Bloggen

Inget mer regn på en stund, tack

Av
den
30 augusti 2023

Jag ber en liten bön att det torkar upp lite i markerna här så det blir lite mer lättillgängligt för oss som vill strosa omkring.

Näckrosorna i sjön är trivs i alla fall, de bildar jättestora mattor på vattnet så kanotisterna får försöka undvika att fastna med paddeln i sörjan.

Man ser inte hur vattensjukt det är innan det nästan är försent

En svamp som försöker återgå till knoppstadiet?

Här har jag fått syn på skogens guld, Daniel är inte ett dugg imponerad, honom får man binda upp i ett träd så han inte springer hem..

Här var det stopp så vi fick ta en kringelikrok-omväg

När vi kommit runt till andra sidan såg jag att flera plankor saknades mitt på spången

Jag fick syn på märkliga svampar, först såg jag inte ens att det var svamp utan gick för att peta lite på dem. Konsistensen kändes gummiaktig

De växte i en stor häxring.
Mina svampkunniga vänner kanske kan berätta vad det här är för svampar?
Nu till något helt annat:
Ikväll är det alltså dags!
Dags för

Once in a blue moon, en blå supermåne!
Fast den är inte blå, jag läste mig till att den kallas blå för att skilja den från en “vanlig” supermåne (?)
Detta inträffar när 2 fullmånar förekommer samma kalendermånad, vilket det alltså gör idag. Nästa gång fenomenet uppträder är i maj 2026!
Har du hört uttrycket Once in a blue moon ?
Jag har inte gjort det, men det sägs vara ett vanligt uttryck för något som inträffar mycket sällan.
Tänk att man lär sig något varje dag!
Nu hoppas jag på en klar aftonhimmel och att månen kryper tillräckligt högt på himlen för att synas ovanför hustaken mittemot!
Uppdatering klockan 22.14


Inte blue men stor och trind

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  30 augusti 2023

  Då får man titta ut till kvällen, heller aldrig hört det uttrycket. Bra att spången var avstängd så att du inte gjorde dig illa.

 2. Svara

  BP

  30 augusti 2023

  Förstår din frustation vad gäller regn. Gissar att regn också är syndabock när jag ser hålet i spången där. Så olika vädret kan vara i vårt avlånga land.
  Svamparna såg ut som gula marshmallows. Gissar att Anki kan artbestämma svampen.

  Tack för infon om den blåa månen ikväll. Jag lär inte ha förmånen att se den, för för en gångs skull den här sommaren är det molnigt här. Om jag tänker efter så har jag inte sett en supermåne heller. För varje gång den annonserades var det också molnigt. Å med min lilla kamera hade jag i alla fall inte kunnat göra den rättvisa – heller;-)

  “Once in a blue moon” kände jag till efter mera än 40 år med en engelsk make. Men det är inte ofta man använder uttrycket. Det tillhör det “gamla” engelska.

 3. Svara

  Minton

  30 augusti 2023

  Tycker också att det har kommit tillräckligt med regn. Tycker Daniel du är tråkig när du plockar svamp. Settern vi hade när jag var gift gick upp bland svampen och sprätte med benen och lade sig då fick vi gå.
  Ingen risk att jag ser någon måne för det molnigt.
  Kramar från oss

 4. Svara

  Anna-Lena

  31 augusti 2023

  Vackert uttryck. Har hört…I sångtext…men inte förstått vad det är. Tack för förklaring.
  Det är nog blötare hos er än hos oss. Men nu ska det bli bättre väder. Torr höst, kanske!/Kram /Anna-Lena

 5. Svara

  Anna i Portugal

  31 augusti 2023

  Vad bra ändå att det var avstängt så ingen skadar sig. Hörde om blue moon när vi såg den. Tyckte den var lite mer åt det blå hållet än vanligt, men det kanske bara var ljuset för övrigt i kvällningen. Jag kanske ville den skulle vara blå 🙂 Lyser upp natten gör den i alla fall!

 6. Svara

  Mormor

  31 augusti 2023

  Såg ingen måne, för det var mulet här. Men i stället lyssnade jag på Frank Sinatra och Blue Moon, den finns på Youtube. Det blev lite mer Sinatra i bara farten, Strangers in the Night bland annat. Nostalgisk afton.
  Må väl!

 7. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  31 augusti 2023

  Jag håller mina tummar för att det ska torka upp hos dig. Samtidigt blir jag nästan grön av avund inför de fina kantarellfynd du gjorde. Men jag har ju gjort mitt val att bo här och då får jag skylla mig själv. Ingen fara. Jag har svamp så jag klarar mig ändå 😀
  Jag tittade efter månen men såg bara ett svagt ljus där den förmodligen var. Alldeles för många och tjocka moln i vägen. Nästa gång kanske jag har mer tur 😀
  Kram

 8. Svara

  znogge

  31 augusti 2023

  Även här är det på sina ställen ganska så vattensjukt och marken kan inte ta emot mer just nu. Vissa promenader får vi helt enkelt undvika.

  Själv missade jag månen och hade aldrig hört talas om den men alltid lär man sig något nytt.

 9. Svara

  Susjos

  31 augusti 2023

  Nu har ni väl fått regn så det räcker i Falun!
  Å vilka fina bilder på supermånen du fick! Vi har ju dåligt med fönster på avdelningen, och hade fullt upp på jobbet, så någon måne såg jag aldrig.
  Lustiga svampar du hittade!
  Ha det gott!
  Kram

 10. Svara

  Ditte

  31 augusti 2023

  Många delar i landet har ju drabbats hårt av regnet. Tror vi haft ganska bra tur i mina trakter. Och givetvis hoppas vi nu på uppehåll.
  Jättefina bilder på supermånen. Har försvann den bakom ett antal moln. Tyvärr.
  Har hört talas om “Blue moon” . Finns en sång/låt som heter så som komponerades på 30-talet.
  Ska se om den kanske även är synlig i kväll.
  Ha det gott.
  Kram

 11. Svara

  Karin

  1 september 2023

  Visst räcker det med regn nu! Myggorna frodas och förökar sig alla pölar och vattenpussar och har fritt spelrum när alla tornseglare och flugsnappare har flyttat söderut. Så inte ens under de soliga stunderna är det njutbart utomhus i mina trakter.

  Once in a blue moon – såklart! Jag har inte kopplat ihop uttrycket med den den där sällan-månen, men det är ju självklart, när man väl får det förklarat. Som så mycket!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 464
 • 559
 • 1 651 896
 • 5 116
 • 65 975
Sök här