Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 27 Broderi

Av
den
5 augusti 2023

Veckans ord att tolka är broderi
Hur ska en människa som inte i hela sitt liv lyckats hålla i en synål tolka detta ord? Hon som inte ens fick betyg i handarbete för att hon inte färdigställde ett enda handarbete under skoltiden?

Jag är kanske just därför en stor beundrare av all slags handarbeten, broderi är liksom knyppling speciellt avancerat tycker jag.
På bilden en detalj i en folkdräkt från Dalarna som jag fotade på Dalarnas museum här i Falun.
Jag ärvde mycket linne av min mor och mormor, lakan och linnedukar som var vackert broderade. De har hängt med mig genom alla mina flyttar, tills nu då jag flyttade senast. Efter att ha diskuterat saken med min dotter och dotterdotter som skulle stå i tur att ärva dem så insåg jag att det nog var hög tid att lämna över dem till någon som hade plats och som uppskattade dem på ett annat vis än vad vi i familjen gjorde. Jag skänkte därför dessa till Faluns PMU-butik.

Det har blivit mycket populärt med broderade visdomsord och citat

En del är speciellt talande tycker jag..som känner att jag behöver ta mig i kragen nästan varje dag.
Man kan också brodera ut text i bokform, vissa författare verkar få betalt per skrivet ord eller boksida så mycket broderas deras texter.
Mina tavlor är ju mitt sätt att brodera, med penslar istället för nål, men samma princip med små pluttiga fält som ska täckas med olika färger enligt ett visst mönster för att bli ett färdigt motiv.

Det här broderiet gillar jag särskilt mycket, för oavsett vad man väljer att låta händerna syssla med så upplever man lugn och harmoni!
Flera tolkningar av veckans ord broderi hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet silke/siden
Du får gärna själv kliva på tåget och delta, vi tuffar på även i semestertider, välkommen ombord!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  5 augusti 2023

  Vi är ju lika i det här fallet … odugliga på allt som ska göras med nål och tråd, men stora beundrare av dem som verkligen kan. Min svärmor var duktig att knyppla och någonstans har jag spetsar kvar som hon gjort. Jag hade också massor med broderade lakan och örngott som fick gå vidare till en butik där de kanske hittade ett nytt hem.
  Otroligt vackert broderi där på folkdräkten … vilket arbete!
  Ha nu en fin lördagskväll!
  Kram

 2. Svara

  Tove

  5 augusti 2023

  Du har ställt frågan och gett dig själv svaret – om en inte själv kan så kan andra och det har du ju visat här med finfina broderier att du ser och setter värde på!
  Så är det även med mig. Jag broderar/målar också med pensel o andra verktyg – och orden därtill.
  God fortsättning på lördagen 🙂

 3. Svara

  Mia

  5 augusti 2023

  Nog skulle jag vilja brodera men ögonen vill inte vara med längre, inte ens till att trä tråden i nålsögat 🙂 men det är onekligen vackra arbeten sen gillar jag de där nya visdomsorden, rakt på sak! Syster själavårdar via virkning, det räcker så 🙂 Kram på’re

 4. Svara

  znogge

  5 augusti 2023

  Budskapet på den sista bilden tycker jag är mycket talande och innehåller en stor dos av sanning. Sedan kan jag tänka mig att det går lika bra att brodera med penslar och färg. Det var säkert ingen slump att målarböcker för vuxna blev så populära ett tag.

  Önskar en god kväll nu!

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  5 augusti 2023

  Alla kan inte gilla allt och vi som inte broderar hittar andra sätt att låta själen få semester. Så bra de orden stämmer 😀 Men vi kan beundra andras hantverk och känna att det är tur att vi har olika förmågor. Jag har ett gäng kökshanddukar med broderade monogram på efter tidigare generationer och dem gillar jag. Men jag är inte särskilt rädd om dem utan de används. Det är ju det som är meningen. Och jo, det hänger en röd dalahandduk i köket just nu 😀 Jag gillar också tavlor med kloka ord men det här var en ny variant på “skit i hörnen”. Jag gillar den här varianten bättre.
  Kram

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  5 augusti 2023

  Men nu glömde jag igen att jag skulle brista ut i superlativer över din vackra header. Det skulle jag ha gjort i förra inlägget men glömde och nu höll jag på att missa det igen 😀 Men det är en fantastisk header och kanske ett fint motiv för ett broderi
  Kram

