Hallå, hallå! Moltyst i luren….

Dagen igår började rysligt tidigt, jag vaknade av en inte alltför diskret dunkning på sovrumsfönstret klockan sex…
Det var visst en katt som ville in i pörte-värmen…
Öppnar altandörren och in smiter Torsten

Men vad nu, han stannar kvar i vardagsrummets mörker istället för att som vanligt hoppa upp på kattbänken i sovrummet och kräva frukost, något han gör högljutt och med stor inlevelse varje morgon!
Hmmm, tänker jag då, men är för trött för att reagera så mycket mer, tycker det är rätt skönt att krypa ner i sängen bredvid Daniel igen…
Då hör jag plötsligt…ett tydligt pipande …sen rasslar det till, tänk, det låter precis som en katt-och-råtta-lek….i mitt vardagsrum!

Ja då trillade polletten ner, Torsten hade tagit in en levande leksak som han nu skulle roa sig med innan han till sist skulle äta den till frukost..
Vad gjorde jag?
Inte ett skvatt, jag kan inte jaga runt efter möss som gömmer sig under möblerna…
Istället drog jag täcket omkring mig tills jag låg som en kåldolme och tryckte huvudet hårt mot kudden för att slippa ljudet…
Jo, så att – när jag steg upp några timmar senare låg det en hälsning under vardagsrumsbordet, den delen av möss som mina katter ratar, tarmarna…

Såja, hoppas ni inte satt och åt något smarrigt medan ni läser min blogg!

Då går vi över till nästa ämne

Den för oss människor numera så kära ägodelen mobilen, som mer eller mindre vuxit fast i handen…
Det hände sig nämligen att på eftermiddagen igår, efter att jag pratat i telefon ett par samtal åter skulle svara då telefonen ringde, och då kunde inte uppringaren höra mig!
Man kan bli galen för mindre. Min vän ringde upp ett par gånger till men lade på, och jag försökte ringa henne. Hon svarade men kunde inte höra mig.
Till slut testade jag högtalarfunktionen och då kunde hon hon höra hjälpligt men inte mer trots att jag höjde volymen så jag nästan skrek i luren…

Vad gör jag?
Som alltid när tekniken krånglar, messar min dotter: “Hjälp, ljudet på min telefon är borta! Jag hör dem men de hör inte mig!”
Till saken hör att jag har en annan telefon än de flesta andra inklusive dottern, istället för en IPhone har jag den enklare pensionärsmobilen Doro.
Det underlättar förstås inte när man ber om hjälp med tekniken…

Men, inget är för svårt för min smarta dotter, efter ett tag så fick jag frågan om jag kanske hade ludd i …öronen,haha, nä, inte denna gång, ludd i högtalaren!
Men, sa jag, jag har ju talat i telefon flera gånger utan problem idag…
Jo men testa att rengöra högtalaren säger hon, dottern

..och skickar mig följande..

Men var är då högtalaren på min mobil??

De ser ju inte ett dugg likadana ut…
Till sist hittar jag instruktionsboken, puh, sticker in en tandpetare i hålet längst till höger och petar runt…

Voila, tro´t eller ej, ljudet var tillbaka som av ett under!
Dottern testringde till mig och nu kunde hon höra min whiskybas högt och tydligt igen!

Och mamma drog en lättnadens suck, istället för att se tusenlappar fladdra iväg så var ordningen återställd..

Har du också stött på något liknande? Att högtalaren i mobilen blivit smutsig och behövt rengöras?

Kameran var i alla fall intakt, så Daniel kan ta selfies om han vill, men han har visat måttligt intresse hittills…

4

25 Comments:

 1. Med dagens mobiler gäller det att prioritera. Alltså vill man ha en telefon som funkar är det den gamla, hederliga “landline” som gäller. Har iofs ingen vanlig telefon längre. men ibland ångrar jag mig. Typ om mobilnätet brakar ihop…
  Doro – visste inte ens att de hade mobiler, men vår gamla telefon med fast linje var en Doro. Vi har den kvar, för det är för jobbigt att bygga ned hela bokhyllan, där den står på. Den är vit – Doron och bokhyllan;-)

  Toppen att din dotter är din datatekniker! Har haft min gamla iPhone 5 i tio år, men har aldrig haft problem med ludd – hahaha. Kan bero på att en har ett skal och att jag använder den mera för att surfa än att prata i telefon.

  PS. Jag bara spyr när jag läser Torstens äventyr med leksaken. Sorry! Ja, jag vet att man ska uppmuntra katter att ta hand om råttor och möss, men det var helt enkelt för mycket. Hur f*n står du ut. Det är ju både äckligt och ohygieniskt. Eller så är jag bara en fisförnäm nollåtta som varken är förtjust i hundar eller katter. Men Blinka och Daniel gillar jag – på distans alltså. Å distans är ju “the thing” just nu;- ) DS.

