Grönskan nu och då

Tittar man ut på baksidan av huset ser det ut så här..

För ett år sedan fotade jag från samma vinkel, lite skillnad!

En annan vy som jag ofta tittar på under promenaderna

Den såg ut så här för två år sedan, jättestor skillnad på grönskan!

Så det är inte bara inbillning att våren är sen i år!

Bland det vackraste jag vet är björkstammar! Nästan nakna är de ännu, men inte så länge till.

Här grönskar det inte alls! Titta vad som hänt i blåbärsskogen! Blåbärsriset har fläckvis torkat och vissnat, det beror på den snöfattiga vintern, nu blir det inga bär här på ett par år.Som tur är finns det områden lägre ner i terrängen där plantorna verkar ha klarat sig bättre.

Förra våren fotade jag en svart farlig skönhet, en huggorm när den slingrade sig över vägen.
Den gynnare jag fotade idag är bra mycket mindre och beskedligare, inte större än ett tallbarr! Någon krypexpert som kan berätta vad det är?

Idag har jag veckohandlat och tagit de obligatoriska promenaderna i ganska skapligt väder, det räckte med en huvtröja för att inte frysa!
Jag har börjat på en stor läsupplevelse, Karin Smirnoffs avslutande del i hennes trilogi om janakippo.
Ja, hon skriver så, alla namn hopbundna o med små bokstäver. Det kändes jättekonstigt i första boken men man vänjer sig…
Det tog ett trettiotal sidor innan jag återfann Smirnoffs värld, trots att jag läste förra delen så sent som i september ifjol. Stor romankonst, men inget lättläst joller.

Avslutar med en bild som numera är med varje år i min blogg, fast tidpunkten kan variera något

Nu har jag hört årets första galande gök!

7

15 Comments:

 1. Ja, här är det nästan tvärtom. Har inga bilder att jämföra med, men våren började ju mera eller mindre i februari här, så det är nog grönare här i år jämfört med ifjol. Men våren har ju avstannat under hela maj månad, men vi har ju fått en del regn, så grönskan är kvar.
  Den där äckelpäckelsaken är väl en fjärilslarv tror jag – usch! Lika äckligt som ormar;-)
  När jag läser gök tänker jag automatiskt på gökur som var/är så poppis i alla alpländer. Så jag vet hur en gök låter, men tror inte att jag hört en riktig gök.

 2. Vackra bilder från din trakt och det är så roligt att följa med dig ut på en runda. Men visst är det stor skillnad i år mot tidigare år i denna tid. Här är det grönt och har varit det länge. Men så kommer några svalare dagar och det känns som om naturen bromsar in lite grann. Ganska bra för då vara våren och den tid vi har nu, mellan hägg och syren, lite längre. Men visst har jag sett att även syrenerna nu är utslagna lite varstans.
  Sista bilden är fin och en bra påminnelse. Men jag har inte hört köken än. När jag bodde i Upplands Väsby, ett par mil norr om Stockholm så hörde vi den och vi var även ute på gökotta med skoleleverna.
  Kram

 3. Det ser ut som våren stannat av hos dej. Vi har grönt men frosten förra veckan fick en del att försvinna eller bli skadade. Tycker också att björkstammar är vackra. Lilla Blinka fick vara med och Daniel syns lite på en bild. Nu hoppas vi på lite värme så det blir grönt.
  Kramar från oss

 4. Även om våren är sen så kommer den. Dina bilder är vackra och på nått vis lite historia. Synd på blåbärsriset. är det inte en tusingfoting det där :D

 5. Tusenfoting kallades den där varelsen förr, nu heter dom mångfotingar eller dubbelfoting :) Jag vill ha lite mer vår nu för visst är det skillnad på (v)årgångarna! Men så hörde jag på tv en meteorolog som sa att det förmodligen kommer att bli en rekordvarm sommar, jag bävar!! Hoppas dom har fel, det är ju inte så ovanligt!
  Jag har Karin Smirnoffs andra bok halvläst i sängbordet, jag var tvungen att göra ett uppehåll och ta “Pojken i snön” Samuel Bjørk, innan jag fortsätter….Jag skulle inte läst Karins båda direkt efter varandra, det blev för mycket! Kram på dig, fina du! <3

 6. Alltid kul detta att kunna jämföra – och visst är det senare i år … även här hos oss. Tråkigt med blåbärsriset, men så har vi haft det här i flera år … torkan förstör blåbärsplantorna och snart ör de en sällsynthet i “min” skog. Du har redan fått namn på den svarta saken – jag kallar den fortfarande tusenfoting, men som sagt det heter den inte längre – om du vill kan du läsa mer om de här: https://www.artdatabanken.se/arter-och-natur/arter/organismgrupper/mangfotingar/
  Kram

 7. För två år sedan var den där varma våren o sommaren. Jag tror inte våren är senare här, men de har varit kallare i maj än vad det vanligen är, så kanske. Tycker vi haft höst och vår sedan i september förra året, vintern hoppade ju över sig helt.
  Fina bilder och hos dig ser man verkligen skillnaden. Här är de sommarlikt idag, hoppas de håller i sig hela helgen.
  Ser en mask, men vad de är för mask vet jag inte :) för inte är de väl en orm också.
  kramiz

 8. Visst dröjer våren, här också. Men nu blir det nog full fart, för de närmaste dagarna ska det tydligen bli riktigt varmt.

  Synd på blåbärsriset som verkar ha frystorkat utan skyddande snötäcke.

  Och första göken – vad härligt! Då får vi se hur det blir med gökdämpa i år. Hoppas det blir en lindrig en, om det alls blir någon.

 9. Ja, inte är det lika år för år.
  För två år sen var det ju extremt varmt i maj och allt blommade redan.
  Trista med blåbären, jag fotade rikligt blommande blåbärsris igår hoppas det blir bär av dom också.
  Kram

 10. Jag glömde skriva att jag lyssnat på de två första böckerna i trilogin (tur att jag slapp läsa dom, det hade varit jobbigt) Nu väntar jag på att den tredje ska bli tillgänglig som ljudbok på biblioteket.

 11. Oj vad seg våren är där hos dig i år! Har den tagit sovmorgon, tro? :-)

 12. Oj vad sakta det går hos dig. Men du har allt kvar att njuta utav. Anki fixade ju småkrypsmysteriet.=) Nu mot jobbet, sen är det långhelg från kl 16! Ha det gott!

 13. Naturen har stannat upp och pausat i stora delar av vårt land och visst är det lite trist. Men nu blir det snart ändring verkar det som :D Men för blåbärsriset spelar det ingen roll om det blir varmt eller inte. Jag hoppas att det kan repa sig till nästa år.
  Jag skulle hellre möta en svart liten tusenfoting än en huggorm och i jämförelse skulle jag t o m tycka att den var söt ;)
  När göken hörs är det vår. Men det är inte en trevlig fågel och jag gillar inte att den lägger sina ägg i andra fågelbon där gökungarna puttar ut de mindre ungarna för att själva bli matade av fosterföräldrarna.
  Kram

 14. Våren har dröjt lite i år, men snart så har du ännu mera grönt och skönt hos dej.
  En liten tusenfoting ser det ut som,men vad vet jag om larver och insekter
  Lustigt nog har jag just läst ut den första boken av Karin Smirnoff : “Jag for ner till bror”, en annorlunda berättelse, helt klart! Nu måste man väl läsa de två andra?
  Kram!

 15. Fina vyer hos dig, grönskan kommer så småningom, håll ut.

Kommentera