  • Svara

   Paula

   7 augusti 2023

   Tack Ingrid, ja visst är näckrosen vacker! Jag blev så glad då jag såg dem i dammen, men de låg mitt i och jag trodde inte jag skulle kunna zooma tillräckligt, men det gick! Nu får den bilden sitta där tills höstlöven börjar bli granna och vackra! Kram

 7. Svara

  BP

  5 augusti 2023

  Nu har vi äntligen nåt gemensamt igen:-) Precis som du fick jag heller inga (godkända) betyg för nåt av mina alster jag åstadkom i syslöjden. Min mamma var otroligt duktig på handarbete av alla slag, men de gener har jag heller inte ärvt.
  Visst kan jag beundra broderier, även som konst, men nej, de är dammsamlare enligt mig. Speciellt broderade sängkläder tyckte jag var speciellt, men ingenting för mig heller.
  Ett perfekt bidrag:-)

 8. Svara

  Anna-Lena

  5 augusti 2023

  Jag har broderat mycket i mina dar. Riktigt fina broderier med många olika färger så att det nästan ser ut som målningar. Fick lära mig redan som barn.
  Nu händer det aldrig, men jag stickar istället.
  Älskar gamla broderade dukar… försöker hitta på loppis, men de är svåra att få tag på numera. Känner nästan lite ont i magen över att du inte behöll lakanen med broderier. Samtidigt som jag förstår dig. Grattis till den som hittade dem och köpte på PMU.
  Gillar kudden.

 9. Svara

  Minton

  5 augusti 2023

  Vi gör det vi är bra på. Har broderat förr men nu gör jag inget.
  Sista bilden är så sann och just nu gör jag pärlbroderier.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   7 augusti 2023

   Så rolig hobby, är det det som kallas diamond painting? eller något annat? Diamond painting är jättefina, men för pillrigt för mina fingrar. Har en vacker svantavla jag fått av en god vän. Kram

   • Svara

    Minton

    7 augusti 2023

    Det är diamond painting och det är jättekul. Har gjort lite olika saker.
    Kram

    • Svara

     Paula

     7 augusti 2023

     Visst blir man biten av att pyssla! Jag beställde nu nya tavlor från amazon för första gången, har tidigare beställt från kina direkt. Få se om de är bättre eller sämre. Kan du inte visa i bloggen vad du har gjort för fina tavlor?
     Kram

 10. Svara

  Äventyret Framtiden

  5 augusti 2023

  De där handarbetslärarinnorna var inte nådiga på den tiden det begav sig. Jag fick också veta att jag inte dög till någonting i handarbetsväg. Men varför ge sig? Tror att de gick omkring och var missnöjda med sina liv. En lärare ska uppmuntra…
  Härligt broderitutubud från ditt håll. Handarbete ger själen ro, utan minsta tvekan.
  Hellre lite skit i knuten än ett rent helvete hade jag på väggen ett tag?
  Tack Paula, här kommer en kram från gränden.

 11. Svara

  Susjos

  5 augusti 2023

  Syslöjd var inte min grej heller, tufft att vara vänsterhänt! Men jag har i vuxen ålder broderat 2 doptavlor, fast minns inte om den andra blev helt färdig?
  Gillar också det sista broderiet som du visar, stämmer ju väldigt bra!
  Kram!

 12. Svara

  Anna i Portugal

  5 augusti 2023

  Du har ju dina penslar, och precis som du så gillar jag verkligen det sista broderiet väldigt mycket. Jag skriver, handarbetar och fotograferar. Allt med händerna. Älskart!

 13. Svara

  Karin

  6 augusti 2023

  Härligt utbroderat inlägg av en som inte broderar! Ack alla dessa handarbetslärarinnor med krav på perfektion, utan att riktigt ha den pedagogiska förmågan att lära ut hur och ingen känsla för att ungar är lite olika! Och dessa fantasilösa, oanvändbara alster som vi tvingades göra – slöseri med både tid och material. Jag hoppas och tror att mycket har ändrats sedan dess. Barnbarnen kommer till exempel hem med riktigt roliga tygdjur, snygga kuddar och annat trevligt.

  • Svara

   Paula

   7 augusti 2023

   Min dotter kom aldrig hem med handarbeten, däremot ett brödfat från slöjden, det används fortfarande! Ja nog hoppas jag metoderna ändrats på över 50 år!

 14. Svara

  åsa

  6 augusti 2023

  Ett väl broderat inlägg som platsar perfekt till ordet broderi.
  Gillar alla bilder i detta inlägg ??
  Att brodera med färg och penslar eller brodera ihop en text är inte fy skam ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 150
 • 189
 • 1 654 984
 • 5 128
 • 66 118
Sök här