  • Jag tänkte på dig när jag bloggade om Torstens fångst och förstod hur du skulle reagera….tycker ju det är lite kul att chocka dig! Doro har jag valt senaste gånger för jag blev aldrig kompatibel med androiden jag hade innan, orkar inte fibbla med de små tangenterna…Jag har också skal på min telefon o den är aldrig i fickan, men hela jag är ju dammig och mossig så…

 2. Haha … skrattar gott åt berättelsen med Torsten och hans fångst. Duktig katt! BP:s kommentar är tydlig! Haha kan inte låta bli att småskratta lite :)
  Har aldrig haft något sånt problem, men tack för informationen – kan vara bra att veta! :)
  Ha en fin dag!

 3. Uppriktigt sagt så är jag så ointresserad av mobiltelefoner så jag borde skämmas. Måste rent av titta vad jag har för sort själv och det visar sig stå Samsung på den. Jag ärver mina telefoner, den senaste av dottern, den tidigare av äldsta dottersonen. Jag använder telefonen till att ringa med i stort sett och inget mera, har varken e:post eller banken i den, bara lite annat som kan vara bra att ha. Men visst, jag kommer åt knappar som ställer till det för mig ibland men börjar lära mig lite mera. Har nog läst instruktioner också och har dem förstås tillgängliga om jag behöver dem men är väldigt ointresserad.
  Möss ja, det finns det hur många som helst av i år . Nu har det lugnat sig lite grann men hittills så har jag fångat 123 möss i fälla på öppna vinden där de har möjlighet att ta sig in, hör och häpna 7 sorkar som har tagit sig in i huset? Har aldrig varit med om det tidigare att sorkar kommer in i hus. En råtta i bilen, som han förstöra en hel del, kabeln till motorvärmaren måste bytas ut, två stora hål i baksätena så när våren kommer ska jag klä över. Råttan är död, så död den kan vara. Men fy bubblan är kvädet om den som en gång var. Har aldrig varit med om att få fyrbenta varelser in i bilen men det lär vara väldigt vanligt i år. Råttans år, musens år, sorkens år. För att inte tala om det värsta av allt som jag inte ens vill nämna, det där svarta virusmolnet i hela världen.
  Ha en fin dag Paula!

  • 123 möss, som du släppt ut i frihet igen, wow, måste vara rekord! Sork hade jag många på ett tidigare boställe och tror du inte katterna fångade en och placerade bakom soffkuddarna…höll på att svimma när jag upptäckte den! Väninnan har haft mus/råtta i bakluckan på bilen, ajaj inte bra! Det svarta virusmolnet härjar än värre hos oss just nu, nya restriktioner äntligen tycker jag som anser att man varit alltför flata, så där lagom som svenskar alltid ska framställa sig. Nu är det allvar, nu orkar och fixar inte sjukvården och personalen där mer! Tegnells krona lär rasa…inget ont om honom personligen för ingen visste…men man måste kunna ändra taktik

 4. Musikteater är måttligt aptitframkallande. Gäller både katt och människa…..
  Kameralinsen får man rengöra ibland. Högtalaren har jag aldrig funderar över. Borde ju finnas för såväl öronprat som högtalarprat… Ett spännande inlägg från dej. Tur att det blev ett ok slut. Kram!

  • Jag hade ju inga problem med att höra den som ringde upp, men de hörde inte mig,…väldigt frustrerande…hallå hallå, hör ni mig, nähä, kanske jag inte finns…

 5. Mirjam Halvarsson

  Haha, Torsten då, visst är han snäll som kommer och visar sitt byte, även om han inte delar med sig ;) Duktig kisse <3
  Men!! Jag hade inte en aning om att man kan rengöra högtalaren i telefonen!! Det måste jag göra, så tack för upplysningen! Kram goa Paula <3

  • Nej hur ska man begripa att det kan komma ludd i högtalaren på mobilen? Jaja, nu är det problemet löst för stunden…jag har nog mest ludd i öronen om där sitter det kvar för några tandpetare stoppar jag då inte in där,… Kramen

 6. Vilken morgon, fniss! Men han fick en god frukost, ja förutom tarmarna då…hehe!
  När ludd i mobilen har jag inte fått, det räcker att jag hör dåligt ändå!
  Nu ska jag sova efter nattjobbet!
  Gonatt!

 7. Tack för tipset, om jag skulle råka ut för samma problem. Jag har tydligen en likadan Doro som du!

 8. Ja, det där känner jag igen. Vi hade delad vårdnad om grannens Sudden. Han var snäll och bar hem mat åt oss å la i hallen. Han åt inte upp dom utan tittade snällt på oss som att, varsågod. Han var hos oss när grannen var borta. När de packade och han fick gå ut, å såg bilen åka iväg så kom han till oss. Traskade hem en go stund innan de kom hem igen och satt å väntade. Nu är han borta, blev drygt 17 år. Djur är fanrastiska.
  Jag har inte och vill inte ha en “modern” telefon. Räcker gott att ringa och skicka sms, så jag har en gammal Doro. Jag har ju min platta, den är toppen.
  Toivon hyvää päivä…….:-)

  • Hej, funderar på din vurm för finskan. Har du finskt ursprung eller tycker du att det är kul och annorlunda? Katter är stora personligheter, mer än hundar som alltid vill vara till lags. Min dotter har hämtat hem en kattunge idag, 12 veckor o bedårande förstås, hoppas den ska trivas.
   Hyvää päivää, du ska alltid ha dubbla vokaler så blir det rätt!

