Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 2 Nyfiken

Av
den
11 februari 2023

I dagens Hoppa-på-tåget ska vi tolka ordet NYFIKEN

I min värld är nyfiken ett positivt ord, ett ord som innebär att man är vetgirig och kunskapstörstande.
Utan den egenskapen hade människan fortfarande suttit i en grotta och kliat sig i huvudet, nyfikenheten är människans största tillgång som har hjälpt oss att utvecklas i en snabb takt.

Att ungar är frågvisa och nyfikna vet vi alla, och jag har många gånger funderat på vilket otroligt tålamod som krävs för att orka interagera med frågvisa nyfikna ungar men hur ska de annars kunna lära sig?

Jag får vackert räkna in mig i de nyfiknas skara, och tilldelades epitetet Stigfinnare redan i unga år.
På resor och utflykter var jag alltid den som ville se och upptäcka mer när andra ville vända om.
“Vi kan väl bara gå till nästa krök?” var mitt stående uttryck på promenader längs nya vägar…

Att vara nyfiken är att vara öppen för nya intryck och försöka lära sig mer.

Det fick jag erfara för ett par dagar sedan när jag fick det här fotot på Noelle där lilltjejen sitter tillsammans med sin stora idol Pippi Långstrump!

Texten Paulina skrivit löd:
Noelle har provat greenscreen på dagis

Nu blev jag nyfiken över hur detta gick till! Du kanske också blev nyfiken? Då kan du klicka på ordet som länkar till en förklaring hur man använder greenscreening i lärosyfte för barnen!
“Det ska börjas i tid det som krokigt ska bli” sa alltid min mormor, och nog får de lära sig i tid alltid, Noelle är ju bara två år!

Jag är dessvärre så otroligt oteknisk så jag inte lyckas ta till mig och lära mig alla nymodigheter vi översvämmas av, men jag vill i alla fall alltid försöka!

…även när vägen är tuff…

Vill du se flera tolkningar ska du bege dig till Karin eller Tove som är tågvärdinnor!

Kanske vill du också hoppa på tåget? Du är välkommen!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Tove toviska

  11 februari 2023

  Tack för din tolkning Paul, många fina vinklar på nyfikenheten. Tänk så långt vi tagit oss från grottorna – kanske kan vi säga att människans vetgirighet, utforskarlust/upptäckarglädje kanske gick fort?
  Vi som får uppleva generation 4 efter oss och de före så är det enormt!
  Illustrativa bilder, fint se din Noelle där i underbara Pippis värld. Stadiga träskylten och till sist the rough road, den kan kännas tung, men den tillhör!
  Ny teknik? Jag tar in det jag behöver och resten får stå där det står, men vipps händer det något då jag behöver det också. En källa till nyfikenhet ?
  Må så gott.

 2. Svara

  Tove toviska

  11 februari 2023

  Nu heter ju du Paula missade a där i första kommentareren …

 3. Svara

  Mia

  11 februari 2023

  Självklart blev jag nyfiken på Green screen! Man måste ju ändå erkänna att tekniken är helt fantastisk ibland 🙂 man blir sugen på att testa det där 🙂
  Att vara nyfiken är ett bra sätt att lära sig nya saker men nyfikenhet kan också ha en mindre bra klang men den goda biten tar nog över, tror jag.
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   16 februari 2023

   Jag tänker ibland att man kan fejka vad som helst med hjälp av tekniken. Det innebär också stora risker, man kan ju låtsas att man varit någon helt annanstans än i verkligheten, tänker på brottslingar och lurendrejerier….men så är nu en gång världen, hihi
   Kram

 4. Svara

  Minton

  11 februari 2023

  Den som är mest nyfiken är Minton
  Är en dörr öppen måste han titta och gärna gå in.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   16 februari 2023

   Ja men självklart, o så måste han kolla om det är något farligt där, för han måste skydda matte! Kramar

