Bloggen

Ingen rast och ingen ro

Av
den
30 november 2021

I ett plötsligt anfall av synnerligen sällan förekommande städiver..

tog jag mig an databordet och dess manicker igår.
Torkade och fejade och även datamusen fick en släng av dammtrasan..

Det resulterade i att musen tvärdog!
Det blev några svettiga timmar då jag chattade med dottern (via mobilen) och sökte hjälp genom att googla men jag begrep ingenting av råden jag fick där så jag antog att det bara var att slänga musen och åka till stan för att inhandla en ny.
Efter ett par timmar hittade jag plötsligt pilen på skärmen igen när jag tagit bort musmattan. Då var alltså felet i sensorn! Nu följde en katt- och råttalek av sällan skådat slag.
Jag tog datamusen och dängde den i bordet varpå jag med nöd o näppe kunde nå pilen. Sen fick jag fortsätta dänga musen i bordet för att få pilen att förflytta sig…
Det är inte lätt att förklara vad jag höll på med, men den jäkla musen började så småningom samarbeta bättre och bättre.
Jag tror ju att något skräp eller kanske lite fukt kommit in på undersidan och lättnaden var enorm när jag kunde återgå till mitt andra problem…

För jo, jag hade ett annat problem, temperaturen i pörtet har sedan några dagar legat på låga 18 grader och det räcker inte för att hålla oss varma.
Jag har suttit med både mössa och torgvantar insvept i varmaste morgonrocken och gått och känt på de fisljumma elementen i hopp om att handpåläggning skulle hjälpa.

Till sist beklagade jag mig för en granne och han sa hurtfriskt: “Ja vi har nog alla 18 grader inomhus!”
Flera grannar hade kontaktat hyresvärden och jag fick rådet att göra likadant…ju fler som hörde av sig ju snabbare skulle problemet åtgärdas..

Att klaga är inte någon favoritsyssla, så jag tänkte att jag inväntar väl morgonen och hoppas att det blivit mildare ute eller att månen trillat ner eller att något annat under skett..

Men då vi vaknar i morse och lämnar den varma lopplådan står termometern på 15 grader!!

Nä nu jäklar, med stela fingrar författar jag ett mejl till hyresvärden och ber om snabba åtgärder.
Får svar inom tio minuter där man beklagar det inträffade, man har problem med pannan, rörmokare på väg osv.
Hyresvärden erbjuder ett extra element så länge och jag skriver och tackar ja!

Innan lunch kommer leverans av ett flyttbart element på hjul och vi kan pusta ut.
Under eftermiddagen ser jag att det ryker ur skorstenen vilket indikerar att man även fyllt på olja som man har som stödvärme förutom bergvärmen.

Lättad tog jag min vovve och gick en rejäl promenad i sanslöst vacker frostig natur och jag började känna mig som människa igen…

Den näpna Kurre retades med mig och klättrade högst upp talltoppen, men jag lyckades zooma in honom skapligt, och nu hälsar vi till alla som tittar in!

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  30 november 2021

  Fy f.n vad kallt men så bra att du fick ett element och förklaring. Vi brukar ha 18-19 grader och iskalla golv. Hyresvärden tycker det är ok.
  Bilderna är underbara du fick en kanon bild på kurre.
  ??????

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Jag gick faktiskt med i Hyresgästföreningen i höst för jag orkar inte strida själv längre om det händer något. då känns det bra att någon för ens talan. kostar 85 /mån. men jag hoppas förstås ändå att det inte blir konflikter. Du är nog gränsfall. Golvvärmen tror jag inte är stipulerad. Njut av snön och så tar du på dig varma tofflor inomhus och Minton i knäet! Kram

 2. Svara

  LillaSyster

  30 november 2021

  Men DU vilken underbar bild på Kurre, så söt och nyfiken.
  Det där är inte okej, de vet ju att de hyr ut lägenheter i ett vinterområde, då måste man se till att ha ordning på grejerna. Tänk om småflickorna kommer på besök, det duger inte med ett flyttbart element till iskalla golv att krypa/tulta runt på. Lillprinsen vill säker inte heller vara på golvet. Man ska inte behöva ha vantar inomhus. Jag blir lätt galen när jag hör det. Jag hoppas att elen ingår i hyran, för det där elementet är inte gratis att köra…….. Hoppas nu att rörmokaren kommer snabbt! Här kommer en värmande kram – det kan du behöva =)

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Ja elen ingår, nu är det åter fullt acceptabelt när värmen varit igång ett tag. Men behåller elementet för säkerhets skull . Tack för värmande kram!

 3. Svara

  LillaSyster

  30 november 2021

  p.s snygg ny header =)

 4. Svara

  BrittMarie+Bengtsson

  30 november 2021

  Så gulligt hunden har gosat in sig i kudden! Hoppas det blir bättre med det nya elementet!