 9. Klokt att inte jaga runt musen Torsten tog in. Har hört från mina kattägande vänner att de upplevt liknande. Och Torsten var säkert nöjd.
  Tror jag hade blivit lite mer “exalterad! men det hade ju inte varit till gagn för något.
  Skönt att telefonen är ok igen. Härligt med din dotter som kan det här- Och smidigt var det ju när du visst hur du skulle göra. Stort tack för tipset. Nu vet jag hur jag ska göra om detta drabbar mig.
  Hade aldrig kunnat räkna ut det.
  Kram och trevlig torsdag.

 10. Duktig Torsten, som hjälper till att decimera mössen, men han kunde väl haft kvar sin frukost utomhus. Men risken var väl större att musen kommit undan, så han var ju inte dum som bad om att bli insläppt med sitt byte.

  Nä nåt ludd i telefonen har jag aldrig haft (vad jag vet i.a.f.) , bara ludd i öronen som försvårar lyssnandet av både det ena och det andra.
  Kram

 11. Duktig Torsten som fångar möss och naturligtvis tog han in den så han lättare kunde leka lite innan måltiden. Hoppas han blev mätt fniss.
  Har inte haft problem med ludd i telefonen.
  Kramar från oss

 12. Åååå tack för dagens skratt, jag skattar inte åt dig utan åt att Daniel kan ta en selfie…. Jo, det där känner vi igen inte min men makens telefon fick vi lämna in en gång då luddet inte gick att få ut självt. Man måste stoppa ner telefonen på rätt håll i bakfickan =)
  Skönt att det löste sig smidigt.
  Ha en bra eftermiddag =)

  • Jag har aldrig mobilen i fickan, jag har den i ett hårt skal men den är ju öppen upptill och nertill och min väska är långt ifrån ren inuti…

 13. Duktig Torsten! När min sambo Martin levde och vi hade katt var det uppenbart att katten uppfattade Martin som flockledare. På landet fångade katten möss utomhus, ofta tidigt på morgonen. Han kom stolt in med dem, hoppade upp i sängen hos Martin och lade på Martins hans bröst. (Då var de i regel redan döda, så det gick väl an, någorlunda.) Värst var det när han kom in med näbbmus, för de luktar så illa.

  Men vilken händig dotter och vilket bra tips att mobilens högtalare kan behöva julstädas. Tack!

  • Nu tyckte jag det gick lite för långt hörrudu, jag skulle inte vilja vakna av en död mus på bringan! Det räckte när jag vaknade av en groda som sprang över kroppen på mig på natten…Näbbmöss äter ju inte katterna då de smakar illa, men ibland hittar man dem döda utomhus för de är ju roliga att jaga och fånga. Visste inte att de luktade illa, vilket bra försvarsvapen!

 14. Katter är rovdjur och det får man acceptera men jag tyckte inte alls att det var kul när våra katter tog med sig bytet hem. Visserligen redan döda möss eller någon gång en harunge utan huvud men jag uppskattade inte att bli erbjuden att dela dessa byten. Men i det här fallet fanns det inte mycket du kunde göra förutom att låta det ha sin gång och sedan städa undan resterna. Torsten gjorde ju bara det som katter gör och du får väl vara glad för att han inte la musen på kudden bredvid dig, som ett erbjudande att ta för dig :D
  Vilken tur att din dotter kunde hjälpa dig och att det visade vara lätt att åtgärda.
  Kram

  • Harunge utan huvud, nä vet du vad! När jag hade rottweilern sprang den en gång och jagade en stackars hare, de sprang bra långt på grusvägen. När jag flämtande äntligen nådde hunden låg haren död på vägen….utan att hunden ens rört den! Den hade nog dött av hjärtattack och skrämsel…

 15. Svar: Grisknorren var färsk och låg bredvid de lika färska grisfötterna. Gick dit idag för att kolla. Då berättade köttmästaren att grisfötterna hade sålt som smör i solsken och de hade fått öka beställningsmängden i år. Grisknorr däremot hade inte sålt alls, inte en enda blev såld. Så ingen grisknorr för mig idag, men väl grisfötter:-)

 16. Den typen av “presenter” undanber jag mig, men visst kom vår katt Megasen in med en del såna varianter också. Men hon kom mestadels med fåglar.

  Skönt att du kunde fixa till telefonen på ett sånt enkelt och smart sätt! Själv hade jag med varm hand överräckt den till Anders :-D

  • Fåglar inomhus kan bli mycket värre för om katten leker med fågeln så strippar hon den från alla fjädrar…urk. Jag har ju ingen Anders eller motsvarande som jag kan räcka över problem till…så jag får call my sweet daughter..

Kommentera