 5. Svara

  Ditte

  11 februari 2023

  Vilken trevlig tolkning! Och detta med att vara nyfiken är för mig också oftast positivt. Jag är intresserad, vetgirig och söker kunskap. Men det finns ett undantag och det är när det nyfikna känns som snokande. Man är inte egentligen intresserad men ställer “snokande frågor. Med nära vänner känns det inte så, men när någon en känner ytligt frågade mig varför vi inte hade barn upplevde jag set som snokande och svarade “det har du inte med att göra”. . Eller också har jag svarat “hur så” eller hur menar du nu. Ibland har jag också sagt att frågan inte är relevant.
  Härlig bild på Noelle.
  Varm kram

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  11 februari 2023

  Nyfiken är ett positivt ord för mig också men ibland kan jag faktiskt tycka att en del kan vara lite väl nyfikna och ha åsikter om saker de inte har något att göra med. Visst är det härligt med barn som frågar och jag har många gånger önskat att barn kunde fråga mycket mer och särskilt om saker som tynger dem. Men då har de tyvärr en tendens att fundera tyst. I alla fall enligt min erfarenhet. Jag har fått många insikter efter att ha fått veta vad mina nu vuxna barn bar på när de var yngre.
  Jättekul att Noelle fick träffa Pippi och hennes vänner 😀
  Kram

 7. Svara

  BP

  11 februari 2023

  Blev nyfiken redan innan jag kom till länken och googlade. Ja, inte att jag förstod det hela, men Greenscreen riktar sig ju inte till pensionärer utan till barn – hahaha:-) Å om man får fler tjejer in till teknikvärlden är det ju en bonus. För inte alla kan ju vara så otekniska som du och jag;-) Åt andra sidan är vi bra på saker som dagens ungar inte har en aning om, typ huvudräkning hahaha:-) Den behövs ju inte längre, så det var ett dåligt exempel;-)

  Är också nyfiken, men tänker ibland på det engelska ordspråket “Curiosity kills the cat.”…

 8. Svara

  Äventyret framtiden

  11 februari 2023

  Stigfinnare är ett fint namn för att vara nyfiken, för precis så är det ju. Är du nyfiken så lär du dig nya stigar att vandra på i livet.
  Tack för att vi blev tågvärdinnor idag, undrar vem som skyfflar kol? , haha…du är för härlig. Autopiloten kanske?
  Nyfiken är jag också av ohejdad vana och av födseln. Jag har nog aldrig haft det riktigt tråkigt för alltid finns det någonting som gör mig nyfiken på något sätt och vips så är jag sysselsatt.
  Tack Paula för ditt härliga inlägg!
  kram

 9. Svara

  En vanlig man

  12 februari 2023

  Kul inlägg. Stigfinnare är ett fint epitet.

 10. Svara

  Åke

  12 februari 2023

  Instämmer till fullo i din värld att nyfiken är ett positivt ord, sanningen om att sitta kvar i en grotta stämmer exakt. Barnen lär sig mycket på nyfikenhet. Vet man med säkerhet från egen uppväxt. Bara som när man var med…

 11. Svara

  Anki

  12 februari 2023

  Kan åter konstatera att vi har mycket som förenar oss … nyfiken i bemärkelsen vetgirig, kunskapstörstande har jag alltid varit … mest på naturen, men även annat – och vad gäller den nya tekniken så hänger jag inte alls med, men försöker ändå. Även jag brukade kallas stigfinnaren, när vi varit ute i okända marker. Jag var den som alltid ville fortsätta vidare för att se bakom nästa krök – ibland orkade ingen med mig, utan jag fick gå själv. Kanske är det därför jag föredrar att gå ensam 🙂
  Greenscreen … verkligen häftigt!
  Ha nu en fin söndag!
  Kram
  Kram

 12. Svara

  Znogge

  12 februari 2023

  Nyfikenheten är vägen fram ja och utan den kommer vi inte långt. Som lärare har jag haft många givande diskussioner och besvarat många kluriga frågor. Det bästa är när en elev ställer en fråga som leder vidare ut på oväntad mark och alla hänger på tåget 😀

  God söndag!

 13. Svara

  Anna i Portugal

  12 februari 2023

  Exakt så där Paula, vi är väldigt lika. Nyfiken på vad som finns runt hörnet, nyfiken på livet. Kul att läsa!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 108
 • 138
 • 1 654 184
 • 5 124
 • 66 092
Sök här