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Nu har de fått igång både bergvärmen och gett oss en extra dos värme med olja också , men elementet behåller jag, för vem vet…
   Ha det så gott!

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  30 november 2021

  Hej hej Kurre, så söt du är <3 Var det nån värme inne när du kom hem?? Det är hemskt att frysa inne! Jag gjorde det en halv vinter på Äströmska gården efter ett strömavbrott…fick ingen hjälp men ok, jag överlevde men sen flyttade jag därifrån 🙂
  Kram på dig fina Paula <3

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Ja det går inte i längden att frysa. Det var kallt i senaste pörtet i Fberg också. Och där kunde man inte brassa på heller eftersom vi betalade kallhyra. Aldrig mer säger jag bara! Här ingår iaf alla kostnader i hyran, både värme, hushållsel och vatten. Dottern betalar extra för varmvatten och hushållsel. Många får också betala för kallvattnet nu. Det läggs till mer och mer…
   Hoppas du fått vila efter flyttkarusellen. Jag kan tro att han är tacksam för hjälpen
   Varmaste kramen

 6. Svara

  Anna-Lena

  30 november 2021

  En sådan vacker ekorre-bild. Det lönar sig alltså att klaga. Bra! 15 grader. Hu så kallt!
  En sådsn busig mus. Hoppas att den är mindre vild när den torkat till. Kram!

 7. Svara

  bpz3

  30 november 2021

  Så jag skrattade när jag läste om din datamus. Din erfarenhet påminde mig nämligen om en bil vi hade på 1980-talet. En Citroën AX. Det var inte ofta den blev tvättad men efter ett år eller så tyckte jag att det var dags att köra honom genom en biltvätt. Nåt jag inte borde ha gjort. Bilen var uppenbarligen allergisk mot tvätten, för hela elektroniken slogs ut. Japp, det fanns elektronik även för 40 år sedan…

  18 grader och än värre 15 grader – burr, burr. Men stor eloge till hyresvärden som svarade så snabbt, delade ut flyttbara element och åtgärdat felet så fort. Det är inte alla hyresvärdar som gör så. Om jag vore dig skulle jag fråga om du inte får behålla elementet ett tag, just i fall att…

  Din bild på Kurre är sååååå himla bra:-)

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Jag frågar inte, jag kedjar fast elementet i mitt andra element, hihi. Men nu är det varmt och gott igen. Ibland blir jag förvånad över vad min lilla kamera som har många år på nacken nu kan åstadkomma.

 8. Svara

  Åke

  30 november 2021

  Mycket vacker bild på kurre ? Hoppas du får några grader till nu inne.

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Tack, varmt och gott nu, hyresvärden var snabb på att påkalla hjälp och beställa extravärme i form av olja, o jag behåller elementet så länge temperaturen är så här låg.

 9. Svara

  ElisabetR

  30 november 2021

  Det är absolut inte bra att städa för mycket. Tur du fick fart på eländet igen.
  Dina vackra bilder blir man iaf varm av. Tack för dom. Å visst har du bytt förstasidan igen? Snygg är den som vanligt.
  Fortsatt fin v. önskas dej och promenadkompisen.

 10. Svara

  Ditte

  30 november 2021

  Tur du har humor! Kan riktigt se rfamför mig när musen åker i väggen och blir mörbultad. Men den tog sig,- Antar att elementen inte skulle vara lika fogliga vid kast åt olika håll.
  När nu hyresvärden har trassel med pannorna, ja inte han personligen, så är det ju vänligt att det kommer ett element till låns. Men elen är dyr nu….
  Trevligt i alla fall med snabbt agerande från hyresvärden.
  Daniel är ju så söt dör han ligger.
  En fin runda blev det med fina bilder. Och den på ekorren är helt suverän. Vilken min den har! Helt ljuvlig.
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Som tur är ingår elen i hyran, så jag slipper betala extra för extravärme…Just för tillfället är jag både varm och nöjd, framför allt över hyresvärdens snabba agerande. Det bådar gott…
   Kram

 11. Svara

  bpz3

  30 november 2021

  Svar: Ja du. Du har så rätt. Jag absolut HATAR att lägga “bildtexten” ovanpå bilden. Anledningen är att blogger ju ändrade reglerna för ett antal månader sedan. Om jag vill ha texten under bilden, vilket jag vill så väljer blogger automatiskt en så liten textstorlek att till exempel Gerd inte kan läsa den. Inte jag heller om jag ska vara ärlig;-)
  Om jag vill ha “bildtexten” större är det ett himla krångligt meckande som jag helt enkelt inte orkar med.
  Håller helt med dig, att förklarande text ska stå under bilden, men…

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Aha, det hade jag inte förstått. Men det förklarar ju varför det är så, Och jag fixar mycket väl att läsa, nemas problemas!

