 • 65 037
Sök här