 12. Svara

  Anki

  1 december 2021

  Vilken kanonbild på Kurre! Fina bilder de andra också – speciellt de kvarvarande frukterna på linden – såå snyggt!
  Jag har också problem med att det är kallt i lägenheten … runt 18 i vardagsrummet där jag tittar på tv och bara 17 i sovrummet. Saknar verkligen möjligheterna att tända en brasa i kakelugnen och järnspisen!
  Hoppas elen ingår i din hyra … för med priset som råder just nu blir det kanske en dyr historia med ett extra element – men hyggligt att du fick låna ett i vilket fall som helst.
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   Men vad sjutton, du har också kallt? Jag trodde det bara var jag…och nu märker jag i kommentarer att det är på tok för vanligt att ligga på en temperatur under tjugo grader! Jisses, vi bor ju i Norden med vinterklimat, i alla fall än så länge…
   Jag har alla kostnader inkluderade i hyran, så jag kan brassa på med extra elementet om jag behöver utan att det drabbar mig, perfekt! Vill aldrig tillbaka till hur jag hade i Fberg senast med kallhyra! I år i synnerhet skulle jag nog gråta av frustration när elen blivit så dyr. Min dotter har en elfilt som hon höjer till skyarna. Hon fick den av Simon, sonen, för några år sedan. Varje kväll sitter hon under filten när hon tittar på teve och sen följer den med i sängen om hon är lite kulen vilket hon ofta är, hon har ju fibro och har ofta ont och fryser. Är allt lite sugen, jag hoppas hon tar med den hit i helgen så jag får se hur den funkar…
   Kram

 13. Svara

  Ama de casa

  1 december 2021

  Vad bra att det ordnade sig med musen – våld löser det mesta… 😉 😀

  Jobbigt när det är så kallt inomhus, bra att du fick stödvärme i alla fall.

  Vackra bilder från promenaden och Kurre är ju bara sååå söt – snyggt fångat!

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  1 december 2021

  Det var länge sedan jag hade en mus till datorn men jag minns att den behövde plockas isär och dammas av ibland. Du fick säkert ut skräpet eller dammet genom din omilda behandling eller så chockade du helt enkelt igång musen 😀 Vilka fantastiskt vackra frostbilder och så klart stannar jag kvar lite extra vid den fina kurren 😀 Supersöt. Ja, Daniel är naturligtvis också supersöt där han ligger nerborrad i täcket.
  Men fy, vad jobbigt att ha så kallt inomhus. Ett låneelement är bra men förmodligen får du betala den el som krävs. Det kan det nog vara värt för att slippa frysa. Hoppas att värmen kommer igång med den snaraste. Här har jag så varmt så jag kan inte ha på elementen i sovrummen. Jag har oftast närmare 22 grader när jag lägger mig men jag har någon gång uppmätt endast 21 grader i mitt sovrum (där elementet aldrig är på). Jag klagar inte. Hellre någon grad för varmt än att behöva frysa.
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 december 2021

   För en gång skull har jag tur och betalar en hyra inklusive allt, inget debiteras därutöver. Passar perfekt gånger som denna. Dottern betalar hushållsel och varmvatten utöver hyran, jo o för en säkerhetsdörr också, inget val, den var redan installerad. Det ramlar på många små extra poster som gör att hyran blir rejält dyrare…Men nu använder inte jag elementet längre, behåller det dock ifall att! Kram

 15. Svara

  Susjos

  2 december 2021

  Va jobbigt med datamusen som inte funka, för att inte tala om kylan inomhus! Tur att det löste sig med båda grejerna så småningom!
  Kurre är bedårande söt!
  Ha det gott nu!
  Kram

 16. Svara

  Kicki

  2 december 2021

  Men, fy fanken så kallt. Hoppas verkligen att du fått det varmare inne nu.
  Men vackra vinterbilder det bjuder du på, kylan till trots.
  Rådjursmannen lyssnar jag på just nu, fascinerande berättelse.
  Kram/Kicki

 17. Svara

  Ninni

  6 december 2021

  15º!!! Fy sjutton! Ser att de fått ordning på värmen nu och du gör rätt i att behålla elementet.
  Jag har också strul med värmen men hade iaf 19º. Nu har jag med hjälp av grannen fått upp värmen i övervåningen men ska ringa fjärrvärmeföretaget i morgon för det verkar vara nå strul med cirkulationen. Har dessutom två element i källarvåningen som är helt kalla och det går väl an nu men blir det kallare ute så blir det vidrigt kallt därnere. Antar att jag får ringa rörkrökarn som får komma och fixa med mina element.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 429
 • 574
 • 1 610 339
 • 5 044
 • 65 062
Sök här